Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Adrian Maksel

bliżej słońca, podróże

Polecane posty

ok, zrozumialam kwestie oszczednosci w first minute i last, swietnie wytlumaczone, dzeki :) jestes moze nauczycielka? ;) wiem juz dlazego nie slyszalam wczesniej o GTI przy wyjazdach do egiptu, bo oni tylko turacja, co wiele mi wyjasnia, no i w rezultacie takie watki na forach ja to i rozmowy jakie tutaj np powyzej prowadzilas z kims o ubezpieczeniach lekarzach zywnosci na rejsie i nietylko wiele daja, moze nawet pozwola sie przygotowac na wiele, bo juz napewno nie wpadlabym na to ze koszty leczenia do 100E trzeba pokryc samej a potem zwracaja, ja bym pewnie te kase przetracila i dopiero bylby klopot :) ale mam jeszcze jedno pytanie na marginesie juz, Ty wspominalas GTI, Alfe, czy triade(i jej wyprzedaże i gazetki:) ), ale ktos wyzej wspominal takze taka firma jak blizej slonce czy cos w tym stylu, wiesz co to jest ?

Gość Adrian Maksel
więc interesuje ,mnie adrianie gdzie leży miejscowość przez ciebie wspomniana, jak blisko stamtąd (nigdy nie wiem jak to sie pisze ) do aleksandrii, kairu, piramid i sfinksa ? czy może jest to typowo plażowa miejscowość? pozdrawiam gorąco - W odpowiedzi na pytanie http://pl.wikipedia.org/wiki/Hurghada Generalnie jest to typowo plażowa miejscowość, całość jako Hurghada jest podzielona na trzy części. Co do ilości km nie jestem w stanie powiedzieć obiektywnie- ale wyjeżdża się już wczesnym rankiem a wraca dość późno;) Należy także dodać, iż Hurghada rozciąga się na ponad 40 km wzdłuż brzegu Morza Czerwonego.

Gość Adrian Maksel
Opcaj wypas powiedzmy czyli hotel 4* Sea Gull w Hurgadzie plus statek 5* kosztuje obecnie np. w Triadzie ok. 3100 za osobę. Oczywiście można zaplacić duzo mniej wybierając hotel 3* i statek 4*. A najmniej wybierając opcję traf jeśli nie zalezy Tobie na dobrym hotelu i jesli traktujesz go jako baze wypadowa na dalsze wycieczki podczas poytu w Hrg. - Zgadzam się w zupełności z Pariss pamiętajcie, iż pośrednicy zawsze mają (albo powinni mieć- jak jest w praktyce nie wiem zupełnie ) te same ceny - reszta jako całość leży w ich geście także przygotowanie się, różne call center, obsługa klienta przed wylotem, informacja, porady to już brożka pośrednika.

Mala dama, Bliżej słońca to taki jakby worek w którym znajdują sie oferty wszystkich (lub prawie wszystkich) biur podróży dostępnych na rynku. Jesli w wyszukiwarkę wpiszesz interesujące Ciebie terminy i inne wymagania to wyskoczą Tobie oferty wszystkich biur zgodne z Twoimi kryteriami. Nie będzie jednak napisane, z którego to konkretnie biura. Dowiesz się tego pewnie przy rezerwacji lub na lotnisku. Dokładnie nie wiem bo nigdy z tego nie korzystałam. Ostatecznie nie jedziesz z bliżej słońca, ale np. z Alfa Star. Nie wiem też jak jest później z ewentualnymi reklamacjami, kto za to odpowiada czy blizej słońca czy biuro podróży? Zawsze możesz sobie sprawdzić ofertę na takiego typu portalach, po cenie i hotelu zorientujesz sie z ktoergo to biura jest oferta ;) p.s. nauczycielką nie jestem :D

Gość Geronimo 78
Nie wiem też jak jest później z ewentualnymi reklamacjami, kto za to odpowiada czy blizej słońca czy biuro podróży? Zawsze możesz sobie sprawdzić ofertę na takiego typu portalach, po cenie i hotelu zorientujesz sie z ktoergo to biura jest oferta - Gorzej jak ich nie ma bowiem nie poznamy odpowiedzi na to nurtujące nas pytania:-) Tak poza żartami to uważam, że wtedy całość jest dzielona pół na pół tzn jeśli pośredniczą to już do końca i raczej zahacza to o pośrednika / biuro podróży.

