Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość umaxazy

Jak oszczędzacie? Na czym?

Polecane posty

Gość tubiedronka
chyba przeniosę się do tubiedronka. jeśli będzie 33 gr/ min. jak słychać, będzie to w moim przypadku znaczna różnica. kwotowo może wiele nie zaoszczędzę, ale procentowo bardzo dużo.

Gość poiiiy
co to za bierdonkowa telefonia :) ???

Ja tez jestem oszczedna bo na wszystko ciezko pracuje.Nie lubie wydawac pieniedzy bez sensu.Dla mnie to znaczy np.oszczedzanie swiatla,zamiast godzinami plotkowac przez telefon wole sie umowic i spotkac z kolezanka,nie jezdze taksowkami,potrafie zrobic sobie pedicure i manicure.Wizyty u fryzjera raz na3miesiace tylko podciac wlosy.Sama farbuje-oszczednosc150zl mieiecznie.Za oszczednosci wole sobie kupic fajny ciuszek lub buty.Na to akurat nie zaluje To jest oszczedzanie ale nie skrajnosc Facetowi gdybym powiedziala zeby zalatwial sie w pracy to uznalby mnie(i slusznie)za wariatke.Moglby i w zasadzie sie w pracy myc bo maja lazienke,robic pranie ale ja sobie tego nie wyobrazam.Cholera mamy od tego swoje mieszkanie.A splukiwanie miska wc:O Zaraz zajdzie toaleta i bedZie cuchnelo.Tylko sie zniszczy

Przeczytałam cały topik, ciekawy, owszem. Chociaż nie wiem, czy niektóre wpisy to żart, czy o zgrozo prawda. Ja także oszczędzam, zwłaszcza,że od pewnego czasy nie pracuję. Mąż zarabia nieźle,niemniej jednak nauczona jestem oszczędzać. Tak poważanie: JAK OSZCZĘDZAM: - zakupy robię w hipermarketach lub Biedronce czy Lidlu. - staram się nie korzystać z komunikacji miejskiej - dużo chodzę,ale to zależy od pogody. - gotuję potrawy w miarę oszczędne, ale i zdrowe. Generalnie jemy mało mięsa, bo oboje nie przepadamy. Zamiast wędlin często piekę mięso - warzywa kupuje na giełdzie, bazarze itd. - kupuję w większych, ekonomicznych opakowaniach np. proszek do prania, czy herbatę. - porównuję ceny. - wiele sprzętu AGD kupiliśmy na Allegro. I pewnie wiele innych forma oszczedzania, których akurat nie pamiętam.

Gość autorko topicu
ciebie mozna posadzac o wariactwo na zas w pracy pewnie tez kupe robisz a w piatek to musisz ze 3 razy bo za sobote i niedziele

Zastanawiam się właśnie, co można kupić w Biedronce lub Lidlu? Podajcie mi przykład czegoś, serio, bo ja tam nic dla siebie nie znajduję.

ja kupuje tam papier toaletowy taki rozowy zapachowy cos ok 4.5zl;p jakies slodycze typu wafle ryzowe w czekoladzie, czasem chipsy, sok bananowy

Gość 9 na 10 razy
kiedyś dobrze zarabiałam, ale pieniądze przeciekały mi przez palce. Dopiero pobyt na zasiłku nauczył mnie oszczędzania.Jak Polak chce- i musi- to potrafi :)

jak ja bym chciała, aby mój mąż przestał palić.. ile na to kasy idzie..

Gość ixeska
- nie jeżdżę taksówkami - nie jadam na mieście -nie kupuję książek, choć jestem molem książkowym (moja mama pracuje w bibliotece, więc mam do nich szeroki dostęp) -nie kupuję płyt(ściągam muzę z internetu)

Gość ixeska
-zaopatruję się w Biedronce - zbieram punkty na stacjach benzynowych -nigdy nie wyrzucam jedzenia, wszystko wykorzystuję, nie dopuszczam do tego, by coś mi się przeterminowało - przestałam kupować gazety

Gość ixeska
-też używam szarego papieru z Biedronki za 1,99 -kosmetyki kupuję w Rossmanie, zwłąszcza jak są 2 produktyw cenie 1

Gość ale brednie
do tej umaxsazy.... ale widzisz..piszesz o rachunkach ale nie wpomnialas ile placisz za neta!!! a moze ciagniesz go kablem od firmy skoro chcesz z niej jak najwiecej wyssac... jakby ktos doniosl na ciebie ze na L4 dorabiasz to bys wogule stracila zrodlo utrzymania... zreszte brednie piszesz pokaz screena rachunku 25 zl za prad to uwierzymy..i jakos nie wierze ci zebys zaoszczedzila 1800 zl na wodzie przez rok. moja babacia mieszka sama i na rok przy wodomierzu oszczedza okolo 500 zl a naprawde nie wiele uzywa wody bo wiecej przebywa u nas wiec bujasz

Gość nlnlk.
czasami pomyslcie na co tak naprawde oszczedzacie?? a moze tylko tak, zeby miec?? sami nie skorzystacie i komus nie dacie?? ...

Gość ixeska
Ja tez płacę mał za prąd, ok 30-35 zł i wcale nie oszczędzam, więc chyba jest to mozliwe.

Bajerować to możesz.... 25zł za prąd.... hmmm tyle to sama lodówka weźmie no może 20.... Energooszczędne żarówki powiadasz ? a wiesz co to jest widmo światła widzialnego ? jak nie to idz do vision express i sie spytaj , i zbieraj już na soczewki... Reszty nie komentuje bo nie sposób.

Pokaż skany rachunku za prąd , z okresu zimowego, ale nie wtedy kiedy wyjechaliście .... Żarówki energooszczedne to SHIT , zapytajcie okulisty , juz o rtęci nie wspomne. Chyba ze masz talon na darmowe okularki to sobie uzywaj do woli.

Gość mieszkałam jakiś czas we
włoszech,na tamtejszym jedzeniu po miesiącu schudłam 8kilo.Od piątku do soboty makaron z gołym sosem pomidorowym i tylko w niedziele mięsko. Na śniadanie kawa i brioszka, na kolacje sałata,albo pomidory,albo najtańszy ser.I do wszystkiego tony chleba. W końcu już nie wytrzymałam,obrażona włoszka powiedziała mi że my polacy przeżeramy pieniądze,a oni jeżdża nowymi samochodami i mają domy....może i prawda, to była tak na prawdę bardzo bogata rodzina

Średni koszt 1 kWh w planie jednotaryfow ym wynosi 0,40gr Lodówka średnio pobiera 1 do 2kWh na dobe , wiec liczymy majtaniej jak sie da 30*0,4 = 12zł i to przy klasie super hiper A do tego dochodzi opłata za przesył i macie swoje 20.... 25zl na miesiąc buahhahahha , tępa strzała kłamczucha.

Gość lerłomerlę
ja też chętnie zobacz ę te rachunki :)

Gość pegasus
ciekafe

Gość jaka sciema
ja nie wierze w rachunek 25 zl/m-c, chyba, ze jest to podlicznik, i nie placi oplat stałych, bo moi znajomi maja dzialke rekreacyjna, i zima jak tak nie mieszkaja i jada na godzine w tygodniu to placa okolo 70 zl na 2 miesiace,

A ja wierzę autorce, bo jeszcze niedawno tez tak mieliśmy z moim chłopakiem. Mieszkamy w Olsztynie i ostatni rachunek wyniósł 27zł,38gr, a w lutym zapłacę 26,98zł. Zresztą już kilka osób na tym topicu pisało,że taka suma jest realna.