Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PKP pytanie

Podróż koleją - mam pytanie

Polecane posty

Słyszałam że w pociągach jest niebezpiecznie, że kradną, że można zostać pobitym, że konduktorzy to chamy... i ogólnie że bród i syf jest straszny w pociągach... Poza tym nie chciałabym powierzać bezpieczeństwa dzieci i swojego w ręce jakiegoś maszynisty po paru piwkach, a kto wie może i po paru kieliszkach... Tak, moga cie okraść, podobnie jak mogą to zrobić na ulicy czy w autobusie. Konduktorzy są uprzejmi i chętni do pomocy w razie czego. Jest syf i bród niestety dlatego polecałabym pociąg IC lub pierwszą klasę. Maszynista po paru kieliszkach? :O Tu przesadziłaś totalnie. Jeżdżę pociągami kilka razy do roku od 12 lat i to przejeżdżam naprawdę setki km i jak widać jeszcze żyję.

Gość eee tam IC
placi sie kokosy za ciasteczko i herbate :P A w kiblach taki sam syf :P I siedzenia tez srednio wygodne (ja wole takie proste lawki w pospiechach, niz te profilowane w IC, przynajmniej sie polozyc mozna i nic zeber nie ugniata ;) )

Gość Konduktorzy to jak
Zawsze tak jest , ktoś powiedział , że go okradli i już wielka masakra , hołota , dno , złodzieje . Raz na ruski rok okradli .

Gość nikt mnie nie okradl w pociagu
natomiast 2 razy zostalam napadnieta nie w pociagu - raz w szkole :O A raz na cmentarzu (w bialy dzien). Z tego wynika, ze bezpieczniej w pociagach ;)

Gość deuloss
oj zależy. moja droga jak są małe dzieci, to one po prostu się zamęczą podczas takiej podróży zwłaszcza jeśli nie będzie miejsca na rozprostowanie nóg. Ja pamiętam jak 2 lata temu jechałam ponad 4 godziny w smrodzie i z pijakami... strach było zasnąć, ale na szczęście po ok 2 godzinach wysiedli

No niby za ciasteczko i herbatke czy kawkę. Teraz jechałam IC to byłam w szoku bo ubikacja była jak na naszą kolej w stanie bardzo dobrym:P Osobiście od IC tez wolę zwykły pospieszny ale po ostatnich doświadczeniach teraz wybieram tylko 1 klasę

Gość czemu strach zasnac
ze pijak to od razu menel? A wiecie czemu niektorzy pija w pociagach? Wtedy fajnie sie spi... Alkohol jest dla ludzi. W dodatku w poiagach teoretycznie nie mozna. A zakazany owoc lepiej smakuje ;) Czesto ci "pijacy" grzeczniejsi sa od takiej rodzinki co z dziecmi podrozuja wlasnie... Ja nie oceniam ludzi po tym co pija :P

zwłaszcza jeśli nie będzie miejsca na rozprostowanie nóg. Nie opowiadaj głupot:O Jak kupi bilet na pierwszą klasę to bedzie miejsce, a zresztą są przedziały dla matek z dziećmi więc nie ma co dramatyzować.

Gość esthera
dzieci bardziej sie zmecza w autobusie, gdzie naprawde nie ma jak rozprosotwac nog, wstac, przejsc sie, albo popatrzec przez inne okno niz to, przy ktorym siedzimy. nie wspominajac o tym, ze podroz autobusem jest o wiele bardziej niebezpieczna przy obecnych warunkach pogodowych. na szosie zawsze moze znalezc sie jakis kretyn, ktory bedzie wyprzedzal na trzeciego i przywali czolowo w busa.

