Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura lala

Matura- jaki dopisaliście synonim do słwa sążnisty?

Polecane posty

Gość Ravezz_mct
A zestawienie turkotu maszyn ze zjewieniem sie wokulskiego??

Gość maturencja.
ale co wy sie tak martwicie o interpretacje tego snu ? każdy chyba mógł na swoj sposob zinterpretowac moim zdaniem, trudno, zeby nagle wszyscy odczytali tą karte identycznie tak mi sie wydaje, wazne zeby z sensem bylo

Gość sune
Spoko:)List motywacyjny wykuty:P Ale nas z tym polskim załatwili ... No nie :) Po co taka łatwa probna dawali... Teraz tylko sie boje tych bledow rzeczowych...

Gość Ravezz_mct
Widzisz, ale ja sie nudze xd

Gość załamka5maja
matura lala podałam podobne cechy. Tzn że jest użyty język prosty nieskomplikowany czy coś takiego :/ Za rok trzeba się będzie starać, żeby znów nie powiedzieć :"już za rok matura" bo jak dojdzie matma to będzie już kompletna tragedia. Ja właśnie liczę na angielski. Na próbnej poszedł mi zdecydowanie najlepiej. Też się cholernie obawiam listu formalnego. Ale nie sadzę, żeby go dali zwłaszcza na maturze podstawowej. Ale na wszelki wypadek właśnie powtarzam zwroty potrzebne do listu formalnego ;] nigdy nic nie wiadomo, co "autorom" matur strzeli do tych pustych głów przy wymyślaniu pytań. Właśnie slucham radia i jakiś chłopak się wypowiada, że też mu poszło raczej nie za dobrze. ech....

Hm, turkot maszyn i zjawienie się Wokulskiego... Ciężko powiedzieć.

Gość maturencja.
o dżizas odpwoiedzi 😭

Gość kamilo
ponoc o 15 maja byc wyniki na stronie gazety wyborczej ale nie wiem czy to prawda... wogole przez ten polski to mi sie odechciewa tego angola i gery;/;/ przyjmuje dekadencka postawe..masakra..oby nie bylo na angolu oficjalnego listu...bo juz zapomnialem..przypomnijcie mi..blagam was..w tak ciezkim dniu pomagajmy sobie:P

Pamiętacie, z którego to rozdziału? Ja właśnie szukam w książce.

Gość maturencja.
noo własnie :( mnie strasznie zniechecil polski do dalszych matur :O:O:O

Gość maga24
za rok nie ma jeszcze matmy:)matma jest dopiero od rocznika 91:)a w nastepnym zdaje rocznik 90:)

Gość lobster
Tak, niby jest dowolność interpretacji, ale klucz kluczem i jak nie napiszesz jak krowie na rowie, to punktu nie dostaniesz.Czytaliście ptrzykladowe wypracowanie na cke?! Koszmar!! Chyba trzeba było się skupić na narracji sporo. Oj niedobrze...

Gość Ravezz_mct
Bo mnie wlasnie to zmylilo.Mnie obchodzilo to co Izabela myslala o Wokulskim,wedlug Izabeli (w tym czasie co byl fragment )Wokulski bardziej by pasowal do szlachty ,czy do robociarzy??

Gość załamka5maja
maturencja - trzeba mimo wszystko wierzyć, ze będzie dobrze.... Chociaż racja, jak mi polski poszedł nie za dobrze, to do reszty mam też pesymistyczne nastawienie. Teraz patrze na odpowiedzi i myślę, ze zdałam eh.... Ale c mi z takich 30%? absolutnie nic. to mnie nie zadowala.

Gość dotti
Ten sen jest chyba w 6 rozdziale 1 tomu. Wejdźcie na strone CKE, tam są już odpowiedzi

Widzę już jedną nieścisłość. W książce Prus wyraźnie napisał, że "Zaczęła przypominać sobie widziane w życiu okolice i - marzyć." - to gdzie tu sen? Dla mnie ta wizja Wokulskiego w "zasmolonej koszuli z rękawami podwiniętymi do łokci" to wyobrażenie go jako człowieka pracy, a więc realizacja hasła pozytywistycznego - homo faber (człowiek pracy). Tylko pytanie: co jest w kluczu na ten temat?

Gość matur
Nie rozumiem was ludzie naprawde, kazdy klnie na temat z lalki i mowi ze lalke mial w paluszku ale tego snu kompletnie nie pamieta przeceiz tak mozna powiedziec o kazdej scenie! ludzie zastanowcie sie co piszecie. Poza tym byl jeszcze temat pierwszy, jesli komus nie podchodzila lalka to przeciez z interpretacji wierszy mozna bylo naprawde niezle napisac nawet bez przygotowania, a konteksty? chyba kazdy maturzysta powinien wiedziec kiedy mialy miejsce powstania i powiazac to z wierszami tak samo zalozenia epok to wszystko bylo jak na tacy wylozone. Trzeba tylko umiec uzywac mozgu...

matur, chodzi o to, że ta scena ze snem jednak jest trudna i nie omawia jej się nawet na lekcjach, tylko ogóły - takie, jak na próbnej maturze, typu: Wokulski jako romantyk i pozytywista albo Wizja świata Izabeli Łęckiej.

Gość dotti
ech.... :( Myslicie że CKE sie odegrało za przecieki z próbnej?? Taka teoria się pojawiła u mnie w szkole... ;)

Gość kamilo
No dokladnie...ja mam okolo 10pkt z testu nie no nie ma co..oby te 10 bylo..masakra

Gość maturzysteczka
Dokladnie.... Boze, kazdy cos napisal i wymyslil, proste raczej... tylko jakie beda wyniki raczej slabe chyba ;/ Trudne to bylo jak cholera!!

Gość załamka5maja
Czy ktoś tu pisał temat 1.? Wg mnie był prostszy.... Można było na ściemniać nawet nie znając konkretnych dat historycznych. Acz, oba tematy były nie za wesołe. Mogliby dać coś z literatury współczesnej. ale już trudno.

Gość sune
Nie chce mi sie ta strona załadowac.. podacie link do odp z CKE ? Prosze!

Gość Ravezz_mct
A ty co?Natchniona? xd

ja pisałam 1 temat, lałam wode, zdać zdałam, ale ciekawe na ile procent...:/

Gość TenOn
Popieram poprzednika. Jak dla mnie temat z lalki może nie był oczywisty, ale po któtkim przeanalizowaniu sytuacji wziąłem się właśnie za ten temat. moja interpretacja: Dorożka na krawędzi pierścienia gór - nieuchronny upadek rodziny Łęckich na szczeblach drabiony społecznej, wpatrywanie się ojca Belci w swoje paznokcie - brak zaiteresowania otaczającym go światem, poświęcanie się wyłącznie rozrywką i przyjemnością, postać wyłaniająca się z dymu - Wokulski oczywiście [a jego strój zinterpretowałem jako fakt że Belcia wszystkich ludzi pochodzących z niższych stanów traktowała jednakowo - jako szeregowych mieszczan], karty w ręku Wokulskiego [których ten nie chce rzucić] - weksle ojca Belci które kupił Wokulski ale nie chce mieć z nich kozyści [kupił je aby ułatwić Łęckim życie]. I niech mi nikt nie mówi że matura była trudna, chodze do technikum eletronicznego, a nie do jakiegoś renomowanego liceum na profilu humanistycznym i tak uważam.