Lola83-1 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Rea ogoda jest do kitu dzis 3 stopnie rano o 7 godzinie byly ale mam nadzieje ze sie rozciepli jeszcze.A najladniej jest tam kolo Cork bo tu gdzie my jestesmy to nie ciekawie ale zapraszamy na wycieczke mozemy sie przejechac:) Mamy domek 3sypialniany 2 lazienki salon kuchnie ogrodek takze zapraszamy bardzo chetnie! Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Folik32 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Witam No to Wam napisze...jak REA napisla .... dokladnie tak jest - mam wielki brzuch, sikam bo mala naciska glowka w dol (juz sie przekrecila) i waze 8 kg do przpdu./... Mała wcale nie taka znowu mała wazy 2800 i czuje gin ze ok 4 kg bedzie miala... ja siarą caly czas brudze.... aj... nie spuchlam na razie i tak jezdze a to mamusia a to rodzinka a zeby sie nie nudzillo... no teraz wyprawke kompletuje wiec sie tak nie nudzi.... nie wiem czy bedzie ciecie czy naturals bo wada wzroku niby nie przeszkadza ale duza dzidzia moze zadecydowac jak sie to skonczy,,,,,, Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Folik Witaj co u Ciebie zaginelas i Cie nie bylo i nie bylo kurde jak fajnie ze sie odezwalas. O to dzidzia moze byc duza to niezle,zobaczysz bedzie wszystko dobrze jak nie naturalnie to cesarka :) Mi sie nudzi troszke w domku ale nie jest jeszcze tak zel akze spoczko,sprzatam kosze trawe obiadki gotuje i tak leci dzien za dniem. Pozdrawiam Cie i odzywaj sie czesciej.Papa:) Pije kawke wlasnie bo wrocilam z tego bezrobocia podpisalam sie i mam spokoj na msc.Chyba ze mi znajda robote wczesniej:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Lola - dziękuję za zaproszenie! :D strasznie mnie korci tam pojechać, mam swoje wizje irlandii, cha cha. No nie narzekaj, dobrze w domku posiedzieć, szczególnie, że płacą!!!! Leniuchuj, sprzataj, może jakaś szkółka, co? Kursik? pomyśl o tym, można wykorzystać ten czas jakoś! Foliku mój - no nareszcie się odezwałaś. To znaczy, że jesteś naprawdę GRUBBBBA??? :) Chciałaś, na własne życzenie :D SIKAJDO! no a co poza tym słychać??? Jak mężuś, teściówka i remonty? hę???? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Lolcia z co ciekawego można tam zobaczyć? są zamki średniowieczne, jeziora??? gdyby nie ta pogoda, to byłoby tam bardzo fajnie, nie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 25, 2010 Rea Hmm nie narzekam na to ze siedze w domciu,dzis wzielam autko od M bo musialam jechac do bezrobocia a pozniej go wyodkurzalam i umylam okna w srodku a pozniej umylam cale autko i jeszcze mialam sile na wykoszenie ogrodka:) takze spoczko mialam zajecie bo ladna pogoda dzis przez caly dzien. Juz obiadzik ziemniaczki z rolada przygotowane na M takze o 16:50 jade po Niego do pracy a pozneij kawka i arbuz na deser:) Jutro sie wybieram do szpitala bo mam tutja wezwanie chca sprawdzic czy jestem w ciazy i moze jakies badania kaza zrobic niewiem ale i tak pokaze im te z PL takze chyba nie bede musiala ponownie robic zobaczymy. A co do zamkow to jest kilka tylko my na wiosce mieszkamy i gdzies jechac to raczej na caly dzien trzeba bo w okolicy juz pozwiedzane.Wysle Ci na emaila kilka fotek jak chcesz tam gdzie bylismy ok? Jeziora mamy blisko z parkami ocean 55km takze jest co zwiedzac zapraszamy serdecznie. Jak cos to sie odezwij na poczte.Pozdrawiam.Papa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 26, 2010 Hej hej dziewczyny Wrocilam ze szpitala i troche wkurzona bo popytala jakas hinduska o to kiedy odstawilam tabletki i po tym stwierdzila ze skoro nie zaszlam w ciaze to przepisala mi tabletki na schudniecie METFORMIN http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=1400 to macie linka do tego co mi przepisala,bo waze 1kg wiecej niz 6msc temu i nie zaszlam w ciaze,to cala historia,a nawet sie nie zapytala