Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwieni rodzice

zwykła wirusówka czy rotawirus ??

Polecane posty

Gość zmartwieni rodzice

córa dzis rano dostała rozwolnienia do czasu az dotarlismy do medyka, (3h) zrobiła hmm 3-4 kupki, wszystko prawie woda. dr. przyisala dwa lekarstwa + marchwianki. połozylismy spad o 20, mala zasnela ale przez sen zwymitowała o 22:30, teraz spi z zona ja czówam pozniej sie wymienimy. jak myslicie dorgie panei co to mzoe byc.??

Gość zmartwieni rodzice
włąsnei zwymiotowała 2 raz

Gość jkahdjhafjasd
to jedz do szpitala czlowieku a nie na kafe szukasz ratunku!!!!!!!!!!

Gość doprawdy nie straszę ale
tak mi sie skojarzyło... trzy tygodnie temu moi znajomi mieli podobny dylemat; gdyby zrobili badanie krwi dziecko pewnie żyłoby do dziś; niestety pneumokoki zrobiły swoje... i sepsa zabrała kolejną ofiarę w postaci maleńkiego aniołka chociaż wiem, że globalnie rzecz biorąc niemożliwością jest, żeby przy każdej biegunce i wymiotach zlecać badanie krwi; niestety...

Moja córka miała tak samo. W dzień zaczęło się od kupek, w nocy wymiotowała 6 razy. Rano do lekarza, który nam zasygnalizował możliwość odwodnienia. Kazała małej wypić 600 ml płynów (a najlepiej litr, bo przelicznik to 100ml/kg ciała) w ciągu dwóch godzin, jeśli się nie uda to do szpitala. Najlepiej żeby dziecko piło orsalit albo gastrolit. U nas oczywiście się nie udało, więc postanowiliśmy jechać do szpitala od razu. Zatrzymali nas, pierwsza kroplówka, potem druga, już nie wymiotowała, na drugi dzien nawrót..no i tak spędziłyśmy 6 dni w szpitalu, zdiagnozowano adenowirusa (badając kał, zawsze badają na obecność rota i adeno), nic się nie da zrobić przy takich wirusówkach, nieważne czy to rota, czy adeno czy \"zwykły\" wirus, można podawać smectę i poić, poić, poić.... można podać dziecku krople powstrzymujące wymioty vomitusheel - to są krople homeopatyczne dostępne w aptece bez recepty. Wszystko po to, aby dziecko się nie odwadniało jeśli dziecko chce pić, pije dużo i nie zwraca to nie ma potrzeby szpitala. Ale ja się czułam pewniej wiedząc, że codziennie kontrolują Jej krew, gazometrię i w razie czego dają kroplówkę... powodzenia i życzę zdrowia!!

Gość podejrzewa rota sami własnie
to przechodzilismy i my rodzice równiez !!!:O Nie straszcie ludzi sepsą !!!:O :O bo sepsa to nie choroba a zespół czynników wywołujący sepse ! I przeciez pisze ze byli u lekarza tak!!!! pilnuj tylko aby dziecko dużo piło to ważne bo inaczej w szpitalu bedą musieli nawadniac kroplówką 🖐️

jakie badanie krwi mieliby zrobić rodzice przy biegunce????? Myślę, że takie straszenie to najgorszy pomysł dla i tak zestresowanego rodzica. "Jelitówki" to jedno z najczęstszych schorzeń u dzieciaków. Aha, na adenowirusa nie ma szczepionki A na rota jest, ale obejmuje podobno tylko 20 rotawirusów a tych jest w sumie 60! Więc nie ma gwarancji - nawet po zaszczepieniu - że dziecko nie zachoruje

Gość podejrzewa rota sami własnie
a na rota szczepi sie do 6 m-ca ... moje chorowało 8 dni 😠 byłam w osrodku pod koniec choroby bo z początku nie było szansy ruszyc sie za próg i doktor przyjechał do nas ... w naszym wypadku te orsality,smecty i inne enterole nie nadawały sie do niczego bo mały na sam widok leciał :O :O ale juz mamy za sobą teraz tylko uzupełniamy flore bakteryjną

Gość hanka77
Ja nie szczepiłam dziecka,ale zastanawiałam sie nad tym dosyc powaznie.To co musze powiedziec to tyle,ze jednak sama w momencie kiedy moje dziecko ma biegunke podaje enterol,probiotyk,który zapobiega biegunce i w przypadku mojego dziala bardzo skutecznie.