Gość lepiej jechac pociagiem niz
stać w busie :D :classic_cool:

Gość eee tam IC
widzialam ladne, zadbane wagony pospieszne i czyste, sprawne ubikacje i obsyfiale kibelki w IC. Akurat to jak kibelek wyglada nie zalezy tez od klasy pociagu niestety ;) Poza tym w tych IC sa wypasione kbelki, automatyczne, na podcisbnienie. Tyle tylko, ze to sie bardzo czesto psuje i ze tak powiem robi sie maly akwenik... Natomiast nic nie jest w stanie zepsuc grawitacyjnego kibelka w pospiechu z opadajaca klapka :D A to, ze syf na podlodze, to nasza wina - znaczy spoleczenstwa. No przeciez konduktor tam raczej nie chodzi lac na zlosc podrozujacym ;)

oj co do ubikacji to też rożne widziałam i wiem że tu nie chodzi o klasę, ale jesli autorce chodzi aż tak o wygodę dzieci to niech jedzie IC w przedziale dla matek. Teraz jak jechałam to taka kobieta z mężem i z małym dzieckiem mieli cały przedział dla siebie i nawet ubikację:P Normalnie luksusowo:D Chociaż według mnie to szkoda kasy na takie głupoty jak się ma dzieci większe.

Gość PKP pytanie
widziałam w TVN reportaż o PKP - pokazali jak w kiblu expresu gówna się prawie wylewały na podłogę

Jeżdżę pociągami średnio 4 razy w miesiącu. Przez 3 lata jeździłam właśnie z Mazur na Śląsk i jakoś nigdy nic mi się nie stało. Konduktorzy też w porządku zawsze są.

Gość ten reportaz w uwadze
na tvnie był taki głupi i kłamliwy że osoby interesujące się koleją się tylko z tego śmiały :O

Gość mamammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
a niech Cię lepiej mąż zawiezie

Napisz babo, że to prowokacja...pierwszy raz spotykam sie z taką krytyką. Tobie chyba to wszystko się przyśniło paniusiu. Jeżdzę pociągami bardzo często z racji zawodu, na krótkie i dalekie trasy i nie spotkałam się z sytuacjami opisanymi przez przez ciebie.

Gość baranica_2010
PODRóż KOLEJą SKRACA CZAS :d

kobieto,gdzie ty żyjesz? Ja koleja cale zycie przejezdziłem.Byłem we francji,hiszpanii,czechach,niemczech.Fakt ze polska kolej nie dorownuje zagranicznej ale nie jest tak źle. Wypadkow z winy maszynisty raczej nie ma,to jest technicznie niemozliwe,wiem bo jestem kolejarzem.NAwet jesli maszynista bylby nawalony w 3 dupy to nie wjedzie w drzewo,gdy zaśnie to pociąg sam sie zatrzyma. Nigdy nie pojedzie szybciej niz przewiduje to trasa bo cala trasa zapisywana jest w tacho. Wypadki kolejowe sa jedynie z winy kierowcow samochodow lub droznikow.Codziennie na drogach gina ludzie, na kolei prawie wcale. Obsługa pociągu jest zawsze miła,nieraz tylko zdarzją sie buraki.Wymienie moze kilka minusow niepunktualność-ale autobusem czy busem nieraz jest jeszcze gorzej. Nieraz brud w WC,ale w autobusie czy busie zazwyczaj nie ma wcale. Awarie ogrzewania-zawsze mozna sie przesiasc do innego wagonu a w autobusie czy busie niestety nie, wygorowane ceny w bufecie ,autobus czy bus nie ma bufetu wcale.Zalety to ze mozna pochodzic sobie,rozprostowac kosci,wyspac się,a nie musze tlumaczyc jak spi sie w autobusie lub w busie czy nawet osobówce przypietym pasami, zamknac sie w przedziale. Raz pojechałem na wczasy do chorwacji autokarem luksusowym i uwierzcie mi ze wolałbym jechać zwykła osobową jednostką trakcyjną. Po 20 godzinach byłem połamany doslownie. Do hiszpanii jechałem pociągami ponad 40 godzin ze zwiedzaniem paryza i frankfurtu nad menem. Bylo o niebo lepiej,moglem sie umysc,zrobic kupe kiedy chciałem i wypic gorącą kawe w bufecie a wieczorem uwalic sie w przedziale i spac do rana

Gość co sie dziwić znam jednego co
w życiu pociągiem nie jechał, a ma 24 lata :classic_cool: