Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość doradźcie mi

W czym posiać nasionka na bonsai?

Polecane posty

Gość doradźcie mi

Chyba powinien to być jakiś płytki pojemnik,ale nawet jeśli są w sprzedaży takie doniczki to raczej u siebie ich nie dostanę.Jak myślicie,czym mogę je zastąpić?

Gość wewrcsdqw c
Ha ha, a co to są nasionka Bonsai? Pierwszy raz o czymś takim słyszę. O ile mi wiadomo, a wiadomo, bo wychodowałem juz w ciągu kilkunastu lat 4 drzewka, to na bonsai wybiera się specjalne młode drzewka o odpowiednim kształcie i odpowiednio choduje, na odpowiednim podłożu, przycinając korzenie i gałązki i robiąc całą masę skomplikowanych zabiegów, włącznie z przeszczepianiem. ale najlepiej na to znaleźć naturalne takie drzewko - cyprys lub sosnę karłowatą.

Właśnie też się zastanawiałam, o co chodzi z tymi ziarenkami... Chyba, że to jakiś nowy wynalazek :) I nie to, że się czepiam, ale może zapamiętasz i się w przyszłości przyda - Hodować, nie CHodować :)

Gość doradźcie mi
Może ci nie wiadomo,ale drzewa też wyrastają z nasion,sadzonki nie biorą się znikąd,zresztą to nie będzie drzewo i nie o taką odpowiedź mi chodziło

Gość wewrcsdqw c
Hodować, hodować. zapamiętałem. Dzięki z poprawienie :) Właściwie jak mam forumowiczów, to mi słownik niepotrzebny :D Ważne, że umiem zrobić Bonsai ;)

Gość wewrcsdqw c
doradźcie mi - kup sobi książkę o yyyy.. hodowli :) bonsai i będziesz wiedzieć. Gdzieś mam taką w formie elektronicznej, ale to by Cię kosztowało np. fotkę Tamari :)

Gość doradźcie mi
Nie posiadam niestety :P Kupiłam na all nasiona róży pustynnej,której od razu robi się gruba łodyga i od razu rośnie jako bonsai

Gość doradźcie mi
To może ktoś kto się zna na bonsai powie mi,czy mogę je posiać w zwykłych doniczkach,przynajmniej na początek.czy to nie wpłynie niekorzystnie na kształt rośliny?

Gość katakumba
najlepiej w zakrętce po jakimś napoju, bo zanim drzewo z tego nasionka urosnie to minie pare lat (:

Gość ....pomawiacz.....
Kupiłaś nasiona róży pustynnej? T ochyba nie to o czym myślę? Róża pustyna jest formą z piasku, często znajdowaną na Saharze. Druga to krzew który nie ma korzeni, tylko się przetacza z podmuchami wiatru, jak na westernach. Jak Ty chcesz z tego zrobić Bonsai? Ktoś Cię oszukał.

Gość ....pomawiacz.....
Chm, ciekawe, choć podobnie pokręcone, to jednak nie jest to bonsai. Bonsai, to miniaturka jakiegoś drzewa, najczęściej iglastego (sosny). To po ptostu tak rośnie i wygląda samo z siebie, więc nazywanie tego bonsai jest nadużyciem. posadź w płaskiej donniczce. Na spód nasyp żwirek. potm piasek, później ziemię, cieniutką warstwe piasku i żwirku. Zrób dolek w pisku ( ok 1 cm do warstwy ziemi (zwilżonej i połóz lekko dociskając tam nasionko i zasyp piaskiem.

Gość doradźcie mi
Wszystko jedno czy to bonsai czy nie,ale pięknie wygląda i mam nadzieję,że moje będzie wyglądało tak samo.Problem polega właśnie na tym,że raczej nie znajdę płaskiej doniczki i dlatego się pytam czy tak samo wyrośnie w zwykłej

Gość wyrośnie

Gość Kakad222312122
Ja doniczki i donice kupuję przez Internet, w ten sposób można troszkę zaoszczędzić, no i jest większy wybór niż w tradycyjnym sklepie. Ostatnio skusiłam się na podświetlane donice, po prostu cudo! Salon wieczorem wygląda pięknie, doniczka rzuca piękne światło na mojego fikusa, a cały pokój zyskuje na uroku :) Jeżeli ktoś chciałby zakupić takie doniczki w atrakcyjnej cenie, to wklejam link do sklepu, gdzie ja robię zakupy: http://www.sklep.hydroponika.pl/Donice/