Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pigulka1111

antykoncepcja a karmienie piersia

Polecane posty

Gość Pigulka1111

Witam Prosze o podzielenie sie doswiadczeniami mam ktore biora pigulki te przy karmieniu piersia. Tyjecie? jakies skutki uboczne, jak dziecko reaguje, czy maja jakis wplyw na dzieciaka? Zastanawiam sie czy sie zdecydowac? nie chce jeszcze rok drugiego dziecka, a prezerwatywy jakos taaaaak ciezko;) uzywac;) Moze macie jakies inne metody zabezpieczenia?

Gość Pigulka1111
holooo czy nikt z Was nie uzywal antykoncepcji wczasie karmienia???

Gość inne metody to zastrzyk hormon
alny depo-provera (raczej nie polecany). spirala (o ile nie ma przeciwskazań do założenia) zwykła lub mirena z hormonami. Nie wiem czy są już w polsce implanty i krążki dopochwowe z hormonem? a pigułki to cerazette i ich odpowiednik na literę "A"

ja przez 4 miesiące brałam azalię. zupełnie nie miała wpływu na moje samopoczucie, tycie, na dziecko (przynajmniej zauważalnego gołym okiem). caly czas równo zrzucałam pociążowe i przedciążowe kilogramy, czułam się świetnie. żadnych krwawień, plamień nic. jakbym nie brała. jednak ja nie chciłam brać tabletek. od początku była mowa tylko o 4 miesiącach, zeby móc zrobić cytologię, wyleczyć stan zapalny i założyć spiralkę. i tak od 1,5 miesiąca jestem posiadaczką wkładki :)

Gość Pigulka1111
Dzieki ale no wlasnie spiralka tez zawiera hormony wiec??? zaklada sie ja na dluzszy okres czasu. Mieszkam w USA i tu moja doktor powiedziala, mi ze na 2-5 lat. A ja chce za jakis rok znowu sie starac o dziecko. ach i te zwykle spirale to tu chyba nie sa juz w uzytku. Cos czytalam o tym o jakis skutkach ubocznych. Tu kobitki sie sterylizuja po ostatniej ciazy, jesli nie chca wiecej dzieci lub robia to ich mezowie tzn vasektomie. Rozwazamy to mezem po 2 ciazy;) ale teraz nie bardzo chce brac hormonkow;( kurcze, ale co gorsze... ryzyko drugiej ciazy jesli bede polegac na tym, ze 'bedziemy uzywac prezerwatyw' czy kurcze hormonki ;( mala agatka dzieki, zaraz sobie porownam sklad hormonalny azali do tego co tu jest na rynku;) Czy ktos jeszcze ma jakies doswiadczenia z hormonami podczas karmienia