Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Justyśka24

Jak zdrowo się odżywiać i żyć- kto ze mną?

Polecane posty

Healthy ogromnie współczuje. Nie wiem co więcej mogę powiedzieć. To bardzo przykre :( A do pozostałych dziewczyn chcialam napisać, że baaaardzo przepraszam, że nie odzywalam się az tyle czasu. Byłam tak zaganiana, że wogóle prawie nie dotykalam komputera a o kafeterii już nie wspomnę. Kalina chcialabym się z Tobą przywitać- późno ale jednak jestem i mam nadzieję, że wszystko wróci już do normy. Na święta mialam tyle pracy, gotowanie, sprzatanie i do tego praca itd- cale moje zdrowe odżywianie poszlo w las, po świętach wcale nie przestalam, bo znowu było szykowanie na sylwestra i nie chce myśleć co ja zajadałam. Ogólnie to źle się czułam, znowu przytylam, a ja tyje w brzuchu bardzo. Ktoś pisal, że wzrost 160 cm i waga 53 to jest dobrze...... ja mam 158 i raz w zyciu wazylam tyle 53 kg jak ja wtedy wygladalam to wszystkie zdjecia powinny zostac spalone, to bylo straszne, nigdy nie doprowadze sie do takiego stanu, wszytsko zalezy od naszej budowy, moze pomyslicie ze jestem troszke nienormalna ale przy 50kg czyje sie srednio dobrze, mysle ze 48 to jest to czego powinnam sie trzymac. AAAA od wczoraj wrocilam do normalnego odzywiania w sensie zdrowego. Chleb ciemny wieloziarnisty, na obiad miałam rybe pieczoną w folii z ogromną ilości sałatki z sałaty zielonej, migdałów, żurawin, sera feta i z dressingielm. Na kolacje zjadlam jogurt activia brzskwiniowy i jabłko a takze kilka kawałków czerwonego, kwaśnego pomarańcza- ja na owoce wieczorem reaguje dobrze, i jak tak jadlam to chudlam nie tyłam. Dzisiaj tez miałam ciemny chleb z pełnymi ziarnami i robionym przeze mnie schabem (szynką) oraz pomidorem. NA obiad zrobiłam chłodnik- mój 1 w życiu. Podam przepis bo jest smaczny. Chłodnik ogórkowy: składniki 1 duży ogórek lub 2 mniejsze 1 l zimnego kefiru koperek najlepiej świeży kilka rzodkiewek szczypiorek opcjonalnie Sposób przygotowania Pół ogórka zetrzeć na grubej tarce, drugie pół pokroić w ćwiartki plasterków. rzodkiewkę pokroić w cienkie połówki plasterków. pokroić koperek i szczypiorek. Osobiście lubię duuużo koperku. do miski wrzucić wszystkie składniki i dolać kefir. posolić, popieprzyć do smaku. podawać zimne! Zjedlismy z mezem ze smakiem z pieczywem czosnkowym pieczonym w piekarniku- pychota. Bylismy tez na zakupach- pokupilam mnostwo warzyw, bede kombinowac, mamy tez 2 misy owoców i jogurty a wiec do dzieła. Chipsy jadamy juz tylko warzywne lub wieloziarniste. Tak sie dzisiaj cieszylam w pracy z tego ze wracam po świetach do normalnego zdrowego odżywiania, że ciągle o tym myślalam. Także myśl o chłodniku tak bardzo mnie rozweselała. Polubiłam to wiecie? Wczoraj naoglądałam się o witarianach - to dopiero jest poświęcenie. Ja to jednek musze zjesc troszke miesa i lubie cos upiec albo ugotowac. Smażyc uwielbiam, ale raczej tego unikam :) Ok napiszcie jak możecie. Mam nadzieje ze mi wybaczycie, że tak dlugo nie pisałam :) Pozdrawiam kochane. Jak macie naprawde fajne zdrowe przepisy to dzielmy się nimi tutaj. :)

