Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

LouLou11

Ile zarabia pielęgniarka w UK?

Polecane posty

kurcze, coś mi nie chcą się posty wysyłać, a jak już wysłąło (ten długi) to zlało się wszystko w jeden tekst, mimo, że robiłam odstępy ,ech

Gość emt81
ok, dzięki:) W środę miną dwa tygodnie więc czekamy dalej:)

Gość nurse :)
hej z tego co pamietam to juz takie pytanie bylo wczeniej ale trudno mi teraz przeszukac cale forum, dlatego chcialabym jeszcze raz sie zapytac, czy mozna sie zarejestrowac w NMC bez rejestracji w Polsce w izbie? czyli wyjechac zaraz po obronie dyplomu ale de facto z brakiem pozwolenie na wykonywanie zawodu?

ok mam nadzieje ze nadal to bedzie mozliwe za 2 lata:) w takim razie odezwe sie po szczegolowe informacje w stosownym czasie:)

hej nurse:) Zdaje się że pisałam kiedyś z tobą.Pojechałaś do Polski studiować pielęgniarstwo prawda? Ja jestem juz na 2 roku, udało mi się w miarę dobrze wszystko zaliczyć ale te ciągłe eseje wykańczają mnie psychicznie:o Czasami w chwilach zwątpienia myślę żeby pójść na "łatwiznę" i skończyć to w Polsce. Na praktykach tez rożnie bywa, czasami trzeba sie tym pielęgniarkom postawić i przypomnieć że student to nie dodatkowa para rak dla niej. Wkrótce zaczynam praktykę na intensywnej terapii, zobaczymy.. Napisz jak tam twoje wrażenia na studiach.Ciekawa jestem jak to wygląda w Polsce.Jakie miałaś przedmioty? Jak wyglądają zaliczenia/praktyka? Ja póki co miałam 2 egzaminy (w tym jeden test z anatomii-8 systemów, w sumie podstawy).Poza tym to same eseje..

Gość magda9999999999
do Agnieszka9876 Mam prośbę czy mogłabym wysłać Ci maila żebyś wyraziła swoją opinię na temat mojego statment w additional information dla nhs. Może nie uwzględniłam pewnych info i z chęcią poznałam Twoje zdanie . Jeśli możesz podaj maila :)

magda9999999999, Podaj swój email a ja Ci odeślę "zwrotkę" z moim adresem. Nie mam zbyt wiele czasu na odpisywanie na dziesiątki e maili w związku z upublicznieniem swojego adresu...

Gość magda9999999999
założyłam specjalnie nowa poczte magda999999@o2.pl dzięki

makrela wedzona:) cos mi sie wydaje ze pisalam z Toba:) z tym ze ja nie wrocilam do Polski zeby studiowac pielegniarstwa, jestem tutaj caly czas, raczej nie wyszlo mi studiowanie w Szkocji. Studiuje na UJ, nie jest lekko (ale nie dlatego ze uwazam ze material jest trudny, moim zdaniem wrecz okrojony za bardzo). Jestem wlasnie na drugim roku i mam strasznie obciazony plan. Wyczerpuje samo notowanie na wykladach, a w domu trzeba sie uczyc pediatrii, patologii. wszystko naraz sie zazebia itd od drugiego semestru tylko praktyki i pisanie procesow pielegnowania Na pierwszym roku tez nie jest lekko, najbardziej obciazajace sa fizjologia i podstawy pielegniarstwa, anatomia byla spoko, a poza tym sporo przedmiotow jak socjologia, psychologia, zdrowie publiczne. Na uj wszystkie zaliczenia sa pisemne z kazdego przedmiotu a czasem osobno z wykladow i cwiczen. w kazdym razie egzaminow bylo razem 7 praktyki byly calkiem w porzadku w szpitalu, w zlobku i szkole. (lubie opieke nad pacjentami wiec nie mialam problemu z wykonywaniem zadnych czynnosci przy pacjencie. Nie podoba mi sie jednak stosunek do studentow pielegniarstwa zarowno pielegniarek, nauczycieli akademickich, a nawet salowych. minusem sa praktyki wakacyjne ktore sa obowiazkowe i nie mozna nic sobie zalatwic w innym miejscu niz narzuci UJ. to tyle w skrocie:) trzymaj sie na studiach i nie zalamuj sie:) i mam nadzieje ze prawo az tak sie nie zmieni w 2014 i spelnie swoje marzenie o pracy w UK :) d

