Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Rimm

Zony muzulmanow

Polecane posty

Go艣膰 ble....4444
atabasel wiesz dlaczego jezdzi艂? BO ISLAM 呕YDZI I CHRZESCIJANIE WIERZA W TEGO SAMEGO BOGA!!! A JE呕DZI艁 W CELU ZAWARCIA DIALOGU I POROZUMIENIA Z ISLAMEM BO............... PO JAK膭 CHOLER臉 ONI PALA KOSCIOLY I ZABIJAJA CHRZESCIJAN JAN PAWE艁 II CHCIAL IM UZMYSLOWI膯 呕E MUZULMANIE SKORO WIERZA W TEGO SAMEGO BOGA NIE POWINNI NIESC SMIERCI I TERRORU.... TAK CZY OWAK ISLAM RELIGIA NIENAWISCI - INNE RELIGIE NA TERENACH MUZU艁MANSKICH NIE MAJA PRAWA BYTU !!!!!!!!!!!!!!

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
ja nie mowie ze tak jest wszedzie.. ale takie historie tez sie zdarzaja.. przyklad muzulmanina ktory zmienil wiare.. To pytanie zadawano mi wielokrotnie po moim nawr贸ceniu na chrze艣cija艅stwo. Zadawali je zar贸wno chrze艣cijanie, jak i muzu艂manie. Chrze艣cijanie zadawali je z ciekawo艣ci lub z rado艣ci, widz膮c jak B贸g zmieni艂 moje 偶ycie. Ze strony muzu艂man贸w by艂o to pytanie atakuj膮ce, maj膮ce na celu upokorzenie mnie. Chrze艣cijanie chcieli wiedzie膰, jak i kiedy zdecydowa艂em si臋 p贸j艣膰 za Jezusem, za艣 muzu艂manie pytali si臋 tylko: "Jeste艣 chrze艣cijaninem?" (po arabsku masihi). S艂ysz膮c to pytanie, na pocz膮tku prze偶ywa艂em trudno艣ci i niebezpiecze艅stwo, ale nie dlatego, 偶e pytanie jest za trudne, tylko dlatego, 偶e wrzuca艂o mnie w stan konfrontacji pomi臋dzy moj膮 dusz膮 a otaczaj膮cym 艣wiatem. Z tego powodu takie pytanie wymaga szczerej decyzji, bym m贸g艂 艣wiadomie przedstawi膰 m贸j nowy punkt widzenia. Ale jest to tylko cz臋艣膰 zagadnienia. Druga cz臋艣膰 sprowadza si臋 do innego pytania, zadawanego mi za ka偶dym razem: "Dlaczego przesta艂e艣 by膰 muzu艂maninem?" Ludzie szczerze chcieli si臋 dowiedzie膰, co takiego znalaz艂em w Jezusie, 偶e postanowi艂em porzuci膰 Mahometa. Wszystko zacz臋艂o si臋 w 1976 roku, kiedy uko艅czy艂em 12 lat. Kupili艣my z moim najlepszym przyjacielem maroka艅sk膮 gazet臋 w j臋zyku arabskim. Nie by艂bym w stanie wyja艣ni膰, dlatego w tak m艂odym wieku kupi艂em gazet臋 i chcia艂em j膮 czyta膰, ale obecnie rozumiem, 偶e przez t臋 gazet臋 B贸g przygotowywa艂 drog臋 do mojego zbawienia. Co by艂o w gazecie? Znale藕li艣my tam og艂oszenie m贸wi膮ce: "Je偶eli chcesz otrzyma膰 Bibli臋 i korespondencyjny kurs biblijny, napisz na poni偶szy adres". By艂 to adres Misji we Francji, kt贸ra dzia艂a艂a w p贸艂nocnej Afryce. To og艂oszenie nie przyci膮gn臋艂o mojej uwagi, poniewa偶 nie wiedzia艂em, co to jest Biblia i o czym mo偶e by膰 ten korespondencyjny kurs. Jedyne, na co zwr贸ci艂em uwag臋, by艂y s艂owa: "Je偶eli chcesz otrzyma膰 za darmo, napisz do..." Postanowili艣my napisa膰 do Marsylii we Francji. Po ok. dw贸ch tygodniach otrzymali艣my poczt膮 pierwszy kurs dotycz膮cy stworzenia. Oboje byli艣my szcz臋艣liwi, 偶e dostali艣my tak膮 przesy艂k臋. Najbardziej by艂em szcz臋艣liwy z powodu samolubstwa. Poczu艂em si臋 naprawd臋 kim艣 wa偶nym. Nie chcia艂em, by ktokolwiek inny odkry艂 ten adres, pragn膮艂em, by oni pisali tylko do mnie i do nikogo wi臋cej. Dwa lata p贸藕niej m贸j kuzyn zauwa偶y艂, 偶e prowadz臋 korespondencj臋 z chrze艣cijanami. Ostrzeg艂 mnie, 偶e je偶eli policja si臋 dowie, mog臋 trafi膰 do wi臋zienia. Mia艂em dopiero 14 lat i ba艂em si臋 wi臋zienia. Od tego momentu zadawa艂em sobie pytanie: "Dlaczego ludzie odwracaj膮 si臋 i nie akceptuj膮 informacji o chrze艣cija艅stwie?" W obawie przed wi臋zieniem przerwa艂em moj膮 korespondencj臋. Po jakim艣 czasie zacz膮艂em zapomina膰 o tym wszystkim. Lecz B贸g o niczym nie zapomina. Pewnego razu szukaj膮c stacji w radiu natrafi艂em na program ewangeliczny w j臋zyku arabskim o nazwie NUR AL NUR (po arabsku "艢wiat艂o艣膰 nad 艣wiat艂o艣ci膮"). Nadawali go z Monte Carlo. Mog艂em sobie s艂ucha膰, bo nikt nie wiedzia艂, 偶e jestem w kontakcie z "Dobr膮 Nowin膮". Dzi臋ki temu programowi dowiedzia艂em si臋 o wielu adresach, gdzie mog臋 otrzyma膰 Ewangeli臋. W miar臋 jak ros艂em, ros艂a we mnie ciekawo艣膰. Czu艂em si臋 odizolowany bez powodu od chrze艣cija艅stwa, jak wielu innych muzu艂man贸w. Wed艂ug nauki islamu, chrze艣cijanie (masihijin): 1. sfa艂szowali Ewangeli臋 (arab. ind偶il), 2. wierz膮 w cztery r贸偶ne Ewangelie, 3. wierz膮 w ukrzy偶owanie Jezusa, 4. wierz膮, 偶e Jezus jest jednocze艣nie Bogiem i Synem Bo偶ym. Islam uczy, 偶e Biblia chrze艣cija艅ska jest sfa艂szowana i dlatego nie mo偶na wierzy膰 w to, co w niej jest napisane, 偶e nie ma czterech Ewangelii, 偶e Jezus nie by艂 ukrzy偶owany i nie jest Bogiem. Dlatego muzu艂manin powinien odrzuci膰 chrze艣cija艅stwo jako fa艂szerstwo. Gdybym chcia艂 zmieni膰 religi臋, oznacza艂oby to przekle艅stwo ze strony Boga (Allaha). By艂bym uwa偶ana za bezbo偶nego (kafir). Jest to okropne, dlatego taka decyzja wiele by mnie kosztowa艂a. Do tego momentu praktykowa艂em wszystkie "filary" islamu, opr贸cz pielgrzymki do Mekki, kt贸rej mo偶na dokona膰 w dowolnym okresie 偶ycia. W moim 偶yciu ci膮gle trwa艂a walka, zar贸wno wewn臋trzna jak i zewn臋trzna. Wewn膮trz mia艂em w膮tpliwo艣ci, jaka jest prawda, i nie mog艂em czu膰 si臋 bezpiecznie, boj膮c si臋, co b臋dzie, je偶eli ludzie si臋 dowiedz膮, 偶e jestem w kontakcie z chrze艣cijanami. Co mi zrobi膮, jak si臋 dowiedz膮, 偶e studiuj臋 Ewangeli臋? Zewn臋trzna walka polega艂a na tym, 偶e nie mog艂em odrzuci膰 religii moich rodzic贸w i dziadk贸w. Gdyby do tego dosz艂o, ludzie porzuciliby mnie, a na moj膮 rodzin臋 spad艂aby ha艅ba z mojego powodu, 偶e post膮pi艂em jako zdradliwe