Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

PanienkaMakowa

CZERWIEC 2010 - bo teraz nam się uda !!!

Polecane posty

A ja nie wiem jak to jest ale moje dziecko właśnie dziś "zalożyło" ubranko - pajac- który kupiłam "na później" o rozmiarze 74 i jest dobre!!! Body też na 74! Jakaś masakra:) to dziecko pobija jak dla mnie wszelkie rekordy. Dziś sąsiadka mojej babci widząc ją po raz pierwszy powiedziała: o jaka śliczna, ile już ma? Jakieś 8 miesięcy tak? Ale się uśmiałam... :)

Mój Filip na razie chodzi w rzeczach na 68. Dostałam kombinezon zimowy na 74 i wydaje mi się "strasznie" wielki :) Jak sobie przypomnę rzeczy, w które go ubraliśmy na wyjście ze szpitala - były na 56, a mały i tak w nich tonął - to chce mi się śmiać. W ogóle dzieci w tym wieku bardzo szybko się zmieniają, nie tylko rosną. Mój mały cały czas próbuje siadać - tak śmiesznie kurczy ramiona i podnosi głowę :) Potrafi już całkiem długo bawić się zabawkami, no i uwielbia trzymać pięści w buzi :) Ciekawe kiedy te nasze dzieci zaczną raczkować. Filip na razie kręci się dokoła. Jak go kładę na macie z głową pod oknem, to za chwilę są już tam nogi :)

z tymi ciuszkami to różnie jest, jedne śpiochy na 68 wydają się takie ledwo-ledwo jeszcze dobre, a inne są takie że jeszcze długo w nich pochodzi :) tak samo kaftaniki, też niektóre na 62 są takiej wielkości jak inne na 68 :) ale kombinezon też mamy na 68 i jeszcze ma daleko do końca nogawek :) trochę się przeziębiliśmy, mnie gardło bolało i katar mam, Kuba też ma katar, kupiłam taką odsysaczkę do nosa ale jak próbuję mu cokolwiek odessać to jest wrzask wniebogłosy :D ale dzisiaj już chyba lepiej, nawet spał w miarę w nocy, jak zwykle pobudka o 2 i później o 6... do tego mąż ma nadgodziny i siedzi w pracy do 19 :o i jutro chyba też pójdzie... dobrze że chociaż huśtawka wypaliła i Kuba lubi się w niej bujać, nawet udało mu się w niej zasnąć :)

moja Gabi też robi dużo krzyku jak jej czyszczę nosek, ale w sumie to chyba nic przyjemnego ;) my już właściwie wyzdrowiałyśmy, jeszcze mała ma zapchany nosek tylko z rana... od środy siedzę w domu żeby jej całkowicie przeszło.. dziewczyny jak ubieracie dzieciaczki w taką pogodę??

Mój Filip już się przyzwyczaił do czyszczenia noska i nie płacze. Oczywiście pod warunkiem, że robię to szybko i sprawnie :) Na spacery ubieram małego w body z krótkim rękawem, spodnie, skarpetki, bluzę, czapkę i cienką kurtkę. Oczywiście w wózku go jeszcze przykrywam. Tego przykrywania on nie cierpi, bo w wózku lubi sobie machać nogami :)

Pamiętacie jak pisałam, że Ala ma taką suchą skóre na policzkach?.. ech.. teraz na łokciach jej sie zrobiło.. i nie wiem co robić.. i z czego to jest.. z mojego jedzenia? Nie wydaje mi sie, żeby ją to swędziało ani nic, bo nie jest bardziej marudna czy niespokojna niż dotychczas. Aha.. jeszcze takie pytanko.. Robiłyscie juz badania krwi i moczu maluszków?

Co do ubierania to tak samo jak Honka :) .. jedynie dodatkowo rajstopki mojej ubieram :) I jak sie zrobiło tak chłodniej to moja Ala zaczęła bardzo ładnie spać w wózku :) i to niekiedy nawet 2-2,5h :) szoook :)

Agulla, jak mała ma suchą skórę na policzkach i łokciach to może to być atopowe zapalenie skóry. Może musiałabyś pójść z tym do lekarza? A w czym kąpiesz małą? Mój Filip miał taką szorstką skórę, ale zaczęłam go kąpać w oilatum soft i się poprawiło. A te badania krwi i moczu - masz jakieś wskazania do zrobienia ich?