Dzien dobry jak milo ze zalozycielka kaffe zajzala.......bardzo mi milo.... hm....co do twojej wagi,wiesz ja osobiscie uwazam ze 48 to znacznie za malo,oczywiscie kazda ma inna budowe ciala ,ale ja przy moim wzroscie przy wadze 49kg wygladalam ja anorektyczka.......ale rozumiem jak piszesz ze trzeba dobrze sie czuc w swoim ciele......ja juz wczesniej tu pisalam ze mam 155 wzrostu i wage 56 kig,i tak mi jest dobrze.......... super ze podalas przepis ,w ogole fajnie ze tak piszemy co zjadlysmy.....co do surownej zywnosci czy ty ja stosujesz?????? sniadanie-mleko z muesli drugie sniad-banan obiad-spagetti podwieczorek-budyn kolacja-jogurt naturalny z blonnikem to moje menii na dzisiaj jak cos przekasze w trakcie to napisze.....ciesze sie ze forum odzylo........pozdrawiam Healthy--caly czas myslami jestem z Taba....

hello !!! co do witarian--hm..ja tak jak ty lubie tez zjesc mieso,i w ogole pichcic,i ja chyba juz tu pisalam ale nie jestem pewna przepis na salatke ---ugotowac brokuly,jak ostygna podzielic je na rozyczki ,jakiej wielkosci chcesz,mozesz je wymieszac albo z lyzka majonezu albo z lyzka jogurtu,do tego ser feta,a na koniec garsc(JA LUBIE WIEC DAJE DWIE) MIGDALOW SMAZONYCH NA MASELKU.....PYCHAAAAAAA,mowie ci sprubuj,ja to moge jesc na okraglo,....

Witam postaram się pisać już regularnie, nie planuje wyjazdów ani innych rzeczy które zajmują mi zbyt dużo czasu. Teraz mam czas dla siebie. Ja nie stosuje surowej diety bo chyba bym umarła, muszę czasami przekąsić, nawet częściej niż czasami cos gotowanego, mięsnego, slodkiego, smażonego itd. Teraz jestem wlaśnie po śniadaniu: owsianka z żurawinami suszonymi- średnie połączenie, lepsza byłaby ze swiezymi owocami. Teraz uciekam do pracy: tam bede jadla jogurt a takze chleb wieloziarnisty z szynką (schabem), serkiem almette czosnkowym i pomidorem. Ps. Mam nadzieje ze z Healthy wszystko ok.

hej u mnie dzis nie ciekawie, co prawda malo zjadlam, ale brzuch mnie boli i mam bardzo twardy, czy mozliwe ze to dlatego ze od 2 dni robie po 100 brtzuszków??

Witajcie,dziekuje za wszystkie cieple slowa.Zajrzalam tu zeby oderwac sie troche od rzeczywistosci:(wroce napewno na ten topik bo musze zyc dalej,pozdrawiam

witajcie!!!! justyska24,nie wiem ale czy to normalne jesc sniadanie o takiej godz????? bez urazy oczywiscie,piszesz tez co bierzesz do pracy ,zdrowe jedzonko owszem,ale gdzie tego dnia ciepły posilek,ktory jak wiemy jest podstawa,w zdrowym odzywianiu????? sylwia1992,jezeli nigdy nie cwiczylas to prawdopodobnie masz zakwasy,z tad ten bol brzucha,ale nie jestem lekarzem wiec nie bazuj na moim zdaniu....co do "co prawda malo zjadlam"-----sluchajcie to topik o zdrowym odzywianiu i zyciu!!!!! nie mozecie pisac jak malo zjadlyscie,bo to nie ten temat,my tu sie nie odchudzamy i nie dazymy do anoreksjii!!!! Dziewczyny bez urazy,ale mamy zdrowo jesc.... wybaczcie jezeli bylam zbyt niegrzeczna,ale chyba zbaczamy z tematu????podstawa w zdrowym odzywianiu jest jesc czesto,ale malo,jesc warzywa,owoce,bez tluszczu,nie smazone,pic duzo wody,no i musi w ciagu dnia byc jeden posilek CIEPLY........ co do mnie dzisiaj" sniadanie----jajecznica z 2 jajek,do tego 2 kromki wasa,ogorek zielony obiad planuje----mam dzisiaj rybe,ziemniaki i surowka,ja zjem ----rybe z surowka,i dla siebie smaze rybe bez panierki... kolacja----obiecalam rodzince ze zrobie im lasanie(nie pamietam jak sie pisze) z brokulami,wiec na pewno zjem ale malutki kawalek...... do pracy wzielam,2 jablka,jogurt......i dziewczynki wczoraj w aptece kupilam sobie blonnik,tak na dobra przemiane i poprawe pracy jelit...... healthy woman-----witaj,to prawda trzeba zyc dalej......pozdrawiam i czekamy na Ciebie......................

