Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jestem przeciw..............

Około godziny trzeciej naszego czasu nastąpi egzekucja

Polecane posty

Gość też jestem za
Kkatasia To co zniechęca do przestępstwa to zarówno wysokość kary jak i jej nieuchronność. W Polsce problemem jest niska wykrywalność przestępstw i mała liczba zatrzymań. Policja w tym kraju jest niestety bezradna. To tylko rozzuchwala przestępców, bo wiedzą, że i tak nie zostaną złapani. A nawet jeśli, to dostaną 2 lata w zawiasach ze względu na młody wiek, wcześniejszą niekaralność i tego typu inne bzdury. A nawet jeśli dostaną wysoki wyrok, to wyjdą po odsiedzeniu 1/3 za dobre sprawowanie, albo jakiś psycholog więzienny stwierdzi, że przestępca się zresocjalizował (ja w resocjalizację nie wierzę). Czytałam, że psychppaci to ludzie, którzy nie są zdolni do odczuwania empatii. Ponadto, zaspokojenie ich potrzeb w danym momencie jest silniejsze niż widmo kary. Jednym słowem, taki człowiek zabija bo chce w tym momencie zaspokoić jakąś swoją potrzebę i nie myśli (prawdopodobnie dlatego, że nie jest w stanie sobie tego wyobrazić) o konsekwencjach. Dlatego w takim przypadku nawet kara śmierci może go nie odstraszać.

Gość Nefree
A skąd Ty wiesz,że go nie powstrzyma? Nie mierz wszystkich swoja miarą. Jak już pisałam, poczytaj troszkę ksiązek to sie dowiesz np w Mezopotamii czy nie bano się tak strasznej kary... I nie wyjeżdżaj mi tu,że mamy powrócić do tych czasów- ale do czsów ostrzejszych kar- jak najbardziej!

Gość też jestem za
Odczuwanie empatii wymaga zdolności postawienia się w sytuacji ofiary i wyobrażenia sobie, co ta ofiara czuje lub może czuć. Jeśli ten człowiek nie jest zdolny sobie tego wyobrazić, to nie jest również zdolny wyobrazić sobie co on będzie czuł kiedy będzie poddany karze. Psychopata nie odczuwa przez to strachu. Dlatego nie boi się kary.

kara smierci i tak nie jest kara adekwatna do popełnioneg czynu...wezmy za przykład takiego Goeringa(ostatnio oglądałam proces Norymberski)który na zadane pytanie czy to prawda ze zabiła pan 3,5 miliona ludzi odpowiada nie to nie prawda bo tylko 2,5 miliona...co z tego ze dostał kare smierci?jedna smierc za tyle isnien? nie a takej kary która byłaby wystarczajaca dla seryjnych morderców,gwałcicieli czy psychopatów...zyce w momencie wykobywania wyroku to ułamek sekundy...dobry posiłek,swiat przebiega ci przed oczami i juz nie zyjesz....a gdzie miejsce na zal za czyny?na strach? skoro humanitarnie zabijaja???

Gość też jestem za
abraja Problem w tym, że typ ludzi, którzy zasługują na karę śmierci nie jest w stanie niczego żałować i niczego przemyśleć. Ci ludzie są pozbawieni podstawowej ludzkiej cechy jaką jest empatia, czyli współczucie.

Gość Nefree
Przecież było napisane,że egzekucję oglądać będzie jedynie rodzina... Skończcie z tymi pytaniami. Chcielibyście na to patrzeć? A co tam ciekawego było? Oczekujecie nie wiem jakich emocji? Zwykłe dożylne podanie trucizny i niedługo potem sie nie rusza.

Gość zlikwidowac psychopatow
jestem za kara smierci, wszyscy co pisza ze nie sa to zwykle barany, jak by ci tak sprzatnal kogos z rodziny, twoja matke, siostre , dziecko to inaczej by sie te osoby wypowiadaly,nie rozumiem kogo tu szkodowac, jakiegos psychopaty ktory pozbawil zycia tylu niewinnych osob,kto mu dal prawo do zabijania?takich jak on od razu powinni zabijac ,jakie dozywocie?za to co zrobil!!!

