Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stokroteczka25

Witaminy w tabletkach brane w ciąży sprzyjają tyciu!!!

Polecane posty

Gość pearlinee
a moze poprostu autorko trzba sobie szczerze powiedziec: kocham wpierdalać, nie lubie sie ruszac. A nie wyszukiwac powodow nadwagi. Moze powietrze tez cie zacznie tuczyc niedlugo

Stokrotko może i masz trochę racji ale na pewno nie w tym, że od witamin się tyje. Racja w tym, że branie tych witaminek to trochę podpucha reklamowa bo przecież nasze matki nie widziały na oczy nawet banana czy mandarynki (za czasów komuny co niby było?) nie mówiąc już o witaminkach a i tak jak dziecko miało się urodzić zdrowe to było:-) Po drugie lekarz gin mojej koleżanki która niedawno urodziła dziecko odpowiedział w taki sposób na jej obawy czy oby dostarcza ona dziecku odpowiedniej ilości witamin: \"wylecą pani zęby a dziecko co będzie miało pobrać to pobierze z pani organizmu!!!\"

Gość stokroteczka25
OD AUTORKI do pearlinee i pipilatstrum !!! WAŻĘ 52 KILOGRAMY, w ciąży PRZYTYŁAM 4 KILOGRAMY,w ciąży jadlam malo teraz wcale nie wiecej,wiec nie rozumiem Was! Wasze słowa natomiast wskazują na to że wyobrażacie mnie sobie jako 120 kilową babę,ktora dodatkowo jeszcze w ciąży przytyła 50 kilogramow pochłaniając przy tym ogromne ilości jedzenia,a teraz zgania wszytsko na tabletki,a tak nie bylo.

no to po co taki temat i szkodliwosci witamin skoro nawet ty sama tego nie doswiadczyłas?;)

Gość ile przytyłaś w ciąży
????????????? 4 kilologramy??????????? to żart??? ile masz wzrostu???

Gość ile przytyłaś w ciąży
i przecież to ty napisałaś, że zwiększył ci się apetyt po tym jak zaczęłaś zażywać witaminy w tabletkach więc o co chodzi?:O

a jej dziecko ważyło prawie 3,4. wiec wg stokrotki wody i cała reszta to tylko niecałe 0,5 kg:)

Gość stokroteczka25
tAK,PRZYTYŁAM JAKIES 4 KILOGRAMY,MOŻE 4 I PÓŁ, NA POCZATKU CIĄŻY MĄŻ KUPIŁ MI WITAMINY,NIE PAMIETAM JAK SIE NAZYWALY,BRALAM KILKANASCIE DNI I MIALAM MOZE NIE WILCZY APETYT ALE SPORY.W TYM CZASIE PRZECZYTALAM KSIĄŻKĘ PANA TOMBAKA,KTORY JEST PRZECIWNY JAKIMKOLWIEK SZTUCZNOSCIOM "JAK ŻYC DŁUGO I ZDROWO" POLECAM CHOCIAZBY JAKO CIEKAWOSTKE. TO PO JEJ PRZECZYTANIU PRZESTALAM BRAC TABLETKI.WAGA STANELA W MIEJSCU,ALE DZIECKO ROZWIJALO SIE PRAWIDLOWO I ROSLO. SKONSULTOWALAM SWOJA DECYZJE TEZ Z ZAPRZYJAZNIONYM PROFESOREM Z BELGII ,KTORY PROWADZIL TEZ CIĄŻĘ MOJEJ MAMY. (MAMA PRZYTYLA 6 KILO BEDAC Z MOIM BRATEM W CIĄŻY).PO PORODZIE WAZYLAM MNIEJ NIZ PRZED CIĄŻĄ.I TAK JEST DO TEJ PORY.MOJA CORKA MA 5 LAT.

Gość ile masz wzrostu
?

to smieszne zeby w ciazy przytyc 4 kg.... ja brałam witaminy w ciazy z pierwszym jak i teraz i nie uwazam zeby sprzyjały tyciu. w pierszej przytyłam 13 kg i dziecko 4,100 , teraz w tej ciazy jest 3 miesiec i schudłam 3 kg ale to przez to ze nic nie moge jesc bo mam czesste mdlosci i wymioty....

Gość ile masz wzrostu
no i skoro schudłaś więcej po ciąży niż ważyłaś przed ciążą, to ile właściwie ważyłaś przed zajściem w ciążę i ile masz wzrostu?

dziewczyno wody płodowe, łożysko i całą reszta ważą tyle co ty niby przytyłaś w ciąży:) A dziecko nosiłaś w siatce tak?:)

Gość stokroteczka25
nie moja droga MADONNO.PRZED CIĄŻĄ WAŻYLAM OKOLO 64 KILO.KRÓTKO PRZED ZAJSCIEM SCHUDLAM 4 KILOGRAMY Z RACJI TEGO ZE TO BYLO LATO A LATEM ZAWSZE CHUDNE.ZASZLAM W CIĄŻĘ I WAGA DO PORODU DOSZLA DO 64 MOZE 65. BEZPOSREDNIO PO PORODZIE ZESZLO ZE MNIE JAKIES 8 KILOGRAMOW, A POZNIEJ KARMIAC (KARMILAM 13 MIESIECY) UBYLO JESZCZE 5.W TEN SPOSOB WAŻĘ PRZEZ OSTATNIE 5 LAT 52 KILOGRAMY.I CZUJE SIE Z TYM BARDZO DOBRZE. WZROSTU MAM 164 CM

Gość ile masz wzrostu
sorry, to o czym my tutaj w ogóle mówimy:D śmiech na sali:D przytyłaś tylko 4 kilo, bo ważyłaś naprawdę sporo do takiego wzrostu:O

Gość ile masz wzrostu
dziecko czerpało z Twoich rezerw i przy takiej wadze to zrozumiałe u mnie nie miałoby z czego

wiesz co z matematyki jestem kompletny debil, ale nawet wg mnie kupy sie to nie trzyma. Dziewczyno ty byłaś wogóle w ciąży??? wiesz cos o fizjologii cieżarnych?:) Czy ty nie rozumiesz ze twoje dziecko waząc prawie 3,5 kilo wyklucza twoje przytycie o 0,5 kg?????

Gość ile masz wzrostu
madooonna, to się zdarza, że w ciąży osoba z dużą nadwagą może nawet schudnąć pisała tu jakaś dzieczywna, która miała naprawdę sporą nadwagę (chyba dobre ponad 90 kg) i w ciąży pod okiem lekarza SCHUDŁA 10 kg i urodziła normalne, zdrowe dziecko no ale to rzeczywiście była spora nadwaga inna dziewczyna pisała, że urodziła dziecko 4300g, a po porodzie ważyła tylko 4 kg mniej wiec to tez ciężko wytłumaczyć w sumie w przypadku autorki tego topiku nie ma mowy o nadwadze natomiast o wadze graniczącej już nadwagą więc to rzeczywiście też się kupy nie trzyma:O

Gość stokroteczka25
a TY ROZUMIESZ MADONNO ZE DZIECKO PRZYBIERALO A JA CHUDLAM BO RZECZYWISCIE MIALAM Z CZEGO.TYLE ILE ONA PRZYBRALA TO JA SCHUDLAM.A ŻE BYŁYŚMY JAKBY JEDNĄ CAŁOŚCIĄ TO WAGA NIEMAL STAŁA W MIEJSCU. POZA TYM TAK - JESTEM MAMĄ 5 LETNIEJ DZIEWCZYNKI,KTORA URODZILA SIE 10 KWIETNIA 2003 O GODZ.20:15 MA NA IMIE WERONIKA JOANNA I BARDZO JĄ KOCHAM.

Może też zabiorę głos w dyskusji. Jestem w drugiej połowie czwartego miesiąca ciąży. Od samego początku biorę witaminy i nie zauważyłam jakiegoś strasznego apetytu. Jem to, co wcześniej i w ilościach takich jak przed ciążą. Dla ścisłości biorę Prenatal Classic. Przed ciążą ważyłam niecałe 49 kg przy wzroście 160cm i obecnie przytyłam jakieś 1,5 kg (zależnie od tego, ile zjem wieczorem ważę 50,2-50,7 kg). Uważam, że to dobry przyrost. Moim zdaniem tabletki nie wpływają na apetyt, ale pozwalają uzupełnić niezbędne mikroelementy. Dziecko ma oooogromne zapotrzebowanie i wszystko ciągnie z nas. Mało tego, jeśli mamy za mało witamin, my ucierpimy, bo dzidziuś i tak swoje zabierze. Kobieta w ciąży, nawet przy dobrym odżywianiu, nie jest w stanie uzupełnić mikroelementów, które zabiera dziecko. Dlatego bierze się witaminy, oczywiście jako suplement ODPOWIEDNIEJ diety. Tyle wiem, tyle wyczytałam i takie jest moje zdanie. Pozdrawiam!

a ja jem wszystko, ciasta , owoce pizze zapiekaniki ziemniaki kotlety lody i wszystko na co mam ochote. Do tego witaminki i przytylam 9 kg a termin na jutro to chyba nie tak zle :D W pierwszej ciazy tez tak mialam. Zakladając ze nie jadlabym tego co jadlam i nie brala witamin powinnam w ogole nie przytyc tak ? :D:D:D dzieci 4 kg :D

