Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

yvon_1986

Chcę nazwać dziecko Kuba - nie Jakub

Polecane posty

Słyszałam, że imię Kuba występuje jako osobne imię a nie tylko zdrobnienie. Czy mogę mieć z udowodnieniem tego w USC jakiś problem?

Gość raczej nie chyba
moja siostra jest zarejestrowana jako magda, chociaz istnieje imie magdalena, od ktorego magda jest zdrobnieniem.

zalezy w jakim miescie... jak w jakims duzym to nie powinno byc problemu ale jak w jakims malym to moze byc ale nie musi...

Gość tośśśśka
bo Magdalena i Magda to sa dwa rozne imiona, choc Magda jest jednoczesnie skrotem od Magdaleny. nawet imieniny obchodza osobno, dlatego nie ma problemu ze zgloszeniem takiego imienia. a Kuba??? hmmm, nie mam pojecia.

Gość j .kalińska
kolejna mamuśka,która chce na siłę się dowartościować i być mega oryginalna :O

Gość j .kalińska
hehe,czego to ludzie nie wymyślą :O

Nie chodzi o oryginalność a jedynie o fakt, że imię Kuba bardzo nam się podoba natomiast Jakub - już nie. Wiem, że niektórzy nazwali tak swoje dzieci, dlatego pytam czy mieli z tym problem? Najlepiej objechać i skrytykować - niektórzy na kafe siedzą tu tylko po to, żeby podogryzać i pokazać jacy są wredni

Gość anje
Kuba NIGDY nie kojarzyl mi sie z Jakubem ...skad w ogole takie 'zdrobnienie' ??? i najlepsze jest to: nadawac dziecku jedno imie bny potem cale zycie wolac na niego innym ... to jest dopiero 'oryginalnosc' :O

Gość ja bym nie nazwala
Droga Yvon, jeśli uważasz, że KAŻDA krytyka jest objawem złościwości, wredoty i chęcią dowalenia, to niepotrzebnie zakładasz tu jakikolwiek temat. Forum jest po to, by dyskutować. Zwróciłam Ci delikatnie uwagę, że możesz skrzywdzić swoje dziecko. To NIE JEST objaw ani złościwości ani tym bardziej chęci dowalenia. To Twoje dziecko i zrobisz jak uważasz ale jeśli się nd tym nawet nie zastanowisz, to przykro mi, że dziecko będzie za to płacić. Wam się podoba a Ono będzie miało problem. Mam znajomą, która ma nietypowe imię. Ojciec nie jest polakiem, dlatego mieli możliwośc nazwać córkę imieniem nieznanym w Polsce. Dziewczyna ma obecnie 30 lat i do tej pory wszędzie w dokumentach przekręcają Jej imię. Dla niej to bardzo męczące.

droga ja bym nie nazwała --- to podsumowanie nie było skierowane do Ciebie :) Doceniam szczere i kulturalne komentarze a nie takie w stylu --nazwij go kupa. Co innego wyrażać swoje zdanie co innego być bezczelnym :) Pozdrawiam

Gość pewnie ale z ta kupa powiedzi

Gość pewnie ale z ta kupa
napisali co moze byc w przyszlosci. tylko trzeba wiedziec, ze dzieci nie wiedza co to anal, ale z drugiej strony nie wiadomo jakich rodzicow bedzie mial kolega z klasy, wiec lepiej nie ryzykowac

Gość jak to nie moze być zakonczone
na "a"?jest chociazby takie starodawne imie meskie - Bonawentura.

Yvon ... wlasnie my dalismy dziecku na imie KUBA .. I oswiadczam ci ze jest to normalne imie jak kazde inne .. i nie ma zadnych problemow z rejestracja w USC niezaleznie od miasta w Polsce . Zaczyna byc wiecej Kubusiow niz Jakubow :) Nie sluchaj zalosnych wywodow na forum . Nazwj dziecko tak jak tobie sie podoba . Kuba to nie Jakub . To dwa rozne imiona dla USC .

