Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mambo italiano

Co sądzicie o kierunku studiów - prawo?

Polecane posty

Gość laura2232323
a poza tym mam znajomych ,którzy są magistrami prawa i pracują w bankach , firmach... teraz ogólnie z pracą jak wiadomo łatwo nie jest ,ale zawsze lepiej moim zdaniem wygląda na dyplomie mgr prawa jakiejś renomowanej uczelni niż np magister socjologii po uczelni prywatnej i jak pracowca będzie miał wybór miedzy dwoma osobami z podobnymi umiejetnościami ,a studiującymi dwa takie kierunki to pewnie wybierze absolwenta prawa

Gość przemcio34
laura ma racje - nawet jesli z pracą jest źle, zawsze absolwent Uniwersytetu będzie miał lepiej u pracodawcy. Prawo to super kierunek, a słyszeliście może o "prawie w biznesie" na kierunku Ekonomia na Uniwersytecie Wrocławskim?

Gość ksena2
to może być ciekawe, ponieważ da wskazówki jak prowadzić własny biznes, a poza tym zaznajomi z prawem :) Każdy przecież chce być biznesmenem :)

Gość adwokat
Prawo to super kierunek, duża możliwość rozwoju po studiach w szerokiej skali :) Szybkie awanse w pracy i wysoka Pensja - przecież prawnicy nie zarabiają mało :)

Gość elka134
Po prawie każdy dobrze zarabia - nawet jak zaczyna się od małych pensji, to szybko się awansuje, no i ma się dyplom magistra prawa, a to już dla pracodawcy coś znaczy.

Gość Sylwia214
Moja siostra skończyła prawo na Uniwersytecie Wrocławskim 2 lata temu. Od 4 roku studiów pracuje w kancelarii prawniczej. Na początku nie zarabiała zbyt wiele, ale po ukończeniu studiów szybko awansowala i zaczęła zarabiać naprawdę fajnie pieniądze. Myslę, że prawo jest dość oplacalnym kierunkiem :)

Gość gość
Prawda jest taka, że prawo w Polsce po wywaleniu takich przedmiotów jak wf, języki, historie, filozofie, socjologie itd, można spokojnie w 3 lata zrobić ucząc się tylko tego co faktycznie się przyda, a nie głupot, aby plan zapychać i mieć godziny,Mgr prawa bez aplikacji = mgr administracji na wpia. Taki mgr prawa bez aplikacji niema żadnych uprawnień prawniczych czyli tak jakby nie miał żadnego wykształcenia w tym kierunku, dopiero musi iść na płatom aplikację aby przez 3 lata nauczyć się tego, co w te 5 czy 3 lata prawa uzupełniającego nie nauczyły jaki sens?, nie każdego na taką aplikację stać i co? i zostaję urząd pracy, bo prawo powoli robi się takim marketingiem i zarządzaniem na początku lat 90, każdy ma te studia, jak nie ty to 1000 innych na twoje miejsce, chociaż nie długo mgrów prawa będzie więcej niż mgrów np. wspomnianego marketingu...dlatego że istnieją studia zaoczne i prywatne szkoły gdzie ten dyplom się kupuje, a kto je kończy widać, nie trzeba tego opisywać, ja nie polecam, ale niech każdy myśli sam.....

Gość gość
kierunki wartościowe to informatyka, bo internet będzie się rozwijał ja uwielbiam i polecam http://www.elastyczna.pl

Gość gość
Taką mamy przywarę narodową, że lubimy dyskutować na tematy o których nie mamy pojęcia. Czytam i nie wierzę- cyt mgr prawa nie mają , żadnych uprawnień. Śmieszne, mgr prawa mogą samodzielnie wykonywać dzialalność prawniczą, za wyjątkiem prawa reprezentacji klienta w sądzie. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd

Gość gość
To jakaś świeża nowela, na którą obruszali się starzy wyjadacze.

Gość Na medycynie
Też jest łatwo :D

Gość gość
Nie porównujcie medycyny do prawa nie ten poziom, medycyny zaocznej niema, po medycynie tych 5/6 latach budowa kości dalej jest taka sama, budowa mózgu też czy wątroby, potem się tylko doszkalasz mając fundament, powstają tylko nowe techniki leczenie dzięki informatyce itd, a prawo po 5 latach studiów czy tych 2,5 uzupełniających, się zmienia i się nie doszkalasz, ale uczysz od początku, bo jak za kradzież jest 1 rok więzienia załóżmy, to przepis się zmieni, że 2 lata i co? i twoja wiedza jest już nie aktualne musisz się nie doszkalać, ale wryć to od początku......tak jak jest stały wzór na obwód koła i on jest, się nie zmienia, tak jak jest dany język np. japoński i on się nie zmienia, nawet po 15 latach studiów, co to by było gdybym skończył matmę a wzory już by były nieaktualne, albo filologię a struktury gramatyczne by się zmieniły...żal..takie jest właśnie prawo i zarobki po tym kierunku dziś marne...popytajcie znajomych, poradę można dostać od znajomych pracujących w danej dziedzinie prawa po 20 lat a którzy są praktykami i dostaniecie ją za darmo lub pół darmo, nie trzeba chodzić do prawnika z prawa wykroczeń każdy policjant wam powie jak jest, a co dopiero komendant.....

