Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nikolinka

Paszporty brytyjskie dla Polskich dzieci urodzonych w UK

Polecane posty

Gość nikolinka

Czy komus udalo sie dostac paszport brytyjski dla swojego dziecka. Chodzi mi o dzieci, ktorych rodzice sa Polakami, a dziecko ur. sie w UK? Czy jest jakas szansa na ten paszport? Ja osobiscie dostalam aplikacje z Passport Office, ale nie moglam jej odeslac, bowiem byla tam pewna rubryka, ktora musiala wypelnic np. pielegniarka potwierdzajac, ze zna dziecko 2 lata. Aplikacje mam do dzis i wysle w litopadzie po 2ur. corki i oczywiscie jak pielegniarka to potwierdzi. Czy ktos juz staral sie o paszport i dostal, czy moze musza byc spelnione jakies inne warunki, aby go dostac.

conajmniej jeden rodzic musi być brytyjczykiem by dziecko dostało paszport.

Gość asciugacapelli
lyndal nie chrzan. Dziecko urodzone w uk ma prawo do brytyjskiego paszportu.

Gość nikolinka
Tez mi sie tak wydaje, bo inaczej po co przyslaliby nam aplikacje. Malo tego jak po nia dzwonilismy, to pytano nas o nasze pochodzenie

Gość nikolinka
kiedys jednak czytalam gdzes, ze aby dziecko moglo dostac paszport, to rodzice musza sie naturalizowac. ale moze to nie dotyczy Polakow i wogole czym jest dokladnie naturalizacja. Nie pamietam dokladnie gdzie o tym czytalam, wiec moge sie mylic.

Gość nikolinka
I wlasnie przeczytalam, co prawda nie wszystko, ale istotne, ze dziecko ur. w UK moze dostac paszport jesli pozostanie w UK 10 lat i nie opusci kraju na dluzej( w tym okresie 10 lat oczywiscie),niz 90dni. czyli chyba umiem czytac.

Gość nikolinka
A ten fragment, ktory przytoczyla kolezanka po angielsku nie musi wszystkiego przekreslac, zaraz posledze dalej

Gość nikolinka
Poza tym jak wysle ta aplikacje, ktora juz dostalam to na wlasnej skorze sie przekonam jak to jest naprawde

Gość ohhhhh glupoty
nikolinka, twoje dziecko nie ma jeszcze dwoch lat, paszport brytyjski mozna otrzymac dla dziecka urodzonego w UK PO 10 latach jego pobytu tutaj..... chyba musisz poczekac jeszcze te 8 lat! Wystarczajaco duzo czasu zeby nauczyc sie czytac :p W prawie UK obowiazuje tzw "ius sanguinis", tzn prawo krwi - dziecko nabywa obywatelstwo tego państwa, którego obywatelem jest przynajmniej jeden z rodziców. Natomiast "ius soli", to jest prawo ziemi, wtedy dziecko nabiera obywatelstwo kraju w ktorym sie urodzilo.

Gość nikolinka
No przeciez pisalam powyzej, ze doczytalam, iz dziecko moze dostac paszport dopiero po 10 latach, poza tym co szkodzi sprobowac wczesniej, skoro w Anglii sami urzednicy czesto malo wiedza. i nie mow mi, ze nie umiem czytac, bo to chyba Ty nie potrafisz skoro nie przeczytalas informacji powyzej a zasugerowalas sie moja ostatnia opinia. Jak masz sie tak wywyzszac i blyskac wiedza w taki sposob, to lepiej sie wcale nie wypowiadaj na ten temat, bo jedyne co potrawisz na pisac, to, " oj glupoty"

Gość scimma
To dlaczego dzieci urodzone w kraju, gdzie rodzice akurat przebywaja np. na wakacjach otrzymuje jego obywatelstwo?

Gość ohhhhh glupoty
nikolinka, wlasnie dlatego ze umiem czytac i doczytalam informacje ktore podajesz, glupie mi sie wydaje zeby skladac wniosek o przydanie obywatelstwa dzieku, ktoremu ono sie nie nalezy przez nastepne 8 lat. Lecz oczywiscie, twoja sprawa jak wczesnie zlozysz papiery, troszke wczesniej mowisz? hmm, 8 lat... scimma, sa kraje ktorych legislacja uznaje prawo ziemi, czyli ktokolwiek urodzi sie na obszarze takiego kraju zostaje automatycznie jego obywatelem. UK to tych kraii nie nalezy. i oj glupoty, bo jak tu przemowic do rozumu osob ktore go nie maja?

