Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość *Betik*

Noworodki-wydatki

Polecane posty

Gość *Betik*

Ile miesięcznie wydajecie na swojego bobaska? Jaki koszt poniosłyście na początku kupując takie rzeczy jak wózek, łóżeczko, wanienka itp? Co kupiliście dla swojego potomka?

Gość moja rybka
powaznie chcesz żeby ci wymienić?

Gość bernardaabstrakcja
strach pytac ile sie wydaje ja poprostu nie liczylam....bo to przerasta

Gość moja rybka
wózek 400 zł, ale używany, łóżeczko najtańsze około 130-150 zł + materac 60 zł, 2 komplety pościeli 200 zł, wanienka coś około 30 zł, chusta do noszenia 100 zł, pieluchy tetrowe też około 30 zł, ubranka kosztowały mnie niewiele, kupiłam kilka rzeczy, resztę dostałam od rodziny i znajomych

Gość moja rybka
ja już dokładnie nie pamiętam, bo prawie półtora roku temu to było, ale będę wymieniać dalej. Karuzela 50 zł, kilka butelek do karmienia bo jakiś czas nie mogłam piersią po około 20 zł/szt. Puszka mleka bebilon 30 zł, herbatka 10 zł puszka, pampersy 45-50 zł paczka, leki dla mnie i dziecka przy wypisie ze szpitala równo 99 zł

Gość dzis rowne 33 tc
Ja nie licze ile wydaje, wole tego nie wiedziec... :)

Gość moja rybka
becik-rożek taki 15-20 zł, kocyki jakieś jeszcze, kosmetyki, nawet nie wiesz ile tego się nazbiera. I ciągle wydaje się więcej. U nas to: płatne szczepienia 4x120 zł. Kilka razy zachorowała, za każdym razem leki 100 zł

Gość moja rybka
spacerówka parasolka 250 zł, mata do zabawy 50 zł, teraz ostatnio dla roczniaka samochodzik jeździk 85 zł, rowerek 140 zł. Nauczyłam się też, że warto zainwestować w lepsze zabawki, bo sa trwalsze, wolimy mu kupić mniej rzeczy, ale za to wytrzymalszych

chesz wiedziec? oj moze lepiej nie..ale ok wózek-2100 łóżeczko z materacem plus pościel wyszło coś koło 600 zł.. wanienka,stelaż do niej plus jakieś tam pierdoły typu karuzela do łozeczka,termometry itp itd )drugie 600 zł kosmetyki (juz wszystko masc na odparzenia do kapieli itd wszystkie jakie trzeba )plus pammpersy 300 zł ubranka nawet nie pamietam juz ile bo nie trzymam paragonow.. ale wszystko wyniosło ok 5 tys

Gość oxy
....no koło 5tys będzie na bank + koszty przy położnej, duperele do szpitala itp...no fakt - lepiej nie liczyć

Gość *Betik*
Dzięki za odpowiedzi :* Spodziewałam się, że tyle to będzie kosztować. Teraz jeszcze proszę o uszeregowanie wszystkich niezbędnych rzeczy dla maleństwa.

Gość *Betik*
Więc tak, na początek będę potrzebować około 5 tys. A co później? Ile będzie mnie kosztować miesięczne utrzymanie?

Gość oxy
ja kupowałam chyba od 4 miesiąca ciąży różne rzeczy - nie odczuwasz wtedy takiego "wypływania" kasy. Kurcze, nie pamiętam od czego zaczynałam, ale wózek, wanienkę i łóżeczko - czyli większe rzeczy kupowałam dopiero teraz. Żeby nie leżały. Wiadomo - kupowanie ciuszków to największa przyjemność, ale bardzo łatwo można przesadzić :)

Gość *Betik*
Chyba zacznę tak jak oxy kupować już podczas ciąży. Możecie mi powiedzieć co będę potrzebować na początek i później? Co polecacie a co odradzacie? moja rybka ile teraz wydajesz?

Gość *Betik*
podtrzymuje temat

Gość pieluszkowa mama
u nas mebelki, wozek, ubranka, akcesoria i kosmetyki okolo 10tysiecy;-( miesiecznie nie licze bo nigdy nie wydaje tyle samo, zawsze trzeba kupic cos ekstra;-)

Gość *Betik*
Wow... aż 10tys? No no, ładnie. Możesz tak +/- określić ile kosztuje miesięczne utrzymanie.

