Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale ja mimo wszystko

Czemu umieszczacie zdjęcia swoich dzieci w sieci?

Polecane posty

fakt nic mi do tego, ale dyskusja zawsze pozostanie dyskusją i w tym wypadku jest mi coś do tego, mój osobisty pogląd.

dla widzimi się dziecka? dziecko mówi, że chcę, to ja jej nie mam zamiaru odwodzić od tego, owszem przeprowadzę z nią rozmowę, dlaczego, po co a czy wie o co chodzi w tym obrzędzie i z czym to się je, ale nigdy w życiu jej nie zabronię i to nie jest obłudą.

Gość taka jedna...............
t swoj osobisty poglad zostaw dla siebie,czy my Cie krytykujemy,ze nie ochrzcilas swojego dziecka?Nie wiec nie mow,ze my narzucamy cos naszym dzieciom.Jestesmy wierzacy i tak tez wychowamy nase dzieci i nic Ci do tego

tak dla widzimisie dziecka - bo 8 letnie dziecko nie ma swiaidomozci konsekwencji swoich czynów A tak a'propos jeszcze decydowania - ciekawe co powiesz 3-letniej córce jak nie bedzie chciala iśc spac?? Dobrze córeczko to twoja decyzja ty bedziesz ponosic tego konsekwencje?? :P

Gość SanSan
dokladnie na wspak tak jakbys szukala uznania i pocieszenie ze robisz dobrze, traktujac tak swoje dziecko ale inni robia inaczej i nie narzucaj swoich pogladow ja przysiegalam przed bogiem ze tak wychowam swoje dziecko i juz mnie tez tak rodzice wychowali i jestem bardzo zadowlona a ty wchowuj swoje dziecko inaczej i nie narzucaj innym swego zdania zachowaj to dla siebie

ale jakiej świadomości konsekwencji? (chodzi mi o ten konkretny przypadek) o jakich konsekwencjach piszesz? powiem kochanie chodź mamusia poczyta Ci bajeczkę i razem położymy się spać, działa.

O rany, ja już dzidzię wykąpałam, nakarmiłam i śpi mój Aniołek (może zrobię mu zdjęcie i zamieszczę na nk, hmmm - jeszcze się zastanowię:P ), a Wy jeszcze... NA WSPAK (i jej przydupasy) - WSZYSTKIM WASZYM PRZECIWNIKOM CHODZI O TO, ŻEBYŚCIE ZACZĘŁY ŻYĆ SWOIM ŻYCIEM! MY NIE PRZEKONUJEMY WAS DO ZMIANY POGLĄDÓW TYLKO DO NIE NARZUCANIA (TAK NACHALNIE) SWOICH. MOŻECIE WYMIENIAĆ SWOJE ZDANIE Z INNYMI, ALE NIE MÓWIĆ, ŻE MY ROBIMY ŹLE, A WY DOBRZE - ze zdjęciami, chrztem czy kolczykami. BO CO?... Czy w ostateczności nie chodzi o to, żeby dzieci były szczęśliwe i wyrosły na dobrych ludzi? I jeszcze jedno - wkurzają mnie wypowiedzi, że My odpowiadamy za swoje dziecko do 18 roku życia. Ja uważam, że odpowiadam za swoje dziecko do końca życia (jak je wychowam takie będę mieć - zarówno ja jak i inni z którymi się ono spotka). Poza tym bardzo rzadko się zdarza, żeby rodzice z dniem ukończenia 18 roku życia przez dziecko, kazali mu się z miejsca wyprowadzić i samemu utrzymywać. Często do końca studiów rodzice nas utrzymują. A to też wiąże się z pewną kontrolą nad dzieckiem.

Gość SanSan
a jak powie ci tak po przeczytaniu bajeczki? ok nie bede zlosliwa dla mnie to koniec dyskusji, zycze milego wieczoru :)

a o jakich konsekwencjach chrztu Ty piszesz ?? czyli jednak decydujesz za dziecko ?? bardzo mądrze ale jednak tak samo z jedzeniem , ubieraniem , To my jestesmy od ukierunkowywania dzieci wierz mi niejeden raz sie o tym przekonasz ze warto

ja- zgacam sie z Toba - chodzi mi o to ze wzgledem prawa do 18 rż to ty decydujesz za dziecko

Gość do na wspak
powiedz co robi twoja 3letnia coreczka cala niedziele kiedy jej mamusia tlucze w klawiature swoje herezje ? Twoj nik na wspak swiadczy o tym ze wszystko co inne powiedza ty powiesz " na wspak" . Tak mnie to ciekawi . Gdyby twoja corka w wieku 14 lat zaszla w ciaze ty napisalas ze nie pomozesz ze to ona sama poniesie konsekwencje . Czyli kto jej pomoze ? Bedzie z niemowlakiem do szkoly chodzic ?> Jestes zwykla prowokatorka