acha zapomnialam jeszcze o jednym w zdrowym odzywianiu,oczywiscie unikac slodyczy!!!!!!!! mnie to przychodzi z ogromnym trudem,uwielbiam slodkie,i czasami tak mnie skreca ze musze cos zjesc,z reguly jest czekolada albo ptasie mleczko,,,,,,,,uch ale mysle ze jeszcze troche a i z tym sobie poradze.........papapa

troche sie mnie zrozumialas, ja malo zjadlam bo nie mialam czasu, a nie dlatego ze sie glodze

Gość myszoszczur
Hej, wiem sporo na temat zdrowego odżywiania ale tylko w teorii, w praktyce dość szybko rezygnuję ;) i to moja kolejna próba. Mięsa nie jem od 7 lat, ryb też nie jadłam ok. 5 ale od kilku miesięcy co jakiś czas jem- chociaż teraz znów odstawiam. Również nabiał, chemię, oczywiście słodycze,chleb wszelki, no wszystko co uchodzi za niezdrowe i parę innych rzeczy, o których ludzie nie wiedzą ;) Jeśli nie macie pomysłów na śniadanie, to polecam zaopatrzyć się w blender i robić sobie b. zdrowe dające energię i rozgrzewające zupki - ja co parę miesięcy kupuję w sklepie ze zdrową żywnością różne składniki, wydaje dużo kasy ale starcza na długo i jako tako jest zdrowe ( z upraw ekologicznych, ale w dzisiejszych czasach to ja jużw nic nie wierzę ). Np. wszelki ryż ( brązowy, czerowy, kolorowy - prócz białego ), zboża, fasolę, soczewicę itp. Ryż ugotować i zmiksować z np. bananem i brązowym cukrem, sezamem itp, według uznania. Jak ktoś zna się na gotowaniu to super, można poeksperymentować np dodając rozgrzewający pieprz. Ja mam dwie lewe rece w kuchni ale jakoś daje rade :) Jak nie mam czasu to jem zwykły kleik na wodzie. na obiad standardowo, warzywa z parowaru, przerózne zestawy, z oliwami, olejem z pestek dyni, octem ryżowym itp. na razie tyle, mam nadzieje ze bede pisać :) pzdr Najgorzej mam z ruchem, nie chce mi się

Kalina nie wiem czy wspominałam o tym, ale myśle, że chyba jednak tak. Nie mieszkam w Polsce, a 9 godzin czasowo do tyłu z Polską, jak pisałam o śniadaniu u mnie było po 8 rano. Nie zwariowalam, żeby się głodzić czy coś, nie byłam też w stanie opisać tego co będę jadła po pracy bo nie wiedzialam jeszcze. Jeśli mam być szczerta to obiad zjadlam gdzieś ok 18- ziemniak pieczony w folii, mięso wieprzowe z piekarnika i do tego surówka z kapusty białej, czerwonej, marchwi i dressingu sezamowego. Później przekąsilam jeszcze pare orzechów macadamia w czekoladzie- sa tak dobre że nie umiem im sie oprzeć. Jeszcze raz podkreślam jestem normalna, nie głodze sie, jeśli nie jem to znaczy, że nie miałam ochoty a nie z musu itd Chce zdrowo żyć i nie dąże do żadnej anorekcji. Waże 48,5 kg a brzuch mam jak balon, uda też mam grube, reszka ok, to mnie wkurza, waga nie powie nam czy mamy odpowiednie proporcje. Ja musze spalić brzuch, ale do tego przydadza sie jednak cwiczenia. Mam WII ale to bawilo mnie tylko na poczatku, teraz mi się jakos nie chce. Mam nadzieje się poprawic. Piszcie co u WAS. A dzisiaj na sniadanie jadlam kanapke z wieloziarnistego pieczywa z jajkiem i pomidorem, w pracy tez, do tego jogurt truskawkowy, na obiad chlodnik z botwiny i rzodkiweki, jak ktos chce podam przepis. Ciepłe pijam codziennie ok 3 herbatki :) oczywiscie nie zwykle, ziolowe albo bialą. Pozdrawiam :)

Myszoszczur fajny pomysl na śniadanie, ja jednak najczesciej kanapki. Ale bardzo mnie uciesza nowe pomysly na posilki.

