Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Bjedronecka

Glukoza po obciązeniu 50g - 208 mg! Kto tak miał? HELP!

Polecane posty

Dziewczyny, HELP! Odebrałam dziś wynik testu na obciążenie glukozą 50g i wyszło mi 208mg/dl. Wiem, że to o wiele przekroczona norma. Czy któraś z Was tak miała? Co zalecił lekarz? Jak to się skończyło dla Was i Waszego dziecka? Jestem w 27tc. Proszę o wypowiedzi.

Gość ja mam 158
Ja mam 158, to podobno trochę powyżej normy, która wynosi max. 140. Ja do lekarza idę w poniedziałek i też nie wiem co dalej.

Tak, norma jest do 140, a ja mam 208. Masakra! Na szczęście do lekarza idę dziś, na 19:30, ale chyba osiwieję do tego czasu. Boję się.

Gość powtórz badanie
miałam 203, wylądowałam na patologii ciąży, gdzie wyszło na jaw, że laboratorium się rąbnęło...

Gość powtórz badanie
Nie przejmuj się tak. Nawet jak masz cukrzycę ciążową, to głowa Ci nie odpadnie :) diabetolog zaleci dietę i w najgorszym przypadku będziesz musiała przyjmować insulinę. Ale przede wszystkim POWTÓRZ BADANIE.

Gość powtórz badanie
Przejmować się można, ale to nie koniec świata, naprawdę. Cukrzyca ciążowa po ciąży się zwykle kończy :)

Ale boję się, że zaszkodzi małej :( Choć w sumie lepiej, że teraz się pojawiła ta cukrzyca (wcześniej było OK), a nie na początku ciąży. Teraz dziecko już jest dawno po organogenezie, większość układów ma już rozwiniętych, więc... może nie będzie tak źle?

Gość ja mialam wiecej bo......
ponad 250 twoj wynik tez wskazuje na cukrzyce ciażowa lekarz gin skierowal mnie do poradni diabetologicznej - bylam pod stala kontrolna az do porodu . u mnie wystarczyla odpowiednia dieta cukrzycowa i mierzenie cukru glukometrem 4 razy dziennie ( ktory mialam pozyczony z poradni na czas ciazy ) dziecko urodzilo sie zdrowe z waga 3700

Gość ja mialam wiecej bo......
chce dodac ze nie musialam przyjmowac insuliny - wystarczło to ze przestrzegalam odpowiedniej diety - uboga w weglowodany i tłuszczce . bardzo duzo weglowodanow ma bialy chleb - od razu zmien na ciemne pieczywo. ograniczaj ilosci mleka bo ma w sobie laktoze a to tez podwyzsza cukier. nie jedz smazonego i tłustego. jedz malo a czesto np. 5-6 razy dziennie mozesz smialo jesc zupy warzywne na bardzo chudym miesku ( do zaprawy zamist smietany uzyj jogurtu naturalnego. nie pij sokow sklepowych ( bo maja duzo cukru ) uwazaj na banany i winogrona ( maja duzo curku ) smialo mozesz jesc warzywa

Jeżeli wynik nie jest spowodowany błędem laboratorium, oznacza, że masz cukrzycę ciążową (mówi się o cukrzycy ciężarnych gdy wynik p o50 g glukozy będzie wyższy niż 200 mg%). Taki wynik może wyjść w teście obciążenia 50 g glukozy i już obliguje do tego stwierdzenia, nawet bez potwierdzania testu. Chociaż pewnie lekarz będzie chciał powtórzyć badanie dla pewności.

Dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej, będziesz musiała mierzyć sobie poziomy cukru i stosować dietę cukrzycową - jeżeli będziesz dobrze kontrolować cukrzycę, urodzisz zdrowe dziecko w terminie porodu. Nie martw się, będziesz pod opieką i wszystko dobrze się skończy :)

Hej, dziewczyny! Bardzo dziękuję, że się odezwałyście. Trochę się uspokoiłam :) Przed godziną wróciłam z wizyty od lekarza. No rzeczywiście, wynik nie jest zadowalający, ale mój lekarz jest oazą spokoju, więc... trochę mi lżej. Dał mi skierowanie na powtórzenie badania, tzn. teraz będzie obciążenie 75 g glukozy. Jeśli wynik przekroczy 140mg, to pójdę do szpitala, a tam już się mną zajmą. Nie martwię się samą cukrzycą, tylko konkretnie tym, czy moja mała urodzi się zdrowa? O to się boję, ale USG kolejny raz wskazało na to, że póki co wszystko jest w porządku. Trzeba być dobrej myśli.

Jestem już po dwóch testach obciążenia glukozą. Glukoza na czczo wyszła mi 111, po obciążeniu 50g - 208! (po godzinie), a po obciążeniu 75g - 181(po 2 godzinach)... We wtorek wybieram pozostałe wyniki, dzwonię do mojego lekarza i prawdopodobnie od środy będę w szpitalu... Boję się, co z tego wszystkiego wyjdzie. Oby tylko mała była zdrowa, a ja żebym się odnalazła w tej nowej sytuacji. Jestem w 28tc. Co Wam robili podczas tego pobytu w szpitalu? Jak długo w nim byłyście?

Gość no niestety masz cukrzyce
ciazowa - jesli nie zmienilas diety zmien ja natychmiast bo to nie zarty . idz do lekarza jak najszybciej - chodzi o to zebys dostala skierowanie do poroadni diabetologicznej , gdzie dostaniesz glukometr . byc moze obedzie sie bez insuliny - wystarczy tylko dieta . ale to lekarz zadecyduje .

Gość ja mialam ta cukrzyce
po obciazeniu glukoza 50 mialam wynik 230 - bylam pod stala kontrola poradni diabetologicznej .nie musialam byc w szpitalu . musialam przestrzegac sciselej diety i mierzyc sobie cukier po kazdym posilku i na czczo.( u mnie obylo sie bez insuliny ) dziecko urodzilo sie zdrowe . ty tez masz cukrzyce i powinnas bardzo uwazac co jesz ( nie mozesz sie glodzic ) ale musisz jesc male porcje ale za to czesto np. co 3 h

U lekarza byłam we czwartek wieczorem i dał mi skierowanie na test obciążenia 75g glukozy, który wykonałam wczoraj. Do tego robiłam też badanie na hemoglobinę glikowaną - wyniki dopiero we wtorek. Umówiłam się z lekarzem, że zadzwonię do niego po odbiorze wyników i wtedy umówimy się, kiedy do szpitala. Prawdopodobnie będzie to środa. Boże, żeby tylko jakoś się to ułożyło, rozwiązało, no i przede wszystkim, żeby córcia urodziła się zdrowa...