Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama synka.

moj synek ma biegunke, co na to poradzic???

Polecane posty

Gość mama synka.

sluchajcie, moje 13 miesieczne dziecko od 3 dni ma biegunke. Pierwszej nocy jeszcze zwymiotowalo, ale potem juz nic, tylko raz tak bylo. I od tamtej pory srednio jakos 2-3 razy dziennie ma biegunke, jaka diete zastosowac??Podala smekte ale nie pomoglo. Dodam ze nie ma goraczki, ogolnie czuje sie dobrze, jest wesole jak zwykle, pomozcie. Moze jakies domowe sposoby???

a moze to grypa zoladkowa albo inna choroba - domowe sposoby nic nie dadza zglos sie do lekarza

Gość mama synka.
nie sadze ze to grypa, nie ma goraczki, pije normalnie na szczescie, podaje orsalit choc raczej wmuszam to w niego bo niesmaczne. Apetyt ma, nie wymiptuje juz. Jak wtedy wymiptowal to moglo to byc chyba przez ogorek, bo byly resztki, ale czy to mozliwe ze przez ten ogorek ma ciagle ta biegunke???

Podaj Smectę,topo pierwsze!!Na ulotce masz dawkowanie i to jak roztwor przyrządzić. Potem sprawdz czy Ci soe dziecko nie odwodnilo,tzn wez fald skory na brzuszku w dwa palce,scisnij i zobacz czy skora jest dalej sprezysta,i czy wrocila natychmiast do stanu wczesniejszego.Dzieckomusi duzo,b.duzo pic,odstaw soki,kompot,najllepiej woda przegotowana i to w duzych ilosciach,mięta moze byc. Jaksa oznaki odwodnienia kup Orsalit i podawaj (tosa elektrolity ktore dziecko traci podczas wymiotow,biegunek). Dawaj do jedzenia wylacznie lekkostrawne rzeczy i takie ktore zapierają,tzn na obiad ryz z kurczaczkiem z wody,ugotowana marchew i podawaj paluszki slone!!Ja juz oprzez to wiele razy przechodzilam,mam 2 dziewczynki 2 i 3 lata.A to co opisalas to nie zarty.Ja raz zignorowalam taka biegunke id ziecko mi wyladowalo w szpitalu. pzd i powortu do zdrowia dla dzidzi

Smecte podawaj dopoki,dopoty nie poskutkuje.moje dziecie przy biegunce takiej dziwnej terz po 1,2 dawkach od razu nie zareagowaly

Gość to nie grypa
luźny stolec 2-3 razy dziennie to nie biegunka, możesz być spokojna :) smecta wiąże toksyny, nie ma bezpośrednio działania zapierającego daj mu gotowane jabłko ( nie surowe ) z ryżem, posiłki lekkie, odstaw soczki, bo nasilają fermentację w jelitach, podaj probiotyk np. lacidobaby, lakcid itp., niech dużo pije, dobre są gotowane buraki i gotowana marchewka

Gość mama synka.
paluszki pomagaja???ok, dam ta marchew i ryz, zobaczymy

Gość mama synka.
no ma nie czesciej niz 3 razy na dzien, bywa ze jest to luzny stolec taki w miare aczasem bywa ze prawie jak woda. No nie wiem , mi to wyglada na biegunke ale moze sie myle

Poprzedniczka ma rację. Jednak z autopsji (dzieci) wiem ze 3 kupy ze sluzem,luzny stolec cuchnacy to nic dobrego.Jakby sie zdarzylo raz w tyg ale regularnie co dzien...Oczywscie toz priobiotykami to swietny pomysl. P.S moja lekarka mowi ze jezeli dziecko zrobi 4 luzne stolce ze sluzem tojuz syg do duzegoniepokoju. obserwuj malca,pewnie z dnaia na dzien bedzie lepiej pzd

Gość Mamaweroniki
ugotuj marchwianke czyli ryz z duza iloscia marchwi.kup tez lakcid. natomiast nie podawaj zadnego miesa.no i duzo picia. jezeli po marchwiance nie bedzie poprawy to idz do lekarza bo to nie zarty

