Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Kasia_Jot

Do zwolenniczek aborcji

Polecane posty

Gość Magdalenkaaaaaa
Po za tym co ma do tego Bóg?? Jest jeszcze jakaś moralność i umiejętność ponoszenia konsekwencji za swoje czyny. To się nazywa dojrzłość a nie Bóg.

a moze niktóre nie chce tej odpowiedzialnosci?! a poza tym nie powinnysmy wchodzic w mysli kobiety która sie na taki krok decyduje.

Gość Wiecie co ludziska
Niech lepiej każdy zadba o swoje życie i swoje wybory... I niech każdy się martwi czy aby on sam jutro nie będzie kombinował jak się pozbyć ciąży... Niestety nikt nie zna przyszłości ani swojej ani tym bardziej cudzej. Dziś każdy może być przeciwnikiem aborcji bo nie musiał jej dokonywać, no życie go do tego nie zmusiło... Ale nikt nie powiedział że tak samo pięknie będzie tez jutro czy pojutrze... Zadbajcie ludzie aby wasze przekonania przetrwały przez cały wasze życia i abyście na łożu śmierci się nie wstydzili za siebie... Znam wiele osób które dały by się zabić za swoje przekonania a dziś wyznają zupełnie sprzeczne rzeczy i dziś się nawet do swojej przeszłości nie przyznają... A od innych tak najzwyczajniej się odczepcie....

Gość Magdalenkaaaaaa
Jakiej odpowiedzialności nie chce??? Jeżeli nie chce odpowiedzialności z zajścia w ciąże to niech zabezpiecza się porządnie, niech nie uprawia seksu w dni płodne, wtedy raczej nie zajdzie. Gdy już poczyna się dziecko to nie jest tylko jej chęć wzięcia odpowiedzialności. To już się stało. Od tej chwili nie ma chce wziąć czy nie. Jest odpowiedzialna za życie innej istoty i nie ważne czy ta istota ma 1 dzień czy 1 miesiąc. Za 9 będzie żyła samodzielnie. Od chwili poczęcia jest odpowiedzialna czy odbierze jej życie czy pozwoli żyć. Tu nie chodzi już o to co ludzie powiedzą, jak jej ciało będzie wyglądać itp. Tu chodzi o decyzję dam żyć temu czemuś co rozija się we mnie czy nie. Może nie chcieć podjąć odpowiedzialności za wychowanie i okej ktoś inny ją podejmie.

Magdalenkaaaaaa ty masz takie zdanie ja zupełnie odwrotne. Ale co złego bedzie w tym, ze wkońcu zalegalizują aborcje w RP? ty z tego nie skorzystasz ja tez, a cztery inny kobiety tak. no i co z tego? połozysz sie przed wejsciem do gabinetu i bedziesz gryzc po kostkach wszystkie te które beda chciały przejsc przez próg tych drzwi? zadna przeciwniczka nie jest w stanie powstrzymac kobiety, która juz decyzje podjeła.

Gość Magdalenkaaaaaa
Oczywiście, że nie będę i nawet więcej nie będę źle myśleć o kobiecie po aborcji, będę z nią normalnie rozmawiać i się kontaktować. Szkoda mi tylko jej psychiki. Znam taką sytuację. Moją kuzynka usuneła. I tez mówiła, że nic jej nie ruszy, że nie chce dziecka itp. Teraz po paru latach nie jest już tak łatwo. Stała się koszmarną przeciwniczką aborcji. Przecierpiała dużo (i do końca życia będzie o tym myśleć). Mi nic do tego niech każdy postępuje jak chce ale niech ma świadomość, że nie pozwala przeżyć bezbronnej, niewinnej istocie, którą swoim brakiem odpowiedzialności sprowadziła tutaj. A co do prawa to wg mnie teraz jest okej aborcja po gwałcie i gdy zagraża życiu kobiety. A to, że kwitnie podziemie trudno. Prowo nie powinno legalizować każdej aborcji. Kiedyś myślałam inaczej ale czas i wiek robią swoje.

oczywiście kazdy kiedyś poniesie konsekwencje swoich wyborów. tak samo jak aborcja i eutanazja czy in-vitro, to są tematy które roznia ludzi, tyle ile ludzi tyle samo jest zdań na te tematy. moze ja jestem za bardzo liberalna jak na te czasy..

