Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dziabong

Niedoczynność tarczycy - grupa wsparcia

Polecane posty

lokki - rozmawiałyśmy na samym początku o badaniach prolaktyny, przejrzałam swoje wyniki jak @ mi się pół roku temu spóznial i była badana wyniosła 22,17 ng/mL norma do 29,99 tak napisali... ale nic do tego nie brałam... a @ jak nie bylo tak nie ma.... juz nawet testy rozwiązywałam - udzieliłam zlych odpowiedi i wyszedl negatywnie... :-P

To mysle ze nie masz sie czym przejmowac - najprawdopodobniej te opoznienia okresu sa spowodowane problemami z tarczyca - bo moze sie okazac ze wlasnie powinnas brac o wiele wieksze dawki leku niz teraz (przez ta tabletke). Najlepiej zrob ten test, tabletke wez dopiero po i zobacz jaki jest wynik, jezeli bedzie sporo wyzszy od tego co zwykle to najprawdopodobniej wlasnie wystarczy na nowo uregulowac TSH zeby okres doszedl do normy... Ale wiesz lekarzem nie jestem wiec to tylko spekulacje Poziom normalnej prolaktyny tez mam normalny - skacze mi dopieor 10x przy tym tescie prolaktyny po MTC tzw hiperprolaktynemia czynnosciowa, ale na razie sie tym nie przejmuj po prostu upewnij sie jak sie miewa Twoja tarczyca :)

wielkie dzięki może to jakaś rada - bo tabletke biorę o 5.45 )tak wstaję) i badania mam najczesniej miedzy 8 - 9 to już wtedy działa i może dlatego... może jak dla mnie TSH wysokości 2.6 jest za duże i powinnam mniejsze.... mam skierowanie na badania więc zrobię w najblizszych dniach

Gość madalina
czy tez macie problemy z sucha skora?bo ja mam ekstremalnie wysuszona skore,szczegolnie na twarzy.do tego doszlo ze stala sie ona taka wiotka,wogole nie jędrna.no i ciagle chce mi sie spac,mam czasami zawroty glowy,szumy w uszach.mam 26 lat

przed badaniami nie mozna brac tabletek, bo falszuja wyik! na czczo, a tabsa dopiero, jak wrocicie z przychodni, kobitki. ;)

*wynik. :P wyjatkiem jest bromergon. ja biore go na noc. za pierwszym razem, gdy badalam prl, a bralam juz tabletki, nie wzielam jej przed snem, bo myslalam, ze wplynie to na wynik badania. i okazalo sie, ze ja TRZEBA wziac, a euthyroxu czy innej tabletki przy badaniu tsh NIE MOZNA brac. ot, taki wyjatek. ;)

Nuku - widzisz tobie lekarka powiedziała mnie nie - i zawsze brałam - stąd może nie jest za dobrze dobrana dawka leku... ehhh teraz nie wezmę i zobaczymy co będzie,

Gość aja mam pytanko
20 stycznia mam wizyteu endo, a niestety dzisiaj skonczyly mi sie tabletki ;/ Co robić ?

20 stycznia to niedziela - ale jak nie masz to idź do przychodni i poproś o receptę.

zwykly lekarz rodzinny tez powinien wystawic Ci recepte. :) dziabong: nie bierz - zabaczysz, ze wynik bedzie calkiem inny. tzn. prawdziwy. ;) moze wtedy lekarka zmieni Ci dawke. :>

Gość a kurde pokickalo mi sie
21styczen :)

dziabong: nie boj sie. :) im szybciej pojdziesz na te badania i pokazesz wyniki lekarzowi, tym wieksza szansa na to, ze dobierze Ci odpowiednia dawke, a to oznacza lepsze samopoczucie u Ciebie. :) wiec do boju, dziewczyno! ;) i daj znac, co wyszlo. :)

Nuku - pojadę we wtorek... i zrobię.. wyniki bede miała na następny dzien... dzięki - a jak Wasze samopoczucie?

u mnie srednio. :P mam wrazenie, ze caly czas czuje sie tak samo, ale poza tarczyca reaguje tez bardzo silnie na zmiany pogody, wiec wystarczy byle zmiana cisnienia lub deszcz i lece na pysk. ;) ogolnie jednak czuje sie lepiej niz 2 lata temu (gdy zaczelam sie leczyc), no i wygladam o niebo lepiej. :) ostatnio znalazlam zdjecia z okresu, gdy jeszcze sie nie leczylam, ale jeszcze nie wiedzialam, ze to hashi. tragedia. blada, oczy podkrazone, jak trup. :/ teraz buzie mam wypoczeta (o ile sie wyspie :), ogolnie - zdrowiej wygladam. nastepna kontrolna dopiero w kweitniu - mam nadzieje, ze wszystko bedzie ok i ze ta dawka, ktora biore, jest ostateczna. :) i pisalam juz o tym wczesniej (nie wiem, czy tak macie...), ale nie mam ochoty na... hm... seks i te sprawy. :( tez tak macie?