Gość do zlikwidować
psychopatów- święta racja, tylko jeszcze nie takim humanitarnym sposobem jak podanie trucizny i tyle.

Gość do Amanta
Tak od 2004 się ogłaszasz i lipsztik?? Oj to kicha :D:D:D

niestety reguły humanitarne zostały wprowazone alby wykonawcy nie stawal sie katami upodabniajacymi do skazanego...he he

A propos jeszcze tej kary śmierci to kim są tak naprawdę osoby, którym mogłaby grozić? Najczęściej jest to tak: ktoś wychowujący się całe życie w patologicznej rodzinie pewnego dnia nie wytrzymuje i zarąbuje wszystkich siekierą. Kobieta na co dzień dobra matka, spokojna nagle z niewiadomych przyczyn topi dzieci w beczce, a psychiatrzy orzekają, że była świadoma swoich czynów. Kobieta rodzi dziecko, po czym je zabija w szoku poporodowym - czasem tych dzieci jest więcej niż jedno. Podczas libacji alkoholowej komuś nagle odpierdala i zabija dwoje towarzyszy brutalnymi ciosami nożem. Te wszystkie przestępstwa z reguły nie są planowane. Są wykonywane bez zastanowienia, na bazie emocji. Idiota domyśli się, że taka osoba nie będzie rozważać czy warto czy nie, bo jej rozum przesłaniają emocje. Nie zastanawia się nad karą ani niczym wykonując ten czyn. Więc chyba jasne, że kara śmierci nikogo nie odstrasza. Chyba że płatnych zabójców, którzy robią to jako jedyni przemyślnie i z premedytacją. Oni jednak nigdy niemal nie trafią do więzień, bo są zawodowcami i nie zostawiają śladów.

"do Amanta Tak od 2004 się ogłaszasz i lipsztik?? Oj to kicha " Bo jestem wybredny:O.A niestety ale już dawno nie zauwazłem wyroków śmierci na ważniakach od czasu wydarzeń rumuńskich:O.

Gość do abraja
No tak, tu pojawia się zwalanie winy na automat, który podaje truciznę- że niby nikt nie jest winny śmierci tego skazańca a to automat jest katem :D Śmieszne! A o ile prostsze byłoby zaaplikowanie strzykawką tego poisona takiemu delikwentowi. No, ale nie upodabniajmy się do niego, nie bądźmy niehumanitarni! Jednak ktoś ten automat obsługuje, może robią to na spółę, albo komputer, przecież nikt nie chce być winny smierci człowieka.

Gość też jestem za
abraja Wykonawców kary od morderców różni podstawowa rzecz - motywy jakimi się kierują. Zwichnięty psychicznie morderca zabija dla przyjemności lub dla osiągnięcia jakichś płytkich korzyści. Wykonawcy kary kierują się sprawiedliwością i dobrem społeczeństwa. Poprzez wykonanie kary śmierci eliminujemy trwale ze społeczeństwa osobę, która zagraża bezpieczeństwu (zdrowiu i życiu) niewinnych ludzi. Ta osoba nie ma szans na normalne życie w społeczeństwie ani na resocjalizację, bo nie ma podstawowej ludzkiej cechy - zdolności odczuwania empatii. pupa1977 Czy nie widzisz różnicy między zabiciem noworodka w szoku poporodowym, a zabiciem "bo chcieliśmy zobaczyć jak umiera człowiek", albo dlatego, że zabrakło 2 zł na papierosy? Skoro nie, to nie mamy o czym rozmawiać.

Gość do abraja
I jeszcze jedno- jak juz mamy sie nie upodabniac do zabójców to wogóle nie zabijajmy tak, jak on zrobił, więc won z karą smierci!

