Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zafrasowana niunia

od kiedy zaczyna się człowiek

Polecane posty

cabernetbb - wykladowca naczytal sie uczonych książek troche za dużo. polecam mu troche życia nieakademickiego zakosztować :P

Gość cabernetbb
Widocznie malo jeszcze w zyciu przezyl.

Gość cabernetbb
Ja tu uslyszalam, ze nie powinnam dawac sie nikomu "brac" jezeli nie chce zostac jeszcze matka.

cabernet - wykladowca z v33 zrobia to po bożemu a my.... hihihi, bedziemy miec wiecej przyjemnosci ;)

Stało się jak stało i trzeba umieć z tym żyć, są przecież tez takie osoby, które posiadają - nie wiem jak to określić klarownie - innego rodzaju sumienie albo może to jest specyfika mniej spotykanej psychiki. To nie jest proste, bardzo przykre i bolesne, ja w tej chili podchodzę bardziej emocjonalnie niż kiedyś, dlatego, ponieważ sama spodziewam się dziecka. Dwa obozy: za i przeciw. Pewnie, wszyscy dysponujemy argumentami, gorszymi, lepszymi, bardziej prymitywnymi :) rożnie... Tylko mi najbardziej rozchodzi się o to, aby być odpowiedzialnym. Nie można bawić się życiem ludzkim jak zabawką. cabernetbb zywie gorącą nadzieję, że mimo wszystko nauczyło Cie to czegoś i rozsądniej dysponujesz swoim życiem, aby podobna sytuacja się nie powtórzyła.

_Kwiatek cabernet - wykladowca z v33 zrobia to po bożemu a my.... hihihi, bedziemy miec wiecej przyjemnosci Dla mnie ten komentarz jest nie na miejscu.

wiesz Kwiatek ja tam dzieci lubie :D:D i dlatego do Ciebie mam dystans :) wiem że jak sie nie umie rzeczowo rozmowy prowadzic to najlepiej ubliżyć :D:D

Gość cabernetbb
to z tymi prymitywami pewnie bylo do mnie skierowane, oj nieladnie. Dysponuje sie teraz dobrze, aczkolwiek uraz psychiczny lekki pozostal, objawia sie on strachem przed zdolnosciami plci przeciwnej. Bo gdyby nie mezczyzni nie byloby tej calej ciazy i aborcji, ktora sieje niezgode. Gdyby tylko kobiety mogly same kontrolowac rozmnazanie.

Ja już się pożegnam, obowiązki wzywają. To była ciekawa dyskusja, życzę wszystkiego najlepszego :)

v33 - a co o tym powiesz "pominê ten Twój pustakowaty wpis" oraz tekst o przyswiadczeniu sie spoleczenstwu jak nie bede sie starac o dzieci... na poziomie te twoje teksty nie byly wybacz :D :P

Gość cabernet xs
Mi tez sie spac chce. Pozdrawiam kwiatka , v33 i pro -choice. Cabernet mi sie skonczyl niestety. Do uslyszenia.

Gość cabernet xs
ta dyskusja byla zbyt powazna, no ale to ze wzgledu na temat.

Kwiatek :D nie bede licytwoac sie z kimś nie na moim poziomie ;)🖐️ skoro konkretni idą;) znikam i ja 🖐️ fajnie było was poznac ;)

Gość cabernet xs
Kwiatek a nie chesz przyswiadczac sie spoleczenstwu?? Musisz jednak uwazac na kobiety, bo one czesto chca az za bardzo.

Gość odkiedy zaczyna sie czlowiek
od kiedy zaczyna sie czlowiek ?

Gość czlowiek zaczyna sie od kiedy
ukończy studia.

Gość odkiedy zaczyna sie czlowiek
czyli do momentu ukonczenia studiow kobieta ma pelne pawo poddac sie aborcji ?

Gość Sómienie
no i ?

