Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰  
S艂oneczko_86

Zapalenie ucha, Perlak, Tympanoskleroza, Otoskleroza i wszystkie inne schorzenia

Polecane posty

Witam. ja tez borykam si臋 z tym problemem. pierwszy raz w wieku 16 lat w 2010 roku operowano mnie , mia艂am ogromnego perlaka :( niestety w 2013 powr贸ci艂 i mia艂am 19 marca operacj臋 a 20 domu mnie wypu艣cili. z dnia na dzien jest coraz lepiej. by艂am w klinice Medizinische HochSchule Hannover , pono膰 najlepsza. ale akurat mieszkam w hannoverze. mam problem z w艂osami bo mi sie strasznie przet艂uszczaj膮 , podpowie moze kto艣 jak mam je umy膰 偶eby rany nie zamoczy膰? pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 Wczekiwaniu...
He. crazyniuniax3- jeste艣 5 dni po operacji, a nigdy tak szybko nie my艂am w艂os贸w. W najgorszym czasie, to ratowa艂am si臋 chustami, turban na g艂ow臋 i 艣miga艂am. A mi艂o艣膰 do nich zosta艂a mi do dzi艣 :) Tylko na pocz膮tku p贸艂 wsi my艣la艂a, 偶e po chemii jestem :D Jak ju偶 opatrunki mia艂am ma艂e i mog艂am je sama zmienia膰 (po usuni臋ciu szw贸w), to umawia艂am si臋 do fryzjera, okr臋ca艂am jeszcze mocniej ran臋 i ucho i Pani F. my艂a mi w艂osy (a mam do pasa), na tym specjalistycznym niewygodnym foteliku. Ta chwila cudownej rozkoszy czystych w艂os贸w warta ka偶dej kwoty, a kosztowa艂o mnie to 9 z艂ot贸wek :D Jednak ma艂o mi do szcz臋艣cia potrzeba ;)

Udost臋pnij ten post

...albo pociera膰 w艂osy zwil偶onym r臋cznikiem ; na razie musisz sobie odpu艣ci膰 tradycyjne mycie g艂owy. ps.kiedy艣 w szpitalu w Poznaniu po zabiegu z pomoc膮 piel臋gniarki my艂am w艂oski. Ja trzyma艂am wielki dodatkowy opatrunek na i za uchem na ranie a pigu艂a mi my艂a w艂osy. Ale to by艂o 10 dni po zabiegu.

Udost臋pnij ten post

Alleluja! Smacznego jajeczka,puszystego zaj膮czka,艣niegowego dyngusa :D:D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Cursian
Woczekiwaniu... S艂uchaj, oczywi艣cie, mo偶na unika膰 zaburze艅 r贸wnowagi tak jak piszesz czyli nie rusza膰 gwa艂townie g艂ow膮, cia艂em, ale cholera... ja bez trening贸w, koszyk贸wki, pi艂ki no偶nej nie mog臋 偶y膰. I w tym ca艂y problem. Nie chc臋 teraz prowadzi膰 "przymulonego" 偶ycia, ale niestety jestem do tego zmuszony. W ten pi膮tek jad臋 do szpitala, bo jest podejrzenie o perlaka... ehh...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 irasiad58
m贸j problem polega natym ze bylam operowana w kajetanach wszczepienue implantu ucha 艣rodkowego po operacji bardzo pogorszyl mi sie sluch w operowanym uchu i nasili艂y sie szumy jestem zdruzgotana oczekiwalam poprawy jakosci zycia a tymczasem jest odwrotnie czy ktos mial wszczepuony implant vibrant soundbridge i czy jest szansa ze jak usun臋 ten implant moj sluch wroci do stanu przed operacji ,czy tez jest to trwale uszkodzenie ucha srodkowego

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 irasiad58
dodam ze niezmiernie za艂uj臋 ze poddalam si etej operacji nikt mnie w kajetanach nie uprzedzi艂 ze ta operacja moze pogprszyc mi sluch pan profesorSkar偶ynski powiedzial ze operacja nie jest ryzykowna a tymczasem slyszenie z prcesorem mam gorsze jak przed operacj膮 nie mog臋 sobie darowac ze dalam sie pokroic niedosluch przed operacja mialam na srednim poziomie radzilam sobie bez aparatow ale bardzo chcialam lepiej slyszec myslalam ze implant ucha srodkowego mi to umozliwi ,a tymczasem jest odwrotnie sluch pogorszyl mi sie o 20 dec.co oni mi uszk0dzli w tym uchu tacy specjalisci ajak ide na k0ntrole to slysze pytanie kto pani膮 zakwalifikowal na t膮 operacj臋 odpowadam ze profesor Slarzynski s膮 bardzo zdziwieni dlaczego profesor nie uprzedzil mnie przed skutkami tej operacji

