Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

lutowa mama

LUTY 2010

Polecane posty

Witam:) Też mi jakoś ciężko znaleźć chwilkę żeby do Was zajrzeć:( Ale może nie będzie już tak źle:P W weekend byłam w szkole i ten znów jade:/ Trochę to męczące ale chodzę do póki mogę:) Widzę same pyszności u Was u mnie były ziemniaczki, wątróbka (której zbytnio nie lubię ale mężulek w domku i tak go naszło.... to niech mu będzie) i surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i pomidorka:P Na jutro już wymyśliłam sos pieczarkowy:) Widzę, że jesteście w domku jak obiadki gotujecie... ja też... jestem na L4. A tak pozatym jak się czujecie? Ja już dzisiaj ok.... wczoraj się strasznie stresowałam bo mały prawie się nie ruszał, ale widzę, że ma czasem takie dni. Poczytałam sobie o tym i już się nie denerwuje... to ponoć normalne... tym bardziej, że dzisiaj już jest po staremu:)

Witajcie przyszłe lutowe mamusie!!! Chciałabym dołączyć do Was :) Termin mam na 27 lutego, to praktycznie koniec miesiąca. Niestety, płci dzidziusia jeszcze nie znam. Przyszłe USG mam na 29 października, więc może wtedy uda się coś zobaczyć. Nie mogę się już doczekać. Jeśli chodzi o wyprawkę, to będę musiała zakupić wszystkie rzeczy do końca grudnia. Niestety, mój mężuś wyjeżdża za granicę i ostatnie 2 miesiące ciąży będę musiała spędzić bez niego. Dlatego wyprawkę chcę skompletować jeszcze przed jego wyjazdem.

NICK...........WIEK..............TERMIN PORODU..............PŁEĆ Darianka.........25................4.02.2010............ ..........córka Lutowa mama...30................7.02.2010.......................syn ek gulka83...........26..............17.01.2010............ ...........synek iskierkaaa.......27..............23.02.2010............. ...........??????? Blask..............24..............26.02.2010........... .............??????? aja33.............36..............10.02.2010............ .............synuś domi883..........26...............1.02.2010.........synu ś i niespodzianka micuszita......28.................18.02.2010............ ..........córka Zapraszamy do tabelki:) Kocyki ładne, ale drogie:/ Ja kupiłam o połowę tańszy w sklepie :) Niemniej dziękujemy.

Oczywiście, że lepiej sobie wszystko naszykuj, a nie potem będiez musiała sama za tym biegać:) A termin rzeczywiście na sam koniec.... tym bardziej, że luty taki króciutki:)

widzisz tortilla tak narzekaz ze mało piszemy a jak cos jest to czytasz nie uważnie chodziło mi o listy co potrzebne bedzie dla nas a co dla maluszka. Aja jutro na 100% placki mniammm ale mnie naszło kicccia ja tez mam takie ataki strachu jak dzidzius sie nie rusza... ale wiem ze napewno bedzie ok madzia 590 witamy ;-) To moja 2 ciąża mam juz jednego aniołka w niebie a teraz czekam na drugiego aniołka i wiem ze juz zostanie ze mną ;-)

NICK...........WIEK..............TERMIN PORODU..............PŁEĆ Darianka.........25................4.02.2010............ ..........córka Lutowa mama...30................7.02.2010.......................syn ek gulka83...........26..............17.01.2010............ ...........synek iskierkaaa.......27..............23.02.2010............. ...........??????? Blask..............24..............26.02.2010........... .............??????? aja33.............36..............10.02.2010............ .............synuś domi883..........26...............1.02.2010.........synu ś i niespodzianka micuszita......28.................18.02.2010............ ..........córka madzia590......27.................27.02.2010........................?????

A jeśli chodzi o ubranka do szpitala dla małego to nie wiem. Słyszałam, ze potem znikają jak kamfora. Trzy body chyba i tyleż samo pajacyków. Pieluchy oczywiscie,krem do pupy i chusteczki nawilżane. Ja mam nadzieję piersią karmić więc mleko nie będzie potrzebne- chyba.