Gość dla mnie Jakub lepiej brzmi

Gość chicken77
yvon_1986 w pełni Cię rozumiem ponieważ mnie i żonie również podoba się bardzo imię Kuba- Kubuś, a Jakub zdecydowanie nie. Zastanawialiśmy się czy to 2 różne imiona tak jak Magda i Magdalena. Obawiałem się, że to jedno i to samo, a tu czytam, że bez problemu. Nie rozumiem wypowiedzi o \"okaleczaniu\" dziecka tym imieniem ponieważ nie jest on ani zangielszczone, ani udziwnione. Już gorzej nazwać dziecko Gerard/Gerhard, Franciszek albo Joachim itp. czy już całkiem dziwne jak np.: Ismena, Ksymena (Xmena) itd. Ostatnio byliśmy na chrzcinach i 80% dziewczynek nazwano Wiktoria. Dla mnie tragedia. Kuba brzmi po polsku i nie widzę tu problemów. Powopdzenia U nas będzie Kubuś albo Karolinka :)

mam znajomego facet dobija 40 i właśnie ma na imie Kuba - stary chłop poprawiający wszyskich gdy ktoś ośmieli się powiedzieć Jakub zamiast Kuba :o żałośnie to wygląda ... a i pamiętaj o problemach większość uważa że Kuba to tylko zdrobnienie , moze mieć potem syn problemy ale orginalność rodziców jest najważniejsza :o

Gość chicken77
Facetowi dali 40 lat temu na imię Kuba i ma problemu. W dobie obecne i przyszłych pokoleń chyba spowszednieje to imię. Od zawsze chcieliśmy z żoną, aby nasz syn miał na imię Kubuś, ale nie Jakub. Co mamy teraz zrobić... Niby tak prosto wybrać inne imię, ale dla nas to było jedyne :(

drogi Chickenku, tu twoja żona, damy naszemu synowi na imie Kubuś tak jak chcieliśmy, nie przejmuj się, ludzie piszą że to normalne pełne imię a nie tylko zdrobnienie. a może bedzie dziewczynka?:)

Gość chicken77
Haha, dzień doberek :) No to dobzie.

Gość mage33
Mój synek ma 19 miesięcy.urodził się w Poznaniu .ma na imię Kuba a nie Jakub i nie było problemów w USC.Pozdrawiam:)

Gość mage33
Muszę napisać jeszcze raz ,bo krew mnie zalała!Przeczytałam wszystkie komentarze na temat imienia Kuba.Nie uważam żebym skrzywdziła swoje dziecko nadając mu imię Kuba!to bardzo ładne i wcale nie dziwaczne imię!więc droga mamo nie przejmuj się tymi komentarzami co przeczytałaś bo nie warto!Lepsze to niż jakieś Sandry,Samanty i Alany!!!!!!!!Kuba to polskie imię!Pozdrawiam przyszła mamę nowego Kubusia!

Gość nie mamę kubusia tylko mamę
kuby. Jeszcze ci sie odgryzie, że jakiegoś kubusia jej wciskasz, a ona chce kube!

Gość mage33
:)masz rację.Pozdrawiam mamę Kuby!!!!!!!!!!!:)

Gość W OPOLU NIE GODZILI SIE
w opolu 16 lat temu nie zgodzili sie. i nie mogl byc kuba.... teraz jest jakub

Gość sebole1971
Nam nie robili żadnych problemów w USC w Bielsku- Białej w 1995 roku urodził się nam syn i otrzymał imię Kuba - jest ok - jedno jest denerwujące: w urzędach, w szkole czy też w kościele, mylą się i zapisują Jakub - bardzo często trzeba interweniować. pozdrawiam

Gość przyszła mama.
Nazwij dziecko tak jak Tobie oraz Twojemu mężczyźnie się podoba :) synek w przyszłości napewno będzie Wam wdzięczny, że nazywa się Kuba aniżeli jakiś Alfred. A Wam kobietki jakie się imiona podobają? niedługo zostane mamą :) cieszę się ogromnie, mąż mój zostawił mi pole do popisu i mam wybrac imię ja. Podobają mi się imiona tradycyjne typu Antoś czy Hania, ale również oryginalne ( chcociaz nie do przesady ) dla dziewczynki: Blanka, Iga, Maja a dla chłopca : Maksymilian, Alan, Natan. wypowiadajcie się konitki :) pozdrawiam gorąco.