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 irasiad58
bardzo prosz臋 o jak膮艣 informacje od kogos kto mial taka operacje czy czuje sie po niej dobrze czy jest zadowolony z efektow bo mi sje chce wy膰 z rozpaczy i zalu do specjalistow z Kajetan czuje sie olkaleczona mial w miare dobro uco z niedosluchem srednim a w tej chwili ledwo na nie slysz臋 nie moge sie pogodzic z tyn jak bardzo mnie skrzywdzlili czy da sie to odwrocic bardzo prosze o wiadomosc

Udost臋pnij ten post

O tym piszesz? http://www.youtube.com/watch?v=ahrKaHrrmcw No i kiedy dok艂adnie mia艂a艣 zabieg? Czy aby czasem nie potrzeba czasu na wygojenie itd. aby sprz臋t dzia艂a艂 jak nale偶y. Z tego co si臋 orientuj臋 to tu na topiku nikt nie ma takiego sprz臋tu. Koniecznie powinna艣 si臋 skonsultowa膰 z innym specjalist膮 z innego o艣rodka...bo je艣li to b艂膮d w sztuce to .... do s膮du.

Udost臋pnij ten post

M贸j 20-letni syn ma problemy z r贸wnowag膮 (pochodz膮ce od chorego ucha), gdy sobie poskacze np. graj膮c w kosza. Aby zapobiec zawrotom g艂owy zatyka ucho szczelnie wat膮 (sam przez przypadek odkry艂 ten spos贸b). Kilka miesi臋cy temu ja ca艂y wiecz贸r mia艂am zawroty g艂owy od chorego ucha. Syn poradzi艂 mi zatkanie go wat膮. Pomog艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Woczekiwaniu...
Hej, hej. Babe9- faktycznie wata pomaga, tylko pami臋tajcie, je艣li macie jakikolwiek wyciek z tego ucha, to jest to raczej ryzykowne. Plus taki, 偶e zawroty mniejsze, ale minus wielki- jak jest wysi臋k to przez wat臋 stwarzamy sobie swoisty inkubator w uchu, dla wszelkich bakterii i grzyb贸w kt贸re mog膮 tam by膰. U mnie przez opatrunki stany zapalne si臋 rozwija艂y w ekspresowym tempie.

Udost臋pnij ten post

prosz臋 dajcie zna膰 jakiego obecnie lekarza/szpital mo偶ecie poleci膰 do operacji ucha: kosteczki i b艂ona b臋benkowa? MIeszkam na 艣l膮sku, ale oczywi艣cie jak trzeba dojad臋..MIalam operacje w IFPS, dr Mr贸wka, niestety okaza艂o si臋 偶e przeszczep b艂ony si臋 nie przyj膮艂 i mam dziure w uchu, no i s艂abiej zn贸w s艂ysz臋. I jeszcze nie wiadomo jak tam w srodku, czy perlak sieje spustoszenie dalej.. Dodatkowo do zabiegu mam zakwalifikowane rowniez drugie ucho. Temu szukam kogo艣 dobrego i w miar臋 szybko. Bardzo prosz臋 o Wasz a konsultacj臋 :) dzieki

Udost臋pnij ten post

Ami4, http://www.medyk-centrum.pl/ tutaj mo偶na z艂apa膰 dra Morawskiego raz w miesi膮cu w sobot臋. Mnie za艂atwi艂 szybki termin operacji w Centrum Medycznym Mavit w Katowicach. Swoj膮 drog膮 te偶 pracuje na Banacha w Wawie ;) Podobno to bardzo dobry specjalista, tak偶e polecam.

Udost臋pnij ten post

S艂oneczko/Jasmine - Dzi臋ki bardzo. Jasmine, jak po zabiegu? co mia艂a艣 robione i czy w porz膮dku? Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Mia艂am reoperacj臋 perlaka, bo po roku od pierwszej operacji pojawi艂 si臋 znowu. Do tego odbudowa kosteczek s艂uchowych i przeszczep b艂ony b臋benkowej. Troch臋 mi si臋 艣limaczy艂o ucho po operacji i kawa艂ek przeszczepu si臋 nie przyj膮艂, ale po kuracji kropelkami chyba jest ju偶 ok, a przynajmniej nic mi nie cieknie z ucha, no i s艂uch si臋 polepszy艂. Aczkolwiek mam wra偶enie, 偶e takie moje szcz臋艣cie i zawsze co艣 si臋 musi pochrzani膰 u mnie ;) Og贸lnie ju偶 przed operacj膮 mia艂am ucho zaka偶one pa艂eczkami ropy b艂臋kitnej i cholerstwo zaatakowa艂o te偶 po operacji. Teraz w艂a艣nie pr贸buj臋 dorwa膰 dra Morawskiego, 偶eby um贸wi膰 si臋 na wizyt臋 kontroln膮.