Gość Jashua
Witam Wszystkich! nazywam się Darek i jestem nowy na forum. Przez ostatnie kilka lat przygotowywałem się do wyjazdu do Włoch do pracy jako pielęgniarz, dostałem nostryfikacje dyplomu a jak już miało dojść do wyjazdu okazało się że w Italii nie ma dla nas pracy. Wkurzony zacząłem szukać innej drogi i stwierdziłem że trzeba wyjechać do UK. Wiem że na forum już było to poruszane ale bardzo proszę o kontakt z kimś kto pracuje w Uk, najlepiej instrumentariuszką ponieważ chciałbym znaleźć pracę na bloku. Mam kilka pytań; od czego zacząć przygotowanie do wyjazdu? Na jakim poziomie znajomości angielskiego trzeba być? Czy lepiej wyjechać przez firmę?Jaką? Z góry bardzo dziękuję.

nurse dzięki za odp. Szczerze mówiąc to ci zazdroszczę, ja mam naprawdę niewiele przyjemności ze studiowania tutaj.Mam wrażenie że studiuje dziennikarstwo a nie pielęgniarstwo:o Mnóstwo pisania o pierdołach i mało konkretnych rzeczy. Moje przedmioty na 1 roku: public health, communication in nursing (zajęcia-zwykłe plotkowanie z wykładowca) professional identity (historia pielęgniarstwa głównie), a good nurse (o współczuciu, empatii itp) i podstawy anatomii i fizjologii (jako jeden przedmiot, bardzo ogólnie) i jeszcze decision making in nursing (takie pierdoły że nawet nie chce pisać). Jest tyle rzeczy które pielęgniarka wiedzieć powinna a ja nie mam czasu żeby nawet o tym poczytać bo piszę bzdurne eseje ech.. mam nadzieje że w tym roku będzie inaczej bo chyba sie załamię. Każda praktykę mamy z góry narzucona przez uniwerek (ostatnia na 3 roku jest do wyboru). Nauczyciele traktują nas w porządku, z pielęgniarkami rożnie bywa, zdarzają się również nieprzyjemni HCA pracujący w swym zawodzie wiele lat z porzuconymi niegdyś ambicjami;) ale trzeba po prostu przymknąć na nich oko i robić swoje. Tobie również życzę wytrwałości i osiągnięcia celu.

Gość smerfetkaaaaaa
Co to są reginalne strony NHS? moge dostać jakis link? Powiedzcie czy ktoras z was pracuje wogole w szpitalu w UK? Wszyscy z tego co widze pracują w domach opieki , ja równiez, to moja pierwsza praca ( w polsce nie pracowalam jako piel ). Ze szpitali jak odpowiadam na oferty odzewu brak. Poziom angielskiego bardzo dobry. Nie chce cały czas pracować w domu opieki zawsze chciałam pracować na bloku operacyjnym... tylko... JAK? bez doswiadczenia na bloku? ktos mi ostatnio powiedzial ze najlepiej wrocic do polski na 6 mies zeby miec doswiadczenie na bloku ale ja raczej nie chce wracac... druga opcja: studia operating department practice co myslicie?? zakładając ze cel to pracowanie ostatecznie na bloku...

smerfetkaaaaaa, Regionalne strony NHS to takie ,w których znajdziesz oferty pracy tylko z obszaru ,który one obejmują. W pierwszej kolejności oferty pracy trafiają właśnie tam a gdy nie znajdzie się odpowiedni kandydat to oferta trafia na stronę ogólnokrajową NHS. Nie idź na łatwiznę-przeczytaj moje poprzednie posty. Tam znajdziesz odpowiedzi na pytania ,które stawiasz w poście powyżej (w tym link do regionalnej strony NHS obejmującej swoim zasięgiem rejon Londynu.) Są na tym forum pielęgniarki ,które pracują w szpitalach. Żeby tam dostać pracę nie jest potrzebne żadne doświadczenie z Polski- praca w PL ich niewiele obchodzi..Aplikuj tam ,gdzie w ofercie pracy nie wymagają doświadczenia na danym stanowisku.

smerfetkaaaaaa, Moim zdaniem na operating department practice szkoda pieniędzy i czasu. Szukaj ofert jako bank staff gdziekolwiek w szpitalu. Jak już się załapiesz i dasz się poznać z dobrej strony to sami Ci powiedzą co zrobić ,żeby się dostać na blok operacyjny..

