Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

graminis

Szpital Wojewódzki Tychy - PORÓD!!!

Polecane posty

Gość gość
Dobra dość tego pierdu pierdu bo nie lubie jak sie mi wmawia jakieś pierdoły. Tu masz linka do artykułu z lipca: http://www.tychy.pl/2014/07/08/co-slychac-w-szpitalu-wojewodzkim/ Wklejam cytat: "Warto dodać, że obecnie na terenie szpitala prowadzone są prace remontowe. Niedawno zakończono remont pomieszczeń zakładu rehabilitacji. Trwają prace na jednym odcinku oddziału ginekologiczno-położniczego. Sale wieloosobowe zastąpione zostaną salami dwuosobowymi, każda z dostępem do węzła sanitarnego, wszystko to połączone będzie z traktem porodowym" . Rozmawiałam z położną w szpitalu w zeszłym tygodniu i wiem co jest remontowane i po drugie bylam zwiedzac porodówkę i wiem gdzie nowy oddział sie znajduje no wiec przestań siać zamęt że twój lekarz coś tam coś tam, moze mu sie szpitale pomyliły wkoncu oni teraz po kilku naraz pracują !

Gość gość111
Ja sobie tego Przemadrzala osobko nie wymyslilam przekazuje to co mi powiedziano a po drugie niema oddzialu ginekologiczno- pol. Tylko osobno jest ginekologia aosobno polozniczy. Dziwne , bylam w szpitalu 3 miesiace temu na kontroli i specjalnie patrzalamczy cos sie remonuje i jakos tylko patologia byla w remoncie. Moze masz racje ale chyba lekarz wie lepiej bo chodzi na wizyty tal ?!

Gość gość111
A dziwney ten komentarz , poniewaz pisza ze prace zakoncza sie w lipcu br a mamy listopad tak? A br to chyba obecny.?

Gość gość
A moze po remoncie zamienia te oddzialy. Skoro ma byc nowy oddzial polaczony z porodowka.

Gość gość111
Moze i zamienia, i tak bylo by najlepiej :-)

Gość gość
Tylko jak rozwiaza kwestie oddziału noworodkowego? Tez go przenoszą czy będą wozić dzieci do matek przez dawny polozniczy czyli patologie i caly korytarz przy windach?

Gość gość
Tak dokładnie ma być :)) tam gdzie jest patologia ma być położnictwo :)) tylko też właśnie nie wiem, co z noworodkami.

Gość gość111
Czyli poniekad mialam racje ze polozniczy sie nie remontuje, takze gosciu ktory wstawiales linka i tak cwaniaczysz dowiedz sie co i jak , bo jak sie okazuje sama zament siejesz!

Gość gość
Ile dni po CC byłyście w szpitalu? Czy miałyście problem z dostawaniem mleka od położnych jeśli nie mogłyście/nie chciałyście karmić piersią?

Gość gość111
W srode mialam cc w niedziele do domku :-) ale to wszystko zalezy jak sie czujesz i jaki stan dzieciaczka, moj synek mial 11 bilirubiny ale nas wypuscili :-) szybko to leci :-)

Gość gość111
A co do mleczka to pamietam ze niebylo problemu zadnego aby otrzxymac buteleczke :-)

Gość gość koniczynka
Dziewczyny czy orientujecie się co trzeba zabrać do szpitala. Czy potrzebne są ubranka dla dziecka?Za dwa tygodnie mam termin, jest to moja druga ciąża, co nieco wiem co potrzeba ale pierwsze dziecko rodziłam gdzie indziej a każdy szpital ma swoje wymagania. Jeśli któraś z was posiada listę rzeczy potrzebnych to bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i z góry dziękuje:)

Gość DO ___  Dominika Kowalska
Dominika Kowalska, czy na Łubinową nie potrzebowałaś skierowania? Znajoma tam rodziła ale powiedziała, że trzeba mieć z tego szpitala lekarza prowadzącego i skierowanie niestety :( Opieka ponoć super. Koniczynko, kilka lat temu ciuszki dla dziecka zapewniał szpital tyski, tylko pieluchy i chusteczki potrzebowałam, potem mąż przywiózł ciuszki do wyjścia ze szpitala, teraz nie wiem, najlepiej osobiście zadzwonić albo podjechać i popytać.

Gość gość
Dalej tak samo :) Dla dziecka dopiero na wyjscie ciuszki . Na pobyt pieluchy, kremie i chusteczki nawilżane . Warto miec swoją czapeczkę czy kocyk bo jak sie wychodzi na korytarz do "gości" to sa czasem przeciągi . Dla mamy : podkłady poporodowe paczkę (semi) no i te podpaski duże typu bella mamma .

Gość gość 1980
Do gość koniczynka: bodajże na stronie 24 tego wątku ja godka zamieściła super listę "niezbęników" do tyskiego szpitala, według niej się spakowałam i naprawdę się sprawdziła.

Drogie panie, do szpitala dla przyszłych mam potrzebne są: *Cesarskie cięcie/poród naturalny: - oryginalna grupa krwi ( musi być aktualne nazwisko lu b pesel), - wyniki badań przeprowadzonych w ciąży, -u kobiet z cukrzyca glukometr, insulina, -podkłady poporodowe (60x90 SENI) x3 -podpaski (bella MAMMA) x3 -woda mineralna niegazowana z tzw. Dziubkiem (łatwiej się z niego pije) , - majtki siateczkowe jednorazowe. - rzeczy po prysznic. *Dla maluszka: - pampersy, - ubranka, rożki, pieluszki są szpitalne (dopiero w dzień wypisu do domu czyli ok. 3/4 doby należy przynieść ubranka, kocyk, rożek, nosidełko.) Mam nadzieje, że udzieliłam pełnej odpowiedzi. Drogie przyszłe mamy jeżeli macie jakiekolwiek pytania to proszę piszcie, chętnie odpowiem. Położna.

Gość gość
Mam planowane cc w połowie grudnia. Jakie wyniki badań w ciąży należy ze sobą zabrać, bo chyba nie wszystkie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Gość gość28
nie pamiętam czy gdzieś to przeczytałam, czy ktoś mi mówiła że trzeba mieć swoją koszulę do porodu, czy tak faktycznie jest??

Witam, ważne badania które powinny być wpisane z tyłu karty ciąży, czasami jednak nie są wpisane to wyniki: - najbardziej aktualne badania krwi, moczu. -orginał grupy krwi, -GBs, HBS,HIV itp. ( Te badania powinny być w karcie ciąży). Badań których pani nie ma będą wykonane na miejscu w szpitalu.:) Powodzenia. Pacjentki przed cc dostają koszulę szpitalną, jednak zdarza się że jest dużo cięć cesarskich w danym dniu, wtedy pacjentki zostają w swojej koszuli ( w wyniku braku koszul szpitalnych).

Gość gość28
a w przypadku porodu naturalnego jak jest z koszulami??

Gość gość
A czy dla maluszka trzeba mieć ze sobą jakieś kosmetyki do pielęgnacji??

Witam, Poród naturalny odbywa się we własnej koszuli ( dlatego należy zabrać druga, którą zakłada się po porodzie. Panie czasami zabierają taką, którą później mogą wyrzucić). W czasie porodu siłami natury jeżeli jest możliwość zastosowania znieczulenia zewnątrzoponowego odbywa się konsultacja z anestezjologiem, który zleca pani wszystkie potrzebne badania (krzepliwość, morfologie )- badania te, pobierają położne w trakcie porodu. Maluszek na oddziale noworodkowym jest kąpany i w zależności od potrzeby są stosowane odpowiednie kremy np. na odparzenia. Dostana panie także niebieskie/różowe pudełka gdzie znajdują się próbki z rożnymi kremami dla noworodka.

Gość gość28
serdeczne dzięki za odpowiedzi :)

Gość Monikazfasola
Pytanie dla Naszej Położnej "PaniRudej" Jak to jest z odwiedzinami? Mam mieć planowaną cesarkę w Tychach kwiecień 2015... czy nawet ojciec dziecka nie może wejść na salę? Czy będzie mógł zobaczyć dziecko zanim ja się ocknę... a wiem, ze muszę być znieczulona ogólnie mam problemy z krzepliwością krwi. I może pani kochana rozwieje wątpliwości przyszłych mam co do sal 2 osobowych na oddziale położniczym. Czy są już w użytkowaniu czy w ogóle takich nie ma :) Pozdrawiam serdecznie

Gość gość
Pacjentki przed cc dostają koszulę szpitalną, jednak zdarza się że jest dużo cięć cesarskich w danym dniu, wtedy pacjentki zostają w swojej koszuli ( w wyniku braku koszul szpitalnych). xxx Wydaje mi się, że dla każdej rodzącej powinna być koszula. W innych szpitalach to standard. To samo z odwiedzinami. Dlaczego szpital nie zrobi czegoś takiego jak świetlicę? Tylko położnice musza wychodzić na zimny korytarz z ryzykiem przewiania tyłka, nie móiwąc o przeziębieniu dziecka.

Witam, aktualnie odwiedziny odbywają się na korytarzu na oddziale położniczym wynika to z faktu, że sale są 6 osobowe. "Monikazfasola" w trakcie cięcia cesarskiego pani mąż musi zakupić odpowiedni strój (do kupienia w maszynach które znajdują się na korytarzu na 4 p), wtedy może wejść na sale porodową i czekać na dziecko, jeżeli stan dziecka jest dobry to ojciec może być obecny w trakcie mierzenia i warzenia dzieciątka, jeżeli tylko chce to zostaje z noworodkiem do zakończenia operacji (podkreślam, że stan noworodka musi być prawidłowy - nie zagrażający jego życiu). Jeżeli chodzi o nowy oddział ( który ma ruszyć już za niedługo) to tak znajdują się tam pokoje dwu-osobowe z łazienką (resztę informacji udzielę jak oddział zostanie otwarty, i będzie wiadomo czy to oddział położniczy czy patologia ciąży). "Gość" niestety to pytanie nie powinno być skierowane do mnie tylko do szpitala. Też jestem zdania, że odwiedziny powinny być zorganizowane w inny sposób, szpital stara się wprowadzać zmiany.

Gość gość
Witam A kiedy jest planowane otwarcie nowego oddziału?