Udost臋pnij ten post

S艂oneczko, a prosze powiedz czy masz jakie艣 do艣wiadczenie je艣艂i chodzi o prof NIemczyka Kazimierza? W IFPS wykoncza mnie kolejki i utrudniony kontalkt, no i idziesz na operacj臋, nie wiedzac kto, gdzie i jak) Dopiero po si臋 dowiadujesz.. Jetsem osoba dosc mloda:) wiec zalezy mi, zeby udac sie do kogos kto bedzie prowadzil mi leczenie od a do z..z dziura w uchu musze tez dzialac szybko.. Z tym prof mozna sie umowic w Auris med, podobno zabieg prywatny to ok 9000 z艂, nie wiem ile sie czeka na NFZw szpitalu, do kt贸rego linka mi pzeslalas bo od wczoraj tam wydzwaniam i nikt nie odbiera. Pozdr贸wki

Udost臋pnij ten post

Ja na sw贸j termin operacji czea艂am 3 tygodnie, na NFZ. W dodatku w Mavicie w Katowicach standard jak w 4-gwiazdkowym hotelu ;) No i dr Morawski naprawd臋 si臋 przejmuje pacjentem. W艂a艣nie dlatego musia艂am do niego jecha膰 jeszcze 2 razy do Wawy po operacji, bo chcia艂 sam dopilnowa膰 mojego ucha ;)

Udost臋pnij ten post

Jasmine, troch臋 przed艂u偶am watek, ale ja w Mavicie zrazilam sie do jednej pani dr, wspomnianej zreszt膮 na forum, By艂am tam nawet 2 tyg temu, byc moze dlatego ze zabieg nie robiony w Mavicie tak niefajnie zosta艂am potraktowana. Niewa偶ne, z jednej strony wola艂abym zrobi膰 zabieg szybko i na miejscu, a zdrugiej u dobrego fachowca, bo raz posz艂o nie tak *(wiem ze sie zawsze moze zdarzyc). Ale podobno kazdy kolejny przeszczep to mniejsza szansa na przyjecie si臋 b艂ony b臋b. - st膮d bardzo bym chcia艂a 偶eby ten wytrzymal choc rok, bo potem i tak bede miec pewnie otwierane ucho znow z powodu spr czy nie ma tam perlaka. Dr MOrawski poki co nie wyznaczyl terminow na ten miesiac, z tego co zauwazylam razem z prof Niemczykiem przyjmuja tez prywatnie na Banacha

Udost臋pnij ten post

ami, na operacj臋 (NFZ) w Klinice na Banacha czeka si臋 oko艂o roku.

Udost臋pnij ten post

Witam, jestem tu nowy i mam do Was ma艂膮 pro艣b臋. Jakiego specjalist臋 poleciliby艣cie w Krakowie? Chc臋 si臋 wybra膰 do jakiego艣 dobrego laryngologa 偶eby skonsultowa膰 moj膮 wad臋 s艂uchu. Mam 27 lat i od 23 lat mam umiarkowany 艣redni niedos艂uch obu uszu. Podobno uszkodzona membrana. A偶 sam si臋 dziwie, 偶e do dzisiaj nie poszed艂em do 偶adnego szpitala 偶eby mi otworzyli uszy i zobaczyli co tam si臋 wyprawia :) B臋d臋 wdzi臋czny za pomoc. Pozdrawiam :)