czy mialam okres kiedy co ile dni czy mialam owulacje nic kpl,maoly takie sa w tej Irlandii ze masakra.Akurat dzis u mnie 14dc i nie bede brala tych tabletek bo lekarz w PL mi nie kazal niczym sie faszerowac a skoro owulka wystepuje to trzeba tylko dzialac a nie faszerowac sie a te tabletki wiecei na co sa? na Cukrzyce tylu 2 cokolwiek to znaczy a ja badam sobie cukier i jest wszystko w porzadku,nierozumie tego podejscia tej doktorki SZOK!!!! To tyle jutro jak cos to sie odezwe a dzis troszke padnieta tym szpitalem jestem i zaraz pojde do lozeczka chyba niewiem albo moze na spacer. Milego wieczorku zycze.Pozdrawiam.Papatki:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 27, 2010 LOla - wyśli, wyślij - pooglądam sobie :) no to masz tam pięknie kobieto. Ocean, jeziora, klify, zamki - gdyby jeszcze bylo więcej słońca, to chyba bym się tam przeprowadziła! :) Muszę się wybrać, kurczę eMa namówić, ale nie wiem co mnei napadło, zawsze uciekałam na południe! Co ci mam powiedzieć - brytyjska służba zdrowia jest chyba jedyną gorszą od naszej. Nie wyobrażam sobie tego. Jakieś wezwania do lekarza, dziwne zasady, sami decydują co masz robić, jakie leki brać - dziwne to, naprawdę.... to znaczy, że znowu działacie mocno??? :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 27, 2010 Hej hej dzieczyny:) No nie zaczelam brac tych tabletek bo boje sie, a ja waze 65 przy wzroscie 158 takze wiem ze za duzo ale kurde jak bylam w PL stres i malo jedzenia to potrafilam schudnac 5kg bo wazylam 67 jak jechalam w czerwcu do PL no ale tak teraz regularne obiady malo ruchu i widac,ale chyba sie wezme za brzuszki bo rowerek sprzedalam przed wyjazdem do PL no zobaczymy teraz jestem przed owulka bo temp idzie do gory i duzo sluzu mam takze jak sie w tym msc nie uda to sie biore za cwiczenia:) A teraz pije kawke bo dopiero co wstalam wlaczyla pranie posciel na okno wywiesilam i siedze pozniej pojde do sklepu:) Rea zaraz Ci wysle kilka fotek na emaila:) hmm no ladnie tylko fakt wiecej slonca by sie przydalo,zapraszamy serdecznie:) przyjezdzajcie!!! A co tam u Dorotki ?? kiedy ona wraca z urlopu? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 27, 2010 Rea Skleroza nie boli poszlam na zakupy i zapomnialam wrocilam dopiero teraz i wyslalam zerknij sobie na poczte:) Milego dnia zycze wszystkim papa:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nikamo74 0 Napisano Sierpień 28, 2010 Witajcie:) :) No nareszcie coś tu drgnęło .Powiem Wam że zawsze zaglądam na ten topik i mam do niego straszny sentyment.Szkoda jednak że pozostałe dziewczyny tak rzadko albo wcale się odzywają. U mnie po staremu malutki rośnie ja siedzę w domku i jakos nie wyobrażam sobie teraz powrotu do pracy. Czekam na wieści z sądu zobaczymy jak się to rozwiaże,powiem szczerze że się trochę denerwuje. Foliku trzymaj sie mocno nasza cięzaróweczko:) A co u Chciejki??? Lola ja bym na twoim miejscu nie brałą żadnych tabletek na odchudzanie ,szczególnie jak się starasz o fasolkę. To nie jest waga przy której trzeba leków spokojnie mozna ja zbic samemu:) Ja mam 15 kg do przodu i zaczełam ćwiczyć callanetics ,jestem obolała na maxa ale zawzięłam sie strasznie. Pozdrawiam Was mocno i lecę się pakowac ,jedziemy na 40-lecie małżeństwa moich teściów :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 28, 2010 Nikamo No i tak zrobilam jak przeczytalam na co one sa to mialam dosc,a co do staran to zycie pokaze czy sie uda czy nie. Zaraz sie wybieramy na zakupki dosc kawalek od Nas bo 100km w jedna strone ale jedziemy polazic i moze cos pozwiedzac.papatki mlego dnia.:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 28, 2010 Lola - zwiedzać, zwiedzać - koniecznie! Miałam koleżankę, która 6 lat siedziała w niemczech i tak ciężko pracowała i oszczędzała, że jak do niej przyjechałam i chciałam, żeby mi