12 dniu rozpoczyna się gastrulacja i tworzą się trzy listki zarodkowe ektoderma, endoderma i mezoderma), a następnie błony płodowe (omocznia, owodnia i kosmówka). Owodnia powstaje z fałdu, który formuje się nad zarodkiem, wypełniona jest płynem, który zapewnia środowisko rozwoju zarodka. Omocznia rozwija się ze ścian prajelita i tworzy wraz z sąsiednimi tkankami sznur pępkowy łączący zarodek, a potem płód z łożyskiem ( w pępowinie znajdują się trzy duże naczynia krwionośne doprowadzające krew płodu do łożyska i z łożyska do płodu). • Poczynając od 4 tygodnia w zarodku następują zmiany, które prowadza do powstania zawiązek kończyn, głowy z łukami skrzelowymi, oczu, uszu, układu pokarmowego i innych. (3mm) • w mezodermie komórki tworzą zaczątek kręgosłupa • W 24 dniu rozpoczyna swa pracę serce (pompuje krew w układzie krwionośnym zarodka). Ma wtedy 5 mm i waży 0,02 g • Pod koniec pierwszego miesiąca pojawiają się kończyny górne i dolne, początkowo jako prymitywne wyrośle przypominające kończyny fok, następnie przekształcające się w ręce, ramiona, barki, nogi • W 40 dniu funkcjonuje już mózg i układ nerwowy. • Okres rozwoju zarodkowego kończy się około 8 tygodnia (zarodek waży wtedy około 1 kg i ma 23 mm długości, posiada zaawansowane zawiązki wszystkich organów). WNIOSKI: 3 tyg. - bije serce 1 mies. cały rozwój zostaje ukierunkowany, wszystko jest w formie zalążkowej 1,5 mies. sprawny móżg i układ nerwowy, jeśli np. za kryterium śmierci uznaje się śmierć mózgu to za kryterium życia fukcjonownie mózgu, a więc 5-6 tydz. to 100% że już jest czujący człowiek!!!!! 2 mies. pomimo 2 cm jest to już miniaturka człowieka, dochodzi głownie do dalszego specjalistycznego już rozwoje wewnętrznego Dokonując aborcji od 5 tyg. mamy 100% prawdopodobienstwa ze zabijamy czlowieka, z def. zycia wg. medycyny co do tego nie ma zadnych watpliwosci

do 7 tyg. aborcja farmakologiczna - proponujesz morderstwo, ale przeciez eutanacja jest dopuszczalna w niektorych krajach i to tez jest zabojstwo to co sie dziwic takiemu mysleniu, moz Ci cohdzi o to ze wczesniej jest to bezpolesne dla Ciebie i najmniej problemowe, nie zmienia to jednak faktu zabojstwa

Gość PSedłonim_
A co na to nowoczesny świat, Wykładowco?

Gość ofer ma
człowiek, jak zresztą każdy organizm rozmnażający się płciowo - nie jesteśmy żadnym wyjątkiem w tym zakresie, powstaje po połączeniu się komórki męskiej z komórką żeńską. fakt że w początkowej fazie nie jest zdolny do samodzielnego życia niczego tu nie zmienia. aborcja to nie "decydowanie o własnym ciele" tylko okrutne zabójstwo. i przeprowadza się ją tak, jak okrutne zabójstwo. polega na ogół na otruciu płodu lub rozerwaniu go żywcem na kawałki. gdyby coś takiego zrobiono z człowiekiem dorosłym to mówilibyśmy o zwyrodniałym psychopacie a jakoś dziwnie dlatego tylko że płodu nie widać i nie słychać nie mówimy o bestialstwie a o "świadomym wyborze kobiety".