aja - a ja napewno zrobie takiego placuszka, uwielbiam wszystko co ziemniaczane:) madzia590 witamy cie :):) ja jeszcze nie mam dzieciaczkow, to bedzie moje pierwsze ale znalazlam to w necie torba do szpitala: Dla mamy: szlafrok koszule nocne rozpinane (najlepiej 3 sztuki) kapcie lub klapki skarpetki majtki jednorazowe z siateczki (kilka sztuk) staniki laktacyjne (2 sztuki) odzież na wyjście przybory toaletowe ręczniki chusteczki higieniczne podpaski nocne wkładki laktacyjne papier toaletowy ręczniki papierowe jednorazowa maszynka do golenia ręczny odciągacz pokarmu kilka kubków jednorazowych talerz, sztućce notatnik i długopis telefon komórkowy aparat fotograficzny drobne pieniądze zegarek Dla dziecka: pieluszki tetrowe, jednorazowe 3 koszulki bawełniane 2 cienkie bawełniane czapeczki 1 czapeczka cieplejsza 3 pajacyki kilka koszulek i kaftaników skarpetki kocyk rożek ubranko na wyjście ze szpitala mydełko dla niemowląt oliwka dla niemowląt krem do pielęgnacji pupy miękka szczotka do włosów 70 procentowy spirytus do pielęgnacji pępka jałowe gaziki waciki Dokumenty: dowód osobisty książeczka ubezpieczeniowa (podstemplowana) karta przebiegu ciąży wyniki badań skierowanie do szpitala, jeśli jest wymagane troche tego jest moza ktoras z was wie co sie napewno a tej listy przyda a co nie...

aha, zapomniałam dodać, że to moja pierwsza ciąża. Ruchy dzidziusia poczułam dość niedawno, bo 12 października. Jak na razie bardzo delikatne, ale cieszę się, że już są. Bardzo się martwiłam, że tak długo się nie pojawiały.W interpretacji mojego usg wyczytałam, że łożysko mam na przedniej ścianie. Poczytałam trochę o tym i podobno z tego wynika, iż ruchy są dość późno wyczuwalne.

Zobaczcie, co znalazłam na pieluszki.pl UBRANKA: (część rzeczy jest uzależniona od pory roku) * body z długim rękawkiem (najlepiej rozpinane na całej długości) - 6 sztuk; * body z krótkim rękawkiem (najlepiej rozpinane na całej długości) - 6 sztuk; * śpioszki - 6 sztuk; * bawełniane pajacyki - 6 sztuk; * grubsze bluzki lub sweterki - 3 sztuki; * bawełniane czapeczki - 2 sztuki; * skarpetki - 6 par. Dodatkowo, jeśli Maluch ma się urodzić zimą: * ciepły kocyk polarowy; * kombinezon (z wycięciem na pasy fotelika); * ciepła czapeczka - 2 sztuki. AKCESORIA DO PIELĘGNACJI: * termometr (do mierzenia temperatury dziecka + wanienkowy); * miękka szczoteczka do włosów; * nożyczki, bądź obcinacz do paznokci; * pieluchy tetrowe - 20 sztuk; * pieluchy flanelowe - 10 sztuk; * nawilżane chusteczki do pupy; * 2 paczki pieluszek jednorazowych (najmniejszy rozmiar); * podkłady jednorazowe -10 sztuk; * kocyk bawełniany - 2 sztuki; * proszek do prania dla niemowląt; * wanienka; * ręcznik (może być z kapturkiem) - 3 sztuki; * przewijak; * jałowe gaziki; * sól fizjologiczna; * spirytus do pępka; * maść do pielęgnacji pupy (najlepiej tłusta); * maść na odparzenia; * oliwka lub mleczko do pielęgnacji skóry niemowlaka; * płyn do kąpieli lub delikatne mydełko; * butelka ze smoczkiem z najmniejszym przepływem; * smoczek - uspokajacz. DO SPANIA: * łóżeczko z materacykiem (polecamy te twarde); * komplet pościeli (prześcieradło, kołderka lub śpiworek do spania) 2 sztuki. DO TRANSPORTU: * wózek; * fotelik samochodowy (konieczny przy odbiorze ze szpitala, jeśli wracamy samochodem!!!). Nie polecamy natomiast kupowania: * podkładki z gąbki do wanienki (siedlisko bakterii); * baldachimu (także siedlisko, ale tym razem kurzu); * patyczków do uszu (są niebezpieczne, w ostateczności mogą być z szeroką końcówką); * gruszki do nosa; * dużej ilości ubranek w rozmiarze 56.

Gulka:) Ja tez w gazetach czytam o tej wyprawce, ale w zyciu jest inaczej. U nas w szpitalu oliwki i te rzeczy są niepotrzebne , bo zabieraja dzieci do kapieli i odnoszą. kocyki tez dają , bo szpitalne. Nie pozwolą wnosic tylu rzeczy z zewnątrz(bakterie).