dziecko, niepos艂uszny bezbo偶nik. W wyniku tych walk postanowi艂em przerwa膰 kursy biblijne i nie s艂ucha膰 ewangelicznych program贸w radiowych. Lecz B贸g ze mnie nie zrezygnowa艂. Dok艂adnie, jak powiedziano w li艣cie do Filipian 1,6: "Mam w艂a艣nie ufno艣膰, 偶e Ten, kt贸ry zapocz膮tkowa艂 w was dobre dzie艂o, doko艅czy go do dnia Chrystusa Jezusa". W roku 1983 co艣 poruszy艂o mnie, by znowu pos艂ucha膰 programu nadawanego z Monte Carlo, transmitowanego z Malagi w Hiszpanii. W tym programie podano adres w Modenie (W艂ochy), sk膮d mo偶na otrzyma膰 korespondencyjny kurs biblijny. Napisa艂em tam, i otrzyma艂em odpowied藕 napisan膮 przez wierz膮cego z Maroka. P贸藕niej ten cz艂owiek odwiedzi艂 mnie w moim domu w Maroku, a po roku odwiedzi艂 mnie inny wierz膮cy Maroka艅czyk. Obaj m贸wili o swojej wierze w Jezusa i o Biblii. Kontynuowa艂em korespondencj臋 z nimi. Zada艂em im mn贸stwo pyta艅 o moich w膮tpliwo艣ciach na temat chrze艣cija艅stwa. Nie chcia艂em ich w ten spos贸b poni偶a膰, ani tak naprawd臋 nie chcia艂em rozwi膮za膰 moich w膮tpliwo艣ci. Chcia艂em wykaza膰 tym ludziom, 偶e jako chrze艣cijanie s膮 w b艂臋dzie. Jednak oni dobrze odpowiedzieli na moje pytania, cho膰 do ko艅ca mnie to nie zadowala艂o. W tym czasie jeden z tych wierz膮cych Maroka艅czyk贸w da艂 mi w prezencie Bibli臋 i prosi艂, bym zacz膮艂 j膮 czyta膰. Czytaj膮c, dyskutowa艂em z niekt贸rymi przyjaci贸艂mi z mojego osiedla. Omawiali艣my kwestie prawdziwo艣ci chrze艣cija艅stwa i autentyczno艣ci Biblii. Studiuj膮c Bibli臋 czyta艂em r贸wnie偶 Koran i por贸wnywa艂em obie Ksi臋gi. Prawd臋 m贸wi膮c, znalaz艂em si臋 w totalnym zak艂opotaniu, z kt贸rego nie mog艂em wyj艣膰. Koran twierdzi, 偶e jest ostatni膮 i jedyn膮 prawd膮 od Boga - ale Biblia m贸wi to samo. W Ewangelii Jana 14,6 Jezus m贸wi, 偶e jest jedyn膮 drog膮 do zbawienia. Zadawa艂em sobie pytanie: "Jaka droga jest PRAWDZIWA?" W trakcie takiego por贸wnywania bazowa艂em na fa艂szywych przekonaniach, jakie ma ka偶dy muzu艂manin co do chrze艣cija艅stwa. Po pierwsze, wierzy艂em, 偶e Biblia jest sfa艂szowana. Po drugie, wierzy艂em, 偶e Jezus nie zosta艂 ukrzy偶owany i w og贸le nie umar艂. Po trzecie, wierzy艂em, 偶e chrze艣cijanie wierz膮, 偶e Jezus jest jednocze艣nie Bogiem (Allah) i Synem Bo偶ym. I po czwarte, wierzy艂em, 偶e Biblia zapowiada nadej艣cie po Jezusie proroka o imieniu AHMAD (Mohammad). Tylko 偶e chrze艣cijanie to wszystko usun臋li z Biblii. Jaki wi臋c by艂 wynik tego por贸wnywania? B贸g o艣wieci艂 m贸j umys艂 i za pomoc膮 Ducha 艢wi臋tego doszed艂em do odpowiedzi na moje w膮tpliwo艣ci. Zauwa偶y艂em, 偶e Koran zaprzecza sam sobie. Na przyk艂ad, Koran neguje Tr贸jc臋 (wiar臋 w jednego Boga istniej膮cego w trzech Osobach - a nie w trzech Bog贸w). W wersecie 4:171 Koranu jest napisane: "Ludu Ksi臋gi, nie wypaczajcie swojej religii. Nie m贸wcie o Bogu nic poza prawd膮: 偶e namaszczony Jezus, syn Marii, jest jedynie wys艂annikiem Boga i Jego S艂owem, jak on og艂osi艂 to Marii, i duchem, kt贸ry od Niego pochodzi. Wierzcie wi臋c w Boga i Jego wys艂annik贸w". Dla muzu艂man贸w ten tekst oznacza jedynie, 偶e Jezus by艂 wys艂annikiem. Ale czy oni nie mog膮 zobaczy膰, 偶e on potwierdza r贸wnie偶, 偶e Jezus jest Bogiem? Zapytacie si臋, w jaki spos贸b? Koran m贸wi, 偶e Jezus jest S艂owem Bo偶ym i Jego Duchem. S艂owo Bo偶e i Jego Duch istniej膮 w wieczno艣ci z Bogiem i w Bogu, ani Duch, ani S艂owo Bo偶e nie maj膮 pocz膮tku i ko艅ca. Zatem Jezus musi by膰 Bogiem. Potwierdza to s艂owa Ewangelii 艣w. Jana 1,1: "Na pocz膮tku by艂o S艂owo, i S艂owo by艂o u Boga, i Bogiem by艂o S艂owo". Drugie moje odkrycie dotyczy艂o doskona艂o艣ci Biblii. Pomimo wszystkiego, co Koran m贸wi o sfa艂szowaniu Biblii, zauwa偶y艂em, 偶e Koran nakazuje muzu艂manom wierzy膰 w Bibli臋. Jest w nim napisane: "Gdyby zachowywali Tor臋 i Ewangeli臋, i to, co im zosta艂o zes艂ane od ich Pana..." (sura 5,68). Tym sposobem sam Koran nakazuje mi stosowa膰 wszystko, o czym m贸wi膮 Pisma. Z tego wynika, 偶e Biblia jest prawdziwa i doskona艂a. Nie jest sfa艂szowana. Tak jak sama Biblia stwierdza: "Cokolwiek ci nakazuj臋, wype艂niaj; nic do tego nie dodasz, ani nic z tego nie ujmiesz" (Pwt 12,32). Podobnie m贸wi Apokalipsa: "A je艣liby kto艣 odj膮艂 co ze s艂贸w ksi臋gi tego proroctwa, to B贸g odejmie jego udzia艂 w drzewie 偶ycia i w Mie艣cie 艢wi臋tym - kt贸re s膮 opisane w tej ksi臋dze" (Ap 22,19). Trzecie moje odkrycie dotyczy艂o 艣mierci i ukrzy偶owania Jezusa. Koran neguje to, ale jednocze艣nie potwierdza w surze 19,22: "Jezus m贸wi: pok贸j jest nade mn膮 w dniu, kiedy si臋 urodzi艂em, w dniu mojej 艣mierci i w dniu, kiedy zmartwychwsta艂em do 偶ycia". I w wersecie (sura 3,55) "Kiedy B贸g powiedzia艂: Jezusie! Powo艂am ci臋 do Siebie. Zabior臋 ci臋 do Siebie. Uwolni臋 ci臋 od tych, kt贸rzy nie wierz膮 i zachowam a偶 do dnia zmartwychwstania, dla tych, kt贸rzy id膮 za tob膮 i ponad tymi, kt贸rzy nie uwierzyli". Poza tym najbardziej skutecznym argumentem, dla kt贸rego nale偶y opu艣ci膰 islam i jego b艂臋dne wierzenia co do chrze艣cija艅skich doktryn, jest argument dotycz膮cy Mahometa. Ten cz艂owiek nie mo偶e zapewni膰 mi zbawienia, poniewa偶 sam przyznaje si臋, 偶e jest grzesznikiem, potrzebuj膮cym przebaczenia od Boga. Tymczasem Jezus Chrystus mo偶e mnie zbawi膰, poniewa偶 On umar艂 na krzy偶u i zmartwychwsta艂. Uczyni艂 wszystko dla mnie i dla ludzi. Ka偶dy, kto w niego wierzy, mo偶e mie膰 pewno艣膰 zbawienia, jak powiedziano w Dziejach Apostolskich: "Uwierz w Pana Jezusa - odpowiedzieli mu - a zbawisz siebie i