Gość Jgptjm
Marchew ryz-marchwianki sa super srodkiem na zatrzymanie. ale buraczki podaje sie przy zaparciach na rozluznienie stolca. lakcid tez trafiony wybor

paluszki ale tylko słone!!chodzi o sole ktore dziecko traci. Ale nie przesadzaj z iloscia.Marchwianki sa tez do kupienia w aptece.Jednak moje dzieci za nic tego nie chcą,jednak ma dzialanie zapierajce wiec b dobre w Twojego dziecka przypadku

Gość mama synka.
no daje orsalit, ale maly nie bardzo chce pic, bo niby ze malinowy to ochydny w smaku jest. Czyli po prostu razem ugotowac marchew z ryzem do papki?? A co z mlekiem??Wiem ze tez nie powinno sie wtedy podawac, ale maly bez mleka nie usnie wieczorem, raz tylko mu sie udalo zasnac przy wodzie ale mleko jest niezastapione...

moja lekarka kazała definitywnie mleko odstawic.jak musisz topodaj mala ilosc

Gość Mamaweroniki
Tak ryz z marchewka razem. gdyby malenstwo nie chcialo jesc to co jakis czas choc po trochu staraj sie przemycic. mleko mozesz zastapic zwykla kaszka ryzowa na wodzie. no i czekolada podobno zatrzymuje ale nie sprawdzalam

Gość mama synka.
ok, dziekuje wam, to ja ide gotowac :) mam nadzieje ze pomoze. Pozdrawiam

Gość Marchwianka
W twoim przypadku powinna pomoc. mojej malej pomogla przy ostrej biegunce-robila przynajmniej jedna wodnista kupe na godzine. wiec marchwianka jak najbardziej

Gość mama piotrusia i ali
Moj synek tez miewal biegunki,raz nawet skonczylo sie szpitalem. Smecta i lakcid jak najbardziej pomoga.a z takch domowych sposobow to polecam banany i wygazowana cole pielegniarka polecila i mojemu synkowi pomaga,wiem ze cola jest nie zdrowa i nie daje jej dzieciom ale na biegnke pomogla

Gość kup dzieku enterol w saszetkac
h - kupisz w aptece - koszt okolo 20 zl to jest lek na biegunki silnijeszy od smecty . nie dawaj dziecku zadnego nabialu ( mleka , serkow , jogrutow ) bo laktoza powoduje wymioty mozesz podac kleik na wodzie , marchewke ugotowana , ryz ugotowany . i bardzo czesto podawaj wode przegotowana ( co 1 min jedna l lyzeczka )

Gość Burza na Warszawa
Moja lekarka kazala synowi podac (1,5 roku) mocne kakao na wodzie, ja mu doslodzilam. Biegunka przeszla :) polecam.

stare sposoby mojej teściowej i skuteczne na 100 % Do herbatki (mała buteleczka 100 ml.) wlej 1 małą łyżeczkę czystego spirytusu. Uważaj żeby herbatka nie była za ciepła. Niech dziecko pije to przez cały dzień po trochu. Spirytus jest nie wyczuwalny a zdezynfekuje jelitka i wszystkie bakterie powodujące biegunkę padną. Sprawdza się to za każdym razem jak moje dzieci mają biegunkę. Z doświadczenia wiem że dzieci lekarstw na biegunkę nie lubią a herbatkę piją. Moja 2 letnia niunia też to piła. Spokojnie nic jej nie będzie tylko zachowaj proporcje. Do wieczora dziecko będzie zdrowe :) Powodzenia.

takiemu małemu dziecku przy biegunce podawałam kaszkę ryżową robioną na wodzie. Trochę to posłodziłam i posoliłam i takie lużne zrobiłam że do złudzenia przypominało mleko a nie było to mleko. Więc dziecko wypiło ze smakiem jak mleko. Kaszka ryżowa bez jakichś tam dodatków.

Gość spirytus dla malego dziecka
pogrzalo cie czy co ?

to jest sposób mojej teściowej wzięty od lekarki pediatry. Przecież nie dajesz dziecku kielicha tylko małą łyżeczkę do herbatki. Przeczytaj proporcje i spróbuj!!! Nawet tego nie czuć!! A co myślisz że w lekarstwach nie ma spirytusu???? Czytaj dokładnie ulotki!!!! A tak poza tym to mnie nie pogrzało!!!!