Nuku - moje libido całkiem niezłe ale żeby 3x dziennie to nie... ale dziś to kiepsko w ogóle jest... jakos tak smutno i śpiaco...

moje libido spi snem kamiennym. :/ dzisiaj tez czuje sie srednio, bo mam do napisania 2 prace na sobote, a jeszcze na 14 do roboty. :P tak cos czuje, ze masz zla dawke i stad to zle samopoczucie... zobaczysz, ze po zmianie dawki - o ile ona nastapi - poczujesz sie lepiej. nie od razu, ale stopniowo bedzie coraz lepiej. obiecuje. :) i zbadaj sobie poziom prolaktyny - to tez moze miec zwiazek. :P

Nuku prolaktynę miałam badaną i wyszło OK ale nic mi potem nie podawali i nic nie powtarzali. Ja się staram na jutro umowić z ginekologiem... niech cos radzi. a z czego masz te dwie prace napisac?

Gość mkura
Witam serdecznie. W ubieglym roku po dlugim czasie zlego samopoczucia (rowniez problemy z sercem i cisnieniem) w koncu wyktyto u mnie nadczynnosc tarczycy. We wrzesniu dostalam jod, kontrola w listopadzie-zadnych zmian (czulam sie jednak niezle) natomiast od stycznia wszystkie opisywane objawy niedoczynnosci i tsh 32. Masakra. Spie,zimno,niechec do wszystkiego. Dostalam Euthyrox- mam nadzieje,ze to minie. Za miesiac wyjazd w gory a ja? zamiast snowboardu kocyk lub kolderka pozdrowienia

Mkura - głowa do góry - dużo zależy od Ciebie... jak zobaczysz bialy puch na gorze to zapewne zapomnisz o tarczycy i wskoczysz na deskę. miesiąc to dużo.... na pewno się lepiej poczujesz...do tej choroby potrzeba czasu i zobaczysz, że się uda ;-)

mkura: to chyba niedoczynnosc, skoro tsh takie wysokie... bierz tabletki i wszystko bedzie dobrze. :) dziabong: dzisiaj bylam w lab. zbadac prl - wyniki w poniedzialek. trzymaj kciuki! ;)

3mam kciuki mocno - a dawałaś jedną próbkę krwi? Bo tu dziewczyny piszą że najpierw pobierają jedną probkę potem coś Ci dają i drugą pobierają za jakiś czas. Ja we wtorek idę na TSH a dziś do ginekologa... ;-(

Gość mkura
Serdeczne dzięki za pocieszenie. Jak się już przekonałam na własnej skórze psychika jest tu bardzo ważna. Gdyby nie praca i obowiązki leżałabym pewnie w łóżku z ogromną depresją. Już mnie dopadała :( Ale mam nadzieję, że dam radę. Jest to dla mnie nowe doświadczenie, jak pisałam "nabawiłam się" niedoczynności po leczeniu nadczynności i otrzymaniu dawki jodu. Teraz biorę Euthyrox 50- 1 tabl. dziennie, od za tydzień 1,5 tabl. Super, że tu trafiłam, oczekuję cennych rad i POZDROWIENIA.

dziabong: tez o tym slyszalam, ale za kazdym razem, jak mialam robiona prolaktynke, to tylko raz. musze o to spytac nastepnym razem. :) mkura: bedzie dobrze, zobaczysz. :) najwazniejsze to pamietac o tabletkach - regularnosc jest najwazniejsza w tej naszej wstretnej chorobie. :P milego wieczorku, dziewczynki. ja uciekam spac. papa. :)

Nuku - dostałam skierowanie na prolaktynę i testosteron - podejrzewa zespół policystycznych jajników. Pytałam o prolaktynę - powiedziała, że jeżeli wychodzi normalna to się niczego więcej nie podaje. Jeżeli wychodzi za wysoka to się powtarza. Teraz jeszce to - a tak bardzo chcę mieć dziecko...

a jak Wasza temperatura przy chorobie tarczycy - czy macie jakieś wahania? bo ja mam ostatnio takie jakby napady gorąca, odkąd biorę tabletki, co jest u mnie dziwne, bo mi zawsze było zimno ;) i mierzę wtedy temp. i mam np. 37 st. C. nie wiem, czy to ma w ogóle jakiś związek z tarczycą, czy też jest to pozostałość po niedawnych infekcjach. a czy któraś z Was bierze tabletki na tarczycę oraz pigułki antykoncepcyjne? czy to się jakoś wyklucza, jest utrudnione, czy też bez wzajemnego wpływu?

hmm ja temperature taką samą mam - mniej mi zimno - ale co do anty to mnie kazała odstawić...

Gość ppppp
hej mam pytanie,lek Eltroxin bierze sie w niedoczynności czy nadczynności??

gini: mi jest ciagle zimno, ale to ponoc typowe przy niedoczynnosci. ;) dziabong: zaraz jade po wyniki - oby byla niska, bo te tabsy lykam tez wlasnie po to, zeby moc za jakis czas zajsc bez problemow w ciaze...

Gość nie klikajcie na tego linka
!!!