hej dziewczyny!!!! justyska24----no tak teraz rozumiem....wiesz ze wzgledu na prace,ja musze rano juz zrobic i wiedziec co bedzemy miec na obiad,mnie nie ma w porze obiadowej i rodzinka musi sama so bie przygotowac,ja ewentualnie cos podgotuje a oni reszte,pracuje do pozna zakupy na caly dzien robie tez raniutko....tak wiec chcac nie chcac mamy menii ustalone na caly dzien.....a swoja droga jesz PYSZNIE "ZIEMNIACZKI W FOLII,MIESKO Z PIEKARNIKA" PYCHOTKA ,ja uwielbiam takie pysznosci,ale takie pysznosci moge tylko przygotowc w sobote i niedziele....hm co do przekasek,ja przepadam za orzeszkami w miodzie,wiem ze nie powinnam,i staram sie ograniczyc...ale czasami nie umiem sie oprzec...... ja dzisiaj na sniadanko jogurt z otrebami,bananami,i do tego siemie lniane,i pierwszy raz moge napisac ze na obiad jeszcze nie wiem co......la tez pijam herbatki,czesto w ciagu dnia ale ja pije zielona....pozdrawiam

witajcie dziewczyny mało nas strasznie. Fajnie by było jakby każda z dziewczyn która chciała dołączyc wrócila do nas- przyda sie nam wsparcie :P Ja wlasnie jestem po sniadaniu- jajecznica na masle, do tego pomidor świeży i pieczywo chrupkie WASA. Nie wiem co bedzie na obiad ale podejrzewam rybe z duza iloscia swiezej salaty albo drobiowe z tym samym- zobacze :) Wlasnie wybieram sie na zakupy. Chcialabym pokupic jakichs ziarenek do chleba, bo mój mąż piecze wlasny w domu, rzadko kupujemy a jak juz to raczej tez jakis z ziarnami. Mam zamiar tez kupic salaty i owoce. Wpadlam wczoraj na pewien pomysł. Dziewczyny z innego forum, nie zwiazanego z zywieniem, na ktorym ja takze sie wypowiadam dodaja na pewna strone swoje zdjecia, co byscie powiedzialy jakby kazda z NAS miała tez takie konto na stronie, robila swoim posilkom fotki i wstawiała tam? zwlaszcza te nietypowe potrawy a pod spodem wpisywala przepis.......... mysle ze to fajny pomysł co Wy na to? strona nazywa sie garnek.pl Powiedzcie Wasze zdanie na ten temat ok? Oczywiscie swietnie by bylo jakby tutaj pojawialo sie coraz wiecej nowych przepisow. Ja musze przebuszowac od nowa nasze forum i zebrac przepisy w 1 miejsce :) Ok dziewczyny, ja uciekam na zakupy a jak u WAS? Odezwijscie sie. Pozdrawiam ps. wmasowałam tez dzis antycelluitowy- taki mały postep :)

Hejka no i jednak wygrała rybka na obiad- łosoś. Do tego mieszanka ekologicznych sałatek z pomidorem, szczypiorkiem, koprem i sosem ceasar. Byłam też dzisiaj kupić trochę otrębów: żytnie, orkiszowe i pszenne zobacze do czego mogę je używać, kupiłam także mieszankę 7 ziaren do chleba i mąkę orkiszową tylko nie wiem jeszcze jak ja użyć :P podobno smaczne sa chlebki z niej- zobacze. A tak poza tym zaoptrzyłam sie w taka bardzo niesmaczna herbatke zieloną, rumiankową, inną zieloną i czerwony ryż. Staram się kupować produkty ekologiczne, ale cena ich jest o wiele większa niż tych modyfikowanych genetycznie bez smaku. Kupilam w koncu książke z przepisami na slowcooker tylko nie wiem jak to w Polsce sie nazywa- garnek do wolnego gotowania hm........ :P nie wiem ale tak to dziala. Musze poczytac czy gotowanie w czyms takim jest zdrowsze czy nie ma roznicy i zaczne eksperymentowac. Pozdrawiam dziewczyny piszcie jak WAM idzie :)