JEST PEWNE PRZEKLAMANIE W MYSLENIU: W medycynie uzywa sie termin plod, do okresu rozwoju plodowego, ne ma to jednak nic wspolnego z definicja zycia, gdyz medycyna definiuje zycie organizmu, czlowieka kiedy funkcjonuje mozg, okres zycia plodowego trwa do 2 mies. ciazy, podobnie okres zycia niemowlecego, do 2 lat, dzieciego, mlodzienczego, doroslego, starczego, to sa rozne okresy zycia a uwazamy ze to jest juz czlowiek, jesli bysmy np, usmiercili niemowle to przeciez nic ono by nie powiedzialo, nie poskarzylo by sie i niektorzy tak robia niemylmy wiec medycznej definicji okresu plodowego z medyczna definicja zistnienia czlowieka, jesli lekarz np. twierdzi cos innego, to czesto odsuwa, nie chce myslec, przeslaniaja mu to pieniadze, ale def. medyczna jest jednoznaczna i zeby nie polenic bledu, osobiste uwazam okres 1 mies. za graniczny jednak nie podjalbm sie zdefiniowania kiedy ten moment na 100 nastepuje wole wiec przesunac granice jak najdalej do poczatkow rozwoju plodu, natomiast sam poczatek, keidy sa komorki, to trudno mowic o czlowieku, jednej tylko zeczy nie rozumiem, zwolennicy aborcji jako orgument powoluja wlasnie ten wczesny okres rozwoju plodu ponizej 1 mies. a aborcji dokonuja na starszych plodach, juz zyjacych malych ludziach, tego nie rozumiem zupelnie!!!! A to sa zupelnie rozne jakosci.

Gość ofer ma
"gdyz medycyna definiuje zycie organizmu, czlowieka kiedy funkcjonuje mozg," coooooo????? gdzie jest źródło tych rewelacji? niech ktoś mi poda cytat z jakiejkolwiek naukowej publikacji stwierdzającej że "zycie organizmu" zaczyna się wtedy gdy funkcjonuje mózg!!!!! a jak nie potraficie to przestańcie z tymi idiotyzmami. takie rzeczy to może pisać magdalena środa albo inna niedouczona idiotka która na podlizywaniu się swojemu pozbawionemu sumienia ale posiadającym prawa wyborcze elektoratowi chce się wwieźć do sejmu.

na logicznej zasadzie, jesli np. przy rozpatrywaniu momentu smierci pod uwage bierze sie smierc mozgu, tak samo w momencie kiedy mozg w pelni fukcjonuje pojawia sie zycie organizmu, nie jest moja kwestia rozpatrywac to iz w medycynie uczy sie lekarzy nielogicznosci, stawiajac termin plod przed terminem zycie, kiedy okresy po po rodzie nie budza juz takich watpliwosci, latwie jest powiedziec usunalem plod niz czlowieka, nie zmienia to faktow, poza tym zauwaz ze nikt do tej pory nie pokusil sie z wystapieniem z taka teza w swiecie naukowym bo zosalby zaraz zakrzyczany i wysmiany, dlatego nikt tego nie robi a przeciez to jest oczywiste, stoim przed naszymi oczami, podobnie jest sytuacja z ociepleniem klimatu, na "gole oczy" widac ze nastepuje ocieplenie na wszystkich planetach ukadu slonecznego a wiec jest to zwiazane z aktywnoscia slonca ale powrzechnie mowi sie co innego, ze to jest wynikiem aktywnosci czlowieka, natomiast na powaznych konferencjach naukowych pozowolono sobie na sformulowanie tezy iz tak naprawde przyczyna jest nieznana, masz wiec 3 interpretacje na jedno zjawisko a to tylko klimat a co dopiero zycie

Gość ofer ma
bardzo lubię ludzi którzy nie mając pojęcia o zagadnieniu snują w nim jakieś swoje teorie. pomijając już dyskusyjną sprawę tego czy tzw "śmierć mózgowa" naprawdę jest śmiercią i czy nie jest przypadkiem jedynie efektem niedoskonałości technologii którą dysponujemy wskutek czego stwierdza się śmierć żywych ludzi, bo bywały przypadki że człowiek u którego stwierdzono "śmierć mózgową" nagle lekarzom "ożywał". tak więc nawet jeżeli zlekceważymy te wątpliwości to pozostaje sprawa tego co to jest śmierć mózgowa. otóż jest to wg definicji "TRWAŁE i NIEODWRACALNE ustanie czynności pnia mózgu". i o ile nikt przy zdrowych zmysłach nie uzna brak aktywności mózgu płodu za TRWAŁĄ i NIEODWRACALNĄ to nie ma mowy aby na podstawie definicji śmierci mózgowej stwierdzić że płód nie jest żywy. dlatego nie ma mowy o żadnej nielogiczności a fakt że ktoś zostałby wyśmiany gdyby głosił takie brednie nie jest niczym dziwnym. natomiast na forum można rozpowszechniać dowolne idiotyzmy.