Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nowa mama nowa

Nacięcie krocza-rady na szybkie gojenie.

Polecane posty

Gość nowa mama nowa

Gość to chyba sprawa indywidualna
na jednym goi się jak na psie a na innym gorzej ... grunt, to utrzymywanie higieny i wszystko będzie OK :)

Jezu..w zyciu sobie na to nie pozwole! ;/ nacieta skora BARDZIEJ peka niz nienacieta, poczytajcie o tym na stonie rodzicpoludzku, macie tam opisane wsZystko.

Gość kolektyw
nacięcia niby złe... z kolei nienacięta gdy już pęknie (a przecież się zdarza) to bardzo trudno się goi, bo jest bardziej raną szarpaną niż ciętą... Trudno to dobrze zszyć i często dochodzi do zaropień. Tak czy tak najlepiej robić nasiadówki z kalium, lub w przypadku nadkażeń ugotować wody z szarym mydłem (powstanie papka), wziąć tej papki do miski, zalać ciepłą wodą (około 37 stopni), wymieszać aż się rozpuści i usiąść w tym na 10 - 15 minut. Położne środowiskowe, które odwiedzają kobiety w domu po porodzie mają świetne rady jak sobie pomóc przy nacięciach itd. Warto pytać.

Gość Frajerka jfjfkjdf
mi się szybko zrosło, bolało dopóki nie zdjęli szwów, później było super! częste przemywanie wodą z mydłem o odpowiednim ph i wietrzenie.... to nie żart, rany na \"powietrzu\" goją się o wiele szybciej! Każdy wie co dzieje się ze zwykłym skaleczeniem pod plastrem...

Gość nowa mama nowa
Naciecie nie bolało, teraz tylko ciagna mnie szwy. Przed porodem rozmawiałam z lekarzem, czy naciecie jest konieczne i on odpowiedział,ze staraja sie tego nie robic, ale ja jestem drobnej budowy i mam waskie wejscie do pochwy i sadzi,ze raczej trudno bedzie tego nie zrobic.W trakcie porodu okazało sie,ze dziecko rodzi sie z raczka przy buzi i niestety juz nie bylo rady, bo inaczej bym popekala.

Gość _nie podam nicka_
Chodzić dużo z gołą pupą ;) poprostu wietrzyć dużo, myć wodą z szarym mydłem, ja dodatkowo psikałam 2x dziennie za rada położnej czyms w sprayu (ale na recepte, została mi połowa moge tanio odstapic gdybys chciala)

Gość nowa mama nowa
wlasnie slyszalam,ze jest cos w sprayu,ale nie znam nazwy, moglabys podac?

Gość nowa mama nowa
tylko jak chodzic z golym tylkiem, jak jeszcze krwawie?

Gość nowa mama nowa

polecam czeste podmywanie sie wodą z tantum rosa(przy kazdej wizycie w toalecie) z golą pupą chodzic sie nie da przeciez trzeba nosic podpaski...

Ja też polecam Tantum Rosa. Rozpuścic w gorącej wodzie i posiedzieć tyłkiem w misce. Ulga jak nic

Gość balladynka32
spoko, ja tez na poczatku poki byly nitki czulam dyskomfort. nitki zniknely i cipka jak nowa :) czyli jak stara :) nacieszyc sie nie moge :)

Gość balladynka32
tak, racja, z golym tylkiem to podstawa, ja rodzilam w lipcu, wiec tu sie poszczescilo. I dziewczyny, jesli kogos nie stac, to po prostu Rivanol za 2 zl - czyni cuda.

Gość balbisia
Balsam Szostakowskiego- tym smarowałam. Jest lepki, wstrętny ale supeer goi. Polecam:)

Gość _nie podam nicka_
dexaplcort :) jesli chcesz odsprzedam ci :)

Gość _nie podam nicka_
DEXAPOLCORT

Gość mejdianna25
majtki poporodowe ;) ! na interecie anajdziesz np na allegro.

Gość babay
ja uzywalam riwanolu . tamtum rosa jest dosc droga a mi raczej nie pomagalo. po 3 tygodniach moglam siadac ale w miejscu ciecia do dzis mam takie dziwne i glupie uczucie.

hmm ja siadalam (co prawda na 1 poldupku) juz po porodzie, po 5 dniach zdjeli mi szwy i juz czulam sie zupelnie dobrze...moze to zalezy od ilosci szwow? ja mialam 4 na zewnatrz,a w srodku nie wiem ile bo byly rozpuszczalne...

Gość misia _20
Częste mycie okolic intymnych .Można u zywać też Tantum Rosa chociaż ja nie używałam tego i ładnie mi się goji,a tydzień temu zostałam mamą i już mnie prawie nic nie boli :) A co do bólu-nacięcie krocza nie bolało-można poprosić położną o znieczulenie-ale one zazwyczaj nacinają krocze podczas skurczu.A skurcze są tak silne że nacięcia nawet się nie czuje .

Gość mama_też nacinana
Tantum rosa, rivanol - rewelacja. Polecam jednorazowe majtki - żeby byl przewiew ;) Jeśli szwy ciągną i boli - altacet w żelu - dla mnie bomba!!! - bez recepty.

Gość myssss
ja używałam tantum rosa do podmywania, a na blizne nakładałm maść na gaziku - SOLCOSERYL - a to z powowdu że wcześniej mi spadły dwa szwy i rana zaczęła się rozchodzić