Gość fillizanka
hmmm... ja oraz cała rzesza moich koleżanek w ciąży (i nie tylko) zażywała witaminy. Wszystkie tak jak byłyśmy, tak jesteśmy szczupłe. Ja w ciąży przytyłam 9 kg, urodziłam dziecko 3250 g. Przed ciążą ważyłam 50 kg przy wzroście 171 cm i do tej wagi wróciłam jakieś 6 tygodni po porodzie. U WSZYSTKICH moich koleżanek było podobnie. Jak to się ma do Twojej teorii?

nie nazwalabym tych wywodow nawet teoria zeby sie wypowiadac na dany temat trzeba miec choc ogolne pojecie o jego podstawach, a Ty zabralas sie do tego z dupy strony i jeszcze sie klocisz

Gość kobietka009
ja biorę witaminy od samego 12tygodnia ciąży i jakoś nie zauważyłam abym miała wilczy apetyt czy chęć na niezdrową żywność...nie wiem skąd takie wnioski, jedne tyją więcej inne mniej, zależy to od skłonności do tycia oraz sposobu odżywiania się kobiet w czasie ciąży... dziecko zabiera Tobie niezbędne wartości odżywcze, itd. także musisz je uzupełniać. brak witamin powoduje bóle głowy i inne dolegliwości... pierwszy raz spotkałam się z taką opinią że witaminy sprawiają ochotę na niezdrowe jedzenie...na niezdrowe jedzenie to jeśli już masz taką ochotę pozostaje silna wolna... zastanów się kobieto!!!

Gość iva88888
dziewczyny mi to się wydaje że autorka sama nie wie o co jej chodziło tworząc ten topik... sama się przekonała ze tak jest mimo że nie przytyła dużo co za bezsens i w dodatku miesza się ile przytyła a to 4 a no to może 4,5...jakaś niezdecydowana jesteś...no ale cóż zrobić są ludzie którzy się nudzą i myślą że w ten sposób może pomogą innym w razie pytań proszę pisać do autorki ona z chęcią odpowie na wasze pytania a w razie wątpliowśći zajrzy do jakiejś książki bądź skonsultuje się z PROFESOREM... jednym zdaniem SMIECHUUUUUU WARTE!!! pozdrawiam wszystkie które biorą witaminki;-)

Gość machetka
Witam, wszystkie przyszłe mamy. Właśnie niedawno sama dowiedziałam się że jestem w ciąży z moim czwartym dzidziusiem. Lekarz już na pierwszej wizycie zapytał czy biorę kwas foliowy, a ja mu na to że zestaw witamin dla kobiet w ciąży, a on na to że dużo przytyję a dla zdrowia i dobrego rozwoju dziecka wystarczy tylko kwas foliowy. Szkoda że nie powiedział mi tego żaden lekarz trzy ciąże temu. W każdej poprzedniej ciąży brałam witaminy Elevit. Pierwsza i druga córka ważyły 4160 przy urodzeniu , trzeci synek 3900gr. Ja sama w pierwszej ciąży przytyłam 21 kg, w drugiej i trzeciej 15 i 13. Nie twierdzę że to jest 100% prawda że zestawy witamin powodują aż takie przybranie na wadze matki i dziecka, niż tylko przy braniu samego kwasu foliowego, ale coś w tym jest. Może poprostu mam taką tendencję do tycia. Zobaczę czy teraz będzie różnica bo biorę tylko kwas foliowy i staram się zdrowo odzywiać. pozdrawiam

Gość śnieżynka1986
a właśnie dzisiaj moja Pani ginekolog, powiedziała mi żebym nie brała witamin, bo to marketing firm farmaceutycznych i tylko bede tyła, a jak już kupiłam to mam co drugi dzień jedna tabletke brać. Kazała natomiast zdrowo sie odżywiać, jeść warzywa i owoce, no i dieta mam być zróżnicowana. Swoja drogą to moja mama w ciąży zarówno ze mną jak i moją siostrą przytuła po 4 kg- przed ciążą ważyla 44 kg przy wztoście 156cm, a idąc do porodu ważyłą 48kg. Do tej pory sie dziwi jak laski nawet po 10 kg tyja, bo kiedys to bylo juz duzo. my ważyłyśmy obie po 2600. wiec jak widzicie kazdy ma inny organizm i inaczej na ciąże reaguje, nie ma więc co na na stokrotke najeżdzać bo ona mowi o jej wlasnych doswiadczeniach i nie generalizuje;)