Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

dorota_zawada

homeopatia, probiotyki, wytaminki i inne suplementy...

Polecane posty

Ostatnio coraz częściej na wszelkie dolegliwości polecają różne kapsułki. Witaminy na włosy i paznokcie, błonnik na odchudzanie. Do tego jeszcze homeopatia i probiotyki. Czy na prawdę to na Was działa? I czym się tak na prawdę różnią np. probiotyki od homeopatii. Może wrzucicie tu jakieś przykłady (za lub przeciw) bo ja mam wrażenie, że większość pozytywnych opinii to pochodzi raczej od procudentów. Może wreszcie dostanę coś co na prawdę na mnie podziała.

Gość najlepsza jest Kombucza
Bardzo smaczny, kwaśno-słodki, lekko musujący napój na bazie herbaty. Zawiera m.in. kwas glukuronowy, kwas mlekowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, kwas winowy, kwas foliowy, kwas malonowy, kwas cytrynowy, kwas szczawiowy, żelazo, magnez, sód, potas, wapno, miedź, cynk i inne pierwiastki śladowe, witaminy B1, B2, B3, B6, B12 i C, 14 różnych kwasów aminokarboksylowych, ważne enzymy, garbniki, fermenty, sacharoza, amylaza, katalaza, podpuszczka, związki antybiotyczne, alkohol (max 0,5%) oraz dwutlenek węgla. Szczegółowe oddziaływanie kombuczy polega przeważnie na kwasie glukuronowym, który powoduje silne odtrucie organizmu.

Gość to jest biznes
Witaminy jak witaminy, można brać w przypadku niedoboru... większość suplementów ludzie biorą niepotrzebnie, omamieni reklamą... Natomiast homeopatia i tego typu cuda to po prostu kolejny sposób na wyciąganie kasy od naiwnych ludzi i tyle sprzedaje się wodę z cukrem albo jakieś bliżej niokreślone siano do zaparzania i serwuje do tego jakieś wyssane z palca teorie o cudownych właściwościach. Medycyna alternatywna to taki sam biznes jak normalna farmacja

Gość Kombucza
Kombucza jest wspaniałym produktem detoksykacyjnym i oczyszczającym organizm. Znaczący jest wpływ kombuczy na metabolizm i trzustkę, równoważenie pH, obniżanie ciśnienia i wzmacnianie organizmu. W latach pięćdziesiątych odkryto w Związku Radzieckim, że społeczności, które piły kombuczę, a żyły w bardzo zanieczyszczonych regionach, nie cierpiały na typowe, związane z tym dolegliwości. Centralny Instytut Biologii w Moskwie przeprowadził serię doświadczeń mikrobiologicznych. Naukowcy zauważyli, że kombuczą przywieziona z tych regionów miała dużą zawartość silnych antytoksyn, antybiotyk, witaminę C, witaminy z grupy B. Bakterie, które wyizolowano, to: Bacetrium xylinum, Bacterium xylinoides, Bacterium gluconicum oraz drożdże: Saccharomycesludwigii, Saccharomyces apiculatus, Saccharomycespombe, Acetobacter ketogenum, Torula, Pichia fermantans. do przygotowania 2l kombuczy potrzeba: 2 litry wody 160 gramów cukru (ok. 1 szklanki) 2 łyżeczki herbaty czarnej lub zielonej lub 3 herbaty expresowe 1 zdrowy grzyb kombuczy Dużo więcej można dowiedzieć się wpisując w wyszukiwarce internetowej hasło kombucza lub kombucha. Na polskim rynku znajdują się obecnie 2 książki: „Kombucza - cudowny grzyb A & M Bartholomew”, oraz "Kombucza - cudowny grzyb" Haralda Tietze. (Jeżeli ktoś jest zainteresowany tą książką w formacie eletronicznym (doc) to mogę przesłać mailem).

Gość ja mowie tak a nie inaczej
dorota_zawada ojej, google nie boli. wpisz sobie \'probiotyki\' i \'homeopatia\' i bedziesz wiedziala czym sie roznia :P jedno zawiera zywe bakterie kwasu mlekowego a drugie to leki roslinne. prebiotyki wspomagaja rozwoj probiotykow a synbiotyki to polaczenie. w homeopatie raczej nie wierze a w probiotyki tak, bo lykam od dluzszego czasu lacibios femina przeciw infkecjom intymnym i jak kiedys mialam czesto problemy, to teraz nie mam. z witamin to lykam tylko folik, bo chcialabym zajsc niedlugo w ciaze i przez jakis czas bralam magnez i potas, bo lapalam skurcze lydek. na odchudzanie nic nie probowalam, bo nie potrzebuje, ale probiotyki pomagaja tylko trzeba konkretnie wiedziec jakie pomagaja na co, bo inne szczepy bakterii dzialaja na np. problemy jelitowe a inne na ginekologiczne itd :)

ja tez jestem za probiotykami z baklteriami kwasu mlekowego. ale zgadzam sie ze zeby efekt byl trzeba dobrac odpowiedni preparat. mi ostatnio babka w aptece poleciła Biogaję (15 zeta za 10 tabletek). to nowy produkt, ale w moim przypadku sie sprawdzil.

Gość Mieszana
Ostatnio czytałam,że probiotyki to też chemia i najlepsze są naturalne kuracje - jogurty /oczywiście nie ze sklepu/, oczyszczanie np.Wilka korą, ale to też kosztuje,więc myślę,wciskają kit,żeby zarobić. Trzeba by przejść na leczenie zakonników, oparte na naturalnych roślinach.

też tak uważam. na pewno dobrze jest jeśc produkty naturalne, ktore mają naturalne \"dobre bakterie\" na codzień. ale prawda jest taka, ze niedoboru takich bakterii jogurtami nie uzupelnisz.jak długo o siebie nie dbasz to jakoś trzeba przywrócić \"równowagę flory bakteryjnej\"