pokazała jakieś fajne miejsca się okazało, że nie wyjeżdżała poza miasto! Ja nie wiem jak tak można, mieszkać w kraju i w ogóle go nie znać. Tak ją wzięłam z obroty, że w tydzień nadrobiła zaległości z 2 landów :))))0 Coś nie mogę wejść na tę moją skrzynkę i obejrzeć zdjęć - spróbuję wieczorem może. Co do tabletek - wyrzuć to do kosza. Może małą dietkę, może spacerki co wieczór przy kolacji - eMowi też sie przyda ruch jakiś, na ruchliwość :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 28, 2010 Nikamo :))))) ja też mam sentyment, jakoś tu byłam mocno zadomowiona i czasami zaglądam, ale dziewczyny wolą spać i siedzieć na kanapie! :P o te kilogramy, wy wszystkie to chciałybyście wyglądać jak topmodelki i to zaraz po porodzie :) Nie można tak. Maluch musi mieć co potarmosić, nie mówiąc o mężu. Mogę tylko pochwalić więcej ruchu, bo tego niegdy za wiele, a diety .... można zastosować MŻ - ona zawsze działa, ale bez przesady, trzeba mieć paliwo .... :) co u ciebie? jak się wiedzie, chcesz iść do pracy, czy raczej zostajesz w domku? jak u eMa, ciągle wyjeżdża służbowo tak często? Nie nudzi ci się? może jakieś dalsze plany prokreacyjne za jednym zamachem? :P Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 28, 2010 a ty Folik to byś się wstydziła. zapylona już zwolniona??? nic nam nie piszesz, tylko , że masz brzuch. no pewnie, źe masz! pewnie jesteś WIEEEEELKAAAAA!!!! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 28, 2010 Hej hej wlasnie wrocilismy z zakupkow,eM kupil mi taki fajny bezrekawnik z kapturkiem w TkMaxie nie wiem czy w PL sa takie sklepy ale dosc fajne ale drogie ciuchy tam sa,co do tabletek to juz wywalilam co prawda zmierzylam tempke teraz z ciekawosci i jest 37,1 a rano bylo 36,5 takze zobaczymy czy owulka bedzie czy nie. To tyle co u mnie wlasnie zajadamy sie arbuzem bo taki slodziutki w lidlu kupilismy,a poznej pewnie do wyrka bo strasznie padnieci i nogi bola:( Milego wieczorku zycze:) Papa:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Gość kyghhjnygjy Napisano Sierpień 29, 2010 Dziewczyny może mi któraś pomoże, wystarczy że wygracie grę i się zalogujecie za 1,22 zł. Wtedy będą napływać mi punkty a potem prześlą mi trochę kasy. oto link http://puzz.org.pl/?p=EMpR0gnYtkum Jestem samotną mamą 4 miesięcznego synka, facet mnie zostawił bo wolał szaleć a ja z synem jesteśmy bez grosza. Tak więc drogie panie proszę o pomoc, bo każdy grosz się liczy. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Nikamo74 0 Napisano Sierpień 30, 2010 Rea ja jak na razie nie zamierzam wracać do pracy tzn szukać nowej,nie wyobrażam sobie teraz zostawić tego małego wampirka .Zreszta cały czas mysle nad jakimś swoim interesikiem,chcę coś wykombinować żebym miala zajęcie a przy okazji parę groszy wpadło. esli chodzi o drugie to myślimy, myslimy :) M niestety dalej wyjeżdza ,niestety tka praca choć ostatnio corz bliżej domu.No ale cos za coś.... A ja wbrew pozorom wcale nie mam czasu na nudę i jak sie zarzekałam że nie dla mnie siedzenie w domu z dzieckiem to teraz nawet mi się to podoba:) A jak Twoje plany prokreacyjne? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 30, 2010 Dzien doberek:) Co tam u Was slychac? U mnie leci spoczko eM dzis na 7 do pracy poszedl a ja pospalam do 9:) wczoraj pojechalismy do kosciola na 17 a pozniej troszke poplatalismy sie po miasteczku i nad ocean pojechalismy i chcielismy zwiedzic taka gore 375m co tam grobowiec jakiejs tam krolowej stoi ale juz bylo pozno a z 45min w 1 strone sie szlo a bylismy tam o 19:30 takze nie bylo sensu. Mam nadzieje ze w nastepny weekend sie tam wybierzemy widoczki na pewno sliczne:) Ja dzis obiadzik juz mam od wczoraj zostal takze nie musze sie przejmowac. A co tam u Was???? Rea Folik Chciejka co u Was a ciekawe jak tam Nasza PATI!!!! macie jakis kontakt z nia? Milego