Gość sdcvvfbgh
Internetowy lumpeks z odzieżą dziecięcą Ubranka znanych i cenionych firm takich jak D&G,CHEROKEE,NEXT,ADIDAS,EARLY DAYS i wiele innych już od złotówki. Obecnie w sklepie jest 250 ubranek. W ciągu kilku dni zostanie dodanych jeszcze kilkadziesiąt !! Większość ubranek w stanie bardzo dobrym-wygląda jak nowe. Po co przepłacać kupując markowe spodnie za 50 zł jak na www.lumpik24.pl możesz je kupić już za 5 złotych? Bardzo atrakcyjne ceny-świetne ubranka nawet za 1/10 ceny sklepowej. www.lumpik24.pl Wysyłka powyżej 70 złotych GRATIS ! WWW.LUMPIK24.PL

Te badania to chyba tak profilaktycznie. Pamiętam, że moja siostra w tamtym roku też szła z Małą. Zaniedługo bede szła do lekarza z wynikami badań, wiec od razu zapytam o tą suchą skóre. Od urodzenia używam kosmetyków z NiveaBaby. Wczoraj te suche miejsca posmarowałam jej Emolium.

Agulla, jak Kuba miał suchą skórę to zaczęłam wlewac do wody do kąpieli taką emulsję do kąpieli z firmy emolium i teraz ma gładziuteńką :) a naprawdę miał suchą i szorstką, zwłaszcza na rękach i nogach...

Hej mamuśki :) My jutro idziemy w końcu na drugie szczepienie, bo mała już wyzdrowiała... a w czwartek jadę do pracy złożyć podanie o dodatkowe 2 tyg. urlopu macierzyńskiego i wypisze od razu wniosek urlopowy. Kurcze jak ten czas szybko zleciał, dopiero się urodziły maleństwa, a tu już czas na powrót do pracy...choć ja i tak zamierzam po zakończeniu urlopu iść na jakieś zwolnienie i trochę je pociągnąć... a wy jak wracacie do pracy czy jeszcze zostajecie z maluchami?? dajecie już dzieciaczkom inne posiłki?? ja dzisiaj jadłam jabłko i dałam Gabrysi polizać i bardzo jej smakowało:) jak jej zabierałam to od razu płakała i cały czas chciała smakować jabłuszka :)

ja planuję za niedługo dać mu trochę kaszki - są takie od 4 miesiąca, mam jabłkową i bananową, o ile w ogóle będzie jadł, ostatnio chciałam dać mu butlę wieczorem to był krzyk jak nie wiem co, a chciałam tylko zażyć sobie jakiś fervex bo mnie przeziębienie brało, i nie dałam rady, musiał być cyc... myślę że na razie spróbuję dawać mu kaszki albo butle w ciągu dnia, a na wieczór niestety cyc... chociaż jak wrócę do pracy to chciałabym go już tylko butelką karmić, zobaczymy czy mi się uda :)

Cześć Dziewczyny :) My mieliśmy mieć dzisiaj szczepienie, ale niestety Filip dostał jakiejś wysypki :( A już się cieszyłam, bo to ostatnie szczepienie w pierwszym roku życia. Może się uda za 2 tygodnie, jeśli wysypka zejdzie. Poza tym okazało się, że Filip w ostatnich 4 tygodniach prawie nic nie przybrał na wadze (ledwie 60 gram) :( Je niby sporo, ale też bardzo dużo ulewa. Prawdopodobnie będę musiała zacząć wprowadzać jakieś posiłki uzupełniające, ale z karmienia piersią nie rezygnuję :) Za 2 tygodnie kończy mi się podstawowy urlop macierzyński, ale biorę jeszcze ten dodatkowy, potem mam 3 tygodnie urlopu extra od pracodawcy z tyt. urodzenia dziecka, później jeszcze urlop wypoczynkowy i tak dociągnę do końca roku. A potem biorę 3 miesiące wychowawczego i wracam do pracy w kwietniu, a Filip do żłobka :(

