Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hhhhhfffffffffkjkkkkkk

zastanawiam się nad lewatywą. co o tym myślicie?

Polecane posty

Gość Aga____27
Ja tez regularnie robie sobie lewatywe od jakiegos czasu. zaczelo sie od tego, ze moj maz namawial mnie na seks analny a ja ciagle czulam sie niekomfortowo z ucuciem, ze moge byc "brudna" w srodku. Przypadkowo na jakims forum przeczytalismy o lewatywie jako spoosbie na przygotowanie do seksu analnego i w koncu mezowi udalo sie mnie namowic na to. Oczywiscie tez wstydzilam sie pojsc do apteki po zestaw, wiec poszedl moj maz. Przyznam ze po pierwszej lewatywie nie mialam ochoty na zaden seks, ale za to drugiego dnia czulam sie naprawde swietnie. Mimo to do kolejnej lewatywy dalam sie przekonac dopiero po kilku miesiacach. Za drugim razem bylo na tyle OK, ze od tej pory robie sobie leawtywe co kilka miesiecy. Rzeczywiscie sam zabieg do bardzo przyjemnych nie nalezy, ale uczucie lekkosci utrzymujace sie kilka dni na pewno to wynagradza.

Gość ahh..
zdrowa --> czytalam, ze by oczysic jelito grube trzeba robic lewatywe codziennie przez tydzien dlatego pytam, bo piszesz, ze robilas 3, 4 razy w roku. a jeszcze zapytam by sie upewnic termometr ma byc cyfrowy nie rteciowy tak?

Gość ahh..
czyli to uczucie lekkosci utrzymuje sie tylko do kilku dni?

Gość Dla mnie...
... lewatywa jest takim samym zabiegiem higienicznym jak depilacja czy manicure. I oczywiscie nie odmawiam prawa do wlasnych pogladow osobom, ktore twierdza ze posiadanie owlosionych nog, skorek czy brudu pod paznokciami jest zgodne z natura. Moze dla nich jest, ale dla mnie nie. Po to zeby regularnie oczyszczac narzady moczowe wszyscy zalecaja spozywanie przynajmniej 2.5 litra wody dziennie, wszyscy mowia o szczotkowaniu zebow czy plukaniu jamy ustnej, ale o higienie jelit kazdy woli milczec, tak jakby wszystkie pokarmy stawaly sie aseptyczne po tym jak wyladuja w zoladku. Moja babcia regularnie robi lewatywe od lat, ma 74 lata i cieszy sie super zdrowiem, a sadze ze wszelkie choroby jelit biora sie raczej ze zlego i jedzenia i braku higieny tych czesci ciala

Gość ahh..
czyli tak jak pisze zdrowa 3, 4 lewatywy w roku bedzie ok?

ahh.. Ten pomysl na robienie lewatywy codziennie przez tydzien to z tego co wiem dodatek do glodowki. Jezeli nic nie jesz przez tydzien czy dwa to musisz w tym czasie robic lewatywy, zeby wspomagac ruchy robaczkowe jelit. Ja nidgy nie robilam zadnej glodowki, natomiast raz rozmawialam z moja ginekolog i tez mi powiedziala, ze takie codzienne lewatywy moga rozregulowac organizm, natomiast raz na jakis czas, jesli sie po tym dobrze czuje, jest jak najbardziej OK. Termometr rteciowy moze Ci peknac, jak woda jest za ciepla, a na elektronicznym po prostu pokaze sie \"Error\", poza tym elektroniczny mierzy duzo szybciej (okolo 5-10 sekund). Co do uczucia lekkosci - wiesz, zalezy co jesz przez nastepne dni. jezeli tylko potrawy lekkostrawne, gotowane warzywka i owoce i jeszcze polaczysz to z dieta 1000 kalorii dziennie - to pewnie nawet dluzej. Ja jem zupelnie normalnie, wiec po kilku dniach tez czuje sie \"normalnie\", ale np. skore mam gladka jeszcze kilka tygodni po lewatywie

Gość Aga____27
aahh... Ja robie lewatywe z reguly po Gwiazdce i Sylwestrze - bo wtedy czuje sie strasznie obzarta i ociezala, okolo Wielkanocy - wlasnie ze wzgledu na przesilenie wiosenne i w okolicach wrzesnia i musze przyznac, jak dla mnie 3 razy w roku to optymalna ilosc.

Gość ahh..
do kogo to mialo byc?

Gość eliza..
zdrowa ile kosztuje taki termometr cyfrowy i czy dostane w aptece?

Eliza termometr elektroniczny z tego co wiem kosztuje okolo 5-40 zl (cena zalezy chyba od dokladnosci termometru) i chyba kupisz go w kazdej aptece (ja swoj kupilam w Saturnie).

Gość wosk..
Zdrowa--> a mozna robic lewatywe jak ma sie jakies problemy z krązeniem, np naczynka pękaja lub jakies problemy z nerkami?

Gość wosk..
i jeszcze jedno pytanko po zakupieniu calego zestawu trzeba go jakos wymoczyc, jak to sie czysci?

Gość Depem
Ja przez te moje zaparcia, bole brzucha i wzecia marzeeee o tej lewatywie, ale moja mama (pielegniarka) oradza , poniewz mozna cos tam sobie przebic i dostac krwotoku:| Ale czuje sie tak ociazala , ze lewatywa moglaby mi pomoc. Ponadto mam miec za miesiac kolonoskopie i moze przez tym zabiegeim zrobią mi lewatywe w szpitalu. Nie wiecie moze ;>

stosuje lewatywy od dłuższego czasu, po nich czuję się lekka i tryskam energią. podczas lewatywy ważne jest oddychanie. Ja kładę się na lewym boku,podciagam zgiete w kolanach nogi do brzucha i oddycham przez usta głęboko brzuchem, to bardzo rozlużnia. nie zapomnijcie do wody dodać soli,to jest wazne żeby woda nie została wchłionięta przez organizm. Pozdrawiam

Gość lab..
no wlasnie ja boje sie ze cos sobie zrobie, a jesli pielegniarka odradza to cos w tym jest podziwiam tych ktorzy nie maja przed tym oporow:( ja chyba zaryzykuje bo mam ciagle gazy i lekko wydety brzuch. wolek--> mozesz napisac jak dokladnie to robisz? najpierw gotuje sie wode, jak sie zagotuje nalezy ja odstawic do ostudzenia i wtedy dodac ta sol, tylko ile? prosze ci napisz mi bo i tak juz stresuje sie wlasnie ze moze pojsc cos nie tak

ja na litr wody dawałam łyżkę soku z cytryny+ łyżeczke soli. Zamiast soku można użyć octu jabłkowego. Po lekturze książek Małachowa używam do lewatywy moczu Pozdrawiam

Gość Depem
a jakby to robic zwykla gruszka ? jaki byłby efekt ? i co zrobic , by nie przebic sobie jelita ;O?

Gruszką można tylko to niewygodne, lepiej kupić gumowy wlewnik dostaniesz w Aptece lub w sklepie ze sprzętem medycznym

Wosk.. --> To zalezy jakie masz problemy z krazeniem, czy nerkami. Pekajace naczynka na pewno takim przeciwwskazaniem nie sa (no, chyba ze sa to pekajace hemoroidy, ale wtedy pewnie dawno juz miala zrobiona lewatywe przez lekarza). Lewatywa nie jest tez wskazana przy ciezkiej niewydolnosci nerek, ale jesli o nerki chodzi, to innych przeciwwskazan nie znam. Po zakupieniu zestawu mozesz przeplukac go goraca woda lub spirytusem, co do czyszczenia - pytanie podobne do tego, czym czyscic odkurzacz :). Depem - i slusznie, ze mamy Ci odradza. Juz od dawna wiadomo, ze lewatywa nie jest najlepszym srodkiem do leczenia bolu brzucha i regularnych zaparc, przeciwnie - czeste uzywanie lewatywy jeszcze te problemy z zaparciami poglebia. Jesli jednak masz zdrowe jelita, to na pewno od lewatywy nie mozesz sobie niczego przebic, chyba ze bedziesz do niej uzywac myjki Karchera.

Gość joa..
a jesli ma sie uczulenie na cytryne to nie mozna?

Gość Depem
A wlasnie inni pisali, ze ona pomaga na zaparcia i wzdecia. JA sie czuje strasznie, straszni8e ociązała , brzuch mam odstający od tego. Czuje wielki syf w srodku. Blee ;/ I przy okazji nie moge schucnac , chociaz jem ok 900 kcal przez 2 miechy.

ja stosuję lewatywy od dłuższego czasu i nie mam problemów z zaparciami. Poprawila mi sie cera

Gość julitka D
ja lewatywe robie przed seksem analnym , czuje sie bosko , moj maż to uwielbia ! wtedy cała noc kochamy sie analnie az do rana !!!!

Gość Depem
Oj z cera to tez mam problemy i nie sa to sprawy hormonalne. Dlatego kusi mnie zeby zrobic ta lewatywe, ale nie wiem ile razy by oszyscic te jelita :| A jezeli zrobilabym ją rano, to pozniej siedzenie w domu caly dzien murowane ? czy wyprozni sie pare razy w ciagu paru godz i po problemie ? Dzisiaj zjadlam 2 wasy z serkiem wiejskim pomidora garsc płatkow troche galaretki i juz mam nabrzmiały i wzdęty brzuch ;(((( Wykonczyc sie mozna ;/

w pierwszym tygodniu codziennie w drugim co drugi dzień w trzecim co trzeci dzień, a pózniej wystarczy raz na tydzień lub jeszcze rzadziej