Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

magnolia2

Dziś rocznica obalenia komunizmu

Polecane posty

Gość leonnnnn
Magnolia co Ty dziecko możesz wiedziec?.Książkowa historia.

wiem tylko to co jest pięknie ale prawdziwie pokazane w filmach, to co mówili w szkole i to co mówili pewni ludzie z własnych wspomnień. uświadom mnie jak było naprawde

Gość leonnnnn
Myślę ,że Twoi rodzice pamietają te czasy i co twierdzą,ze jest o wiele lepiej?

jeśli będziemy rozpatrywali pojęcie komunizmu w pojęciu marksistowskim, to komunizmu nawet jeszcze nie było. Polska była na drodze do komunizmu, ale już bardzo dobrze miał się reżim komunistyczny. W tamtych czasach , zacząłem pracować w zakładzie podległym Stoczni Gdańskiej. Rok 89 , był tak straszny,że na wspomienie, włos mi się na głowie jeży. Tam była jeszcze świeża pamięć roku 70 na Wybrzeżu i tego co zrobiło Wojsko Polskie z robotnikami wracającymi po pracy i tego co się stało w roku 80.

Gość leonnnnn
Myślałem,że masz dokładnie opanowany temat.

niestety, po latach, niektórzy mają luki w pamięci, ale na Wybrzeżu, trupy i zaginieni w nieznanych okolicznościach były prawdziwe. Ja nie byłem w czynnej służbie wojskowej i ominęło mnie wcielenie do ZOMO, ale moi pracownicy , dwóch było. Inni musieli pracować za nich dniami i nocami, zakład był zmilitaryzowany, ot paskudne czasy.

wiem że bili, wiedzieli wszystko, podpuszczali, werbowali, zastraszali ale przecież nie wszystkich!! niewiem co robili w pracy z robotnikami, więc pytam

Gość leonnnnn
bmblondyn to w skrócie opisał.Popieram w 100%.Nawet bywało gorzej.

Gość PRZECZYTAŁAM CAŁY
TOPIK MOGNOLIO JESTEŚ PUSTA JAK WOREK PO CEMENCIE!!!!!

najstraszniejsza była hiperinflacja, ludzie mieli w bankach pożyczki, rata np 100zł a odsetki tysiąc zł, okropieństwo. Moi chłopcy byli młodzi, wyroby czekoladopodobne, kartki na wszystko, o Boże, ....

Gość bmblondyn pamietam te czasy

Gość narodowka
Obalenie Komunizmu to tylko , na papierze aby ludzie siedzirli cicho. A co sie jeszcze dlugo pozniej dzialo to nie pamietacie. Przeciesz ludzie nawet niemoga w tym kraju wyjsc na ulice i pozadnie zaprotestowac. No, moze wkoncu sie cos zmieni bo jestesmy w unii, i niemaja teraz prawa zabronic ludziom protestow.

wtedy byliśmy krajem naprawdę komunistycznym, handel wymienny. W moim zakładzie robiliśmy części do maszyn roboczych, np Celulozy, w Kwidzynie, tam zamawiałem samochód papieru toaletowego i jak przyjechał po części, to przywiózł i każdy z pracowników, tak samo z papierosami. Kurna , papierosy z metra , na kg, ale jajca, dziś sprawa niewyobrażalna, a jednak....

desznik---przecież nic się nie zmieniło, siedź cicho..pałką chcesz dostać czy jak???

jest się z czego cieszyć, moja młodość to lata przełom 80/90 lata, straszne i beznadziejne, i prawdę powiedziawszy, żałuję, że nie emigrowałem jak moi koledzy......

to smutne że chciałeś wyjechać.. tak jak teraz wszyscy emigrują do angli.. nie rozumiem tego..

\"narodowka No, moze wkoncu sie cos zmieni bo jestesmy w unii, i niemaja teraz prawa zabronic ludziom protestow.\" no proszę Cię :o trafiliśmy z deszczu pod rynnę...

Gość He he he dobre
"No, moze wkoncu sie cos zmieni bo jestesmy w unii, i niemaja teraz prawa zabronic ludziom protestow." Zapewne nie wierz- w mediach o tym nie mówią, ale ta twoja UE chce wprowadzić w traktacie lizbońskim karę śmierci i możliwość strzelania do tłumów- właśnie na wypadek protestów :-D

Gość ..Piii....
Mojego sasiada tak ZOMO zatluklo na smierc ze go wlasna matka nie rozpoznala....no ale o tym sie nie mowi...