Gość taki morderca czy inny
psychopata jest rakiem na ciele spoleczenstwa!! Lekarze staraja sie usunac raka calego a nie tylko pol....wiec to samo musi spotkac tych ludzi....wyrwac chwasta!!!!Moim zdaniem ta trucizna to blad,powinni go rozstrzelac.... ps.o ktorej to ma byc bo kupilem juz popkorn i kumple maja wpasc z rodzinami:D

to tak jak mówiono ze jak brali człowieka na rozstrzelanie to stawiali 5 ciu strzelajacych i wmawiali ze jest jeden nabój slepy zeby kazdy z nich przy oddawaniu strzału wierzył ze to nie on zabł ;)

No i warto jeszcze wiedzieć, że prawie wszystkie osoby co pracują w celach śmierci i mają kontakt z takimi skazanymi są zdecydowanie przeciwne tej karze. Po prostu im współczujaą nawet mimo tego co zrobili. To jest właśnie ludzkie. Wg mnie właśnie popieranie kary smierci świadczy o braku empatii.... A psychopata to termin co nie funkcjonuje. Szkoda że ta dyskusja jest na tak żałosnym poziomie.

A na temat kary śmierci to tak... Społeczeństwo jest organizacją która rządzi się pewnymi zasadami. Należy więc zadać sobie pytanie co zrobić z jednostkami nieprzestrzegającymi tych zasad? Czy kara powinna odstraszać, resocjalizować czy może eliminować ze społeczeństwa? Otóż rola kary powinna być elastyczną! Powinna się dostosowywać do charakteru przestępstwa i jego okoliczności. Tak więc w przypadku gówniarza z "dobrego domu" który ukradł coś w sklepie kara powinna mieć charakter nauczki, ale w przypadku gówniarza za "złego domu" kara powinna być procesem resocjalizacyjnym. Kara śmierci natomiast powinna pełnić rolę eliminacyjną. Przeciwnicy kary śmierci często używają argumentu że jest nie skuteczna bo nie odstrasza, ale ona nie ma odstraszać, ma eliminować ze społeczeństwa. Najbardziej zwyrodniałe i niebezpieczne jednostki powinny być ze społeczeństwa trwale eliminowane. Nie może być takiej sytuacji że gwałciciel, pedofil czy morderca wychodzi z więzienia i znów popełnia zbrodnie. Jednostki takie powinny być usuwane ze społeczeństwa. I kara śmierci jest najprostszą i najskuteczniejszą metodą usuwania takich jednostek ze społeczeństwa. W przypadku najcięższych zbrodni nie powinno się zawracać dupy ukaraniem zbrodniarza, celem powinno być jego trwałe wyeliminowanie ze społeczeństwa. A kara bezwzględnego dożywotniego pozbawienia wolności nie zapewnia skutecznego wyeliminowania jednostki ze społeczeństwa. Tworzy ona grupę ludzi niemal bezkarnych. Taki przestępca może zabić strażnika, może zabić innego więźnia czy to w celi czy na spacerniaku, może uciec, może zabić lekarza w szpitalu... i jak go potem ukarać? Taki człowiek nie ma nic do stracenia i jest bezkarny. Kara śmierci jest więc najskuteczniejszą formą eliminacji ze społeczeństwa i powinna być stosowana wobec morderców, pedofilii, gwałcicieli, handlarzy narkotyków, recydywistów (uważam że do trzech razy sztuka... a za czwartym powinna być czapa). A jeśli chodzi o pomyłki... to cóż zdarzają się zawsze, nic nie jest idealne.

Gość kaaaasssiiaa1990r
ej a wszyscy krzyczycie ze jestescie za kara smierci dla Johna Allena ktory ma zginac dzisiaj o 3 . a zainteresowaliscie sie co go do takiej zbrodni pchnelo ?? moim zdaniem od czlowieka ktoremu rzad placil za zabijanie (był rzolnierzem) nie mozna wymagac ze nie ogarnie go znieczulica ...moze on nie zdawal sobie sprawy z czynow jakie popelnia .....bo tak na trzezwo patrzac to ci rzolnierze ktorych zabijal tez byli zwyklymi ludzmi ktorzy mieli rodziny itd....

zastanówmy sie także co pchnelo Hitlera do zabójstw na zydach... no co? obudził sie rano i mówi do Ewy słychaj dzisiaj wybije wszystkich zydów? ludzie normalni popełniaja morderstwo tylko w dwóch wypadkach...gdy ktos ich skrzywdzi lub w akcie samoobrny...reszta to ludzie normalni inaczej

Gość Nefree
Kasia i ty mi zarzucasz nieoczytaniem i tępotę umyslu? A ŻOŁNIERZEM to przez jakie ''ży'' się pisze?

ej a wszyscy krzyczycie ze jestescie za kara smierci dla Johna Allena ktory ma zginac dzisiaj o 3 . a zainteresowaliscie sie co go do takiej zbrodni pchnelo ?? Ale co mnie obchodzi co go pchnęło do zbrodni? On to zrobił i to się liczy! Czy jego ofiary też mają się zastanawiać co go do tego pchnęło? Liczą się fakty anie to co je wywołało!

"pupa1977 Czy nie widzisz różnicy między zabiciem noworodka w szoku poporodowym, a zabiciem "bo chcieliśmy zobaczyć jak umiera człowiek", albo dlatego, że zabrakło 2 zł na papierosy? Skoro nie, to nie mamy o czym rozmawiać." Widzę różnicę, tylko co z tego? Jak się pojawia czasem taki artykuł że matka zabiła dziecko, to jest wysyp bluzgów typu " Śmierć za śmierć", itp. Ja jestem w ogóle przeciwna tej karze w każdym przypadku, bo morderstwo to morderstwo. No i ty podajesz tytuły prasy brukowej, które mają za zadanie bardziej podgrzać nastroje. Nikt nie zabija dlatego że mu zabrakło 2 zł, tylko z powodu np. zaburzeń psychicznych, wysokiego poziomu agresji. Krew zalewa jak się czyta te bzdury typu "Ojciec zabił dziecko bo płakało". Czy trzeba tłumaczyć wam jak było naprawdę? Że miał poważne zaburzenia psychiczne i nie wytrzymał? Ruszcie tymi tępymi głowami, jeśli je w ogóle macie.

Gość Nefree
O to teraz mamy jeszcze go bronić i się nad nim litować, bo przecież cos go pchnęło do takiego czynu. Niedługo nawet dojdziemy,że miał do niego prawo , ba! jest niewinny :D No co, każdy ma prawo sie wkurwic i wyrżnąć wkoło tuzin ludzieńków.

Gość kassiaa1990rrr
a moze mam dyslekcje ....... a to co ci zazucalam nadal ci zazucam... a co do hitlera przeciez on był chory psychicznie , niepoczytalny gdyby myslal trzezwo nie zabijal by zydow bo nic mu to nie dalo ... jakby ich nie zabijal naprawde by sie stal panem europy a moze nawet swiata przeciez rosjanie witali go wiwatujac bo mysleli ze bedzie im lepiej ...

zazwyczaj jest tak ze ludzie sprzeciwiający sie karze smierci zaczynaja ja dostrzegac gdy dana sytuacja(morderstwo) dotyka ich najblzszych...kiedy ktos obcy odbiera im kogos bliskiego i zywego z drugiej strony kiedy ktos bliski jest skazany to umacnia ich p o stokroc w rozsadnosci swojej decyzji

Gość kasiaa1990rrr
raczej tak----jak to co was obchodzi przeciez ludzi niepoczytalnych inaczej sie sadzi oniewaz nie odpowiadaja w pelni za czyny popelnione