Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura lala

Matura- jaki dopisaliście synonim do słwa sążnisty?

Polecane posty

Gość havanka
matura masakrejszyn gradacja, publicystyczny, kolokwializmy, wykrzyknienia i wyrazy ekspresywne, sążnisty-wyczerpujący i ostatnie d ufffff a wypracowanie to "lalka" ogólnie to porażka wogóle w "Lalce" jakiś sen był taaaaa:| naskrobałam 2,5 strony w sumie to pisałam znane prawdy czyli: Izabela-egoistka, wysokie mniemanie o sobie, pogarda do osób niższych stanem

Gość kamilo
jakos nie widze zeby w ptrzykladowym wypracowaniu bylo cos o kontekstach, chyba ze chodzilo im o dekandentyzm i romantyzm.. hahah... mysle, ze chyba to zdalem..ale slabo..poczatek wypracowania przykladowego nr 1 jest swietny o Korczyskich z nad Niemcem kon by sie usmial Zemsta za przecieki na probnej, mowie wam!

Gość szakalos123
ehhh dobrze ze nie trzeba bylo odwolac sie do calej lektury (Lalka) bo byla by juz calkowita lipa;/...

Gość maturencja.
o ja jebię z tego co widze to z zamknietych bede miała MOŻE 10 punktów jak dobrze pojdzie .... :O żegnajcie studia witaj kaso w biedronce :O

Gość Ylka
jezus maryjo!!!!!!!!!!!!!!!! czytanie spoko nawet, ale wypracowanie..................................... zalamka

Gość maturzystka10989
wg tego juz z pierwszej czesci mialabym 11 pkt :(

Gość TenOn
szakalos123: odwołanie się do lektury umożliwiło by zatuszowanie ewentualnego braku pomysłów przy interpretacji,

Gość Ylka
no wtedy latwiej by bylo pkt jakichs nazbierac, a tak to dupa zbita;/

W \"Lalce\" występują wątki oniryczne: sny pojawiają się kilka razy, no ale na litość Prusowską - kto tak szczegółowo analizuje tę powieść w szkole ponadgimnazjalnej? To marzenie polonisty ;) , żeby było tyle czasu na takie sprawy, jak oniryzm w \"Lalce\". A w przykładowym wypracowaniu ktoś wspomina o roli narratora i realizmie :O

Test mi poszedł ładnie :D Tyl;ko ta gradacja :/ a tekst no zoabaczy sie, zobaczy...

Gość TenOn
Przykładowe wypracowania piszą profesorowie którzy mają więcej strótów przed nazwiskiem niż lat życia i 2 tygodnie nanapisanie, a nie 2h.

No to akurat dla mnie oczywiste, że nie uczniowie i że w kluczu może być co innego ;)

Gość załamka5maja
Te pytania układali nam ludzie ogóle bez matury ]:->

Gość właśnie...
a pisaliście coś o tym,że ten pierścień to sytuajcaj z której izabella nie może lub nie chce wyjść??? lol xD

Ten fragment z "Lalki" nie trafiony, bo jak widać każdy z nas ma inne przemyślenia :D A fragment powinien być raczej oczywisty, żeby z większością odpowiedzi trafić w klucz.

Gość szakalos123
hehe ten tekst mozna bylo na wiele sposobow zinterpretowac i zanalizowac;/ ale odgornie juz jest narzucona interpretacja tylko trzeba sie zmiescic w odpowiednich granicach;/

Gość Ta Dorotka
Mi wyszlo że z pytań do tekstu mam 12-15 pkt... nie ma tragedii. ale gorzej z lalką :]

Gość szakalos123
Ta Dorotka mam pytanie gdzie sa jakies klucze odpowiedzi???

Gość maturencja.
i to mnie wkurza :O jak moga odgórnie dac interpretacje skoro oczywiste, ze kazdy moze na swoj sobob zrozumiec ten sen ? :O bardzo rozwijajace myslenie jednym schematem:O dorotka to i tak niezle... zdac pewnie zdamy.. ale ja jesli w ogole to na minimum

Gość załamka5maja
Jest tak, że mamy myśleć jak dzieci z autyzmem (nie obrażając nikogo) czyli schematycznie. Co z tego, że ktoś inaczej odbiera i czuje dany tekst, jeżeli to jest niezgodne z tym cholernym kluczem to źle człowiek mysli i ma problem. System narzuca nam wszystko tak naprawdę. Nawet sposób myślenia. ale trudno. Udając się do liceum każdy z nas był świadomy tego, ze w LO jest MATURA. < k u r w a >

Kluczy chyba jeszcze nie ma, są przykładowe odpowiedzi.

Gość szakalos123
Tak wiem. Tylko tak z ciekawosci:)

Gość maturzystka 2008
moze mi ktos przeslac na poczte odpowiedzi i arkusze?

Gość załamka5maja
to na gazeta.pl to tylko przykłady. to nie jest klucz. więc odpowiedzi tam tak naprawdę o niczym nie świadczą....

Gość maturencja.
załamka -to myslimy podobnie :O

Gość sążnisty
może wielgachny, obszerny

Gość maturzystka 2008
a dasz linka bo nie moge znalesc?