sw贸j dom" (16,31) oraz w pierwszym li艣cie 艣w. Jana: "A 艣wiadectwo jest takie: 偶e B贸g da艂 nam 偶ycie wieczne, a to 偶ycie jest w Jego Synu. Ten, kto ma Syna, ma 偶ycie, a kto nie ma Syna Bo偶ego, nie ma te偶 i 偶ycia" (5,11-12). Przedtem praktykowa艂em nakazy islamu - "filary islamu" - nie maj膮c pewno艣ci, czy dostan臋 si臋 do nieba. Nie wiedzia艂em r贸wnie偶, jak naprawi膰 m贸j stan grzechu, oddzielaj膮cy mnie od Boga. W Chrystusie znalaz艂em rozwi膮zanie tego problemu i zrozumia艂em, 偶e w celu osi膮gni臋cia zbawienia potrzebuj臋 tylko przyj膮膰 Jezusa i i艣膰 za nim, jak za moim Panem i Zbawicielem. Zrozumia艂em, 偶e jestem grzeszny, 偶e 艂ami臋 Prawo Bo偶e, i 偶e wierz膮c w Jezusa, kt贸ry zap艂aci艂 za mnie umieraj膮c na krzy偶u, mog臋 otrzyma膰 od Boga przebaczenie, jak powiedziano: "Albowiem B贸g tak umi艂owa艂 艣wiat, 偶e Syna Swego Jednorodzonego da艂, aby ka偶dy, kto w Niego wierzy, nie zgin膮艂, ale mia艂 偶ycie wieczne" (Jana 3,16). Z tego wynika, 偶e nie potrzebuj臋 filar贸w islamu i innych nakaz贸w, by zadowoli膰 Boga i dotrze膰 do Niego. Jezus Chrystus zdoby艂 dla mnie i dla innych przebaczenie grzech贸w poprzez Swoj膮 艣mier膰 na krzy偶u. Jak powiedziano: "Prawo wymaga, by prawie wszystko by艂o oczyszczane krwi膮, i bez przelania krwi nie ma przebaczenia" (Hbr 9,22). "Tak Chrystus raz jeden by艂 ofiarowany dla zg艂adzenia grzech贸w wielu, drugi raz uka偶e si臋 nie w zwi膮zku z grzechem, lecz dla zbawienia tych, kt贸rzy Go oczekuj膮" (Hbr 9,28). "Gdy jednak nadesz艂a pe艂nia czasu, zes艂a艂 B贸g Syna swego, zrodzonego z niewiasty, zrodzonego pod Prawem, aby wykupi艂 tych, kt贸rzy podlegali Prawu, aby艣my mogli otrzyma膰 przybrane synostwo" (Gal 4,4-5). I tak, w 1985 roku podj膮艂em decyzj臋 i wybra艂em Jezusa Chrystusa, by by艂 Panem mojego 偶ycia. Jestem wdzi臋czny Bogu za to, 偶e jestem zbawiony i nale偶臋 do Jego Kr贸lestwa. Przyj膮艂em nowe 偶ycie, i za to chwal臋 Boga i wys艂awiam Jego Imi臋. By膰 mo偶e, zapytacie, sk膮d ja wiem, 偶e ta zmiana w moim 偶yciu jest spowodowana przez Boga? Wierz臋, 偶e moje nowe 偶ycie jest wynikiem 艂aski (niezas艂u偶onego daru dla mnie), jak jest napisane: "艁ask膮 bowiem jeste艣cie zbawieni przez wiar臋. A to pochodzi nie od was, lecz jest darem Boga: nie z uczynk贸w, aby si臋 nikt nie chlubi艂" (Ef 2,8-9) Chcia艂bym, by moje 艣wiadectwo pomog艂o tym wszystkim, kt贸rzy chcieliby dozna膰 rado艣ci p艂yn膮cej ze zbawienia w Chrystusie. Niech b臋dzie pochwalony B贸g, "kt贸ry pragnie, by wszyscy ludzie zostali zbawieni i doszli do poznania prawdy" (1Tym 2,4). Sami El-Amin (Maroko) 藕r贸d艂o: Answering Islam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 lsdfbA SCJSHD
PRZESTA艃CIE OPDISYWA膯 TEMU DEBILOWI TO SOBIE DA SPOK脫J