Hej:) Ja mojej również dalam skosztować jabłka :) Przyssała sie do niego jak do piersi:) Chyba jej smakowało. Próbowałam również dac kaszki (ale tylko łyżeczke na spróbowanie), ale dałam jej to jakis czas po karmieniu i nie wyglądała na zachwyconą;p Dziwne minki robiła :) Ja płacone mam do 3.12.2010 (macierzynskie, i zaległy urlop). Do pracy raczej nie wracam - póki co zajme sie domem i Małą:)

Hej :) od 2 dni moja Gabi zasypia mi wieczorem ok 19:30 już na noc, przez co nie była kompana. ponieważ dzisiaj idziemy do lekarza to ją rano wykąpałam i zasnęła, śpi już prawie 2h, więc chyba pomyślała że to noc :) Już dzisiaj to będę ją kąpać po 19 żeby znowu mi takiego numeru nie zrobiła :) jedyny minus tego że tak wcześnie zasypia to to że wstaje ok 6 i nie chce więcej spać, a ja jestem nieprzytomna ;)

hehe, jak mi kiedyś Kuba tak zasnął to go kąpałam na śpiąco niemalże :D otworzył oczy jak już był w wodzie :D:D:D ale teraz tak już nie robi, nawet jak zaśnie koło 19 to na max pół godziny, chociaż ostatnio to mu się nie zdarza o tej porze spać... kurczę od paru dni męczymy się z jego katarem, cały czas mu coś tam siedzi, mimo iż odciągam fridą :o mam nadzieję że do 20.10 się wykuruje bo mamy następne szczepienie... no i nie wiem czy przy tym katarze mogę z nim wychodzić... jeszcze nie próbowałam tym bardziej że ja też czułam się niewyraźnie, ale dzisiaj już jest ok i chętnie bym wyszła ale nie wiem czy małemu się nie pogorszy...

moja jak miała katar to pediatra powiedziała żebyśmy normalnie wychodziły, chyba że będzie miała gorączkę, albo coś więcej będzie się działo.. dzisiaj byłyśmy na szczepieniu, w ciągu 2 tyg przybrała 400g i teraz waży już 5800 i mierzy 62cm :)

heh a moj ciupik nadal nie przesypia nocek :( najdłuzej jak spi to od 21 do 1 wiec masakra . pozniej karmieni i za 2-3 godziny znowu pobudka :( nie wiem czemu tak ma - zazdroszcze wam ze wasze dzieci tak ładnie spia

Moja Ala ostatnio też nie przesypia ładnie nocy. Było pare takich co budziła sie co 3h głodna. I zastanawiam sie czy jej nie dokarmiać na noc, kupiłam juz smoczek do butelki z większa ilością dziurek:) Dzisiaj zaś wstała ok 1.. potem ok 4.. potem 6 i dalej co 2h.

Kuba w nocy nawet śpi, jedna pobudka ok. 3-5 i później 6-8 ale za to w dzień prawie w ogóle, bo jakieś 3 półgodzinne drzemki nie wiem czy można nazwac snem... acha, próbowałam dac mu kaszkę jabłkową ale popatrzył na mnie dziwnie i odmówił :D:D:D

Co do spania w dzien.. to jak była ładna pogoda to Ala w dzien spała w wozku.. i sie tak przyzwyczaiła, ze teraz mam problem ją uspac w domu.A jak włoże do wózka to od razu śpi :) aha.. i w domu jak juz uda mi sie ją połozyc spac to góra 40 min pospi, a w wózku nawet do 2 h spała :) A ja planuje dać dzisiaj obiadek ze słoiczka - młoda marchewka z ziemniaczkami :)

Mam pytanie: Jak powinno wyglądac wprowadzenie nowego posiłku? Kiedy go podac? Przed samym karmieniem piersią, czy jak? Bo to wiadomo na początku daje sie tylko troszeczke, wiec dziecko sie tym chyba nie naje... hmm