dnia zycze:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Sierpień 30, 2010 no HEJ:)))) właśnie, też jestem ciekawa co u dziewczyn słychać: Chciejki, Ferminki, Nikulam, Ewiki, Pati, Orcio - Dorka też zaginęła w akcji ... o kurczę zaraz wrócę, bo mnie ktoś napadł wizytowo! :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 30, 2010 Rea Hej hej jestes jeszcze? no cieawe co tam u dziewczyn slychac:) Doszly fotki do Ciebie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Sierpień 31, 2010 Hej kurde co z wami sama z soba nie bede pisala!!!! Rea Dorcia Pati co z Wami???? U mnie pogoda taka sobie ale nie pada ani nie ma slonko niby gdzies tam sie przebija i moze przez dzien wyjdzie. Ja za 30min wybieram sie na badania krwi na progesteron bo jak bylam w szpitalu to przepisala mi skierowanie co prawda nie powiedziala w ktorym cyklu mam to badanie zrobic ani nie zapytala kiedy mialam okres ale dobrze sie sklada ze akurat dzis jest 21dc bo wczoraj owulka byla sprawdzilam na testach owulacyjnych ,takze moze moze.:) no czas pokaze Bede pozniej.Papa Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 ufff - jestem lekko spóźniona :D miałam gości niespodziewanych... Nikamo - dobrze, że bliżej, pamiętam kiedyś - mało co bywał w domu!. w domku fajnie jest czasami posiedzieć, szczególnie jak masz zajęcie a w to nie wątpię :P zero stresu zewnętrznego, wszystko robisz swoim tempem. moje play prokreacyjne są odłożone na dobre. potrzebuję niezależności finansowej. w tej chwili mamy wszystko wspólne i razem. gdybym zaszła w ciążę byłabym całkowicie uzależniona od eMa. niby fajny chłop, ale wiecie - życie jest przerwotne i nieprzewidywalne, nie wyobrażam sobie sytuacji, gdyby się cos między nami pokiełbasiło i zostałabym sama bez pracy ... wiecie o co mi chodzi. szukam ciągle jakiegoś fajnego stołka, ale nie jest ciekawie na rynku. nie rzucam się też na wszystko co leci - mam co robić u siebie, ale zależy mi, żeby znaleźć sobie jakąś spokojniejszą niż ostatnio, ale ambitną pracę. jestem cierpliwa w tej kwestii :) Lola - widzę, że walczysz i bardzo się cieszę, widać determinację u ciebie i trzymam mocno kciuki, żebyś nam tutaj zaśpiewała ładnie o pozytywnych rezultatach. Nie mogę się dostać do skrzynki od 3 dni. Nie wiem, co się dzieje. Jak tylko się to odwiesi to dam znać! Tak to jest z darmowymi skrzynkami, nawet nie można nic zrobić .... Chmurko - może byś tak skrobnęła 3 słowa? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 Rea Jestes jeszcze? Powiem Ci ze nie napalam sie ale jak bedzie to bedziemy sie bardzo cieszyc to ze tempka idzie od owulki lekko w gore to jeszcze nic nie znaczy ale lekki klucie mam i takie promieniowanie w piersiach ale czy sie udalo to czas pokaze. Wlasnie pije kawke a Wy co porabiacie? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 ja robię obiad :) Lola - ważne, że jest owulacja i wszystkie jej symptomy, a że jeszcze kłócia i inne - tak trzymać. Prędzej czy później otworzymy szampana ... :D Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dorotka78 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 Hello, hello :-D Widzę, że coś troszku drgnęło....Fajnie, fajnie....Ja tez mam wieeelki sentyment do tego topiku....W końcu do Was zajrzałam najpierw....:-D :-D Ja jestem po urlopie, nawet udanym. Byliśmy pod namiotem u teściowej, bo z wypadu nad jeziora nici.:(:( i byłoby fajnie gdyby nas nie wkurzyła i nie strzeliła focha, tylko dlatego, że się posprzeczaliśmy z M :(:(.Zabraliśmy się od niej i pojechaliśmy do M brata i jego rodzinki, a teściowa słowem nie wspomniała, żeby zostać jeszcze kilka dni....Jak chce żebym była wredna synowa to ja jej pokażę jaka ja jestem wredna i podła, okazja ku temu się zbliża, hahahaha U M brata miałam 3,5 letnie bliźniaki - trochę pomęczyły ciotkę ale to było baaardzo miłe zmęczenie....:-P