Gość Magdalenkaaaaaa
Uwierz mi, że ja też jest jestem liberałem :) I nie mam nic przeciwko invitro i eutanazji, jeżeli taką wolę wyrazi osoba, która pragnie śmierci ale jak powiedział klasyk liberalizmu (nie pamiętam, który) „wolność oznacza robienie tego, co się komu podoba, dopóki nie narusza się wolności innych”. Dla mnie płód, zarodek, embrion itp jest początkiem człowieka (nie byłoby nikogo z nas gdyby tak nie było) i ono nie może decydować samo, bo jest w nas. To my musimy zadecydować dać mu szansę na życie czy nie, czyli jesteśmy odpowiedzialni za czyjeś życie czy nieistnienie. A jeżeli mamy możliwość umożliwić życie i istnienie kogoś nawet bez wychowywania go to dla mnie jest proste.

oczywiście masz swoją racje, dużą radcje, ja moze mam też racje ale Świat nie jest tak prosto skonstruowany. Zawsze znajdzie sie cos lub ktoś dla którego zycie ludzkie nie jest wartością nadrzedna. dlatego dyskusja za lub przeciw bedzie zawsze burzliwa. Kobieta powinna miec wybór, nigdy nie wolno nikogo przymuszac, powinna miec altermatywe, wkoncu mamy demokracje, jestesmy wolnymi ludzmi.

Gość Skoro
jestesmy takimi wolnymi ludzmi to czemu nie wybijamy sie wzajemnie bez zadnych konsekwencji ? Z jakis wzgledow aborcja jest zakazana wiec nie na miejscu są tu słowa o wolnosci

Gość ale aborcja
całkowicie zakazana nie jest, nawet u nas, i to też o czymś świadczy. A świadczy o tym, że mimo wszystko życie kobiety, tego człowieka który już istnieje od jakiegoś czasu jest ważniejsze od czegoś co jeszcze nie chodzi po tej planecie. A poza granicami naszego kraju istnieje inny świat, i są miejsca gdzie aborcja za zło uważana nie jest a jest wyborem dla kobiety a nie zakazem narzuconym przez polityków i to w dodatku facetów którzy nigdy nie mieli i nie będą mieli okazji doznać tego "zaszczytu" jakim jest ciąża i poród w szczegolności. Gdyby w ciążę zachodzili mężczyźni to aborcja byłaby sakramentem - smutna i jakże prawdziwa sentencja..

Gość Kara śmierci
też jest dozwolona w niektórych okolicznościach ... Czy to znaczy , że jest dobra ? że wszystcy mamy stosować ją jako wyjście z trudnej sytuacji ?

Gość weugdegfkygfykugf
jest zasadnicza różnica pomiędzy zabiciem kogoś kto ma świadomość, jest w pełni ukształtowanym człowiekiem i jest niezależny od drugiego organizmu a usunięciem płodu który nie ma żadnej świadomości, pasożytuję na innym organiźmie a jego relacje na linii matka - płód przypomina nowotwór, jak to zresztą zauważyli lekarze i naukowcy.

Gość Pozwolę sobie zacytować
Cyt. A od ktorego momentu zaczyna sie "zycie"? Nikt nie potrafi na to odpowiedziec.- i dlatego właśnie chroni się życie od zapłodnienia by mieć pewność że nie dokonujemy mordu. Jeżeli strzelasz z pistoletu w drzwi i nie obchodzi Cię to czy za nimi stoi człowiek czy nie, wystarczy Ci ta słodka nieświadomość że może go nie ma to już jesteś mordercą. Masz pewność ? Naukowcy nie mają , kościół nie ma , lekarze nie mają , a Ty masz pewność , że to jest płód bez świadomości. Skąd wiesz , że nie człowiek , który może nie mówi, nie krzyczy gdy boli , ale na pewno posiada już duszę ?

