Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monika970256

czy potzrebna jest legitymacja ubezpieczeniowa

Polecane posty

Gość monika970256

nie pracuje czy do porodu ejst mi potzrebna legitymacja ubezpieczeniowa dodam ze ubezpiecza mnie maz u siebie w pracy czy w takim arzie mam zabrac legitymacje od meza czy jak??

wez sobie zaswiadczenie z zusu, a tak naprawde to szpital ma obowiazek przyjac ciezarna do porodu obojetnie czy jest ubezpieczona czy nie. takie prawo w polsce dla ciezarnych :)

Gość mogę wtracić słówko
Powinnaś mieć wyrobioną legitymację rodzinną. Albo niech mąż poprosi o druk RMUA. Chociaż prawda jest taka,że ciężarną muszą przyjąć i bez ubezpieczenia, po co się narażać na nieprzyjemności ;)

Gość Monia113
Ode mnie chcieli legitymację w rejestracji do porodu. Z tego co czytałam, to trzeba mieć przy sobie dowód ubezpieczenia, legitymację albo RMUA. Jeżeli ubezpiecza Cię zakład pracy męża jak najbardziej może być jego legitymacja.

Gość Monia113
do andzia210909 - piszesz że szpital musi przyjąć ciężarną do porodu bez względu na to, czy jest ubezpieczona czy nie. A nie orientujesz się, jak to wygląda, gdy ciężarna trafia do szpitala np. z krwawieniami? Ja na początku ciąży zaczęłam krwawić, pojechałam do najbliższego szpitala, a że byłam zdenerwowana i bardzo się bałam, nie wzięłam ze sobą legitymacji. Po prostu o tym nie myślałam w takim momencie. Na rejestracji potraktowano mnie bardzo, ale to bardzo nieprzyjemnie, zwłaszcza jak powiedziałam, że zapomniałam zabrać legitymację. W ogóle potraktowali mnie jak jakąś wyłudzaczkę darmowego usg i innych badań, a na końcu jeszcze nastraszyli mnie że przyślą mi wysoki rachunek za te wszystkie badania!! Oczywiście skończyło się na ich gadaniu, bo mąż dowiózł im następnego dnia moją legitymację (było na to 7 dni), ale na wypisie zobaczyłam że wpisali mnie jako nieubezpieczoną, dopiero po interwencji męża do zmienili. Czułam się strasznie upokorzona całą tą sytuację. Na szczęście do porodu wybrałam inny szpital i tam było już super.

z tego artykułu Kobieta jest uprawniona do bezpłatnego leczenia na podstawie faktu, że jest w ciąży. Rzecznicy praw pacjenta działający przy oddziałach NFZ podkreślają, że pracownicy placówek medycznych nie mają żadnego prawa żądania od niej dokumentów potwierdzających prawo do bezpłatnego leczenia. W przypadku odmowy udzielenia pomocy medycznej należy np. telefoniczne skontaktować się z Funduszem.

Gość Monia113
Wydaje mi się, że to kolejny martwy przepis. Gdy byłam w ciąży, nie było placówki medycznej która by nie żądała ode mnie legitymacji. Prawo prawem, a rzeczywistość swoją drogą.

Gość monika970256
dziekuje za wypowiedzi ja jestem ubezpieczona tylko tak jak mowie u meza w pracy nie podbija mi mojej legitymacji ale napewno daja mezowi Ruma

to prawda, dziady zawsze wolaja ksiazeczke, prawo swoje a oni swoje. dlatego lepiej jakis dokument miec nawet jak nie musisz, zeby sie z cepami nie wyklucac szczegolnie jak nie masz na to sily. albo cytowac z pamieci ustawy i paragrafy, to sie przestrasza ze jestes z rodziny prawniczej i wtedy juz cienko piszcza :D a co do tego ze ci powiedzieli ze rachunek wystawia to juz szczyt chamstwa, naprawde

Gość Wyrobić jak najszybciej
legitymację. To trwa naprawdę parę dni

Skoro mąż Ciebie ubezpiecza to jesteś ubezpieczona :) Nawet gdybyś nie była (a jesteś) to i tak szpital ma obowiązek przyjąć Cię w oddział i zająć się Tobą i Twoim dzieckiem .

podnosze bo chodzi o to samo wlasnie bylam pytam w zusie trwa to miesiac conajmniej mowila babka Jeżeli nie masz aktualnej książeczki ubezpieczeniowej, to nic. Masz 7 dni na dostarczenie ubezpieczenia do szpitala (w każdym przypadku choroby). Zacznij więc już teraz załatwiać książeczkę. Inna sprawa, że prawo gwarantuje ciężarnej, rodzącej i dziecku bezpłatną opiekę szpitalną.

Gość jak to mozliwe - jesli jesteś
ubezpieczona u męża to jego pracodawca powinien wydać ci książeczkę ubezpieczeniową rodzinną, gdzie musisz mieć pieczatkę ważną miesiąc. I to nie ZUS ma ją wydać tylko pracodawca męża