A jeśli chodzi o mnie to kolejny cykl mam w plecy, @ pojawiła się po 37dniach i o dziwo nie było płaczu, krzyku, lamentowania.....hmmm chyba dojrzewam :-P i pomału przestaję schizować na tym punkcie, tylko nie wiem na jak długo..... Rea - a co Ty tak pichcisz o tej porze.....? :-P Folik - dopiero co nam mówiłaś, że masz 2 kreseczki na teście a tu już wyprawka się szykuje....jak ten czas leci.... Nikamo - jak sytuacja z "szefem", wyjaśnia się coś powolutku.... M_M - Ty też cichutko siedzisz, nie odzywasz się...jak Maluszek..... Orcio - o Tobie nie wspomnę, nununu....może jak córa pójdzie do szkoły to znajdziesz trochę czasu i skrobniesz kilka słówek, cio? Pati - Ty już pewnie jesteś po ślubie i weselu. Dobrze pamiętam, że to miał być sierpień..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Dorotka78 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 Ferminko - a co u Ciebie, jak Jasio się Wam chowa.....napisz co u Was słychować..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Wrzesień 1, 2010 Rea nie zauwazylam Twojego wpisu sorki no sa klucia i tempka wysoka ale wiesz do @ jeszzce 2tyg takze trzeba cierpliwie czekac nie nakrecac sie. Czas pokaze:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
REA_ 0 Napisano Wrzesień 2, 2010 Dorcia!! :))) Urlop u teściowej - powinnaś dostać medal za to, naprawdę, gdyby to Folik słyszała.. :P Z teściowymi niestety tak jest, że poprostu mają fochy i już!!!!! :) ale dobrze, że wypoczęłaś psychicznie... teraz znowu kieracik? Mnie się wczoraj zachciało BURAKÓW. Miałam jakiś normalnie ślinotok, a że dziady wymagają czasu i bałaganu to miałam zajęcie. Zwykle gotuję ... nowocześnie, co znaczy szybko i w stylu kuchni "wszystko co jest w lodówce", ale wczoraj zachciało mi się barowego jak mówię obiadu, czyli KOTLET + ZIEMNIAKI + BURAKI. wieki całe nie jadłam czegoś takiego i jestem w pełni zaspokojona :P z tymi dołami. zobaczysz, że to samo przejdzie. głowa powoli przyzwyczaja się do faktu, że nic się nie dzieje na żądanie i w określonym terminie, a już napewno nie według planu. coraz mniej to będzie boleć, co zaskutkuje lekkim zobojętnieniem, a właśnie tego potrzebujesz, żeby się odblokować psychicznie. nie będzie płaczu, tylko taki mały żalik, który będzie ustępował szybko nowym nadziejom ... :) kiedyś chyba Nikulam powiedziała, źe nowy cykl to nowe szanse i tak właśnie trzeba to potraktować. a jak leczenie i owulacja, bierzesz jakieś wspomagacze? powiem ci, że ja po 5-6 mcach od zaprzestania starań zauważyłam, że organizm wraca do siebie. pilnowany mnei totalnie ignorował. wrócił normalny śluz, normalne objawy owulacji, które się zablokowały, bo tak je usilnie obserwowałam. to mnie tylko utwierdziło w przekonaniu, że trzeba odpuścić, niech się dzieje to swoim tempem i koniec! LOla - w końcu mi się udało zalogować. PIĘKNE te zdjęcia! Jestem zauroczona. Tak to sobie właśnie wyobrażałam. Domek macie prześliczny i taki przestronny, idealny dla dzieci :P naprawdę jestem zachwycona, zieleń i przestrzeń - marzenie!!!!!! Zmobilizowałybyście się razem z Dorcią, zawsze w grupie raźniej, a ja teraz jakby nie na miejscu .... :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Lola83-1 0 Napisano Wrzesień 2, 2010 Rea Witaj:) Ja siedzialam w kuchnie dosc dlugo robilam obiad na dzis ziemniaczki z mielonymi i mizeria i fasolke po bretonsku na jutro:) i na ppojutrze pewnie bo dosc duzo wyszlo a tylko 400dkg fasoli:) robilam pierwszy raz sama ciekawe jak eM bedzie smakowalo. A co do Irlandi to powiem tak ze jak jest ladna pogoda( co rzako sie zdarza) to jest co pozwiedzac i mozna jechac ale jak pada to masakra.Takze zapraszamy zapraszamy:) domek 3 sypialniany takze jest gdzie spac ogrodek grill i mozna posiedziec i pozwiedzac.Mamy autko to bedziemy jezdzic:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach