Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kobieta pracująca

majtki w PRL

Polecane posty

Gość dziecko PRl-u
A ja myslałam ,ze trafił sie fajny topik ,na ktorym mozna powspominać... a tu zaczynają sie wzajemne uszczypliwosci...szkoda pozdrawiam 🖐️

Gość nieprawda a dzieci wierzą
Kabel usb, bardzo się cieszę, że przyznajesz mi rację, ża za PRL można było kupowac dwa razy więcej mięsa niż się potrzebowało, a teraz 2,5 miliona Polaków żyje w skrajnej nędzy (ma poniżej 300 zł na osobę). Nie trzeba im dawać kartek na mięso, bo nie ma obawy, że je wykupią ze sklepów :-O Nie mają za co.

hmmm tak ....bo mamy teraz rynkowe ceny, kapitalizm ktorego tak wszyscy pragneli nie do konca wiedzac co sie za nim kryje......

Gość ja pamiętam
blondyn, to jeszcze napisz ile czesnego płaciłeś za studia :-D ? i jaka niska w stosunku do dzisiejszych była opłata za akademik? ile stypendium brałeś na rączkę? Dodajmy, że wszystkie studia TAKŻE ZAOCZNE były bezpłatne, a często sie zdarzało, że pracodawcy wręcz prosili pracowników, by się zechcieli dokształcać (delegacje, zwroty za dojazdy na studia itp.)

nieprawda, a dzieci uwierzą, pewno za czasów PRL byłaś jakimś partyjniakiem czy ubekiem, że tak ten PRL wychwalasz. W latach osiemdziesiątych rozpoczynałem karierę zawodową i rzygać mi się chce na wspomienie tamtych czasów, stanu wojennego i oszustw tych pierwszych sekretarzy. Papierosów na kg i kartek, a jeszcze na dodatek zakład mój zmilitaryzowali i za niestawienie się do pracy sąd wojenny i we własnym kraju musiałem mieć przepustkę, żeby wieczorem wyjść na miasto

Kabel USB, właśnie tak było jak mówisz strajkujący za czasów PRL-u nie wiedzieli co ich czeka za te 20 lat. Oni wcale nie pragneli kapitalizmu, oni chcieli tylko godziwego życia. I takiego z pewnością nie mają teraz. Wywalczyli wtedy prawo do strajku. Ale dzisiaj boją się strajkować, upomnieć o swoje, bo razem z prawem do strajku wywalczyli prawo do bezrobocia. 🖐️ czasem warto pamiętać o tych najbiedniejszych rodakach, którzy też mają prawo do życia

"we własnym kraju musiałem mieć przepustkę, żeby wieczorem wyjść na miasto" PRZEZ RAPTEM NIECAŁE DWA LATA - gwoli historycznej ścisłości Gdzie wychwalam PRL? Piszę tylko jak było. I jak jest teraz.

raptem dwa lata, o dwa za dużo. Takie bajeczki to możesz opowiadać głupim dzieciom , co nie pamiętają tamtych zayebanych czasów, żal tylko młodości na te kurewskie lata. Jednego co żałuję, że nie wyjechałem do Niemiec jak moi znajomi, bo mnie jakieś durne patriotyzmy opanowały.....

strajkowali u schylku PRL'u....gdy wszystko z półek zniknelo, pamietali bowiem czasy gierkowskie ;) w ktorych zylo sie calkiem niezle ale na kredyt....gdy wierzyciele upomnieli sie o swoje w sklepach zostal tylko ocet i musztarda,fajki na kartki itp ...zaczelo wszystkiego brakowac

Zastanawiam się tylko ja to się stało, że w dwudziestoleciu międzywojennym Polacy w ciągu TYLKO 20 LAT (!) zdązyli zbudowac podwaliny polskiego przemysłu (doskonałym przykładem jest Centralny Okręg Przemysłowy na zacofanym wcześniej rolniczym terenie), ba, nawet stworzyć od podstaw całkowicie nowe miasto, Gdynię, uładzić szkolnictwo i wiele innych dziedzin życia, zorganizowac wojsko w państwie, które było zniszczone przez 120 lat przez trzech zaborców - a teraz odkąd podobno mamy wolną Polske na powrót w ciągu tych minionych 20 lat te same zakłady pracy , fabryki doskonale zniszczono i w strukturach państwa wprowadza się coraz większy bałagan. Spytajmy przodków jak oni to zrobnili w ciągu tych 20 lat??? To było TYLKO 20 LAT - a tyle zrobili! Zrobili to z niczego, bo zaborcy zopstawili wielkie NIC.

"Jednego co żałuję, że nie wyjechałem do Niemiec jak moi znajomi," I TO WŁAŚNIE WSZYSTKO O TOBIE, blondynie. Ja nie żałuję, i nie chcę do Niemiec.

w latach międzywojennych, nie było komunizmu, a tą czerwoną zarazę, skutecznie tępiono ot i cała tajemnica

wierzyli w to co robią, kierowali sie innymi priorytetami... czasy PRL nie "skrzywdzily" mnie....nie sa w stanie dotknąc i dzisiejsze ale z wlasnych obserwacji widze ze spoleczenstwo biednieje....klasa srednia zniknela przez podzial ...jedni dolączyli do posiadajacych inni zasilili szeregi biednych

"w latach międzywojennych, nie było komunizmu, a tą czerwoną zarazę, skutecznie tępiono ot i cała tajemnica" To ile lat nieudolność i złodziejstwo rządzących bedziesz tłumaczył komunizmem? 20? 30? 40? może 100? Przodkowie nie tłumaczyli się 120 latami zaborów - oni działali na rzecz kraju. Ślady zaborów w Polsce widać do dzisiaj, ale jakoś w 20-leciu między wojennym COŚ zrobiono. Nota bene komunizmu NIGDY U NAS NIE było :-D patrz definicja komunizmu. Ile można się tłumaczyc komunizmem, wojną, zaborami, powstaniami? I czy to, że Dobrawa nie dała pewnej nocy Mieszkowi I tez ma na naszą dzisiejszą gospodarkę wpływ??? Pewnie tak. Dzieki za spotkanie 🖐️ i nie dajcie się okradać. Musze się wyłączyc 🖐️

komunizmu nie było to się zgadzam, ale tylko z nazwy. Stalinizm, czy bolszewizm są to synonimy komunizmu, więc notabene komunizm był i jest w dalszym ciągu tylko pod inną nazwą. Jedynym osiągnięciem PRL jest komunistyczna propaganda, która owoce zbiera do tej pory i chyba nigdy tej zarazy nie da się opanować. Przybiera różne postacie, w dzisiejszych czasach jest to trąba o nazwie Gazeta Wyborcza