Co taka cisza. Hej dziewczyny..... jest tam ktoś jeszcze. Chyba sama zostalam. Na śniadanie zjadlam dziś pieczywo ryżowe chrupkie z tuńczykiem z wody- wiem, że tuńczyk to nic dobrego, i wogóle jakieś zdrowe to to nie bylo, ale mąż wlaśnie chleb piekł, bo zapomnieliśmy wczoraj i nici z dobrego śniadanka. Upiekł chleb pszenno razowy z mieszanka 7 ziaren a drugi z otrebami, slonecznikiem oraz siemieniem lnianym. Na obiad robie sałatkę, drobiowe bez tłuszczu na patelni oraz ziemniaczek pieczony w folii. Później zamierzam przestudiować trochę książkę o gotowaniu w wolnowarze-bo okazalo się, że taka jest wlaściwa nazwa polska. Wyczytalam też, że gotowanie w czymś takim jest jednak zdrowsze, dlatego że potrawy są w temp. 80 stopni, a nie wyższej, zachowują swoje witaminy i nie zmieniają tak smaku jak podczas gotowania w zwykłych garnkach. Napiszcie co u WAS? Pozdrawiam

hej dziewczyny!!!!! ja w wekeend czyste szalenstwo!!! w sobote corcia miala urodzinki wiec caly dzien zagoniony,a w niedziele z samego rana wybralismy sie do FORUM na zakupy,opkupilam sie nieziemsko.......tak wiec wczoraj jadlam straszne rzeczy! sniadanko zdrowe w domu a obiad w chinskiej,nie chcialam jesc,ale bylam glodna wiec zjadlam kaczke w sosie slodkokwasnym,wrocilismy pozno i nie jadlam kolacji bo niejadam o tej poze,wiec jak dzisiaj wstalam to myslam ze zjem kona z kopytami!!!!no i kupilam sobie rogala z dżemem,na obiad kupilam piersi ,zawine je w srodku ze szpinakiem,upieke,a do tego surowka z salaty......to tyle.. justyska ja za cholere nie moge u nas dostac tych wszystkich pysznosci co ty kupujesz,pisze tu o ryzu,tylko bialy,no mozna sie zastrzelic!!!! oczywuscie jeszcze bede szukac,piszesz ze kupilas otreby orkiszowe,u nas tylko zytnie i pszenne! ach !! co do chlebka ,zazdroszcze ci meza!!!!! super ze piecze wam chlebek!!!!to bardzo zadko spotykane zeby meszczyzna piekl chleb....super!!! no ja na razie tyle,do pracy wzielam sobie znowu jablka i czerwona herbate...pozdrawiam

Witaj o ryży wyczytałam na polskich stronach, ja nawet nie wiedziałam, że jest coś takiego jak czerwony. Wypowiadali się, że w tesco taki wybór ryżu że głowa boli, od zwyklego aż po dziki- także może to pomoże. Dziś na śniadanie mamy chleb z otrębami, slonecznikiem i siemieniem lnianym z białym ziarnistym serkiem wymieszanym ze szczypiorem i rzodkiewką. Do pracy kanapki z zieloną sałatą, pomidorem , papryką, plasterkiem jaja i odrobiną majonezu :P a na obiad wczoraj już przygotowalam sobie ryż ciemny z marchewką i groszkiem gotowanym, do tego będzie salata oraz pierś kurczaka przyrządzona bez tłuszczu czyli ta rzucana na rozgrzany teflon. No to 3 maj się. Myślę, że może jednak ktoś do nas dołączy :) Pozdrawiam ps. Ja uważam, że raz w tyg można zaszaleć, jakbyśmy czasem nie sprawili sobie przyjemności to wszystko byloby zbyt trudne do wykonania. Choć myśle, że dobrze przygotowane zdrowe posilki też są bardzo smaczne :)

hejjesli mozna to sie dolacze :) ja od pewnego czasu zaczelam tzw clean eating, wiec tez zero konserwantow, soli, cukru itd itd duzo lepiej sie czuje, mam wiecej energii i ogolnie jest super wiec chetnie sie dolacze do was wlasnie zjadlam popludniowa przekaske i biegne po herbatke :)

Witaj Laura- super super dolaczaj sie i pisz jak najwiecej, bylo troche dziewczyn, ale sie rozeszly z niewiadomych powodow- moze po świetach im się odechciało. W każdym razie jestem bardzo zainteresowana eat- clean diet. Zamierzam kupic 2 ksiazki, których autorem jest Tosca Reno. Słyszałaś o nich moze...... tzn ona ma wiece ksiazek ja zamierzam kupic tylko te cale w przepisach, jedna z 2007r a druga z 2009. Tą nowsza oglądałam i bardzo mi sie pdooba. Ja właśnie jestem po obiedzie- tak jak pisałam: ryż z warzywami, jeszcze po troszke na jutro mamy :P do tego drób i surówka. Teraz zakupy :) No to 3 majcie sie dziewczyny i piszcie w wolnych chwilach :)

witajcie!!!kurcze widzisz nie pomyslalam ze w tesco moze byc!!! co do szalenstwa,ja takze uwazam ze mozemy sobie na takowe pozwolic,a co do posilkow zdrowych ,jestem za jak najbardziej,duzo czytam na te tematy,ale naprawde trzeba umiec je przyzadzac,ja sie staram jak moge ale czasem jeszcze cos sknoce..............dziewczyny------laura0307 ,hm nie wiem ja co prawda uzywam soli bardzo malo,ale calkiem BEZ.......czy od razu ci to zasmakowalo,szczeze nie wiem jak to u mnie wprowadzic,ja nie gotuje tylko sobie ale calej mojej piecioosobowej rodzince,wszystko co worowadzam kosztuje mnie sporo wysilku aby ich do tego namowic,na razie sa za,i nie protetuja,ale jak odmowic im soli!!!!! nic sprubuje.......... Ja dzisiaj na sniadanko zjadlam 2 kromki wasa z szynka,pomidorem i rzodkiewka,na obiad mam zaplanowane,kasze kuskus,gulasz wegetarianski,salata zielona,a na kolacje jajecznica ze szczypiorkiem ,ale to sie moze zmienic,ja osobiscie bardzo rzadko jadam kolacje,a na PRZEKOSKI kupilam sobie dzisiaj maslanke,obowiazkowo jablka,ale ich chyba dzisiaj nie zjem,boje sie polaczenia maslanki z jablkami hihihihihi...... oczywiscie popijac bede herbatke czerwona i zielona...........na razie tyle ,pozdrawiam............

justyska hej no wlasnie opieram sie na diecie tosci reno, czesciowo modyfikuje do swoich potrzeb, ale ogolnie wg zasad clean eating :) co do posilkow to postaram sie cos wrzucic :) teraz jem sniadanko - kanapka z maslem z migdalow i bananem plus jablko, pozniej mam mini banana i 2 jablka dzisiaj musze jesc grzecznie bo wieczorem wychodze na kolacje - urodziny ropucha (meza) wiec bede jesc i jesc :p a no na lunch pojade do domu - jak zwykle i zjem 3 bialka na toscie pelnoziarnistym plus caly dzien woda i herbata

witaj laura_0307----nigdy nie slyszalam o masle z migdalow???? co to za maselko??? i czy ty gotujesz te bialka,no i dlaczego same bialka????????? bardzo mnie to ciekawi/...........

wiec tak maslo migdalowe to jest takie samo jak orzechowe tylko z migdalow :p brzmi to dziwinie, ale sa to po prostu migdaly tak dlugo mielone az wyjdzie z nich tluszcz i robi sie taka gladziutka masa :p strasznie wysoko kaloryczne, ale sa to tlusze MUFA zalecane w clean eating, wiec jem :) lyzeczka taka do herbaty ma 80 kcal mniej wiecej a co do bialek to robie je tak samo jak jaka sadzone, na patelnie (bez tluszczu wrzucam 3 bialka i smaze po obu stronach, potem wkladam pomiedzy 2 kawalki tosta pelnoziarnistego i wsuwam :) zoltka za zbednym bezuzytecznym tluszczem, a bialka sa super bo nie dosc ze maja malo kalorii to jeszcze pomagaja w budowie masy miesniowej

kalina co do soli to pewnie, ze mi nie smakowalo, alejedzenie jest wystarczajaco nasaczone sola, wiec nie dodaje jedyne co sole to frytki, ktore ostatnio jadlam z pol roku temu :p w tej chwili juz sie przyzwyczailam do braku soli, ale jak widze moja mame czy brata solacych wszystko to az mi sie cos robi :p

kaline mieszkam w Uk i kupuje w sklepie ze zdrowa zywnoscia, albo przez internet bo ciezko dostac jesli takiego nie ma to kupuje orzechowe, ale organiczne bez dodatku cukru i soli, tez ciezko dostac bo wszystko faszerowanie jest dodatkami:(