Gość to tyy opowiedz o swoim
życiu płodowym skoro uważasz ze płód jednak ma świadomość.

Gość xx....
tak opowiedz nam o swoim życiu płodowym:) Zawsze mnie ciekawiło co wtedy czuje embrion aha sorry człowiek, bo przecież żyje, czuje i przede wszystkim pamięta:P

kara smierci jest bardzo dobrym rozwiązaniem na przepełnione więzienia i świetnym rozwiązaniem żeby pozbywac sie morderców, kryminalistów i innych pasozytów, którzy gniją w więzieniu za moje ciezko zarobione pieniadze! jednym ruchem bym cieła głowy takim gwałcicielom, mordercom czy pedofilom! ale to na inny wątek rozmowy. aborcja jest jednak bardzo podobnym tematem ale jednak znacznie sie rózniacym, proponuje zajrzec do jakiejs ksiązki o anatomii człowieka, moze niektóre z was dowiedza sie po jakim czasie płód zaczyna słyszec, ruszac sie itd. ale płód nie bedzie nigdy samodzielnym tworem... ktos wcześniej napisał mądrą myśl, że płód po urodzeniu sie jest samodzielny... może i samodzielny, ale tylko pod względem oddychania, wydalania i przyswajania pokarmu, ale nic innego. Nie zadba o siebie samo bez ingerecji myslącej osoby... Czy to w Domu Dziecka czy w rodzinie, łożą sie pieniądze na wychowanie takiego brzdąca. A mi juz i tak 1/3 pensji zabieraja na nie swoje dzieci, między innymi. Nie ma wogóle o czym dyskutowac, wybór kobieta powinna miec a nie czuc sie zniewolonym do końca zycia!

Gość Zabij
głuchego , bo nie słyszy i zabij sparaliżowanego , bo się nie rusza ! Głupie dziewuchy ! Zyczę wam jak najgorzej . Zamiast odpowiedzialnie sie zabezpieczyc tak jak to ktos wczesniej napisał wszystkimi mozliwymi srodkami to skrobia na każdym kroku. Nieodpowiedzialne szczeniary ! Kara smierci jest dla was odpowiednia kara . Głupia wymowka , ze embrion nie czuje bo na pewno ma juz dusze ktora niemo krzyczy ! duszy nie zabijecie . Bo kiedy czlowiekowi przyjdzielana jest dusza ? jak pójdzie do szkoły czy jak wyrosnie mu pierwszy ząb . Płytkie prostaczki z płytkim rozumowaniem . Tak to wszystko sobie tumaczcie . Zalecam przez kilka dni pomyśleć o głębszych sprawach niż tylko o mózgu i układznie nerwowym ! bo tak to wszystko sobie wmawiace zeby bylo wam latwiej !

Gość Zabij
xx.... zapytaj kogoś z amnezją co robił wczoraj , jak nie pamięta to utnij mu głowę !

Gość do zabij
księdza się zapytaj dlaczego skoro płód ma duszę to tych płodów nie chcą chować po poronieniach?

Gość ale to jest proste
pytanie... Niech każdy przeciwnik aborcji skoro twierdzi że płód ma świadomosć niech powie swoje wrażenia z macicy w której przebywał przez 9 miesięcy. To nie jest chyba trudne. Bo jak na razie chronicie coś o czym nawet nie umiecie się wypowiedzieć a życzycie śmierci i jak najgorzej tym co żyją. Jesteście jeszcze gorsi niż te kobiety które poddają się aborcji. Wy byście mordowali tylko dlatego że ktos się z wami nei zgadza. Wiecie co zamordujcie wszystkich ludzi żyjacych na świecie i zostawcie tylko kobiety w ciąży i tylko dlatego że bez jej wnętrzności płód nie przeżyję. Stworzycie świat idealny. Ale przy okazji sami sobie byście musieli w te puste łby postrzelać bo większość z was w ciąży nie jest. Samozagłada. Odpowiedzcie tylko gdzie jest ta swiadomość i dusza o której tak zapewniacie... Gdyby to istniało to każdy z nas by pamiętał czas podczas życia płodowego. A jakoś tak nie jest.