Pariss, ale nie korzystałaś o nie chciałaś, nie mialaś potrzeby czy nie interesują Cie takie rodzaje usług? bo z tego co mowisz to taki pośrednik, a w formie internetowej nawet bardziej (łatwość dostępu) daje szeroki pogląd na oferte wycieczkowa biur, wybierasz przebierasz i się decydujesz bądz nie, a powiedz mi jeszcze czy pośrednik jak to blizejslonca czy inny ma droższe te wycieczki niz bezposrednio w biurze? pozdrowienia p.s. w takim razie masz dryg do retoryki :)

Nie korzytstałam bo nie miałam potrzeby, ale prawdopodobnie gdybym mieszkała w jakiejś mieścinie gdzie nie ma dobrego agenta to bym skorzystała. Jakoś zawsze kupuję bezpośrednio w danym biurze, lub u mojego zapzyjaźnionego pośrednika. Wycieczki w bliżej słońca czy podobnym travelplanet np. są w tej samej cenie co w biurze. :)

Gość gnu
Nie jestem specem w tym temacie,ale z tego co się orientuje to niektórzy (nie wiem czy wszyscy) pośrednicy dają też ubezpieczenie na zgubienie bagażu lub jakieś tam koszty leczenia etc. więc reklamacje też powinno się zgłaszać do pośrednika. Piszecie,że ceny u pośredników np.Bliżej Słońca są takie same jak w biurach podrózy-ale skąd macie taką pewność skoro nie wiecie z jakiego biura podróży wybieracie ofertę?Bo dla mnie pośrednicy zawsze kojarzą się z pewną prowizją-przecież też muszą zarabiać.Więc jak to właściwie jest?

Oferty są na pewno w tych samych cenach. Portal easygo http://www.easygo.pl/lastminute.html podaje obok oferty z którego jest ona biura. Jak to działa i jakie sa umowy miedzy nimi , nie wiem. Moze ktos kto studiuje turystykę nam podpowie. Nigdy sie tym nie interesowalam szczerze mowiac. Moze po prostu biuro im daje swoje oferty w zamian za jakąć opłatę a prowizje maja dla siebie? nie wiem :O

Gość gnu
Przeklikałem sobie ten portal Bliżej Słońca i podoba mi się opcja w dziale informacje - przewodniki.Lista kilkunastu państw z informacjami od nazwy stolicy,adresie ambasady na napięciu w gniazdkach kończąc. Fajne rozwiązanie, bo nieraz ludzie wybierają oferty zapominając o takich szczegółach a tu prosze...miła niespodzianka :)

Gość pseudonimm
posrednicy juz swoje zarabiaja, inaczej by tego nie robili, nas interesuje tylko to ze nie od nas biora swoj zysk, ze to juz ich wewnetrzne relacje z biurami, to tak jak posrednik bankowy :) a zeby byc atrakcyjnym na rynku, to tak jak wyzej wspominasz,trzeba czyms zachecic klienta, np przewodnikami jak na blizejslonca, dodatkowymi ubezpieczeniami czy call center skype, im wiecej przyciagna-zaacheca do siebie klientow tym wiekszy zysk,

do paris \'\' Nie korzytstałam bo nie miałam potrzeby, ale prawdopodobnie gdybym mieszkała w jakiejś mieścinie gdzie nie ma dobrego agenta to bym skorzystała. Jakoś zawsze kupuję bezpośrednio w danym biurze, lub u mojego zapzyjaźnionego pośrednika. Wycieczki w bliżej słońca czy podobnym travelplanet np. są w tej samej cenie co w biurze.\'\' a wiesz moze czy w tym blizejslonca zalatwienei calej wycieczki przebiega bez koniecznosci wizyty w placowce, bo taka ewentualnosc mi by bardzo odpowiadalo, bo mieszkam w malej miescinie w karkonoszach i nie specjalnie mam jak sie stad wyrwac, a tak zalatwilabym wszysto przez internet i pojechala na wczasy :) pzdr

Oczywiście, że wszystko jest załatwione przez internet. Oni nie mają jako takiego biura gdzie musisz sie podpisać czy coś. Umowę, vouchery dostajesz pocztą. Ewentualnie z samą umową udajesz sie na lotnisko gdzie w okienku blizej slonca dostajesz reszte dokumentów i koniec. Zadzwoń na infolinię do konultanta i zapytaj :) i oczywiście napisz tutaj jak Tobie poszło i co na kiedy kupiłaś :) Powodzenia.

No Blizej Slonca to posrednik internetowy,wiec odbywa się wszystko online,ale jesli ktoś ma ochotę to może podjechać do biura agencji które znajduje się w Jeleniej Górze.

Lub też w biurze terenowym w Tarnowskich Górach. Wszystkie adresy,telefony i maile znajdują się na stronie Blizej Slonca w dziale informacje->kontakt. Zadzwonić lub przyjść osobiście możemy od godziny 9-21 dni robocze i od 10-18 w weekendy. Albo Skypem wyszukać blizejslonca :) Pozdrawiam

Gość nowy28
A ja mam takie pytanie jak to jest z biletami samolotowymi od pośredników.Widzę w tym temacie osoby,które mialy do czynienia z takowymi i chciałbym zapytać czy bilet dostajemy do domu,odbieramy na lotnisku,czy może to całe pośrednictwo polega na tym,że ktoś od nich kupi bilet w Warszawie,wysle go gdzieś do swojego biura na Śląsku,a ja mam wsiąść w samochód i sobie po ten bilet przyjechać?!