Gość nikolinka
To Ty go chyba nie masz, caly czas pisze ze wiem kiedy moze dostac paszport ale jak wysle aplikacje wczesniej to przeciez mnie nie zabija. i nie pisz mi, ze nie mam rozumu bo studia i to nie byle jakie skonczylam. To ty jestes bez rozumu,bo napisalam wczesniej,ze jak masz sie w taki sposob wypisywac, to lepiej wcale, a Ty ciagle napierasz.

Gość ohhhhh glupoty
Oj nikolinka, nie wydzieraj sie tak strasznie jak baba na bazarze. Do ukonczenia studiow, i to nie byle jakich, duzo rozumu nie potrzeba :p A co skonczylas, fizyke nuklearna? A i tak nie rozumiesz o co tu chodzi, gluptasku.

nie piszę głupot. nikolinka nie masz szans na brytyjski paszport jeśli wy jesteście polakami. aby dostac brytyjski paszport to już napisałam że jedno z rodziców musi być brytyjczykiem. ale jeśli polacy ma stalą rezydenturę to wtedy też może starać sie o brytyjski paszport dla dziecka (co uważam za niesprawiedliwe)

ja mam brytyjski paszport dla dziecka bo ojciec małej jest szkotem. on musiał wypełnić aplikacje a nie ja bo ja nie mam brytyjskiego paszportu. aplikacje musiał podpisać ktoś kto zna wypełniającego aplikację conajmniej 2 lata i musi to być ktoś kto jak to określili "zajmuje wysoką pozycję w społeczeństwie" np.lekarz prawnik pracownik urzędowy inżynier nauczyciel czyli osoba zaufania publicznego i może to być kolega sąsiad szef itd. i musi ta osoba też mieć brytyjski paszport.

Gość nikolinka
Oczywiscie, ze sie z Toba zgadzam . My mamy rezydentury od trzech lat. Totez przyslano nam aplikacje , w ktorej jest miejsce na potwierdzenie osoby, ktora zna dziecko 2 lata, a ze moja corka ma dopiero 19 miesiecy to musze poczekac z wyslaniem tej aplikacji jak skonczy te dwa lata. Dadza paszport, to dadza nie to nie. Jesli nie dadza to napewno wyjasnia dlaczego i wyjasnienie to bedzie szczegolnie odnosilo sie do naszego przypadku. Anglicy czesto pisza jakie sa zasady aby cos dostac itd, ale czesto Ci co pracuja w Tych urzedach maja pewne braki w wiadomosciach i czesto mozna na tym skorzystac, badz tez ucierpiec. Zreszta uwazam, ze skoro mam ta aplikacje, to warto sprobowac.

Gość nikolinka
Do oh glupoty, nie bede juz wiecej odpisywac na Twoje wypowiedzi, bo nie mam zamiaru znizac sie do Twojego poziomu, wiec daj juz spokuj z tymi docinkami.

Gość nikolinka
Nie stop. Rezydentury mamy od poltora roku, a w anglii jestesmy trzy.

Gość nikolinka
i jest to rezydentura tymczasowa,po ktorej mozna starac sie o paszport dla nas po wczesniejszym egzaminie jezykowym

musisz mieć stalą rezydenture na paszport nie tymczasową.

Gość ohhhhh glupoty
nikolinka, lindal dobrze pisze, o paszport mozecie sie starac jesli macie rezydenture stala, tzw indefinite leave to remain, ktora mozesz uzyskac po 5 latach stalego pobytu tutaj, dla Polakow liczy sie od daty wstapienia PL do Unii, czyli 2004, i niewazne jak dlugo tu naprawde jestescie.

Gość nikolinka
Polski ma a o brytijski staralabym sie pierwszy raz.

mam znajomych którzy są tu 11 lat (oboje polacy) mają 2-letnią córkę mają stałe rezydentury i ich córka ma brytyjski paszport ale oni nie. uważam że to nie jest sprawiedliwe dlatego że dziecko polskich rodziców ma brytyjski paszport podczas gdy w moim przypadku kiedy np. ojciec dziecka(rodowity brytyjczyk) by umarł to moje dziecko nie dostałoby brytyjskiego paszportu.

Gość ohhhhh glupoty
lyndal, racja. Prawo zadko kiedy jest sprawiedliwe

trzeba mieć te stałą rezydenture w momencie urodzenia dziecka. potem to nawet stała rezydentura nic nie da.

wiesz o co mi chodzi. gdyby ojciec umarł przed porodem mojego dziecka nie wiem czy dostałoby brytyjski paszport. od rodziny brytyjskiej wiem ze mozna sądownie dochodzić.co innego jakby było małżeństwo.także lepiej zawierać związki małżeńskie.

Gość ohhhhh glupoty
Lyndal, ale jak oni dostali stala rezydenture? Z tego co wiem, to dostaje sie ja po 5 latach pobytu w UK, liczac od 2004 roku. Czyli mogliby ja dostac dopiero w 2009.