Ja też mam nadzieję. Obiecał, że na pewno będzie przy porodzie. Martwię się jednak, że to może się stać przed terminem i nie zdąży wrócić. A to niestety będą chyba najgorsze miesiące bo raczej nie będę zbyt sprawna :/ (wiecie, waga, zima itp.) Na szczęście postanowiłam, że jeśli zdrowie mi na to pozwoli (bo jak na razie dopisuje), to do początku lutego będę normalnie chodziła do pracy. Od lutego zamierzam iść na zwolnienie lekarskie, bo zima i na dodatek dojazdy są strasznie męczące. Na szczęście rodziców mam blisko i zawsze mogę na nich liczyć :)

NICK...........WIEK..............TERMIN PORODU..............PŁEĆ Darianka.........25................4.02.2010............ ...........córka Lutowa mama...30................7.02.2010........................syn ek gulka83...........26..............17.01.2010............ ...........synek iskierkaaa.......27..............23.02.2010............. ...........??????? Blask..............24..............26.02.2010........... .............??????? aja33.............36..............10.02.2010............ .............synuś domi883..........26...............1.02.2010...........synu ś i niespodzianka micuszita........28..............18.02.2010............ .............córka madzia590.......27...............27.02.2010............ ............????? kicccia...........21...............18.02.2010.........................synek

No i dlatego wyprawkę trzeba mieć przed czasem, bo nie wiadomo kiedy dzidziuś będzie chciał pojawić się na naszym pięknym świecie :)

Właśnie terminy, terminami a dzidzia itak zrobi po swojemu:) Tym bardziej, że termin z OM mam na 18.02 a z USG 12.02... więc spora rozbieżność, a pewnie co badanie to jeszcze się zmieni. Ciekawa jestem ile waży moje maleństwo bo wiadomo, że w tych kalendarzach waga jest orientacyjna. Na początku 21tc ważył niecałe 400 ale podobno w normie.

musze sie zmobilizowac do przygotowania tej torby do szpitala bo ja z was dziewczyny to najwczesniej rodze:) w styczniu

Tabelka sie powiększa:) O, jak super. Mój mąż tez chce byś przy porodzie, ale czy wytrzyma ha ha:)

Gulka mnie lekarz też mówił , ze moge i w styczniu urodzic, to moje trzecie:)

Dziewczyny, powiedzcie czy korzystacie ze swoich przywilejów jeśli chodzi o kasy pierwszeństwa w marketach lub czy ustępują wam miejsca w środkach komunikacji publicznej? Ostatnio miałam przykrą sytuację. Wracałam po racy do domu busikiem. Mam jakieś 22 km z miejsca zamieszkania do pracy. Kupiłam bilet i usiadłam na pierwszym wolnym miejscu. Za mną wsiadła młoda dziewczyna, która zakupiła bilet do miejscowości, która znajduje się jakieś 50 km dalej niż moja miejscowość. Zapytała, czy będą jakieś wolne miejsca. Kierowca powiedział do mnie "przepraszam, ta pani jedzie dalej. Będę musiał panią poprosić o ustąpienie jej miejsca". Ja mu na to" dobrze, ale ja jestem w ciąży i ciężko jest mi stać w zatłoczonym busie" Na to kierowca" aha, to przepraszam" Muszę przyznać, że zrobiło mi się strasznie głupio, na dodatek ludzie się tak na mnie dziwnie patrzyli. Gdybym wiedział, że taka będzie reakcja, to wstałabym i w ogóle bym się nie odezwała :(

Mój też chce być przy porodzie (tak mówi) ale ja widzę, że jeszcze się waha.... nie będę go namawiać, niech to będzie jego decyzja.

madzia i bardzo dobrze ze mu tak powiedzialas, tak to jest niestety u nas ze ze trzeba sie o swoje upominac, nie przejmuj sie...

Madzia, ja sie pcham. Jeśli w markecie jest kolejka, to przepraszam i ide na początek. tez miałam sytuacje, ze młoda parka stała i chłopak mówi do mnie , ze mnie tutaj nie widział,:) Ja mu na to, ze teraz jestem i to w ciązy , i ze bez powodu bym sie nie pchała ha ha. Zrobił sie czerwony jak burak. Ja to mam gdzies. Teraz chłodno , kurtki szerokie to czasami nie widac brzuszka, ale ja walczę o swoje, a co:)

teraz Kochane juz uciekam i tak duzo pisałam, ale na spacer pogody nie ma:( Zaraz Alicja wraca ze szkoły:) Buziaki wielkie!!!