Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

FRANKAZWARSZAWY

DO MAM KARMIACYCH SZTUCZNIE OD NARODZIN

Polecane posty

w kazdym razie przy plastikowych nalezy uwazac przy myciu aby ich nie porysowac w srodku. Pisze tak bo widzialam tutaj ostatnio jakis podobny topik na ktorym wszyscy sie klocili :D i ktoras mama napisala, ze myje butelki druciana szczotka....

Franka-ja mam 6 bo leniuch jestem :D Tak zeby mi wystarczylo na wszystkie karmienia a potem myje, laduje do wyparzacza i z glowy :)

Gość jestem w 35 tc
Wiecie co, z tymi Aventami to ja juz sama nie wiem jak to jest. Tu na forum wyczytalam o tym, ze one maja faktycznie w skladzie cos trujacego, zapytalam o to mojej poloznej, ta zrobila wielkie oczy i mowi, ze nigdy o tym nie slyszala i sobie zapisala, zeby poszukac informacji. No i tutaj (mieszkam w Holandii) nic o tym nie znalazla, tylko znalazla jakies pare amerykanskich artykulow i powiedziala, ze to kompletna bzdura, bo gdyby byly trujace, to cala Unia Europejska by je zabronila i zostalyby natychmiast wycofane ze sprzedazy, a tak sa zatwierdzone, a nawet polecane przez jakies tam wysokie organy itd. Takze tyle wiem ja na temat Aventu :)

Franka-butelki plastikowe sa przewaznie z szeroka szyjka i takie tez sa smoczki aventu, natomiast szklane butelki maja standardowa szyjke-czyli wezsza i do nich smoczki standardowe. Zreszta czy kupisz avent czy canpol to z kazda butelka chyba sa smoczki w komplecie.

w zeszłym roku byłam w ciąży (ale jej nie donosiłam) i znalazłam w necie info o tych trujacych butelkach i avent właśnie jest wolny od trucizny

mieszkasz w Holandii :) to poproszę o ciasteczko z wkładką ;) dla dziecka jak będzie zbyt głośne ;) z coffe shopu oczywiście ;)

tez mysle, ze jakby były trujące to nie dopuściliby ich do sprzedaży :) nie ma co wariować i czytac wszystkich bzdur na necie

Gość jestem w 35 tc
Haha :D Franka, masz to jak w banku ;)

i tak wole szklane, jakos tak mysle, ze mnie nie smakowaloby mleko z plastikowego kubka ;)

hej byłam w Roterdamie w zeszłym roku i nie znalazłam sklepu z marychą, one są gdzieś pochowane?? w centrum byłam caly dzień

moje dziecko jakciut podrosło to czasami na spacerze walneło gdzies butelką czy nawet w domu. Szklana wiadomo - drobny mak. co do topiku o butelkach to pamietam :) ale ta laska wymieniała butle co miesiąc :)

Najlepszym mlekiem jest enfamil - jest ono najbardziej zblizone do mleka matki.Moj synek ma tydzien i jeden dzien,od czterech dni jest na nim - nie ulewa,robi piękne zolte kupki,wiec ogolnie nie narzekam. Co do butelek polecam z aventu - te antykolkowe 0+ , lovi mnie zawiodła - zbyt miękkie smoczki,wczoraj mały z niej jadł i strasznie mu to nie szło,musialam mleko robic raz jeszcze w avencie.

Gość jestem w 35 tc
Franka - a wiesz, ze nie wiem gdzie je mozesz znalezc. W sumie najwiecej ich w Amsterdamie, a reszta Holandii to raczej w miare cichutka i spokojna :) Powodzenia u gina! Aga UK - Moze faktycznie lepsze. Ja jeszcze musze poczekac na synka zanim zaczne testowac ;)

Ja mam butelki szklane i plastikowe, z Canpola, Medeli i z Tommee Tippee. Sama osobiście po przeczytaniu Waszych postów postanowiłam sprawdzić z której butelki jak smakuje i stwierdzam, że nie ma żadnej różnicy. Osobiście polecam Tommee Tippee - mają smoczek o budowie podobnej do brodawki i są duże szanse, że dziecko będzie chciało pić i z piersi i z butelki. Jednak na wyjścia z domu Tommee Tippee są trochę niepraktyczne (duże i szerokie) i wtedy korzystam z Canpola lub Medeli. No i co do praktyczności - uważam, że butelki plastikowe są lepsze - lżejsze i się nie tłuczą. A żeby dłużej wyglądały jak nowe to wystarczy je po umyciu wytrzeć do sucha (a nie zostawiać aby same wyschły).

