Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gggggggglista

Kto wie, jak Ciii ma na imię?

Polecane posty

Gość sunshine reagge
Padalec, ty jestes najlepszym przykladem relatywistycznego podejscia do tematu. Nietzsche w pewnym momencie, kiedy mialam kryzys tozsamosciowo-religijny bardzo mi pomogl. Dla mnie Bog nie istnieje i nie twierdze tak, poniewaz w ten sposob zostalam wychowana badz taka jest moda. Moja niewiare porzedzaly dlugie lata poszukiwan, takze w kosciele katolickim. A ty naskakujesz na Nietzschego, tylko dlatego, ze on zanegowal chrzescijanstow, jego skostniale struktury, instytucje kosciola i dogamty. Mial do tego prawo tak jak ja. A ty masz prawo go za to potepiac, tak samo jak ja potepiam sw. Tomasza z Akwinu. Jednak jesli chceswz rzeczowo pogadac o zwiazkach nazizmu z Nietzschem, chcialabym, abys troche sie o tym wczesniej dowiedzial. Wagner byl wzynawca ideologii nacjonalistycznej, w przeciwienstwie do Nietzschego, ktory kateogorycznie ja potepil, zrywajac kontakty z Wagnerem definitywnie. A byla to przyjazn wielka. Odnosnie 'ulubiencow' Hitlera, troche mnie rozbawiles. Nietzsche zmarl w 1900 roku, wiec nie mial przyjemnosci spotkac sie z Hitlerem. Ulubiencem Hitlera byl rowniez wielkim ulubiencem kosciola katolickiego oraz jego gorliwym wyznawca. W przedrukowanych na cele propagandowe broszurach ideolodzy hitleryzmu sprytnie wpletli watki filozofii Nietzschego, elementy religii katolickiej oraz poglady nazistowskie. Gdzie sens, gdzie logika? Hitler byl wybitnym makiawelista, bral wszystko, co moglo mu pomoc w dojsciu do celu. A Watykan bardzo mu w tym pomogl.

Gość Jestem Gosia
Oglądałam kiedyś francuski film Bóg jest wielki , a ja malutka. Młoda dziewczyna zakochuje się w Żydzie. Zaczyna interesować się inną wiarą, uczy się hiszpańskiego, rozwija swoje umiejętności. Dziewczyna jest fajna, spontaniczna i energiczna, ale także wrażliwa i zagubiona. Ona szuka dla siebie miejsce zmieniając co chwila swoją wiarę, żeby w końcu odnalezć swoją drogę w życiu.

padalec--> ale z wymienionego gdzieś powyżej fragmentu nie wynika że N stawiał ludzi na wysokości boga...skoro piszę tam o tym że zabili boga i teraz my stańmy się bogami żebyśmy zasłużyli na to co zrobiliśmy znaczy "zabiliśmy to dajmy się zabić w równie okrutny sposób" takich tekstów nie interpretuje się dosłownie.Wiem ponieważ nie raz sama posługuje się tego typu zdaniami i kiedy piszę "duszę się jest mi ciasno jak w pudełku zapałek" to nie znaczy to że siedzę w pudełku zapałek ale że rzeczywistość w okół mnie przytłacza.:) rozumiesz ?

padalec--> kiedy coś tworzymy to zazwyczaj mamy już zaplanowane dla tego zastosowanie...dynamit miał służyć górnikom do pracy, a jak został wykorzystany każdy wie.Nobel nie miał na to wpływu.ten kto zrobił mój nóż do masła miał na myśli ścisłe zastosowanie-smarowanie masłem dżemem itd. chleba bułek itd....skąd ma wiedzieć czy ja ten nóż komuś wbije w oko?wszystko kiedy jest tworzone,wymyślane ma dla siebie przeznaczoną jakaś funkcje ...to ludzie-niezależnie od tego kto stworzył owy przedmiot-zmieniają jego zastosowanie wedle woli.w taki sposób to wszyscy którzy przyczynili się do jakiegokolwiek postępu są winni śmierci setek ludzi.Mówisz że N jest ojcem faszyzmu ...to równie dobrze można mówić że bóg i jego biblia są winni śmierci wielu ludzi -heretyków mordowanych w średniowiecznej Anglii,pseudo nawracającym krucjatą Krzyżaków,i wielu wielu innych zamordowanych "W imię Boga"-którzy to nie chcieli wierzyć lub poddać się władzy innych ludzi.Twórca nie ma wpływu na to co ktoś zrobi z jego dziełem, tak samo N nie miał wpływu na to jak wykorzystano skrawki jego filozofii tak jezus i reszta nie mieli wpływu na to jak wykorzystano ich słowa.

miało być zabitych przez pseudo nawracających krucjatą krzyżaków

Gość do Ciii
To smutne bardzo.

Gość Jestem Gosia
Neron nienawidził chrześcijan i kazał spalić Rzym. Był tyranem i szaleńcem. Zabił nawet swoich bliskich , swoją matkę, a potem kochankę w ciąży. Chciał pełnić swoją władzę.

Co smutne ??? to że przez wieki kościół itd. zabijał w imię biblii i boga ;/ faktycznie.

Gość Do Ciii
Tak to prawda.

Gość film Dzieci gorszego Boga
bardzo mi się podobał.

Gość Czy znacie książkę
Anioły - Tajemniczy Posłańcy. Mówimy ,że anioły muszą być stworzone czegoś w rodzaju gazu. Że gdybyśmy mieli odpowiedni teleskop lub mikroskop, moglibyśmy je zobaczyć. Po prostu ciągle myślimy kategoriami fizyki. Ale one są czymś ponad to. Anioły są niematerialne. Są z zupełnie inego wymiaru. I aby je należycie ocenić i żyć w tym wymiarze, potrzeba wyobrazni znacznie przekraczającej nasze dotychczasowe doświadczenia.

Gość Jestem Gosia
Wesołych Świąt Wszystkim, Smacznego Jajka , Lanego Poniedziałku .

Gość a ja jak mam na imie
jak cos to jestem dziewczynka :D

Gość oooooooooooooooooch
Cicho tutaj. Chyba macie chandrę. Czeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeekam jak na Zbawienie. Nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuudno.

Gość Coś topik zamarł

Gość Gdzie podziali się naukowcy
Czyżby nie mieli czasu?

Gość No pięknie

Gość koh-i-noor diamond
ciii-znow zaczynasz z tymi tendencyjnymi atakami na Kosciol..... Wyluzuj dziewczyno.Popatrz ilu zabili komunisci,faszysci.pewnie,ze Kosciol nie ustrzegl sie bledow,poniewaz jest niestety zarzadzany przez ludzi.Ale policz tylko-komunisci wymordowali ok.150 mln osob.Faszysci ok.21mln.A tys sie przyczepila do Kosciola i snujesz te demagogiczne wywody.Inkwizycja miala miejsce,ale nie wygladala tak,jak swrogowie Kosciola=chcieliby aby wygladala.Kazdy oskarzony mial szanse odwolac tzw.herezje.Ta szanse dlugo od niego oczekiwano.Dopiero uporczywa odmowa-powodowala nieraz smierc.Nieraz,bo nie zawsze.Nie jest tez prawda,ze palono same kobieyty.To jest kosmiczne klamstwo,poniewaz niemniej zginelo mezczyzn na stosach.Prawda jest natomiast,ze przytlaczajaca wiekszosc oskarzen-pochodzila od kobiet.