Ty mnie cały czas nie rozumiesz... dziecko w wieku lat 8 jest przygotowywane, rozumie, myśli i może podjąć decyzję a niemowlak nie! i taka jest różnica. ja byłam u pierwszej komunii chociaż nie chciałam, wybrałam nie, ale zostałam zmuszona i wiem, ze moja decyzja była w pełni świadoma!

hehehe ja jakos jak mialam 8lat nie roumialam i poszlam do komunii bo tak bylam wychowywana w wierze,ale moze nie bylam tak rozgarnieta i madra jak TY hhehehe

o widzisz i tu tkwi problem - nie w szacunku, tylko ze rodzice Cie do czegoś zmusili ... Mnie tez niejeden raz do wielu rzeczy zmusili. Za niektóre jestem wdzieczna, za inne nie - niestety, ale kazdy z nas ma inny charakter, inne poglady i tak już jest ze jedno dziecko bedzie miec pretensje ze zostało ochrzczone a inne ze nie

ale obowiązkiem katolika jest chrzcic dziecko i jak tego nie rozumiesz to juz nie wiem jakich argumetów mam użyć

Gość do na wspak
a dlaczego nie chcialas isc do komunii ? Co w twojej glowce zaswitalo ze sie bronilas ..? jaka swiadomosc i czego .? Mow konkretnie bo juz placze ze smiechu :D

DZIEWCZYNY! Powiedzcie mi o co Wam chodzi z tym Chrztem?! Napiszę to co pisałam już kilka stron wcześniej: Wiem, że dziecko to odrębna istota i w przyszłości będzie mogło samo zadecydować o tym w jakiej wierze chce być, czy może w ogóle nie chce nic wierzyć. Ale... skoro rodzice są katolikami to ich niejako duchowym obowiązkiem jest ochrzczenie dziecka. I teraz: jeśli dziecko zdecyduje pozostać w wierze chrześcijańskiej to może być tylko wdzięczne, za to, że wszystkie najważniejsze sakramenty tejże wiary ma (brzydko mówiąc) "na swoim konie". Jeśli jednak zdecyduje się zrezygnować z tej wiary bo jest dla niego nie istotna i nie czuję, że przynależy do niej to CO MU TEN CHRZEST ZASZKODZI?! To mnie najbardziej interesuje - co mu to zaszkodzi. Jeśli nie czuje się katolikiem to Chrzest i Komunia, nie będzie dla niego duchowym przeżyciem a będzie dla niego tylko jakimś tam "obrządkiem", który kiedyś przeprowadzili rodzice. Więc, o co chodzi.

wlasne w czym chrzest przeszkadza?Bedzie chcialo zyc w innej wierze to bedzie....

ja - ja tez nie rozumiem- widzisz ja miałam wszyskie sakramenty a na koniec zdecydowalam ze z Kk nie bede mic nic wspólnego - nie mam pretensji do rodziców ze mnie ochrzcili - dziekuje im za to ze teraz mnie nie potepiaja - i chyba o to chodzi ??

napisałam już wyżej... chrzest w wieku niemowlęcym nie jest logiczny w KK, bo ten opiera swoją naukę na Biblii a ta zaprzecza zasadom kościoła. a Wy wierzycie w boga a nie w kościół, jest taka różnica. dobrej nocy.

wlasnie........

na wspak - ale nie rozmawiamy o religii i o tym która jest słuszna albo nie :D

Nie mogę już z nią - jaka ona jest głupia:O A mówił Ci ktoś, że Biblia to nie tak do końca cała prawda? No chyba żaden katolik nie wierzy, że Bóg stworzył świat w 7 dni:o Stary Testament (a już szczególnie I księga) to są opowieści, że tak powiem duchowe. Ja z Adama i Ewy powstaliby wszyscy ludzie - Bóg raczej nie namawia do kazirodztwa - a tak musiałoby być:O

dyskutuje tu tylko z jedną osobą, więc nie wysilajcie się, bo wam żyłka zaraz trzaśnie :)

moja refleksja - bede dzieciaka mojego uczyc tolerancji do innych wyznań i do innych poglądów - - szkoda mi tylko ze Twoje dziecko nie bedzie miało takiego wychowania

No to jak rozmawiasz o wierze to mówię Ci, że ja wierzę, że Chrzest oczyści moje dziecko z grzechu pierworodnego. Ja i tata mojego dziecka jesteśmy poróżnieni w kwestii wiary (bo on jest trochę taki jak Ty), ale zgodził się ze mną, że Chrzest mu nie zaszkodzi. Dla mnie jest to na maxa ważne, a dla niego... no cóż, obrządek:(

ależ moje dziecko takie wychowanie właśnie ma :) teraz dyskutuje nie w imieniu mojego dziecka tylko wyrażam swoje poglądy a są one bardzo radykalne i racjonalne, kiedyś już pisałam o tym. Nie mówię mojemu dziecku "Aj Ci katolicy, debile wierzą w coś czego nie ma", chociaż tak sądzę.