Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zadbana inaczej

zaniedbane kobiety, które chcą się zmienić...

Polecane posty

Gość Kasjopea123
Tak z ciekawości ile wynosi zasiłek na dziecko w Niemczech? Chodzi o taki podstawowy zasiłek, nie opiekuńczy. W Norwegii niecałe 500zł na dziecko i dostaje każde dziecko do skończenia 18 rż, niezależnie od dochodów.

dori to faktycznie masz inaczej:):) wiem ze urzad wyplaci mi wstecz odkad maz ma tam dzialalnosc i ubezpieczenie...jednak nie wiem jaka kwote, gdyz zgodnie z przepisami moge dostac 154 e w przeliczeniu na miesiac lub tez polowe tej kwoty...czyli moge dostac 8500 e lub 4250 e ale juz od czego to zalezy to nie wiem:(:( a przyznam tez ze przepisy sa dla mnie niejasne i niezbyt zrozumiale:(

Gość Kasjopea123
Nie wiem jak w Niemczech, ale tutaj jak składasz wniosek o zasiłek za późno, to wypłacają tylko do 3 miesięcy wstecz.

Ja mam 616zl ale teraz w 2009 podniesli i jest 164e (656zl ) za pierwsze idrugie dziecko. Trzecie i nastepne wiecej.

Najgorsze, ze oni maja bardzo wiele roznorodnych przypadkow i rozpatruja je wlasciwie indywidualnie. A co do zaplaty wstecz, to zapytam meza.

Gość otiii
Kasjopea123...> Jak Ci się żyje w Norwegii, zaaklimatyzowałaś się? :). Moja znajoma mieszkała jakiś czas w Danii i mówiła, że jest ok, ale to nie jest klimaty. O dzieciach nic pisać nie będę, bo jeszcze ich nie mam ;)

Gość otiii
Do Norwegii, to raczej rzadko Polacy wyjeżdżają, ale i tak pewni ich tam jest sporo?

HEJ!!!! WLASNIE DOSTALAM PRACE!!! CO ZA WIADOMOSC! Zadzwonili do mnie po miesiacu:)

Gość otiii
Dorii Gratulacje :)

Dzekuje bardzo! Co prawda to praca na 400e - 2x tygodniu (sprzatanie biura), ale tego wlasnie teraz potrzebuje, poki mala nie jest w przedszkolu jeszcze:)))

Gość otiii
Dori...> A długo się starałaś o pracę? Ja mam wolny zawód, no ale i brak stabilizacji finansowej w związku z tym, generalnie mi, to nie przeszkadza, no ale czasem już mam dość i chciałabym jakąś stabilizację. Tylko też się nie widzę w siedzeniu w papierach 8 h dziennie ;)

To moja pierwsza proba szukania pracy tu w Niemczech byla:) Miesiac temu ukazalo sie to ogloszenie, zadzwonilam, poszlam i po tygodniu zadzwonili, ze jednak przyjeli kogos innego, ale zatrzymaja moj numer tel. Takze myslalam, ze juz nic z tego nie bedzie. A tu prosze:)))

Gość otiii
No tym bardziej gratuluje, że już za pierwszym razem się udało :), bardzo rzadko się, to zdarza.

A Ty co bys chciala robic? I jesli mozesz zdradzic to co za wolny zawod?

Gość otiii
Teraz to głównie piszę teksty, takie dziennikarstwo branżowe, łatwo nie ba, bo i praca nie najłatwiejsza, no i płacą tez różnie. Niedługo kończę drugi kierunek studiów z nim wiążę przyszłość, no ale to wszystko jest bardzo niepewne. Choć ogólnie nie narzekam, bo nie nawidzę siedzieć w biurze dzień w dzień 8 h, czy jest coś do roboty, czy też nie. Na szczęście mój mąż zarabia stabilnie i przyzwoicie.

