Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

ewisia

Zwrot pierścionka zaręczynowego- co zrobić?

Polecane posty

Gość NANA była taka prostytutka
bodajże w XIX wieku nawet powieść o niej napisano... Poczytaj Jana Kamyczka, dowiesz się czegoś o elementarnych zasadach współżycia społecznego czyli o dobrym wychowaniu.

Gość informatyk wielbiciel 75C
Ja jestem bardzo honorowy , z tym że ja nie mam kandydatek na zaręczyny widać kobiety lubią być traktowane przedmiotowo jak ostatnie ... :D

Gość HONOR I GODNOŚĆ
"Faceci są gorsi, a widzę ty nie masz zielonego pojęcia o tym. Nie wiesz jak chamski i mściwy potrafi być facet widać mało przeżyłaś w swym dotychczasowym życiu " ---> tak ci się ich zachowanie podoba, że chcesz być taka sama? jak nisko mozna upaść? "Takie są realia niestety a taką godność i honor można sobie wsadzić. " ----> skoro po takim wsadzeniu możesz się jeszcze przejżeć w lustrze to nie zazdroszczę :-O Współczuję, że dałas się aż do tego stopnia zeszmacić, że zniżyłaś się do jego poziomu :-(

ja też na Twoim miejscu bym go nie oddała. dużo lepiej go sprzedać.

Gość ameeeliaa
Utwór rozpoczyna przedstawienie w Teatrze Variétés, w którym osiemnastoletnia Nana gra główną rolę Wenus. Chociaż jej umiejętności aktorskie są żadne, dziewczyna zdobywa sławę w całym mieście, gdyż w trzecim akcie wystąpiła całkowicie naga. Z prostytutki niskiej kategorii, występującej w spelunach najgorszych paryskich dzielnic, staje się rozchwytywaną kurtyzaną, której pożądają najwięksi panowie w mieście. Nana staje się przyczyną kolejnych nieszczęść, upadków fortun i osobistych dramatów - jej kolejni kochankowie rujnują się dla niej i tracą wszystko. Filip Hugon trafia do więzienia za kradzież, jakiej dokonał dla Nany, jego młodszy brat przeżywa do niej swoją pierwszą miłość i popełnia samobójstwo odkrywszy jej charakter, bankier Steiner bankrutuje za sprawą spełniania kolejnych zachcianek Nany, to samo spotyka znanego hodowcę koni Vandeuvresa, hrabia Muffat traci rodzinę i reputację, zaś dziennikarz Fauchery najpierw ją porzuca i opisuje w miażdżącym artykule, by wrócić do niej i również stracić cały majątek. W finale powieści Nana znika, krążą o niej plotki, iż wyjechała z rosyjskim księciem, a całe miasto zajmuje się nadchodzącą wojną z Prusami. Tymczasem Nana w podłym hoteliku, potwornie oszpecona, umiera na ospę. Tu kończą się szczegóły fabuły lub zakończenia utworu.

NANA była taka prostytutka 🖐️ :) Nie mam potrzeby na codzień czytam bogatsze w treść książki Trudno odwdzięczać się komuś dobrym wychowaniem jeżeli z tego kogoś kupa dziada :)

Gość HONOR I GODNOŚĆ
Dobre wychowanie nie jest do odwdzięczania się komukolwiek za cokolwiek :-O Kulturę i wychowanie albo się ma, albo nie.

Kultura kulturą ale na chamstwo trudno odpowiadać po rycersku ;).

Gość HONOR I GODNOŚĆ
"Kultura kulturą ale na chamstwo trudno odpowiadać po rycersku " TRUDNO ale trzeba i daje się radę jak się jest dobrze wychowanym. :-)

Jest taka granica po przekroczeniu której honor się chowa do kieszeni :D. Uczucia dodatkowo potęgują sprawę trudno być sobą kiedy życie rozsypuje się nam jak domek z kart . Najprościej pozbyć się wszystkiego co nam podnosi ciśnienie jak np taki pierścionek .

Dawnymi czasy było tak, że gdy narzeczona zrywała zaręczyny wtedy musiała oddać pierścionek, gdy zaś to czynił narzeczony, wtedy pierścionek zostawał u niedoszłej panny młodej... jak to mawiał mój dziadek \"na osłodę łez\". W twojej sytuacji, zgodnie ze staropolskim zwyczajem oraz szeroko rozumianą kulturą TAK! KULTURĄ! masz prawo zachować pierścionek. Choć ja bym oddała, bo facet zawsze idzie na łatwiznę i zaręczam Ci, że zobaczysz go na dłoni swojej następczyni - a wtedy komentarz napisany trochę wcześniej pasuje jak ulał.

