Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

retro

Moje propozycje zmian do przysięgi małżenskiej.

Polecane posty

Mowiłam juz wczęsniej że tekst przysiągi małżeńskiej jest skandaliczny. Nie dość że pełen niejasności i obskurnych pojęć , to na dodatek kłamliwy. Czas to zmienić. Oto moje propozycje, kto ma inne, możemy polemizować: Ja, XXX, biorę sobie ciebie YYY za męża.... - proponuję zamiast\" biorę sobie ciebie\", dłuższe acz precyzyjniejsze określenie \" po długich rozważaniach zdecydowałam wziąść sobie ciebie za męża ( można dodać \" więc się ciesz\")\" .. I slubuję ci... Och, nie! Facet to nie sztandar ani żaden symbol narodowy! Ten nadmiar szacunku jest zbyteczny! Proponuję cos prostszego:\"I ci mogę na dziś obiecać\" .. miłość, wierność, i uczciwość małżeńską... Miłość zostawiamy żeby było ciekawiej. \"Wierność\" w przypadku przysięgi mężczyzny wykreślamy, i zastępujemy wyrażeniem \"uczciwe zarobki\", Uczciwość małżeńską zostawiamy ale puszczamy w tym momencie oczko .. i że cię nie opuszczę aż do śmierci..\" _ oczwiyście do \"twojej śmierci\" , bo optymistycznie zakładamy że partner zemrze pierwszy, możemy też obiecać że gdyby to nam się zdarzył zgon, zobowiązujemy się na nawiedzać go po śmierci i nie straszyć po nocach ( ale to opcjonalne) Pzy wymianie obrączek : Mężu, przyjmij te obrączkę jako znak mojej miłości i wierności... _ zmieniamy na \" jako znak mojej miłości i dotychczasowej wierności\", jesli nieaktulane, zostawiamy samo \" miłości\". Jesłi nieaktualne zostawiamy \" przyjmij te obrączkę\".

retro a gdzie kwestia ze skarpetkami ?

retro a co powiesz na to że po złożeniu przysięgi kobieta całuję faceta w rękę ? to się jeszcze praktykuje

myślę, że obiecywanie komuś czegokolwiek na wyrost jest ...niebezpieczne ale też i dla ludzi naprawdę wierzących w sakrament małżeństwa, może taka przysięga być opoką i dawać nadzieję na stabilność zmiany? dla mnie przysięga jest jasna jest miłość wierność uczciwość kiedy się odkocha, zdradzi - pozostaje trzeci czynnik szczerość, czyli uczciwość czy to wystarczy, aby utrzymać związek? niekoniecznie

Uważam też że facet powinien podpisac oświadczenie w którym zobowiązywał by się do nie dokonywania zdrady przez pierwsze 3 lata małżeństwa pod groźbą rekompensaty pieniężnej. ( od razu by im się odechciało) Kobieta zaś powinna podpisac dokument mniej wiecej takiej treści: „ Swiadoma praw i obowiązków.. ble ble ble, oświadczam iż jestem w pełni świadoma iż zaślubiona przeze mnie jednostka posiada w genach instynkt rosiewania swego nasienia po całym świecie i w naturze jej leży zapłodnienie jak najwięcej samic. Jako istota duchowo wyższa, zobowiązuję się czuwać nad tą zbląkaną dusza, wybaczać na tyle na ile mi serce i rozum pozwolą,. zachowując jednoczesnie prawo do porzucenia jednostki w wypadku jego nieobyczajnych zachowan, zarówno w zdrowiu jak i w chorobie ( ze szczególnym uwzględnieniem erotomanii i seksoholizmu)”.

no i powinna byc zobowiazana ze jak da dupy na boku to nalezy sie mezowi odpowiednia rekompensata

W przypadku piewrszej sytuacji złego zachowania ( akolhol, szybka jazda samochodem , poźnme powroty) męzczyzna otrzymuje pierwsze ostrzeżenia wydalenia i 100 punktów karnych. Za drugim razem otrzymuje w ramach kary prace dodoatkowe na terenie domostwa oraz pzostaje w areszcie tymczasowym na okres conajmniej 2 miesięcy. Seks tylko za wyraźną zgodą małżonki.

w przypadku zlego zachowania zony dostaje ona wpierdal profilaktyczny

retro, Ty chyba prowokujesz prawda? bo jak nie, to w sumie w jakim Ty się otoczeniu obracasz? żadnej szczęsliwej pary, związku?? ha, myślisz, że jakiekolwiek przysięgi coś dadzą? nie sądzę pewne rzeczy się ma, albo ich nie ma - [ mam na myśli godność własną i uczciwość, gdzie pod pojęciem godności własnej w tym wypadku rozmiem to, że nie obiecuję czegoś, czego nie jestem pewna; a pod pojęciem uczciwości to - że w razie zmian, jestem szczera] podobnie jest z talentem, uzdolnieniami, urodą, inteligencją, itp :)

ciekawe czym zaskoczy jutro ? biedaczka siedzi i mysli nad kolejnym topiciem :D

w razie czego można zmienić . i że cię nie opuszczę aż do śmierci..\"na ze Cie nie dopuszcze jak mnie zdradzisz aż do Twojej śmieci(by ustrzec sie niecnych zamiarów ze stronu małżonka):classic_cool:

Przysiege wywalamy, na co komu :) Zastepujemy aktem notarialnym wlasnosci panny mlodej, ktora ma gotowac i sprzatac (o zbieraniu skarpetek i gaci tez musi byc osobny punkt) Oczywoscie musi panna mezatka brac udzial w uroczystosciach zalobnych, z jakiego powodu wiadomo :)

i co zalozna pizdeczko? kolejny zalosny temacik ktory nic nie wnosi do dyskusji a tylko wywoluje konflkty ? moze idz kotkowi zmien zwirek w kuwecie ??

Konflikt, konflikt! Eskalacja, zimna wojna, ciepla wojna i goraca, barykady i czolgi. Ach to piekne chce jeszcze!!! Krwi i glow moich wrogow. Ide stad, moze sie jakos wyluzuje :) Innym tez polecam :)

Mężcyzna: "Świadomy praw* wynikających z założenia obrączki, uroczyście oświadczam, że wstępujesz w związek małżeński ze mną i przyrzekam, że uczynię wszystko aby moje małżeństwo, było zgodne z oczekiwaniami mamy, szczęśliwe dla mniei trwało pomimo kolejnej żony ." ____________________________________________ *w Syrii mąż, ojciec lub brat mogą zabić kobietę, jeśli dowiedzą się, że nie jest dziewicą. Ojciec może zabić córkę jeśli zwiąże się z niemuzułmaninem.

[„ Swiadoma praw i obowiązków.. ble ble ble, oświadczam iż jestem w pełni świadoma iż zaślubiona przeze mnie jednostka posiada w genach instynkt rosiewania swego nasienia po całym świecie i w naturze jej leży zapłodnienie jak najwięcej samic. Jako istota duchowo wyższa, zobowiązuję się czuwać nad tą zbląkaną dusza, wybaczać na tyle na ile mi serce i rozum pozwolą,. zachowując jednoczesnie prawo do porzucenia jednostki w wypadku jego nieobyczajnych zachowan, zarówno w zdrowiu jak i w chorobie ( ze szczególnym uwzględnieniem erotomanii i seksoholizmu)”.] nie znam Ciebie retro ale już Cię lubie 🌻:)

Gość _Wredniak_
retro, nudzisz się? Może byś się za coś pożytecznego wzięła, co? PierDolisz głupoty - czy tego nie widzisz? :P

Teraz wersja "kościelna": "Ja ...biorę Ciebie...za żonę i ślubuję Ci, że miłość, wierność i uczciwość małżeńska oraz to że Cię nie opuszczę aż do śmierci, pozostaje na łasce Pana Boga Wszechmogącego. Ja to tylko cytuję. Tak mi dopomóż w Trójcy Jedyny: z Twoją Mamą, Przyjaciółkami i Twoimi ex."

cholera.... będę dopiero o 6... obowiązki:) ale cos fajnego dopisze:)

Gość zahar
retro strasznie starasz się być zabawna i oryginalna a jesteś głupia jak cieć. Masz nawalone we łbie dokładnie

żeby nie było za koszernie, docip z dolnej półki: W parafii odbywały się nauki przedmałżeńskie. W jednej salce ...dziewice i prawiczki. W drugiej ....młodzi ze stażem w związkach, ale nadal wolni. W trzeciej ...wdowy i wdowcy. W czwartej ....nawróceni przestępcy chcący żyć po Bożemu. W piątej... wyleczeni geje i lesbijki pragnący założyć rodziny. W szóstej ...dziwki, damscy bokserzy i wszyscy zdradzający partnerów. W sódmej... akurat wietrzyli. W ósmej .... byla deratyzacja. W dziewiątej ...trwalo zebranie koła gospodyń wiejskich. Temat: "Jak orać". W dziesiątej ... znowu wietrzenie. Wjedenaste W dwunastej... ... ... ... Potem pusto znowu pusto i znowu ... ... ... W -siątej salce retro. Wykład na temat "Jak być szczęśliwą". Wybacz, retro;) Codziennie uczestniczę i nawet robię notatki:)

a ja stanowczo jesnak domagam się \"skarpetek \" w przysiędze na żaden większy wysiłek intelektualny się nie nadaję- ząb mnie boli jak ..........

świat patriarchalny narobił zbyt dużo gówna na tym świecie Proponuję radykalne zmiany: w przypadku dokonania przez faceta pierwszego czynu agresywnego na kobiecie, specjalne służby wypalają mu na czółku pieczęć w kształcie litery A. Będzie to znak dla innych kobiet, aby trzymały się z daleka. Ilość maksykalna pieczątek 3. Trzeci znak eliminuje z życia społecznego.