Udost臋pnij ten post

Jasmine. Umowilam sie do dr Morawskiego, dopiero na 15/06 - zobaczymy. Byc moze uda mi sie na NFZ ten zabieg zalatwic szybciej, skoro operuje w Mavicie (choc tam na recepcji nie wiedza czy jeszcze operuje). MIalam podejchac do prof Niemczyka, ale musialabym sie tam zdecydowac na zabieg prywatny, bo jak pisze skislope - jak wszedzie na zabieg czeka sie ok roku. A i tak nie mam gwarancji ze bedzie mnie wlasnie on operowal. Dzieki za podpowiedzi, pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lena_1988
Witam serdecznie, prze艣ledzi艂am prawie ca艂y temat. Pisz臋 wprost ze szpitalnego 艂贸偶ka:-) Le偶e w Gda艅sku na oddziale otolaryngologicznym. 4 dni temu mia艂am operacje UL Wcze艣niej- w pa藕dzierniku 2012 mia艂am wykonany tu zabieg usuwania polipa w uchu zewn臋trznym (lewym) Wi臋c wiedzia艂am , 偶e wracam w dobre r臋ce:-) Uszy operuje ordynator oddzia艂u:-) trafi艂am tu z diagnoz膮: przewlek艂e zapalenie ucha 艣rodkowego. 呕aden lekarz nigdy nie by艂 pewien czy to perlakowe jest czy te偶 nie... Tu dowiedzia艂am si臋 偶e jest. Operacja w znieczuleniu og贸lnym trwa艂a 2 godz. Zosta艂y usuni臋te wszelkie zniszczenia. Poza zapaleniem mia艂am r贸wnie偶 dziur臋 w b艂onie b臋benkowej. Prawdopodobnie jutro do domku. A potem ka偶dego dnia w poci膮g i na zmian臋 opatrunku. Zawroty g艂owy mijaj膮 smak? Chyba powoli wraca:-) obiadek przynie艣li:-P nie najlepsze jedzenie ale c贸偶 to nie lekarz gotuje hehe:-) pozdrawiam serdecznie. Zagl膮dam od dawna. Zaczn臋 si臋 udziela膰. :-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lena_1988
No i faktycznie dzi艣 wko艅cu do domku... Szkoda tylko, 偶e tak na smutno :( ot贸偶 jestem po rozmowie z lekarzem- w moim uchu jest pusto wszystko by艂o zniszczone tak bardzo 偶e nie uda艂o si臋 umie艣ci膰 protezki. Wi臋c teraz tylko musi si臋 wygoi膰. Jeden plus tak, 偶e ucho czyste i suche b臋dzie ehh smutno:-( smutno:-( smutno:-( 24 latka tylko mam:-(

Udost臋pnij ten post

mateusz122 je艣li chodzi o krakowskich specjalist贸w, to jedynie mog臋 poleci膰 dr Bogus艂awa Bara艅skiego, przyjmuje w filii 艢CS, Krak贸w ul.Smole艅sk 33 ewentualnie ul. Karpi艅skiego 12 .

