Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość boje sie baardzo

zawał-jaka dieta po...?

Polecane posty

Gość boje sie baardzo

co powinna jesc osoba po zawale?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
czosnek leczy serce oczyszcza żyły cytryna wzmacnia żyły muj ojciec ma 70 lat a je główkę czosnku dziennie na śniadanie to wychodzi około5 kromek ale je tylko polski bo chiński jest do niczego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klikajmy
Na pewno nic wzdymajacego, zeby zoładek nie uciskał na serce, czyli rośliny strączkowe, kapuśniaki, bigosy odpadaja. Dieta antycholesterolowa, czyli chude, gotowane najlepiej mięso, dużo warzyw, płatki, kasze , chude zupki, chude , najlpiej kurczęce wędliny, nie wędzone, np rolady. Lepiej jeść częściej, a mniej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość klikajmy
Źle się wkleił link, więc kopiuję. Dieta po zawale Moja mama właśnie przeszła zawał (jeszcze przebywa w szpitalu). Czy po powrocie do domu powinna mieć specjalną dietę? Tak, zawał serca wymaga zmiany sposobu żywienia. Po powrocie do domu zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej z ograniczeniem posiłków wzdymających, tłuszczu, szczególnie zwierzęcego, cholesterolu i soli. Nie można także spożywać alkoholu i lepiej unikać słodyczy i słonych przekąsek. Należy też zrezygnować z jedzenia żółtek jaja na rzecz samego białka ze względu na wysoką zawartość cholesterolu oraz czerwonego mięsa. Zaleca się natomiast więcej błonnika, składników mineralnych takich jak potas, magnez, witamin, które można znaleźć w warzywach i owocach, produktach zbożowych z pełnego przemiału (razowych). Inne zalecane produkty to: dobrej jakości niskotłuszczowe margaryny, oliwa z oliwek i oleje roślinne, 2 razy w tygodniu ryba morska, niskotłuszczowe mleko i przetwory mleczne szczególnie fermentowane jak kefir i jogurt. Zamiast soli kuchennej najlepiej stosować inne przyprawy i zioła (najlepiej świeże) lub sól dietetyczną (do konsultacji z lekarzem). Należy unikać potraw smażonych na rzecz gotowanych i pieczonych. Czerwone mięso najlepiej zastąpić drobiem, ale należy usuwać z niego skórę. Nie można też palić papierosów i nie zapominać o ruchu – spacerach i innych „spokojnych” formach aktywności fizycznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Jasiakoo
Odpowiem dyplomatycznie: "To zależy":) A zależy przede wszystkim od osoby i skutków choroby. Moim zdaniem nie warto czytać w internecie przepisów na dietę po zawale tylko warto zapytać specjalistę, dietetyka i diabetologa - lekarza! Polecam zajrzeć tutaj: http://www.kusowska.pl/oferta-kardiodiabetologia.php

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×