Gość HONOR I GODNOŚĆ
"Jest taka granica po przekroczeniu której honor się chowa do kieszeni " "Granicą, której przekroczyć nie wolno jest honor"

Ok to oddajcie wszystko - każdą róże, każdego misia, każde opakowanie czekoladek :) Bo tak nakazuje DOBRE WYCHOWANIE a przecież materialistkami nie jesteście :):):) Jaką wartość ma dla was pierścionek zaręczynowy? Przecież po fakcie już o niczym nie świadczy ...więc co jak co zostaje... tylko wartość materialna nic więcej :) A więc co? PIENIADZE :) róże i duperele pewnie też sporo kosztowały a więc oddajcie wszystko bo tak każe honor :) najlepiej od razu wystawcie facetowi który przespał się z inną czek na kilka tysięcy To mówie mam chcecie być tacy honorowi oddajcie wszystko a potem z żalem przyglądajcie się jak nosi to osoba która odbiła wam faceta... W życiu należy dbać jedynie o własny interes :) albo interes osób które NAPRAWDE cię szanują :) To nie czasy głupiego kulturalnego wychowania z którym w zupełności się w tej sytuacji nie zgadzam. To sposób radzenia sobie w życiu:) Zrozumiałabym może oddanie pierścionka gdyby facet się zachował inaczej :o ale w tej sytuacji nie dał najmniejszego wyboru * Nana – powieść Emila Zoli * Nana – manga * Nana – anime * Nana – niemiecki raper * Na na – album Lady Pank Sławne japońskie imię :)

Gość tak to u biedoty wiejskiej
"Dawnymi czasy było tak, że gdy narzeczona zrywała zaręczyny wtedy musiała oddać pierścionek, gdy zaś to czynił narzeczony, wtedy pierścionek zostawał u niedoszłej panny młodej... jak to mawiał mój dziadek "na osłodę łez"." >>>>>>>> tak to chyba u biedoty wiejskiej Honorowa panna-szlachcianka zawsze oddawała pierścionek zaręczynowy.

biedotę wiejską nie stać było na buty, a co dopiero pierścionek zaręczynowy.

Gość Heh.ahh
Honorowa panna szlachcianka srała pod siebie we własnej sypialni takie były czasy :)

Gość jeśli pierścionek był drogi
Zgadzam się, że pierścionka należy się pozbyć. Pozostaje jednak właśnie pytanie "jak"? Oddając go z podniesionym dumnie czołem, przełykając łzy? :) A po co taki melodramatyzm? Po co ma dupek wiedzieć, że coś znaczył ten pierścionek, aż się kobieta sili na takie tanie gesty, jak jego oddawanie? Należy pokazać właśnie, że jedyna wartość tej błyskotki, to finansowa. Sprzedać i przehulać :) Chyba że właśnie ma się pewność, że pierścionek trafi do następczyni, wtedy można oddać, a potem odpowiednio przed panną skomentować :) Ale ja bym jednak oddała tylko, gdyby był tani. Nic tak nie boli, jak oberwać po kieszeni :)

Gość HONOR I GODNOŚĆ
"To nie czasy głupiego kulturalnego wychowania z którym w zupełności się w tej sytuacji nie zgadzam. To sposób radzenia sobie w życiu" Nie ździw się jak cię ktoś wypchnie z autobusu i nie wypłaci emerytury jak skończy się twój okres przydatności dla społeczeństwa i twoja zdolność radzenia sobie w życiu... :-O

Gość fress
Prezentow sie nie oddaje:O

Gość rin tin tin
a jak sie trzymasz? jakos nie wydajesz sie zrozpaczona... Ze mna tez zerwal, tydzien temu wrocil, byl cudowny i znowu zerwal, ale teraz na dobre... i nie moge sie pozbierac...

Gość olga022
Już bym wolała wywalić do rzeczki niż oddać spowrotem... :o

HONOR I GODNOSC od 2 lat jestem na swoim wszystkie urzędowe sprawy załatwiam sama, utrzymuje się sama, mam ładne dwupokojowe mieszkanko w którym mieszkam z chłopakiem :) a jak ktoś mnie rani to w tyłku mam twoje dobre wychowanie :)

Kobieta powinna mieć chatakterek :) powinna mieć dystans do swojego mężczyzny... :) Na nikim się w swoim życiu nie przejechałaś ? Poszłabyś z łzami w oczach do faceta który zdradził cię z jakąs inną na kolanach, taszcząc się przed nim i oddając mu PREZENT który tobie wręczył? to jest honor? Bo nie wierze, że w takiej sytuacji można podejść do mężczyzny bez żadnych głębszych uczuć. :] Napewno to wywołuje jakieś emocje :) Dobre wychowanie nie nakazuje oddawania prezentów

Gość ale jestescie pierdolnieci
koleś maksymalnie wydał 600 zl za pierscionek a wy już na wycieczke ja wysyłacie za te pieniadze z pierscionka buhahahaha frajerzy widać ze nikt tu zareczony nie jest debile

To ty chyba nie wiesz ile pierścionki zaręczynowe kosztują widać kto tu jest ograniczony. I co wyzwiskami rzucasz marginesie...

są osoby które mają gest :classic_cool: , pierścionek może być z bazaru jak i robiony na zamówienie u jubilera ( raczej pomniejszany :D ).

Gość ale jestescie pierdolnieci
wyobraz sobie ze wiem... ty widac nie masz pojecia o cenach pierscionka... nawet obraczki kosztuja 2000

Ja bym nie oddala, a jakby sie spytal o niego to by odp ze zgubilam a na prawde sprzedalabym na allegro albo oddala do komisu