Udost臋pnij ten post

Dzi臋ki muska. W艂a艣nie si臋 zastanawia艂em czy nie wybra膰 si臋 na Smole艅sk i teraz ju偶 jestem zdecydowany :-) Dzi臋ki wielkie za info! Pozdrawiam wszystkich!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Zu藕ka1978
Witam, czytam,czytam,czytam i jestem spuchni臋ta od p艂aczu. Mam perlaka...jestem muzykiem...i dla mnie nie s艂ysz臋 albo s艂ysze膰 byle jak to koniec. Ponadto boj臋 si臋 lekarzy. Ju偶 raz bardzo mnie skrzywdzili...Chcia艂abym odwo艂a膰 operacj臋,ale nie mog臋 znale藕膰 偶膮dnej innej metody leczenia...nie wiem, co robi膰...boj臋 si臋 wszystkiego...od braku s艂uchu do pora偶enia nerwu twarzy. Czynnie uprawiam sport, uwielbiam prowadzi膰 auto...a to wszystko mo偶e zosta膰 mi zabrane...co robi膰? Przepraszam za moj膮 s艂abo艣膰. ka偶dy z Nas pewnie to bardzo prze偶ywa, ale ...wci膮偶 nie mog臋 si臋 z tym pogodzi膰. Bo偶e, jacy Wy jeste艣cie dzielni...ja chcia艂abym chyba umrze膰...tak si臋 boj臋...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 blonde63
ja ciebie rozumiem bo ca艂e swoje 偶ycie mam problem z perlakami.W 1967r.pierwsza operacja i problemy z odrastaj膮cymi perlakami.od paru lat spok贸j ucho suche ale zn贸w drugie ucho do operacji z powodu niefortunnego p艂ukania.jestem r贸wnie偶 przera偶ona tylko dlatego,偶e w艂a艣nie przez to przechodzi艂am.od jutra zaczynam poszukiwania dobrej kliniki.od swojego doktora dosta艂am namiary na prof.henryka skar偶y艅skiego z 艣cs w kajetanach.ale ja jestem ju偶 emerytk膮 a ty dopiero na starcie!nie mog臋 napisa膰 b臋dzie dobrze bo r贸偶nie to bywa.operacja raz si臋 uda raz nie.pozdrawiam ciep艂o.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Lena_1988
Do mnie chyba jeszcze to nie dociera, tak jakby opatrunek w uchu tylko blokowa艂 d藕wi臋ki, a przecie偶 wiem 偶e jak go ju偶 nie b臋dzie to nic nie us艂ysz臋... Dzi艣 mia艂am 艣ci膮gni臋te szwy. 艁adnie si臋 goi. 10 lat ci膮g艂ych stan贸w zapalnych. Niedostateczny dost臋p do lekarzy specjalist贸w ( czytaj brak kasy na wizyty prywatne gdy na ksi膮偶eczk臋 nie mo偶na by艂o si臋 nigdzie dosta膰) i brak diagnozy zrobi艂o niestety swoje:-( A gdy jest mi smutno my艣l臋 wtedy 偶e przecie偶 jest jeszcze prawe, zdrowe! ucho. 呕e teraz o nie musz臋 dba膰 i to szczeg贸lnie :-) moje ucho na 艣wiat. I jeszcze jedna my艣l, kt贸ra ucisza wszystkie inne: "hej! Masz zdrowe dziecko. Nie ma nic cenniejszego ni偶 zdrowe dziecko:-)" B臋dzie dobrze, :-) tylko inaczej Pozdrawiam wszystkich serdecznie:-)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Mam ju偶 17 lat ale jakie艣 4 lata temu zacz臋艂o mi lecie膰 z uszka prawego. By艂am przera偶ona bo to nie 艂adnie pachnia艂o. Uda艂am si臋 do lekarza, kt贸ry sam nie wiedzia艂 o co mi dolega. Ale pragn臋 przypomnie膰 偶e od 12 lat mam problem z uszami. Ale wr贸膰my do rzeczy. Po nast臋pnych wizytach nic si臋 nie dzia艂o. Moja mama rozk艂ada艂a r臋ce. Za przeproszeniem wed艂ug mnie lekarz mia艂 to gdzie艣 co si臋 ze mn膮 dzieje. Skierowa艂 mnie na badanie s艂uchu na kt贸rym stwierdzili ubytek w prawym uchu. Gdy uda艂am si臋 do lekarki zaproponowa艂a 偶e za艂o偶膮 mi dreny. Ale to i tak nic nie pomog艂o. Znowu wr贸cili艣my do punktu wyj艣cia. Nie mia艂am wyj艣cia tak my艣la艂am 偶e musz臋 si臋 z tym pogodzi膰. :( Najgorzej by艂o w szkole. W kontaktach z r贸wie艣nikami. Ba艂am si臋 偶eby nie widzieli 偶e co艣 ciekanie mi z ucha i 偶e to kropnie cuchnie. Przez to nie mia艂am wiele kole偶anek. Gdy min膮艂 rok pojechali艣my na nast臋pn膮 wizyt臋 na kt贸rej lekarz co艣 zrobi艂. Skierowa艂 mnie na nast臋pne badanie, kt贸re wysz艂o troch臋 gorzej i po艂o偶y艂 mnie na szpital. Mia艂 mnie ona prowadzi膰 ale jak膮 inna lekarka mnie wzi臋艂a. Nie wiedzieli dlaczego mi leci z ucha. Dostawa艂am 4 ma艂e paczuszki kropl贸wek z antybiotykiem ale i tak nie pomaga艂o. Wreszcie zrobili mi prze艣wietlenie g艂owy. Okaza艂o si臋 mam perlaka. PO tygodniu usun臋li mi go. O wiele g艂o艣niej s艂ysza艂am. dosta艂am kropelki do domu. Ale po jakim艣 czasie zauwa偶y艂am 偶e leci mi z tego samego ucha woda z woskowin膮. Uda艂am si臋 na kontrol臋 i wszystko dobrze by艂o. Lecz martwi mnie ten wyciek. Nied艂ugo wybior臋 si臋 do lekarza tego na pocz膮tku i oka偶e si臋 czy pomoze mi.

Udost臋pnij ten post

B膮d藕 aktywny! Zaloguj si臋 lub utw贸rz konto

Tylko zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony

Utw贸rz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj si臋

Posiadasz w艂asne konto? U偶yj go!

Zaloguj si臋
Zaloguj si臋, aby obserwowa膰