Gość Zabij
Bo księża sami gówno wiedzą . Sami sobie przeczą . W sprawie księży to się zgodzę bo mówią , że człowiek od chwili poczęcia jest człowiekiem a niektórzy nie chcą chować po poronieniu . Ale nie ksiądz tu jest wyznacznikiem czlowieczeńastwa . Ksiądz to taki sam człowiek jak Ty i ja i tyle samo wie , wiec czemu powołujesz się na niego Równie dobrze możesz przytoczyć "tato a marcin powiedział" i wykłócać się , że tata marcina ma zawsze racje .

Gość ale to jest proste
i jeszcze jedno... gdyby płód od początku posiadał tą duszę do te płody z poronień były by chowane tak jak każdy inny człowiek... Tylko ze księża wychodzą z założenia że płód na początku tez nie ma duszy pomimo ze twierdzą że jest człowiekim od poczatku. I te dzieci z duszą ze swiadomością, ci ludzie zamiast w trumnie lądują w koszu na śmieci bądź w spalarni i jakoś to nikomu nie przeszkadza i nikogo nie gorszy. Hipokryci.

Gość Zabij
"ale to jest proste " najbardziej mnie wku*wia wasza pewnosc , ze to tylko embrion , zlepek komórek . Mam nadzieje , ze ktos mądry kiedys znajdzie dowody na to , ze to małe życie i (zacytuje tu kogoś tam co sie wypowiadal wyzej) zjedzą was wyrzuty sumienia bo skrobiecie się na okrętke zawsze zakłądając , że to nie życie . Ide stąd bo nie chce mi sie czytac waszych wypocin z wiecznie tymi samimi popieprzonymi argumentami !

Gość do zabij
Tak mam pewność, że płód w początkowej fazie rozwoju nie ma w pełni rozwiniętego ukladu nerwowego więc nie czuje i wisi mi to czy cię to wkurwia czy nie. musisz się z tym pogodzić, że takich osob ja ja jest mnostwo:P

Gość ale to jest proste
Ale raz jest to zcyie a raz nie ma.. Kiedy dziecko laduje w koszu na śmieci czy w piecu to dzieckiem absolutnie nie ejst i nikt nie lamentuję. Sprawdź sobie statystyki ile dziennie jest poronień. I nikt nie robi wielkiego halo. To dlaczego ja mam robić wielkie halo jak ktoś sam usunie ciążę? Bo to nagle ejst już dziecko i nagle zasługuje na życie i na godny pochowek? Albo to jest zycie albo nie... brutalna prawda która jest ciężka do przyswojenia ale wychodzi jakoś na to że życiem to nie jest a dowody masz w szpitalach, kościołach gdzie wszyscy uważają że płód życiem nie ejst i jego miejsce jest w worku na śmieci.

Gość TyMiMożesz
"... one nie krzycza, nie placza, nie protestuja gdy ludzie ustawy metalowymi szczypcami zabieraja im prawo do życia, one nie placza, placze Bog..."

Gość Magdalenkaaaaaa
Zabij chyba trochę przesadzasz z kulturą wypowiedzi... Takich argumentów raczej nikt nie będzie słuchał i nawet się nad nimi nie zastanowi... Ale to jest proste wydaje mi się, że dużo osób bardzo dużo sobie robi z poronień. Poczytaj wypowiedzi tych dziewczyn, które poroniły. Gdy jest poronienie to coś nie tak jest w tworzącym sie w nas człowieku np. chromosomy źle się połączyły. I my ludzie nie mamy na to żadnego wpływu, jak bardz chcielibyśmy uratować to maleństwo nic nie zrobimy, bo tak chciała natura/ los / Bóg (wybierz właściwe dla siebie), natomiast, gdy świadomie robimy aborcję zabieramy z własanej woli komuś prawo do życia. I nie mów o świadomości w ciągu 9 miesięcy życia płodu, bo czy jeżeli ja straciłam świadomość (nic nie pamiętam) w chwili, gdy byłam pod narkoza podczas operacji to mogli mnie zabić? Albo gdy zaspyiamy codziennie i tracimy świadomość to ktoś może strzelić do nas?

