Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matura lala

Matura- jaki dopisaliście synonim do słwa sążnisty?

Polecane posty

Ja pisałam rozszerzony polski. Mieliśmy zanalizować tekst Cz.Miłosza o historii literatury polskiej a jeśli chodzi o wypracowania to była interpretacja tekstu \"Lolo\" S.Mrożka i porównać rolę słów w \"Kamień na kamieniu\" i \"Słowa\" T.Różewicza. Już wiem ze nie zdałam :P

Gość vicim
a ktokolwiek wybral pierwszy temat z wierszami? wg nie byl o niebo prostszy.. pod warunkiem że sie zdaje hist na maturze:D:D

Nie ma amnestii, to pewnie więcej osób zda, bo jakby to wyglądało? ;)

Gość matura lala
Ja bym wybrała pierwszy, gdyby nie głupie konteksty Bo tak się składa że niedawno (przed końcem roku) zdawałam wypracowanie z ODy Mickiewicza i chyba nieźle mi poszło, ale musięli jeszcze dowalić konteksty...

Gość jullka898989
Tekst o blogowaniu był b.prosty, ale to wypr to porażka. Czytałam lalkę, a tu taki fragment dowalili beznadziejny.... A wiersz "oda do młodości" to ok, ale ten drugi to pierwszy raz na oczy widziałam:/ i pisałam z lalki.... bleeee...

Gość vicim
ja wybrałem pierwszy ale nie wiem czy mi dobrze poszło... a ten drugi wiersz tez widzialem pierwszy raz na oczy, ale prosty byl...

Gość Ylka
d-o-k-l-a-d-n-i-e !!!!!!!! widze ze wszyscy sa zgodni, lalka fajnie..... ale taki fragment????? taki temat???????? juz bym wolala chyba nawet o Ferdydurke pisac niz to!!!! Tyle tematow z tej lalki, o idealistach o samym wokulskim;( a tu o Snie Izabeli!!!!!!!!!! kosmos!!!!!!

Gość ASIA bu
Jak w tamtym roku była bardzo prosta tak teraz musieli Nam to zrobić i dowalić czymś........ :[

Gość vicim
"Któż nam powróci..."

Gość vb
to pisał ktoś ten pierwszy temat? ;p wg mnie mozna było z wierszy więcej wyciągnąć dynamizacja: nagromadzenie czasowników, wykrzyknienia... hiperbolizacja? sążnisty-wyczerpujący popularnonaukowy, ale jakie są cechy...? blee głupia ta matura ;./

Gość kamilo
te konteskty to beda za mala pkt..juz kiedys podobne bylo..tylko jakie konteskty hahaha...nie wiem..ja nawet zapomnialem o tym, weic looz...ale tego 2 wiersza tez na oczy nie widzialem...no ale cos tam napisalem...wogole..ja czuje ze tej maury naserio duzo osob nie zda..takie licea prof albo technika..powodzenia..ja lalke znam dosc dobrze..ale jakis sen izabeli to nie pamietam..mowie wam mogli dac pierdzacego wokulskiego i co to znaczy;/;////obym to zdał

Gość matura lala
Ferdydurke... tak sie sklada ze Ferdydurke i Dżuma to dwie lektury z calego liceum, ktore umialabym najlepiej omówić:P Nawet zaluję, że nie dali Ferdydurki :/

Gość dc girl
dzizus ja zdawalam mature 7 lat temu (stara), lektury mialam w jednym paluszku, Lalke uwielbialam i przecyztalam od poczatku do konca i od konca do poczatku plus milion streszczen I NIE PAMIETAM zeby tam bylo cos o jakims snie :O :P :O

Gość maturzysteczka
ja nie pamietam, coz z koncem. jak zobaczylam jakis tytul co go nie znam to stwierdzilam, ze nawet nie chce sie zaglabiać... u mnie apre osob pisalo, ale to bylo chyba samobojstwo ;) ale oni to psiali bo pojecia nie maja o lalce

Gość marta8222
obleje na bank!!!!!!!

Gość vicim
bez przesady.. w tym drugim chodzilo glownie o myslenie, jak umiesz czytac i masz troche pukladane w glowce to napisalabys ten temat... no i plus jakas tam wiedza historyczna :P

Gość LILKLLOIL
ja pzeczytalam lalke i tez nie pamietam takiego snu

Według mnie ten wiersz Tetmajera nie był trudny.

Gość flusia
wg mnie tez nie byl trudny:) wybralam1 temat!!!!!!!!!!

To słowo - ja nie mogę! Kto dziś używa takich słów, poza tym to część egzaminu pt.: \"CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM\". Czy, żeby zrozumieć ten tekst trzeba znać takie głupie słowa? :O Poza tym, to poziom PODSTAWOWY, maturzyści zdają to, żeby zdać (w większości), więc po co udawać mądrzejszego niż się jest? :O

Gość agaciaaa
ta zarypiście... oblałam. Sażnisty - dobitny ;/ gó**o prawda hiperbola , publicystyczny, kolokwializm , i C - że nei zastąpi tej gazety tam było i wypraciowanie o lalce- w zyciu bym nei przypuszcząła że ten z tymi czerwonymi łapami to wokulski ;/

Gość maturzystka10989
nie napisalam kompletnie nic na temat ;(

A o Wokulskim Izabela mówiła, że to "pień z czerwonymi rękoma", "parweniusz" i taki, co się na nią zaczaja :classic_cool:

Gość LILKLLOIL
o wlasnie a co mialo byc w tym gdzie byyl odpowedzi kolokwializm, eufenizm itp?

Gość MaTEoS
ja zdawałem rozszerzoną. czytanie ze zrozumieiem było dosyć kiepskie - porąbany ten tekst o literaturze przed `39 :/ ale analiza Lolo nie była taka zła chyba - przynajmniej mi się tak zdaje-nawiązałem do komunizmu a ktoś jakiś inny kontekst dał??

Gość matura lala
Ja tam sie jeszcze ciesze ze nie dali lektur z I klasy, bo zadnych nie czytalam i nawet nie pamietam co tam bylo... Kamienie na szaniec? :P

Gość maturencja.
ale to chyba był kolokwializm, nie ? jak macie ? bo ja też tak odpwoeidziałam

Gość LILKLLOIL
tez dalam kolokwializm-strzelalam

Gość agaciaaa
ja tez kolokwielizm. lipa z tym polskim, nic o żadnym śnie nei pamietałam mimo że lalke umiałam ;/ a chciałam żydów to dali tepe tematy!