A małą karmię Nutramigenem - przepisanym przez lekarza ze względu na fakt, że moje mleko działało przeczyszczająco i mała nie przybierała na wadze. Niestety drogi - 26zł za puszkę, która starcza ledwie na 4 dni (a mała zjada niewiele na jeden posiłek). I takie dziwne spostrzeżenie - Nutramigen 1 przeznaczone dla noworodków, po zaznaczeniu na recepcie "choroba przewlekła" jest refundowane w 50%. Niestety lekarz nie chce zaznaczyć "choroby przewlekłej", bo aby to stwierdzić choroba musi rozwijać się kilka miesięcy... I gdzie tu logika?

Gość do smarkuliii
smarkula zmien lekarza. Moje dziecko dostało pepti od razu na 50%. Już pierwszą recepte. Jak się dłuzej przepisuje, chyba ponad pół roku teraz, to trzeba isc do alergologa itp. Ale należy Ci się jak psu buda

mi narazie puszka starcza na tydzien..enfamil też tani ni jest,ale przynajmniej mozna go kupic tylko w aptekach,a nie jak niektore ściągnąć z polki w supermarkecie :O Moj tez ma butelki szklane,one maja uniwersalne smoczki z ktorych synek się krztusi,natomiast z aventu pije nawet wode i nic mu się takiego nie przydarza.Najbardziej mnie dobija to,że przed kazdym przygotowaniem mleka trzeba tą butele przelac wrzątkiem.Ja niestety bawie się z jedną butelką i tylko latam i studze wode...czy moge podawac dziecku wodę z termosu ??Jak wy przygotowujecie to mleko sztuczne w nocy..ja zawsze wstaje 30 minut wczesniej zeby to wszystko przygotowac :|

Ja mojego synka od poczatku karmie sztucznym mlekiem ( z cyca jadl 2 razy a potem w piersiach byla juz \'\'susza\'\':o) na poczatku dostawal NAN 1 ten sam co w szpitalu, niestety po 2 tygodniach na kontroli wagi u peditry okazalo sie, ze maly wazyl mniej niz przy porodzie mimo ze apetyt mial :( Do tego doszly kolki i przepisano mu wlasnie NUTRAMIGEN 1. maly w momencie przepisania mu tego mleka nie mial stwierdzonej alergii, ani ja ani maz nie jestesmy alergikami, no ,ale dostal i na prawde bardzo ladnie przybera na wadze ( z 3750 po 2 tygodniach od urodzenia na 5500 do 8 tyg) Butelek uzywam Tomme Tippee i jestem zadowolona, mialam Avent do wody ale nie bylam zadowolona. Aha i jeszcze co do ceny mleka, fakt, kosztuje ponad 26 zl ale mi od pierwszej puszki pediatra wypisuje na chorobe przewlekla i place 10 zl :)

*nadziejka* a jak TY przygotowujesz to mleko w nocy..bo jakos ja wprawy nie mam i niezbyt sprawnie to u mnie przebiega ;/

Gość Calineczkaaaaa
FRANKAZWARSZAWY - z tego co napisalas o maryscie wnioskuje, ne nie planyjesz karmic piersia bo nie zamierzasz zrezygnowac z trawy tak ? smutne....

Gość do smarkuliii
ja nalewałam wode do termosu gorącą, do buteleczki troche zimnej gotowanej, w nocy dolewałam gorącą z termosu do zimnej i było gotowe.

termos zrewolucjonizował karmienie mojego dziecka. Fakt butelek miałam sporo,. Albo do butelek nalewałam po trochu zimnej wody i uzupełniałam gorącą z termosu, albo do jednej nalewałam po brzegi zimnej i w nocy w grugiej mieszałam zimną z cieła. Oczywiscie obie gotowane.

madziulka ja wlasciwe ciagle mam wode w termosie, nie tylko w nocy, ale w dzien tez. Wlewam kranowe do czajnika filtrujacego brita i potem ta wode gotuje w garnuszku (5 min po zagotwaniu jeszcze) robie jej wiecej i wtedy czesc wlewam do termosu a pozostale studze i wlewam do jakiegos sloiczka. Ja jest pora jedzenia to wlewam do butli pol na pol tej wody i jest akurat do podania. Po kazdym karmieniu zalewam butle wrzatkiem a na noc wygotowuje :D

do smarkuliiii......ciekawe czy mialabys odwage mnie tak nazwac podczas milej przechadzki po parku.Radze zajrzec do słownika i zapoznać się z tym terminem :O Ludzie w necie mogą pisac wiele rzeczy i rownie dobrze mogę okazac się starym prykiem onanizującym się na widok zdjec waszych dzieci,ktore umieszczacie w stopkach 🖐️

dzięki za wszystkie wpisy :) bardzo mi pomogły :) poczytam sobie w necie i tych mlekach które tu wypisałyście bo nie ukrywam ze nie chce mi się latać co chwilę po receptę na mleko do lekarza :) niestety to okrutne ale czasem z własnych dzieci trzeba zrobić króliki doświadczalne i zobaczyć co im pasuje a co nie :) do calineczki ;) ciastka z marychą jem non stop a i białą kreską nie pogardzę ;)