Gość typowy kowalski
tak jak mowi pariss :) i dobrze ze przytacza tu konkretne linki, przynajmniej sam nie musze ich szukac, dzieki pariss :* zakup biletow odbywa sie tak samo jak poprzez każdego operatora linii lotniczych, oni przeciez tez wysylaja do domu, lub czeka na lotnisku, wiec jesli tylko na tym calym blizej slonca znajdziesz tansze bilety to je bierz, ja bym sie nie zastanawial, zawsze to pare groszy na piwo :)

pariss; zadzwonilam na call center, przez skype, i coprawda nie rozmawialam z czarujacym ksieciem :( ale calkiem mila Pania ;) i jest tak jak mowisz, i jak u nich pisze, znajduje, rozmwiam, czytam, podpisuje, place zaliczke, potem reszte i lece/jade/plyne :)

pariss; gdybym ja jeszcze porafila sie zdecydowac gdzie dokladnie chce, kiedy, i co chce zobaczyc :) wiem juz gdzie szukac i co mam do wyboru, teraz juz tylko....najgorsze-podjac decyzje, chyba to ze mam duzo ofert do wyboru mnie przytlacza, musze chyba kazać Tomusiowi zrobic pierwsza selekcje a jak dokonam ostatecznego wyboru :) jak sie zdecyduje dam znac, pozdrawiam, dzieki Pariss

mala dama jakby człowiek chciał mieć tylko takie problemy,że nie może się zdecydować gdzie wyjechać to byłby raj na ziemi.Tak czy siak lepiej być miło zaskoczonym szeroką gamą ofert niż przykro rozczarowanym,że nie ma się z czego wybierać - i to mi się w Bliżej Słońca chwali :)

Gość Oultine
Pariss http://www.blizejslonca.pl/informacja/zasady _rezerwacji.1043.html tutaj masz napisane jak to wygląda. Dokumenty masz odesłane do domu i z nimi na lotnisku szukasz stoiska z nazwą bliżej słońca. --- Swego czasu szukałem tego na portalu tej firmy, nie wiem czemu umknęło to mojej uwadze wszak dzięki za linka;)

Gość Hebczynski
call center, wszelkiego rodzaju podawane wcześniej przed wylotem "informacje" oraz inicjatywa ze strony sprzedającego (biuro podróży, pośrednik etc ) to zawsze musi stać na pierwszym miejscu. Jeśli to nie jest wyznacznikiem to nie wierzcie nigdy w to, że w/w będzie czymś co jest solidne, pewne etc.

Gość Krzysiek K.
mala.dama z tego co się orientuję to możesz sprawdzić odpowiedź na swoje pytanie na stronie BS bowiem jest tam dział coś ala FAQ )freq. ask. quest. ) ;-)

Gość Krzysiek K.
Co do wypowiedzi gdzieś powyżej: oczywiście, pośrednictwo musi na siebie zarabiać jednak liczy się to co dają w zamian od siebie. To tak jak z takim czymś: - idziesz do pubu A i do pubu B , w obu masz do wyboru takie samo piwo, za taką samą cenę . Jednak w pierwszym masz dartsy , tv w każdym pomieszczeniu oraz bilard , w drugim tylko tv- co wybierasz? Im więcej atrakcji, dodatków tym coś jest lepsze, bardziej oblegane.

Gość Madziuleks
hehe- trafny przykład;) Blizej slonca kojarze dosc dobrze juz od pewnego czasu chociaz nigdy z ch portalu nie skorzystalam bo te wycieczki byly lustrzanym odbiciem u nich (to znaczy to co mieli w ofercie, bylo identyczne jak w moim biurze podrozy) - jednak maja wpadajace w oko oferty dla przecietnego podroznika i myslalam pare razy czy kiedys nie klikne rezerwacji u nich~ale pozostaje mi sie przekonac do pewnych rzeczy, zeby miec pewnosc;)

Gość Krystek90
A ja sie nie zgadzam z Krzyskiem,bo wycieczka to nie wyjscie do baru z kumplami na kilka piw tylko nieraz oczekiwany przez caly rok urlop na ktorym chcialby wypoczac,zrelaxowac sie itp.

Gość konstancja77
krzysiek k. FAQ to moze i jest zbior odpowiedzi, ale ukladany przed ''sprzedajacego'' wole pobuszowac w internecie, i naprzyklad przeczytac taka rozmowe jak pariss z mala.dama i dowiaduje sie z niej o wiele wiecej, bo ktos zadaje niecodzienne pytania, a ktos kto sie na tym zna na nie odpowiada, i razem przedstawiaja obraz firmy bardziej wiarygodny niz z FAQ