Gość slownik polsko-czeski
tak, tylko, że broniąc klienta jako prawnik zawsze możesz się podeprzeć w razie czego kodeksami, zresztą jak ktoś jest prawnikiem to żyje na czasie z tym wszystkim, natomiast lekarz podczas operacji pacjenta ze stanem krytycznym nie ma czasu na przeglądanie książek... prawo i medycyna to trudne i odpowiedzialne kierunku, ale medycyna zawsze będzie stała nad prawem i tyle... i jeszcze jedno, języki się zmieniają ;)

Gość kajucha
Wszystko zależy od człowieka (przede wszystkim) - jeśli ktoś ma smykałkę do prawa - powinien isć właśnie na ten kierunek. Drugą sprawą jest oczywiście uczelnia na jakiej prawnik się kształci - wiadomo, że im bardziej znana i profesjonalna, tym bardziej przekłada się to na efekty. Moja siostra studiuje prawo na Uniwersytecie Wrocławskim, ja wybieram się tam za rok jak tylko zdam maturę :)

Gość prawnik 97
ech - bzdury tu wypisujecie. po prawie praca czeka z rozłożonymi rękoma(i nogami?) ciekawostka! za 1000 zł u notariusza albo komornika, którzy traktują cię jak śmiecia! :O teraz co prawda ryży głąb "uwalnia" zawody prawnicze, ale do tej pory było tak: a/ notariat, adwokatura - zamknięte dla osób spoza rodziny nie ma co o tym w ogóle dyskutować :O b/ prokuratura, sąd - po kilkanaście osób na jedno miejsce aplikanta, ukończenie aplikacji a nawet asesury NIC ci nie gwarantuje (nie ma etatów - i co im zrobisz???) c/ radcostwo - jak dla mnie nuda - przyznam też że nie spotkałem ANI JEDNEGO prawdziwie kompetentnego radcy prawnego d/ urzędy, banki, policja - bez znajomości nie licz na takie posady

Gość goscl
nie uwalniaja zawodow, tylko znow zamykaja:o stara gwardia boi sie, ze bedyie wolny rynek i utona

Gość Monia214
''ak, tylko, że broniąc klienta jako prawnik zawsze możesz się podeprzeć w razie czego kodeksami, zresztą jak ktoś jest prawnikiem to żyje na czasie z tym wszystkim, natomiast lekarz podczas operacji pacjenta ze stanem krytycznym nie ma czasu na przeglądanie książek... prawo i medycyna to trudne i odpowiedzialne kierunku, ale medycyna zawsze będzie stała nad prawem i tyle... i jeszcze jedno, języki się zmieniają oczko.gif" Nie do końca medycyna zawsze będzie ponad prawem - nie szufladkowałbym tak tego. To zupełnie odrębne od siebie kierunki, nawet medycyna sądowa :) Prawo i medycyna zawsze będzie opłacalna, pytanie gdzie studuiować. Prawo napewno na Najlepszej Uczelni w Polsce, ponieważ nie bez powodu jest najlepsza (z pewnością na jakimś Uniwersytecie, np. Wrocalwskim) Medycyne - tak samo/

Gość DawickiWRO
Prawo fajny kierunek - kuzyn studiuje na Uniwerku Wrocławskim jest na 3 roku, ja zdałem matury i dostałem się na dzienne też na Uniwersytet Wrocławski. Kierunek z dużymi perspektywami na przyszłość

Gość prawnik98
Nie prawda,ktoś wyżej napisał że bez znajomości do policji lub sądu można sobie pomarzyć. Dlaczego? Myślisz że każdy policjant lub adwokat to ludzie kórzy są tam tylko ze wzgledu na to że wciągnał ich tam znajomy? To już nie te czasy gdzie pcha sie byle kogo, teraz patrzy się na predyspozycje, kwalifikacje i prezencje. Prawnik z byle szkołą nie ma wejścia nawet jakby był synem szefa szefów. Dlatego warto studiować prawo na Uniwersytetach itp. i szkolić się od podstaw na profesjonalistę. Mój wujek i brat sa po prawie na Uniwersytecie Wrocławskim, i jeden i drugi nie mieli znajomości a obaj pracują w sądzie:)

Gość 1wq3w
Tak was czytam i zastanawiam sie w czy macie problem. Każdy wybiera własną drogę ,nie można się zastanawiać co się opłaca no bo czy jeśli wybierzemy ekonomię to tak łatwiej znajdziemy pracę w dzisiejszym swiecie? Ja jestem po prawie obecnie na aplikacji ,jednak na żadnej z wyżej wymienianych.Nie wiem czemu myśląc o aplikacji widzicie tylko adwokacką i radcowską.Ich już po otwarciu zawodów jest jak posów. A przeceż jest jeszcze ogólna gdzie otrzymuje się wynagrodzenie miesięczne, komornicza czy notarialna. Jeśli ktoś widzi wyraźnie siebie w tym zawodzie to nie widzę problemu.Chcieć to móc.

