Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

KlauDDynka69

do ngLka - badania przed tabletkami antykoncepcyjnymi

Polecane posty

Odpowiadasz chyba najlepiej tutaj ze wszystkich więc pomóż mi proszę. Chcę zacząć brać tabletki antykoncepcyjne (ze względu na napięcie przed miesiączkowe, bolesne obfite krwawienia, nieregularne krwawienia i ze względów antykoncepcyjnych). Niestety większość lekarzy przeprowadza tylko wywiad i daje tabletki - nie chcę czegoś takiego zdecydowałam zrobić badania i postawić lekarza przed faktem dokonanym wtedy chyba już dobrze dobierze tabletki. Zrobiłam na razie próby wątrobowe, płytki krwi, INR. Wiem, że powinnam zrobić fibrynogen i hormony. W przychodni patrzyłam na cennik badan i były badania LH,FSH, Estradiol razem jako pakiet a w nawiasie \"uderzenia gorąca\" ale o ile się orientuje to chyba powinnam zrobić te badania? (1-2 dc) Na cenniku nie znalazłam AT III (jest to konieczne czy już nie)? nie wiem brakuje mi tu czegoś? albo jest coś jeszcze konieczne? oprócz cytologi? Może prolaktyna? Pozdrawiam

Jeśli zrobiłaś próby wątrobowe i czas krzepnięcia, to starczy.lh i fsh olejzrób estradiol i prolaktynęprolaktyna \"powie\", czy w ogóle możesz przyjmować preparaty hormonalne tabletkowe a estradiol da odpowiedź - jakieNie pocieszę, są lekarze, dla których ważniejsze są profity związane z wypisaniem recepty na KONKRETNE tabletki - i nie dobiorą ich do wyniku estradiolu za to chamsko wypiszą te, za które dostają kasę - mając głęboko w nosie, że możesz mieć skutki uboczne.Dlatego wg mnie, jeśli trafiasz na lekarza, który poziom Twoich hormonów sobie zgaduje - to nie ma a bardzo co liczyć, ze ten konkretny lekarz da Ci receptę wg wyników.Ja bym jednak szukała dalej.Estradiol i prolaktynę między 2 a 4 dc a jeśli cykle masz dłuższe, niż 30 dni, to w zasadzie będą ważne jeśli zrobisz do 8-9 dc.

Nie no po prostu wiem, że lekarze niektórzy tak robią i chciałam uniknąć podwójnego płacenia za wizytę. No cykle to ja mam różne ale więcej niż co 30 dni (sięgają nawet do 39), jedynie 3 cykle temu miałam tylko jedną @ po 28 dniach. Czyli obojętne przy takich cyklach czy zrobię 3 dnia czy np 7 tak? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedz.

Jeśli zdarzył się 28 dc to lepiej pozostać przy przedziale między 2 a 4 dc, żeby wyniki nie były zafałszowane.

witaj! Ja w sprawie tych badan jeszcze raz. Dzis miałam je iść zrobić ale zaspałam. Mam 3 dc. Jak myślisz czy mogę je zrobić w poniedziałek? będzie to 5 dc a doczytałam się na internecie, że można do 5 dc. Teraz cykl miałam 42 dni..