Gość do ale aborcja
zgadzam sie z toba - jest jeszcze inny świat. Dkaczego tylko my, Polacy, mamy miec monopol na moralnoisc? a zwlaszca polscy mezczyzni? Czy reszta swiata to degeneraqci i potwory? Czy np Anglicy to gorsza rasa? Skoro tak, to dlaczego w Polsce jest tyle napadów, kradziezy - czy moralnosc ma byc wybiorcza i dotyczyc tylko tematu aborcji? Byly i sa na swiecie przerozne nakazy moralne, ktore nam sie wydaja dziwne. Nasza nakazy tak samo moga byc dziwne dla innych. Spojrzmy dookoła siebie.

Gość magdaleno ale jak
byłaś pod narkozą czy kiedy chodzisz spać to nie jesteś w tym czasie w jakimś innym człowieku i nie pasożytujesz. Ludzie kochani, cały czas twierdzicie że płód ma świadomość, dusze itd. Gdyby tak było to kazdy człowiek pamiętał by czas kiedy przebywał w łonie. Tej świadomości nikt nie ma. Nie możecie? To przynajmniej opowiedzcie jak wyglądały z waszej perspektywy pierwsze miesiące waszego życia. I co pamiętacie narodziny czy może następny rok z waszego zycia? Bo raczej też tej świadomosci istnienia nie mieliście. Tą świadomość zyskuje się dopiero później.I akurat tego nikt z was nie może podważyć ani zaprzeczyć. Żaden człowiek nie jest w stanie powiedzieć co się działo z nim w tym czasie. WIęc o jakiej świadomości i duszy mówicie? Tego po prostu w tym okresie jeszcze nie ma! Co do poronień... Dziennie tysiące płodów na świecie ląduje albo w piecu albo na śmietniku - dlaczego skoro to jest człowiek, coś co zasługuje na szacunek jest traktowane jak kawał niepotrzebnego mięsa? Dlaczego to nie jest tematem pogardy? Jeśli to coś zasługuje na szacunek to obojętnie w jaki sposób zginęło powinno mieć przywileje takie same jak każdy inny. A jednak ich nie ma... Bo to dla lekarzy, naukowców, a nawet i dla matek i ojców jest to TYLKO kawałek martwej tkanki i NIC więcej. Dlatego płody są traktowane jak śmiecie a nie jak ludzie. Niech was to zacznie razić, to co dzieje się obok was, w każdym szpitalu z oddziałem ginekologicznym gdzie torbami wynoszą 'ludzi ze świadomością i duszą" jak zdechłe nic nie warte psy. Zacznijcie bojkotować i wyzywać prawdziwych zwyrodnialców którzy w ten sposób traktują wasze kochane dzieci których tak bronicie. Wyładowujecie agresje tam gdzie nie trzeba. Jesteście tak slepi czy aż tak głupi? DLa was jak widać to coś normalnego że płód z poronienia jest wart tyle co zdechły pies i was to nie razi. Innych z kolei nie razi to że ktoś postąpi tak z własnej woli a nie dlatego że takie są wymogi sanitarne na które wszyscy się zgadzają. Aborcja nie jest zła, obrzydliwi są ludzie tacy jak wy, hipokryci pełną gębą, widzicie jedynie to co chcecie widzieć. Poniekąd nawet rozumiem bo ta prawda wam z pewnością się nie spodoba. Kochające matki i ojcowie którzy akceptują dzieci w workach na śmietnikach które umarły w wyniku nieszczęśliwego zbiegu wypadku... To was trzeba gnoić i potępiać, wymagacie od innych czegoś na co samych was by nie było stać...