Gość otiii
Fajna owszem, ale wiesz dużo sił kosztuje,jak to twórcza praca, w dużej mierze piszę, jak chcę i to mi bardzo pasuje.

Gość Kasjopea123
Dori30- super wiadomość! Gratuluje pracy! Dori30, otti- W Norwegii żyje się dobrze, bezstresowo. Jestem tu ponad 2 lata. Cieszę się, że tu urodziłam dziecko, opieka w szpitalu super, nie chiało mi się wracać do domu po porodzie:-) Ale jednak Norwegia to nie moje klimaty i czuję, że to nie moje miejsce na ziemi. Za parę dni jadę z córeczką do Polski i będę tam przynajmniej do konca roku, a potem zobaczymy... Mąż jedzie z nami, ale w październiku wraca sam...

Gość Kasjopea123
A co do języka to akurat ja lubię się uczyć języków i znam norweski średnio dobrze.

Gość Kasjopea123
Ostatnio jednak i z językami się zaniedbałam, a wiadomo, że język trzeba ćwiczyć, powtarzać jak najczęściej, żeby nie wypaść z rytmu. 3 lata temu uczyłam się hiszpańskiego, ale od 2 lat go nie używam wcale i widzę, że mam spore już braki.

Gość Kasjopea123
Czy zrobiłyście dzisiaj jakiś mały kroczek do przodu? Ja wczoraj pobiegałam trochę, ok 1,5km. A dziś przerwa od aktywności fizycznej, ale zaraz się biorę za naukę nowych słówek- dzisiaj angielski:-) Chwalcie się swoimi kroczkami.

już piszę jaki zrobiłam dziś malutki kroczek do przodu:):) na śniadanie zamiast jak zwykle drożdżówki zaserwowałam sobie kanapke z białym serkiem i pomidorek i o dziwo smakowało mi!!! :D:D a na przekąske kupiłam sobie płatki nestle frutina od czasu do czasu sobie je chrupie bez mleka bo tego nieznosze brrrrrrrr!!!

a aktywność fizyczną będę miała w domu:D ze ścierkami, odkurzaczem i całą resztą:D:D dzwonię i pytam mojego M, posprzątałeś ?????? on mówi tak oczywiście, przyjeżdżam do domu i patrze a tam prawie nic nietknięte:( naczynia owszem umyte ale blaty już nie starte, poodkurzany pokój ale łóżko tylko przykryte a nie pościelone:D:D nie mam co liczyć na jego porządki

Gość mam czerwony dresik
Witajcie kochane kobietki, gratuluje pomysłu autorce topiku...:) przyznam wam sie szczerze, ze gdy jestem w domu a nigdzie nie jade biegam w wyciagniętym dresie , za to gdy gdzies sie wybieram maluję się, ładnie ubieram itd... nie jestem gruba bo przy wzroscie 165 waze 51 kg ale moim utrapieniem jest brzuch...ostatnio nawet zaczęłam biegac i zdrowiej sie odzywiać ale po pewnym czasie stwierdziłam ze dłuzej w ten sposob nie pociągne i wróciłam do starych nawyków...obżerania sie czym popadnie,palenia papierosów,przesiadywania przed laptopem itd...mam mase kosmetyków ale rzadko ich uzywam...czasami nawet mam tłuste włosy ale nie chce mi sie ich umyc , to dopieor szczyt lenistwa...znajomi znaja mnie zawsze elegancką z nienagannym makijażem i fryzurą,pięknie pachnącą super perfumami , obwieszoną biżuterią...a gdyby zobaczyli mnie w łaszkach ktore nosze w domu, bez makijazu i tłustymi włosami padli by ze smiechu:D:D:D:D:D

Czerwony dresik - to nie jest z Toba tak zle:) Wazne , ze na ulice wychodzisz elegancka:) W domu powinnismy sie czuc swobodnie:) Mamy godzine 15:35 a ja w pidzamie!!! To jest dopiero szczyt lenistwa!