Gość pieluszkowa mama
pieluszki 2 paczki około 100zł chusteczki 4-5 paczek około 40zł oliwka, plyn do kapieli, zel do mycia, szampon, mleczko do ciala, krem do buzki około 350zł bo uztwamy oilatum jest na piersi woiec tylko koperek okolo 10zł za puszke 10 tys poszlo bo za same mebelki 4 tysiace zaplacilismy to nasze pierwsze dziecko wiec i duzo rzeczy kupilismy zbednych

Gość mały noworoduś
zadając takie pytanie musisz się przygotować że kilka pan może pofantazjować :) na początek łóżeczko: nasze kosztowało 230+40 za materaz +200 zł za wsad, i trzy zmany pościeli, przescieradeł wózek 700 zł pampersy konieczne ok. 80 zł miesiecznie buteleczki ok. 80 zł ubranka 600 ale to wiadomo ze każdy po rodzinie coś przyniesie, takie podtsawowe to pewnie 200 zł starczy tetrowe pieluchy 30 rozek 40 recznik rozek 30 kosmetyki 40 wanna 40

Gość mały noworoduś
jeszcze fotelik samochodowy 200 zł

Gość *Betik*
Dziękuje dziewczyny za odpowiedzi :)

WOW...wydatki pytasz???No jest tego troche...tak jak pisał juz ktos wyzej na poczatku co chwilke cos kupujesz bo nie jestes w stanie zaopatrzyc sie we wszytsko co niezbędne...bo nie przewidzisz sytaucji ale: WYPRAWKA: 1100zł wozek 150zł posciel do łuzeczka(łuzeczko dostałam uzywane wiec luuz) 20zł rozek(jeden mi w zupelnosci wystarczył mały szybko z niego wyrosł) 50zł pampersy new born 150zł kosmetyki(NIVEA niestety okazało sie ze mały ma uczulenie i wszystko stoi teraz w szafce a uzywamy OILATUM-ok 100zł emulsjia +szampon) ok500-600zł ubranka (niestety od nikogo nic niew dostałam i wszytsko kupowałam sama) 60zł butelki 150zł laktator I jeszcze pewnie troche tego było ale szczerze mowiac nie pamietam... Wiem ze w pierwszym miesiacu zycia małego zostawilismy 1000zł w aptece!!!!Witaminiy i inne du****le TERAZ WYDAJEMY miesiecznie mniej wiecej: 100zł pampersy(2opakownia) 20zł chusteczki do pupy(staram sie uzywac zadko...za to czesto myje rumiankiem) 100zł- apteka(Plantex,rumianek,oilatum-emulsja,bephanten,sudokrem-raz na dwa miesiace) mały jest na modyfikowanym wiec jedzonko ok:200zł 10-20zł herbatki Hippa :) 100zł ubranka(wliczam w to spiszki...kaftaniki...(dziecko rosnie w błyskawicznym tepie)smoczki do butelek-przewaznie kupuje raz w miesiacu nowy...plus jakis uspokajacz tez przewaznie raz w miesiacu kupuje...(to takie troche moje zboczenie bo mały ma duzo smoczkow :) OGOLNIE OK: 500-550zł miesiecznie Oczywiscie wypadnie nieraz wizyta u lekarza...albo szczepienie...to zawsze wiecej :)

u mnie calkiem zbędny okazał sie rożek i jak narazie druga zmiana poscieli bo mała i tak śpi w spiworku a nie pod kołderką a i na samym początku poło,żna doradziła nam aby mała kapac w krochmalu ( takim leciutkim) i smarowac oliwą z oliwek to nie powinna miec uczulen i faktycznie teraz juz kozystamy ze wszystkich kosmetyków j&J oprocz oliwki jak narazie nie ma uczulenia wiec nie ma co szalec z kosmetykami od poczatku zawsze mozna dokupic.... pozniej

Gość *Betik*
Już się mniej więcej orientuje ile będzie mnie kosztować taka przyjemność :D :D :D Dzięki :*

srata tata... same pampy to ok 200 na miesiac + husteczki nawilzajace do pupy ok 50 zł;/ ciuszki moga byc uzywane wiec idzie zaoszczedzic. łozeczko kupisz juz za 130 w markecie za 250 lepsze np. Radek materaz nazwyklejsza pianka 30zł a juz dobry 70zł wozek nowy za 400 2 funkcyjny, przewijak 50, posciele 150. kosmetyki an poczatek ok za wszytko 100 zł potem licz z 50 na miesiac.