Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potas w ciąży

Jakie są normy potasu w ciąży?

Polecane posty

Gość Potas w ciąży

Jeśli ktoś wie to bardzo proszę o pomoc. Jestem w 31tc i mam potworne skurcze łydek. Dziś odebrałam wynik potasu 4,9 mmo/l. Zakres normy na wyniku jest 3,5-5,1. Ale jest to zakres jakby to określić "normalny" bez uwzględnienia ciąży. Czy może ktoś się orientuje jaki jest zakres dla ciąży? Skurcze łydek mnie chyba wykończą, biorę od dwóch dni przepisany Kalipoz ale nic nie pomaga a na dodatek mam silne skurcze macicy i muszę przyjmować fenoterol. Usiłuję dociec co jest przyczyną tych skurczy. Jeśli ktoś ma wiedzę w powyższym temacie to baaardzo proszę o pomoc. Wiem, że powinnam się udać z wynikiem do gina i tak też uczynię ale na razie nie odbiera telefonu.

od 3,6 do 5,4, na wynikach badań są zaznaczone normy ,dla kobiet ciężarnych są one niezmienne tak mi mówiła gin. skurcze to brak najczęściej magnezu

Gość Potas w ciąży
Dziękuję za odpowiedź :-)

Skurcze łydek w tym okresie ciąży są jak najbardziej normalne! Nawet podczas ostatniej wizyty lekarz pytał, czy miewam skurcze ;] Ja do tej pory miałam 2x, ale tak potworne, że do dziś mnie łydki bolą, poza tym prawie każdego ranka mam takie minimalne skurcze i gdybym nie "wyprężała" nóg i palców na pewno przechodziłyby w tak samo wielkie skurcze. Kończę 25tc i tak bywa, w podręcznikach też o tym piszą, więc... musimy to jakoś przetrwać :)

Gość Potas w ciąży
Bjedronecka, dzięki za info. Te skurcze to jakiś koszmar. Dziś rano próbowałam się wygramolić z łóżka (z brzusiem nie jest to łatwe), ułożyłam jakoś chyba źle nogę i jak mnie złapał skurcz to wyłam z bólu, dosłownie się darłam jak opętana. Mój mąż był przerażony. Skurcz objął cała nogę od stopy,do uda a na łydce wyszła mi taka bardzo twarda gula. Po raz pierwszy widziałam coś takiego!!! Zakładam, że ta gula to był właśnie skurcz w tym miejscu. To moja druga ciąża (mam 1,5roczną córeczkę) ale w pierwszej nic takiego mi się nie zdarzało. Okrrrropność :-(