Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Spowiadałam się

Wyvhowawczy a drugie dziecko

Polecane posty

Gość Spowiadałam się

Jestem na urlopie wychowawczym do 27 lutego 2009r. Jestem w 7 tygodniu ciązy i mam rodzić na poczatku czerwca 2009 Czy z pierwszym dniem powrotu do pracy czyli 28 luty 2009 mogę iśc na zwolnienie lekarskie do końca ciązy? Jak wtedy płaca będziemi przysługiwać. Proszę o pomoc !!!!!!!

Gość idz na zwolnienie juz do konca
zycia- jak bedzie ci sie konczyl urlop to rob nastepnego dzieciaka :O

Gość Spowiadałam się
To miała być pomoc z Twojej strony ?

Gość Spowiadałam się
Proszę o pomoc !!!

Gość Spowiadałam się
:-( Czy naprawdę nikt mi nie potrafi pomóc ?

Z tego co sie orientuję to już teraz możesz wrócić np. na tydzień do pracy ( tylko 30 dni wcześniej uprzedzić pracodawcę) i potem od razu iść na zwolnienie.

Jestem na urlopie wychowawczym i zamierzamy starać się o drugie dziecko. Czy gdybym teraz zaszła w ciążę, to przysługiwałby mi nadal urlop wychowawczy na pierwsze dziecko, czy może dostanę zwolnienie od ginekologa i będę dostawała zasiłek w wysokości 100% wynagrodzenia? A co będzie mi się należało po porodzie? O ile do dnia porodu nie przerwie Pani urlopu wychowawczego na starsze dziecko, to po porodzie otrzyma Pani zasiłek macierzyński "skrócony" przez ZUS o 2 tygodnie, czyli za okres 18 tygodni. ZUS uważa bowiem, że te 2 tygodnie wykorzystuje Pani już przed urodzeniem dziecka. Będąc w ciąży na urlopie wychowawczym nie może Pani otrzymywać zasiłku chorobowego Może Pani jednak przerwać urlop wychowawczy i wrócić do pracy. Jeżeli po powrocie do pracy Pani ciąża będzie zagrożona i będzie Pani wymagała zwolnienia lekarskiego, to już od pierwszego dnia pracy może Pani otrzymywać zasiłek chorobowy, w wysokości 100% wynagrodzenia otrzymywanego przed pierwszym porodem.