Gość gość
prawo kierunek przyszłościowy??? żartujesz, gdzie jest ich jak psów nawet po aplikacjach.? Prawo do medycyny? medycynę stosują tylko lekarze, a prawo każdy, każdy się zna na jego jakiejś części, policjanci np. na wykroczeniach, urzędnicy zależy, ale na prawie każdym zależy jaki urząd i stanowisko, księgowi na prawo o rachunkowości itd itd...a myślisz że adwokat wie wszystko na każdy temat? zejdź na ziemię, policjant jakiś oficer, zagnie cywilistę (radcę prawnego) z wykroczeń i to widziałem w sądzie na własne oczy, zanim napiszesz, że prawo jest przyszłościowe to idź się przejdź po mieście i pomyśl zobacz ile jest kancelarii i to będzie rosło i rośnie cały czas, prawo bez aplikacji, a już w zasadzie i z, to administracja ta na wpia...

Gość PiterWroclaw
"nie uwalniaja zawodow, tylko znow zamykajapechowiec.gif stara gwardia boi sie, ze bedyie wolny rynek i utona" - racja, dlatego uważam , że warto wygryźć całą tą smietankę, które często jest mało kompetentna, napływem coraz to nowych prawników. Oczywiście ogromną zaleznością jest uczelnia na której studiuje się prawo. Pewne jest to, że żaden "prywaciak" nigdy nie bedzie Uniwersytetem, nawet jeśli wykładają na nim Ci sami wykładowcy. Uniwersytety mają rangę, są pożądanymi uczelniami. Dlaczego? bo są po prostu dobre. Mam kilka osób w rodzinie po prawie na Uniwerku Wrocławskim.

Gość gość
widze ze w tym temacie odbywa sie jakas reklama uniwersytetu warszawskiego. gdzie s w temacie padlo pytanie gdzie jest najlatwiej? w opolu/ i mysle ze ci ktorzy twierdza ze prawo to latwy kierunek studiuja wlasnie w opolu rzeszowie albo na uksw. prawo trzyma bardzo wysoki poziom ale na kilku uczelniach w polsce

Gość gość
* widze ze w tym temacie odbywa sie jakas reklama uniwersytetu WROCLAWSKIEGO

Gość gość
* widze ze w tym temacie odbywa sie jakas reklama uniwersytetu WROCLAWSKIEGO

Gość gość
prawda jest taka ze aby na jakims porzadnym uiniwersytecie dostac 4 z cywila albo karnego musisz opanowac grubo ponad 1000 stron (z obu przedmiotow oddzielnie) i myslec na tyle logicznie zeby wylapac te wszystkie haczyki ktorych pelno jest w testach

Gość gość
i warto tyle wkuwać z 2000/mc bo bez aplikacji prawo to administracja na wpia, a z aplikacją też już krucho...

Gość studentkaaaaaaaa
Kiedyś prawo było dla mnie tak prestiżowym kierunkiem jak medycyna. Dziś jestem studentką i przekonałam się, że student prawa czy medycyny jest taki sam jak student europeistyki czy judaistyki. Po pierwsze teraz prawo i medycynę może studiować dosłownie każdy. Oczywiście tylko musi mieć kasę. Nie ważny jest wynik matury, inteligencja i zdolności. Ważne żebyś zdała maturę, 30% wystarczy. Składasz papiery na studia zaoczne nawet na uniwersytecie i dostajesz się bez problemu. Semestr na prawie kosztuje około 5 tys, a na medycynie 20. Niestety, teraz prawo i medycynę studiują pustaki i głąby. A z pracą też jest ciężko, bo absolwentów prawa teraz jest masa. Część ma pracę, bo mają plecy. Inni siedzą w domu. Poza tym aplikacja też wiele kosztuje.

Gość studentkaaaaaaaa
A i jeszcze jedno. Medycynę zaocznie można studiować. "Zaoczna" to ona jest tylko z nazwy, bo zajęcia odbywają się normalnie w tygodniu, tylko trzeba za nią płacić. Lekarski kosztuje 20 tys, dentysta chyba z 18 tys

Gość gość
Prawo jest ciężkie, szczególnie na UW. Zajec może niezbyt dużo, ale bardzo dużo nauki, z zajec na zajecia, a do kolosow i sesji jeszcze wieeeecej. Zadnej taryfy ulgowej, wiele nauki. A aplikacja jeszcze ciezsza. Teraz jest tylu prawnikow, szczególnie np. w Warszawie, ze bez plecow, zapewnionego miejsca w bardzo dobrej kancelarii nie ma szans