Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja87ja

Nadciśnienie w 9 miesiącu

Polecane posty

Gość ja87ja

Jak w temacie! Dziewczyny, termin mam na 23 lipca, maluch dobrze się rozwija, ale od 2 tyg. mam problem z nadciśnieniem. Co pójdę do lekarza to mam zawsze powyżej 135/na ileś tam-to dolne zawsze jest ok, gorzej z górnym, ale mierzę regularnie w domu i jest ok, ale dziś mierzyłam już 2 razy i raz miałam 143/72, a później za 3 godziny miałam 149/82, do tego synuś mało co się rusza. Muszę go ostro "pomolestować" szturchańcami żeby się choć odrobinę ruszył. Czy któraś z Was tez tak miała??!! Co to może znaczyć takie duże ciśnienie??!! Proszę o poradę i pomoc....

Gość ja87ja
na prawdę nikt nie miał problemów z nadciśnieniem??

A wcześniej nie miałaś problemów z ciśnieniem? Ja jestem w 34tc i nadciśnienie mam właściwie od początku ciąży, tzn. w domu wychodzi mi OK, a na wizytach zawsze za wysokie :D i jak tylko skończył się pierwszy trymestr, lekarz zapisał mi leki na obniżenie - dopegyt i acesan. Dopegyt łykam cały czas, a acesan już odstawiłam.Najlepiej zadzwoń do lekarza i skonsultuj to z nim, bo wysokie ciśnienie chyba może grozić jakimś krwotokiem podczas porodu, ale nie jestem pewna ;>

Gość hopsahopsa
wysokie ciśnienie czasem jest objawem zatrucia ciążowego (+ obrzęki i białkomocz), ciśnienie powyżej 140/90 jest już objawem alarmującym, a jeszcze piszesz, że dziecko mało się rusza. ja bym się na KTG przejechała na Twoim miejscu.

Gość jestem w 35 tc
Ja ci niestety nie pomoge, bo do tej pory mam normalne, dobre cisnienie...Moze inne dziewczyny maja z tym wieksze doswiadczenie.

mnie nadcisnienei zlapalo kolo 31tc i tak juz do konca, bralam lekarstwa dopegyt na nadcisnienei i mierzenie co 2-3 godziny, na koniec szpital bo mi sie bardzow glowie krecilo, idz do lekarza niech ci da tabletki bo to jest neibezpieczne dla was obojga, jw to jest objaw zatrucia ciazowego i bialkomoczu, tzreba zrobic badania

Gość legallyblonde86
Ja miałam problemy z cisnieniem od 34 tc...po ciazy wszystko zniknęło. Maluszek urodził sie zdrowy, rodziłam naturalnie. Wartosci miałam 140-150/90 i lezałam na patologi ciazy pare razy z powodu cisnienia w ciazy.Przy porodzie tez badali mi cisnienie czesciej niz przewaznie. Trzeba zrobic USG Dopplerowskie jest przepływ zyl macicznych jest ok- nie masz sie czego obawiac maluchowi nic nie grozi:)

Gość ja87ja
Dzięki za porady, dzis miałam pobierana krew i mocz na badania ale jutro będą dopiero wyniki. Do lekarza na razie nie mogę się dodzwonić, ale próbuję!!! Dzięki jeszcze raz, co do objawów jakie piszecie to owszem obrzęki mam ale tylko nóg, co wydaje mi się teraz w tym okresie ciąży i przy tej pogodzie normalne!!! Ale będę dzwonić, niech mi powie co o tym myśli...