Gość smerfetkaaaaaa
Agnieszka9876 przejzalam chyba z 20 stron wstecz ale nie znalazlam zadnego linku, moze jestem ślepa :) ... Dzięki za odpowiedz.. kolezanka pracuje juz poltora roku w nursing homie i składa cv do szpitali ale bez odzewy tez.. dlatego jestem tak negatywnie nastawiona.. aplikuje przez http://www.jobs.nhs.uk/ a na stronach szpitali i tak odsyłają na strone nhs... co do studiowania ODP.. zgadzam sie z tym czasem i pieniędzmi.. nie podoba mi sie to za bardzo tak jakby zaczynanie odp początku..ale przynajmniej mam pewnosc ze póżniej będe pracować na bloku.. i praktyki na bloku będą.. no i dyplom z uczelni angielskiej który będzie więcej wart niż polski wg nich.... caly czas sie nad tym zastanawiam.... nie chce caly czs pracowac w nursing homie, nie mówie ze praca jest zła ale geriatria , opieka paliatywna to nie jest moje główne zainteresowanie.... ehh

smerfetkaaaaaa, Strona 48 mój post z godziny 19:58 link jest na samym dole mojej wypowiedzi. W UK pracuje mnóstwo pielęgniarek z Indii,Pakistanu ,Afryki i cholera wie skąd jeszcze. Dyplomy otrzymali najczęściej w krajach swojego pochodzenia a często z racji swoich wysokich kwalifikacji obstawiają najcięższe odcinki na ICU. Najwyższego szczebla manager na moim ICU jest facet pochodzący z Afryki (band 8). Jak widzisz nie jest prawdą ,że dyplom brytyjski daje jakieś przywileje w otrzymaniu pracy. Odbycie praktyk studenckich w szpitalu nie daje żadnej gwarancji zdobycia pracy w szpitalu,no chyba,że załapiesz się na program rządowy "pierwsza praca" w którym absolwenci uczelni medycznych mają zarezerwowaną pulę miejsc w NHS. Przychodząc na blok jako osoba bez doświadczenia zawodowego,jak każdy inny w twojej sytuacji, swoją pracę zaczniesz od wielotygodniowych kursów uczących od podstaw wszystkiego, z czym będziesz miała do czynienia w pracy.Taki jest tryb postępowania wszędzie tam ,gdzie łatwo zrobić komuś krzywdę i tym samym doprowadzić do "bankructwa" szpital (wysokie odszkodowania za błędy medyczne) Za takie kursy pracodawca Ci zapłaci według twojej stawki zaszeregowania. ...Czy Ty naprawdę myślisz,że ja po studiach w PL i bez żadnego doświadczenia w zawodzie umiałabym cokolwiek zrobić na angielskim ICU z zaintubowanym pacjentem z wieloma obciążeniami po ciężkiej operacji podtrzymywanym przy życiu za pomocą b. skomplikowanej aparatury,której nigdy przedtem nie widziałam na oczy? A tu jeszcze procedury ,specjalistyczne słownictwo,dokumentacja.. Z moich postów dowiesz się również tego,że ja tez długo czekałam na właściwy moment ,żeby się załapać do szpitala..

Gość WALCZACAZWIATRAKAMI
Wspolczuje Ci makrela wedzona. Ja tez chodze na wyklady w Kanadzie i to samo. Bzdurne eseje a zajecia o niczym. Kupilam sobie ksiazki i ich ignoruje. Nauczylabym sie predzej sama bez placenia za te kursy. Myslalam, ze bedzie fajniej, ze czegos sie naucze. Moze myslalam,ze tu lepiej ucza. Jednak to bzdura. Chyba troche popracuje i pojade Polski zrobic magisterke, zeby poczuc prawdziwy hardcore i pojsc na normalne wyklady a nie gledzenie i prace w grupach. Jestem zwiedziona calym ich bzdurnym systemem, ale juz zaplacilam, wiec dociagne do konca. Nawet nie wiem czy sie zdecyduje na specjalizacje tutaj, bo zawsze chcialam zrobic leczenie ran albo cos chirurgicznego. Acha, udalo mi sie jednak nostryfikowac tutaj, wiec sprawe Anglii odkladam. Niedlugo zaczynam prace w zawodzie.

