Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszla mamuśka22

Ile kosztuje utrzymanie niemowlaka?

Polecane posty

Gość Przyszla mamuśka22

Niedług bede rodzic i mam problem.Potrzebuje wyliczyć ile kosztuje utrzymanie dziecka od dnia narodzin?Potrzebne mi to do sprawy o alimenty.

ale dzienne miesieczne tygodniowe i zalezy jakiego dziecka i na jakim poziomie? jesli chodzi o malucha karmionego piersia to kosmetyki plus pieluchy (nie wiem czy wyprawke tez wliczać) napisz cos wiecej

Gość wesna seka
kurwa dopiero napisałam za ile żyje taki topik a już następna swój zakłada a nie lepiej poczytać poszukać

Gość Przyszla mamuśka22
Chodzi o to ze niedlugo skladam sprawe o alimenty.Do tego sa potrzebne wyliczenia ile wydaje na dziecko miesiecznie.Co moge wliczyc do tego?Np. koszty utrzymania mieszkania?Co i ile potrzebne jest na dziecko?Ja dopiero bede rodzic za miesiac.

Gość koszty utrzymania
jak najbardziej, do tego pieluchy policz 3 paczki na miesiac najlepiej pampersy (150 zł), chusteczki nawilzajace, mleko (niewaze czy karmisz piersia czy nie ja karmilam ale sedzinie powiedziałam ze mleko kupuje) licz gdzies tak 4 paczki na tydzien, do tego zabawki, szczepionki, ubranka, smoczki wszystko co sie da - sume podziel na poł(w koncu dziecko ma dwoje rodziców) i walcz o ta kase jak lew. zyczę powodzenia

Gość Przyszla mamuśka22
Do ppptjka.Wiesz co mam juz napisany pozew do sadu o zaplate kowty 1200ł tytulem rekompensaty kosztow poniesionych w zwiazku z moja ciaza.My niebylismy malzenstwem.Ale ja mam duzy dochod.A wiem ze od tego zalezy czy dostane zwrot kasy.

Gość Przyszla mamuśka22
On pracuje za granica.Ma taki system pracy ze.3 miesiace jest w polsce 9 za granica.Przyjechal na poczatku stycznia i wyjezdza pod koniec marca.A ja rodze na poczatku kwietnia.Boje sie ze ucieknie i niedostane nic.Zarabia ok.2500 -3000zł na reke.Ale niewiem czy legalnie czy na czarno.Wiem ze zagranica zameldowany jest na pobyt tymczasowy.A w polsce na staly.Ale on ma dziecko z poprzedniego zwiazku(konkubinat) i na nie placi miesiecznie 300zł alimentow.

Gość vedfffasa
kolejna samotna matka co zrobiła dziecko bez zastanawiania się z kim.

Przyszla mamuśka22 ----Jeśli coś pójdzie nie po Twojej myśli to powiedź że prawdopodobnie ten facet ukrywa swoje prawdziwe dochody itd. vedfffasa ----Nie rozumiem Twojego oceniania.Człowiek niekeidy potrafi mieć sto twarzy! Stało się i już.Autorka tematu na pewno nie na takie słowa czeka.Ona oczekuje pomocy.

zresztą jaką masz gwarancję że Ciebie to samo nie spotka?! Życie potrafi niezłe scenariusze pisać!

Gość Trzeba sie było zabezpieczać
a nie robić dziecko z dzieciorobem, z którym nie masz nic wspólnego i jeszcze się będziesz o alimenty szarpać. Mój mąż ma dziecko z poprzedniego małżeństwa i na rozprawie z własnej woli określił kwotę alimentów - 500 pln. Jest to sporo jak na polskie warunki, a musisz jeszcze pamiętać, że dziecko ma dwoje rodziców.

Hej, ez chciałbym znac, ile kosztuje miesięczny koszt utrzymania niemowlaka, przy produktach ze "sredniej pólki" Jezeli macie dzieci, to wiecie ile mniej wiecej ubywa Wam, z portwela, w stosunku kiedy go jeszcze nie było...

Duzo ubywa. Pampersy miesiecznie to okolo 200 zl Mleko, jezeli nie karmisz piersia, puszka jakies 13 zlotych, tylko nie pamietam, na ile starcza :-O ale kilka miesiecznie spokojnie, plus sloiczki, jezeli nie gotujesz, kaszki. Ciezko jest obliczyc, rozne sa ceny. Np. jogurt hippa sloik - 5 zlotych. No i ciuchy, kosmetyki, szczepionki, jezeli wybierzesz platne. Mialam szczere checi, aby pomoc, ale juz nie pamietam konkretnych kwot, wiem, ze idzie kasa.

wiec tak- miesiecznie: -3 paczki pieluch- ja kupuje takie po niecale 30 zl wiec liczny 90 -kaszki, sloiczki, soczki herbatki - 100 zl -ubranka, zabawki- 30 zl (nie kupuje zabawek bo mam po malej, a ciuszków nadostawalam w takich ilosciach ze dokupuje tylko to co -akurat mi bardzo potrzebne no body rajstopki) -mleko - liczmy ze jedna puszka starcza na 3 dni wiec potrzeba 10 puszek. jedna kosztuje od 10 do 13 zl w zaleznosci od apteki wiec zawyzając 130 zl - kosmetyki- kupuje w duzych butelkach i zazwyczaj niwea ale wlicze tu takze chusteczki do pupy wiec dam jakies 50 zl - proszek do prania i plyn do plukania (kupuje dzidziusia zamiast lovelli bo tanszy) 20 zl - inne wydatki typu prywatna wizyta lekarza, leki, wizyty u specjalistów... nie moge podac kwoty bo zalezy czy jest taka potrzeba czy jej nie ma w sumie wychodzi mniej wiecej 450- 500 zl

No, z tego co Panie, mówicie, to tak wychodzi do 1000 napewno... ale jedno mi sie nie zgadza, bo mam znajomych, którrzy maja dzici, i tak, jedni mówia ze wydaja jakies 500- 600 zł. na pampersy, to sa tacy ludzie, którzy lubia szpan, a drudzy twierdza, ze kupuja te z Lidla i wychodzi im miesiecznie jakies 100, no moze 130 zł. A jak jest u Was?? opiekowałam sie ich dzieckiem, i fakt moge powiedziec, ze wystarczą spokojnie te 130 zł. Wiec jak to jest?

victoria to jest tak ze mozna sikac w pampers oryginal a mozna w dade z biedronki zalezy na co kogo stac i kto ma jakie priorytety. mój syn nieuczulony na zadne pieluchy to po co mam placic 60 zl za paczke pampersów jak moge za pol tego kupic i w sumie na to samo wyjdzie.

Gość ljkh
ale to jak juz pisaly dziewczyny wczesniej zalezy na ile cie stac i ile mozesz poswiecic kasy

chodzi mi o to, ze ile w takim razie pieluch takie dziecko zuzywa. Bo liczmy ze 10 sztuk dziennie, to nigdy nie wyjdzie ci 600 zlotych

U nasz na początku szło tyle pieluch, że 200 zł to luzikiem na nie wydaliśmy (miesięcznie) a najpewniej więcej. Były i oryginalne Pampersy, i Happy i firmy Tesco.Trochę pożerają też zakupy \"na szybko\", których zabrakło w wyprawce, nie wiem szczerze powiedziawszy ile miesięcznie wydaję ale trzeba w koszt niestety wliczyć ew. szczepienia dodatkowe lub skomponowane (jeśli ktoś się decyduje), wizyty u lekarza (jesli specjalista i długo się czeka) oraz ewentualne leki (witamina K i D na miesiąc to już samo 50 zł). Specjalne proszki do prania dzicięcych ciuszków, witaminy dla kobiet karmiących lub mleko jak ktoś już wspomniał, jakieś zabawki drobne, możesz tez w alimenty wliczyć (ale to już orientacyjnie) pobór wody i energii do np prania dziecięcych ubrań.Myślę, ze tak w granicy 500-600 zł miesięcznie na Małą idzie ale moge się mylić.. są miesiące, gdzie idzie mniej lub więcej. Ciuszki kupujemy w dobrym stanie ale używane. I jest to wliczone w powyższą kwotę.

to, to ja wiem, ale oni maja manie (pierwsze dziecko), ze potrafia zmieniac co godzine, a jesli rozepnie pieluche, sprawdzic, "grubsza sprawe"", to juz zakladaja nowa......BEZ KOMENTARZA (jakby nie mozna bylo odchylic, lub zalozyc z powrotem)

witam! ja tez wydaje ok 500 zł mies ale duzo rzeczy dla malej kupują babcie! córka pije od urodzenia mieszanki- koszt ok 13 zl puszka. teraz mniej idzie mleka bo je obiady ale idzie kasa na kaszki..do tego pieluchy-3 paki/mies i miesko, włoszczyzna, Plantex bo lubi, czasem daje soczki ale głównie wode z glukozą, owoce- teraz drogie! no i to idzie na 2 osoby wiec pewnie dostaniesz 250-300 zl alimentów..

No coz, ale co godzina chyba caly czas nie zmieniaja, bo przeciez dziecko kiedys spi :-O Nam szlo okolo 200 zlotych na miesiac i naprawde nie zalowalismy ich dziecku ;-)

Gość bedfghhh
to ile kosztuje dziecko trzeba było się zastanowiac przed poczęciem jego i czy by bylo ciebie stac a nie teraz, teraz to do roboty jak nie umiałaś sie zabezpieczac

Gość brtbrynhtumtrbtyhnfbfb
Kilka zdań z tematu Roczny koszt utrzymania dziecka ( do sprawy alimentacyjnej) "dziecko - 14 m-cy ok. 8000 zł w tym roku, ale w tym jest zakup wózka (ok. 600zł) i fotelika do samochodu (800zł) kosztuje 21600 zł to koszt utrzymana 13 latka ustalony przez sad a wcale nie zarabiam kokosów i mam druga rodzine. do tego dodatkowo zimowisko i 1 wyjazd letni na wakacje gdy robilam ogolny koszt utrzymania do sprawy alimentacyjnej wyszlo mi na 2,5latke... prawie 15 tys. juz z przedszkolem. wczesniej byly pieluchy oszczedzam na sobie, staram sie na niej nie oszczedzac, troche wspiera rodzinka, wspieral ukochany... ale mysle ze gdyby sie uprzec moznaby zejsc z trzylatkiem tysiac w dol... szczegolnie ze wyliczenia na alimenty sa specjalne (np liczy sie wyjazd na wakacje jako wyjazd tylko i wylacznie pod dziecko, wlicza mi sie w to bilet miesieczny- moj bo gdyby nie dojazdy do przedszkola to wszedzie biegalabym na piechote czterolatek- przedszkole- ok 7000 jedzenie- je to co my, więc nie wyliczę ubranie- myślę, że średnio 150zł/mc, czyli 1800 (jednego m-ca nic nie kupuję, następnego np buty i kilka ubrań). zabawki- ok 500 zł (hmmm, może więcej) basen- 780 rozrywka (teatr, zoo, małpi gaj, park wodny....)średnio 20zł/m- ca,240 zl/rok wakacji dziecku wyliczać nie będę nie choruje, więc na leki jakieś drobne typu 8zł na syropek. razem ok. 4000 rocznie. Nie wiem czy to dużo czy mało, nie zastanawiam się nad tym. Mam dwie córki w wieku 3,5 roku oraz 11 miesięcy. Starsza chodzi do tzw. mini przedszkola (do publicznego się nie dostała) - koszt ok. 480 mies. - na rok ok. 5000 (jeden miesiąc wakacji). Młodsza jest z nianią - płacę jej generalnie 1000 zł za 9 godzin (płatne urlopy, zwolnienia itp.) ale i tak zawsze jest więcej, bo za parę dni w miesiącu dostaje extra połowę stawki więcej jak starsza córka jest chora i nie idzie do przedszkola. Poza tym w jeden miesiąc w wakacje (jak przedszkole zamknięte) płacimy 1500 (za opiekę nad dwójką dzieci) - czyli rocznie to ok. 13500 zł. Może więcej. Poza tym za mleko młodszej miesięcznie 100 zł, tyle samo pieluchy, leki i środki czystości 200 (obie chorują , młodsza najbardziej), żywienie młodszej to min. 100 zł (obiadki gotuję sama, ale kaszki, deserki, jogurty itp). Razem to wszystko ok 7000 zł. Czyli niania, przedszkole i pieluchy, leki oraz jedzenie dla młodszej to przynajmniej 26.000 zł. A nie podliczyłam ubrań (szczęście że młodsza wiele donasza po starszej), płatnych szczepionek, zabawek, czy rozrywki. Koszt utrzymania dwojki dzieci w 2008 r. - roczniaka i trzylatka - wyniosl mnie lacznie ok. 14000 zl. W tym wliczone panstwowe przedszkole dla starszaka, leki, ubrania, pieluchy, chemia, zabawki, rozrywki, zywnosc, uwzgledniony jest tez - ryczaltem - koszt wiekszego zuzycia wody i pradu (w kolko pranie, prasowanie, gora naczyn do zmywania). Wychodzi wiec srednio jakies 1200 zl miesiecznie na dwojke dzieci." ************************************************************************************** Widzisz, że różnie wychodzi. Napewno koszt wyprawki: - Łożeczko ( meble/sprzęty) - wózek - fotelik - ciuszki - kosmetyki - akcesoria higieniczne - pampersy - mleko ( u nas Bebilon 36 zł teraz na tydzień ale wcześniej na jakieś 3 dni) - później żywienie - szczepienia - wyjazdy - opieka( niania, żłobek a może ty?) - zabawki - prąd, woda - leki I to podzielić na dwa. Wlicz wszystko co możliwe. I powodzenia. Mam nadzieję, że pomogłam?

bedfghhh -> za dziecko (jak i jego zrobienie) odpowiedzialni sa oboje rodzice a alimenty się dziecku nalezą jak psu buda

Gość kulaaaaalll
kolejna wredna samotna matka