Agulla jeśli chodzi o wprowadzanie nowych smaków, to przede wszystkim powinno się dawać 1 smak, czyli np. samą marchewkę, lub jabłko, słoiczki mieszane można wprowadzić jak dziecko akceptuje pojedyncze smaki.. ja Gabrysi dałam już 2 dzień marcheweczkę, ale jakoś nie bardzo jej smakuje ;) i daje jej ją przed karmieniem, tzn jak wstaje trochę się pobawimy i nie marudzi to daje jej wtedy, wiadomo że jak by była głodna i płakała to by to nie miało sensu... aha bo nie pamiętam jak Ty karmisz, ale jeśli samą piersią to też powinnaś się wstrzymać ze słoiczkami do 5-6 miesiąca... tak mi powiedziała pediatra..

aaa!!! Kuba odmawia butelki.... :( nawet jak mnie nie było i moja mama chciała mu dac to nie chciał... no w końcu zjadł bo był głodny ale zachwycony to nie był :o i jak go przestawię na butlę?????

Cześć Dziewczyny :) My mieliśmy w sobotę chrzciny. Mimo, że uroczystość w kościele trwała bardzo krótko (całe 7 minut), to Filip przez cały czas darł się w niebogłosy :( Ksiądz się śmiał, że diabeł z niego wychodzi :) Ale zaraz w samochodzie dałam mu jeść i zasnął :) Bałam się jak Filip zniesie najazd tylu osób, ale okazało się, że nie było tak źle. Mój starszy syn przy takich okazjach zawsze dostawał gorączki z emocji, a wieczorem nie mógł zasnąć. Na szczęście Filip nie ma takich problemów :) Alakolo, a próbowałaś dać Kubie mleko w inny sposób? Ja znam ten ból, bo mój starszy syn nie chciał absolutnie nic przez smoczek. Ale okazało się, że bardzo chętnie pije z butelki z dziubkiem (ja miałam z Aventu). Widziałam też niedawno, że są takie butelki z łyżeczką w miejscu smoczka, specjalnie dal dzieci, które nie chcą pić przez smoczek :) Teraz tego problemu nie mam, bo Filip pije ściągnięte mleko aż mu się uszy trzęsą :)

ale Kuba pił wcześniej z butelki :) co prawda rzadko, bo tylko w wyjątkowych sytuacjach ale pił i to sztuczne mleko bez problemu... i ostatnio mu się "odwidziało" :o ale dzięki za radę, spróbuję mu zapodac z kubka niekapka albo tej innej butelki jak się zaopatrzę w taką :) ps. nie znoszę odciągac pokarmu, żeby ściągnąc 1 butelkę muszę się godzinę męczyc... :o

ja mysle, ze sie szybko przyzwyczai do butelki.. :) Kwestia paru dni. Co do sloiczków to sie jednak wstrzymałam.. Ale zaczęłam Ale dokarmiać butlą.. Jak dostała butle zamiast karmienia [z babcią została] to wypiła tylko 60ml i nie chciała wiecej.. i to starczyło jej na 2h. Myślałam, że wypije wiecej i wytrzyma dłuzej bez karmienia;/ I od 3 dni daje jej na noc.. /wypija z dwóch piersi i dostaje butle i tez dopija tylko 40-60ml i śpi normalnie.. do 1, potem 4. Myslalam, ze jak dostanie butle to do rana bedzie spac :) ajj.. Chyba sobie juz tak unormowala i cięzko bedzie ją przestawic ;) Achh i ostatnio mam problem z karmieniem.. a mianowicie Ala mnie "gryzie".. Tak mocno zaciska dziąsła, ze aż krzycze z bólu. ech mam tak obolałe brodawki, że nie umiem jej karmić:( Co robić?

Są takie specjalne nakładki na pogryzione brodawki, ale nie wiem, czy łatwo się w nich karmi :) Ja nie mam problemu ze ściąganiem mleka, ale pod warunkiem, że ściągam rano. Wtedy potrzebuję około 15 min, żeby ściągnąć 130-150 ml - Filip taką butlę wypija na raz :) Ale Filip ma bardzo długą przerwę nocną (zasypia około 21 i nie budzi się przed 9) więc pewnie dlatego łatwo mi jest ściągnąć pokarm po całej nocy.