Gość jashua
Czy odezwie się ktoś do mnie kto pracuje na bloku operacyjnym w UK? Lub kto kolwiek kto niedawno wyjechał ? Nie wiem od czego zacząć? Ani jaki poziom języka muszę mieć opanowany żeby zacząć chociaż od pomocy pielęgniarskiej? Proszę o pomoc najlepiej na maia darioklos@op.pl

jashua, Przeczytaj cały ten topic- znajdziesz wiele odpowiedzi na trapiące cię pytania."Znikąd" na blok w UK raczej się nie dostaniesz.Poszukaj dobrej agencji w PL zajmującej się rekrutacją pielęgniarek do UK.Tam uzyskasz szczegółowe informacje w jaki sposób zaistnieć jako pielęgniarz na Wyspie.

Agnieszka9876 mam prośbę, mogłabyś napisać jak to zrobiłaś, że zarejestrowałaś się w Anglii bez rejestracji w polskiej izbie?

Po ukończeniu studiów ,nie podejmując pracy w PL zgłosiłam się do Izb po niezbędne papiery do rejestracji w NMC. Pani w Izbach oznajmiła mi,że nie muszę płacić żadnych składek,bo nie podjęłam pracy w PL.To wszystko.

Gość Smerfetkaaaaaa
Ja po studiach odrazu wyjechalam I Nie chcialam sir rejestrowac w Polsce bo po co skoro Nie chce tam pracowac no I zadzwonilamfo Nmc zeby sie spytać jak mam wypełniać papiery tam gdzie jest do wypełnienia przez izbę to mi powiedzieli ze się nie da i muszę się zarejestrować w Polsce najpierw , także najpierw czekałem na rejestracje w pl a pózniej w uk... Bez sensu. Z izb jeszcze się nie wypisalam..

Gość dyskryminowana pielegniarka
Witam wszystkie pielegniarki pracujace w Anglii ja mysle juz nie wrocic do zawodu wlasciwie zostalam tu zniszczona bo bylam krotko zatrudniona samotna matka i Polka super cel aby stac sie ofiara oszustwa wiec szukam wlasciwie osob ktore byly wykorzystane w Anglii przez inne angielskie pielegniarki jako kozly ofiarne co jest tu niestety czeste bylabym wdzieczna aby poszkodowane osoby chcialy sie ze mna skontaktowac na poczatku moge powiedziec ze pracowalam w nursing homie co bylo moim bledem nie chodzcie tam! Jakkolwiek przez sfabrykowane oskarzenia zostalam zwolniona wiec poszlam do Trybunalu i wygralam pare tysiecy funtow ale mam to wywalczyc od firmy sedzia puscil menagerke wolno oczywiscie jak poszlam do Trybunalu w krotce potem zostalam przez ta menagerke zareporterowana do NMC aby mi odebrac prawo wykonywania zawodu i zrobic ze mnie idiote. Bardzo zaluje ze przyjechalam do Anglii i jestem w glebokiej depresjii moje zycie tu to koszmar ale musze walczyc nie moge pogodzic sie z klamstwem.