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
atabasel - da艂em Ci odpowiedz na Twoje pytanie na temat Jana Paw艂a II

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
kt贸ra艣 z was si臋 zalogowa艂a jako NO NAME 偶eby zakonczyc konwersacje,... git!!! 偶ycze powodzenia ... ale ponosicie odpowiedzialnos膰 za islamizacj臋 europy zamiast szerzyc religi臋 mi艂o艣ci.... to szerzycie religi臋 nienawi艣ci do innych religii.

Udost臋pnij ten post

zal mi takich ludzi jak Ty i szczerze zagnam z calego serduszka i zycze powodzenia w dochodzeniu prawy..

Udost臋pnij ten post

mialo byc prawdy.. hmm sam szerzysz religie nienawisci bo to co robisz teraz inaczej nazwac sie nie da..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
prawd膮 jest Jezus Chrystus - czy偶 nie tak ???? "ja jestem prawd膮, zmartwychwstaniem i 偶yciem, ..." to tyle co do prawdy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
a mi nie zal polskich szmat dajacych doopy kozojebcom ale zawsze zaoszczedzi jena z druga na papierze bo przxeciez Mohammed podciera sie grzecznie raczka:D:D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
mi islam nie przeszkadza.... do p贸ki nie widze ze coraz wi臋cej muzu艂man贸w nap艂ywa ze swoich ubogich zacofanych kraj贸w do europy bierze za zony chrzescijanki i wiekszosc z nich zostaje muzu艂mankami a jak nie to dzieci i tak zostaja muzulmanami dlaczego nie pielegnujecie w europie tego co europejskie... porzucacie wiare przodk贸w...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
z takimi nieiwiernym sukami polacy powinni robic to samo co islamy z nieiwernymi sram wam do ryja suki

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
prawda jest taka ze gdyby suki byly trzymane krotko za pysk jak muzulmanki to nawet by nie pomyslaly o brudasie kara smierci alb owieczne tortury za stosunek z arabem i po sprawie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
sa tylko nie kazdy chce siedziec w pierdlu przez suke , polak zaden nie chcial cie bos brzydka jak noc i zostal tylko arab a on sie cieszy bo juz nie bedzie musial zapladniac kozy

Udost臋pnij ten post

Chlopcy sie wkurzyli bo zaczelysmy ich ignorowac... Moj chlopak powiedzial ze chetnie z Wami pogada... o ile znacie angielski... no ale hmmm przeciez nie dacie maila bo takim cwaniakiem mozna byc tylko anonimowo

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
dziekuje jestem po kolacji wlasnie jadlem wieprzowinke :classic_cool: moze mohammed sie poczestuje:D:D:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
„Corriere della Sera”, Egipcjanin Magdi Allam, obecnie europose艂, skazany na 艣mier膰 przez s膮dy islamskie z powodu chrztu, kt贸ry przyj膮艂 z r膮k Benedykta XVI, napisa艂 w „Libero”: czy to jest religia pokoju? a filmik ogl膮da艂y艣cie???? rozmawiam na formum Maila nie podaje bo NIE WIDZE POWODU DO JEGO PODANIA!!!

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 arash tike tike
w jukej jakos nigdy nie wiedzialem ladnej laski z bezowym:D

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ble....4444
atabasel ten mail to po co???? kto艣 mnie chce po mailu znale藕膰....\ tak na marginesie na maila tez moze byc anonimowo ... jesli tylko ekstra go na t膮 ewentualno艣膰 za艂o偶e ale mi sie nie chce!!! jak chca pisac niech pisza tu!!

Udost臋pnij ten post