do dyskryminowana pielęgniarka, Jeszcze przed podjęciem pracy ,jako pielęgniarka w BUPA (nursing home o złej sławie) słyszałam o wielu podobnych przypadkach do Twojego. Mam znajomego pielęgniarza o specjalizacji psychiatrycznej,który po kilka razy w roku bywa zawieszany z powodu nieprawdziwych oskarżeń głównie ze strony "świrów"-jego podopiecznych .Ostatnia sprawa tocząca się przeciwko niemu z oskarżenia o molestowanie seksualne prowadzona przez policję toczyła się przez sześć miesięcy i zakończyła się (jak zawsze ) umorzeniem.Stwierdzono,że "świr" konfabulował (do czego się z uśmiechem na twarzy, po kilku miesiącach ,sam przyznał).W tym czasie facet odsunięty był od pracy (żeby nie mataczył),ale płacili mu pieniążki tak jakby pracował.. Na podstawie jego "doświadczeń" poradził mi,żebym przed podjęciem pracy w nursing home zapisała się do kancelarii prawnej (co też uczyniłam) specjalizującej się w szeroko pojętej pomocy między innymi w sprawach takich jak Twoja. Płacę comiesięczny abonament na rzecz tej kancelarii w wysokości kilkunastu funtów i w razie czego nie muszę przeżywać niepotrzebnych stresów.W ramach tej kwoty,gdy potrzebuję pomocy , prawnik w umówionym terminie przyjeżdża do mnie do domu a ja przedstawiam mu szczegółowo problem i udzielam mu pełnomocnictwa do prowadzenia sprawy w moim imieniu.Od tej chwili pełni rolę mojego adwokata... Gdy wyniknie w pracy jakaś "chryja" wynikająca na przykład z fałszywego oskarżenia poprzez próbę przerzucenia na mnie czyjejś odpowiedzialności (czego mogą być niemiłe konsekwencje z odebraniem PIN włącznie) prawnik przyjeżdża do pracodawcy, przedstawia udzielone mu pełnomocnictwo i podejmuje działania zmierzające do wycofania oskarżenia.Już sam fakt pojawienia się u pracodawcy profesjonalisty od takich spraw działa paraliżująco na oszustów chcących zrobić komuś krzywdę i najczęściej sobie od razu odpuszczają wycofując oskarżenie.. Nie bądźcie głupie- nie dajcie sobie zrobić krzywdy!

Gość dyskryminowana pielegniarka
Troche za pozno na to co piszesz Agnieszka sprawa w NMC ciagnie sie 2 i pol roku 4 razy wyslali mi te same nielogiczne oskarzenia i 4 razy tlumaczylam sie jak dlugo ten nonsens potrwa niewiem nie pracuje mieszkam w South West chyba w najgorszym miescie w Anglii przyjechalam tu zwabiona obietnicami mojej kolezanki a teraz utknelam przez ta menagerke i potrzebuje pomocy teraz i ludzi ktorzy sa po takich samych przejsciach przeciez oni tu jawnie dyskryminuja polskie pielegniarki

dyskryminowana pielegniarka, Poczytaj w tym wątku posty autora iskra Boza Ona też miała problemy z managerem w nursing home i korzystała z innej skutecznej ścieżki pomocy prawnej. Gdzieś tam znajdziesz email.do niej.Napisz na pewno coś ci doradzi.

Może głupie pytanie... Piszecie tak dużo o utracie Pinu... Czy jak odbierają Pin w UK to można pracować w PL? Czy odbierają prawo wykonywania zawodu na terenie całej UE?

ŻUCZEQ, Odebranie PIN oznacza,że przestajesz być pielęgniarką .NMC powiadamia o tym fakcie polskie Izby,więc w PL też tracisz prawo wykonywania zawodu..

dyskryminowana pielegniarka, Nie znam twojej sprawy,ale skoro wygrałaś sprawę w sądzie a później mamagerka z nursing home,jak piszesz ,w odwecie wszczęła procedury mające na celu pozbawienie cię PIN to można ten fakt wykorzystać i próbować udowodnić ,że to zwykła zemsta.. Czy Twoja sprawa jest wielowątkowa? Czy masz/miałaś jakąś pomoc prawną w swojej sprawie? Teraz już wiesz na pewno,że wobec kłamstw i oszczerstw byłych współpracowników do sądu przychodzi się po wyrok a nie po sprawiedliwość.Gdy sprawy zajdą już za daleko i wszystko się "zapętli" to odkręcenie tego jest b. trudne.. Piszesz,że nie pracujesz,a pieniądze Ci chociaż płacą? Każdy pracownik zawieszony w czynnościach służbowych z powodu prowadzonego wobec niego dochodzenia otrzymuje wypłatę. Pieniądze te płaci firma ubezpieczeniowa,w której jest obowiązkowo ubezpieczony pracodawca.