szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Kamilla:):) Dziękuję za info :)Kochana jesteś:)ale już mnie 3 oglądało lekarzy i szyjka ponoć śliczna ....nic a nic nie widać złego:):).....także nie wiem:) Dziewczynki a wiecie może jaki powinien być progesteron w 21 dniu cyklu?????????????????????????? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nerwusek26 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Czesc Dziewczynki :) Berbelek posłuchaj... plamienia w sumie dobrze nie wróżą, ale nie oznaczają najgorszego. jak byłam u ginki to pow. ze nie ma nic, a nawet jesli jest to sie nie utrzyma, zrobiłam bete wyszła 11,85 co oznacza ze cos było, a ona powiedziała ze i tak poleci i zeby sie nie przejmowac... za dwa dni powtorzyłam bete i była juz 44 wiec poszłam do innego gin , on tez nic jeszcze nie widział, pow. ze moze to byc pozamaciczna wiec czekamy tydzien, jak nic nie bedzie sie działo to widzimy sie za tydzien. to był koszmarny tydzien :( ale na usg juz był pęcherzyk :) więc spokojnie, nie denerwuj się, najlepiej leż. zobaczysz jak beta wyjdzie. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berbelek1 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 newrusku a ty też miałaś plamienia takie jasnobrązowe?? ile dni one trwały?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
werna26 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Hej kochane, przepraszam, że się nie udzielam za często, ale taka piękna pogoda, więc korzystam ile się da. Dzisiaj jestem do 18.00 więc chętnie Wam potowarzyszę. Berbelku, tak strasznie mi Cię szkoda , nie wiem co mam napisać, żeby choć troszkę Cię pocieszyć..... Myślę o Tobie i po cichutku wierzę, że jednak się wszystko dobrze ułoży Najgorsze to czekanie, wiem.... Uffffffffff, ale się porobiło..... :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 FSH3 dzień3-20 mIU/ml FSHpik LH / dzień podania HCGwięcej niż 15mIU/ml LH3 dzieńmniej niż 7 mIU/ml LHpik LH / dzień podania HCGwięcej niż 20 mIU/ml Estradiol E2pik LH / dzień podania HCGwięcej niż 100 pg/ml Estradiol E27 dni po owulacjiwięcej niż 60 pg/ml Prolaktyna3 dzieńmniej niż 24 ng/ml Progesteron P43 dzieńmniej niż 1.5 ng/ml Progesteron P47 dni po owuwięcej niż 15 ng/ml TSH3 dzień0.4-4 uIU/ml T33 dzień1.4-4.4 pg/ml T43 dzień0.8-2 ng/dl Testosteron całkowity3 dzień6-86 ng/dl Testosteron wolny3 dzień0.7-3.6 pg/ml DHEAS3 dzień35-430 ug/dl Androstendion3 dzień0.7-3.1 ng/ml SHBG3 dzień18-114 nmol/l Insulinapo 8-16 godzinach na czczomniej niż 30 mIU/ml Glukoza po 8-16 godzinach na czczo70-110 mg/dl Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
nerwusek26 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 nie no ja nie miałam plamień.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berbelek1 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 no to sama widzisz moje szanse maleją z każdą chwilą :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Kamilla jesteś Boska:):)Mam już dzięki Tobie wyniki do moich następnych badań:):):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Kamilla jesteś Boska:):)Mam już dzięki Tobie wyniki do moich następnych badań:):):) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiolkcia 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 czesć dziewczeta :):):):) berebelku trzymam kciuki by beta była prawidłowa i by wszystko tylko na strachu się skończyło. szarlotko ja ginka mam 5,7 i 10-tego maja więc znów się miniemy :( Kamilko moze jednak nie był to stracony cykl, moze jutro bedzie wyższa temka. karten mi po clo nic zupełnie nie było i nie jest- ja biore tylko po 1 tabletce i rano i przez cały dzień nie oddczuwam nic złego. justys- dokładnie póki nie ma @ to jeszcze trzeba miec nadzieję. Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys1818 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 kurcze dziewczyny ja juz chce niedziele..... albo wtorek bo wtedy juz bede wiedziec co i jak. i od razu bede musiala isc na bete zeby sprawdzic czy jest ok bo u mnie beta zawsze jakos maleje zamiast rosnac:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Dziewczynki a co może oznaczać ból jajnika w 21 dc????? Ból taki jak mam podczas owulacji:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys1818 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 szarlotko a moze ci sie owulka tak bardzo przesunela? ja w tym cyklu mialam owulke w 20 dc dopiero a przewaznie mialam w 14-15 dc Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiolkcia 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 a moze to zagnieżdzenie się rybci:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Jestem ponownie:) musze jeszcze przeczytac co pisalyscie i za chwilke jestem Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Owulkę miałam wczesniej:):) Dziewczyny mama odebrała mi wyniki progesteron mam 27,4......dobrze czy źle????Bo niby ma być dobrze według tego co Kamilla wkleiła ale mama czytała wyniki że do 20 w fazie lutealnej.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Badania nasienia normy i opisy: Spermogram to podstawowy test nasienia. Kontroluje stan ilościowy i jakościowy plemników, dostarcza informacji o funkcjonowaniu prostaty, ewentualnym wpływie żylaków powrózka nasiennego i czynnika immunobiologicznego na płodność. Nasienie pobiera się w wyniku masturbacji, po 3-5 dniach wstrzemięźliwości płciowej (nie dłużej ani nie krócej). Badanie dokonywanie jest w ciągu godziny od uzyskania materiału. Trzeba pamiętać, że parametry nasienia nie są rzeczą stała - powinno się powtórzyć badanie w odstępie 3 tygodniowym. Lista tutaj przedstawiona informuje jedynie ogólnie o prawidłowych wynikach badania. Laboratoria mogą mieć rożne normy i na nie trzeba po pierwsze zwracać uwagę przy interpretacji. Także jednostki mogą być inne w zależności w jakim laboratorium dokonano pomiarów. Każde badanie musi zobaczyć lekarz i to on wydaje ostateczną diagnozę. W interpretacji wyniku bierze się pod uwagę dopuszczalną granicę błędu czyli wartość, o którą laboratorium mogło zawyżyć lub obniżyć rzeczywisty wynik. Wynosi ona od 4 do 10 procent. Objętość Normospermia2-6 ml Aspermia0-0,5 ml Hipospermia0,5-2,0 ml Hiperspermia> 6,0 ml Ph 7,2-7,8 (w chwili ejakulacji czasem do 8,2-8,5) Czas upłynnienia do 30 min Kolor białawy Koncentracja Liczba plemników /ml Normospermia20-250 mln / ml Oligospermia< 20 mln / ml Oligozoospermia ekstremalnapojedyńcze plemniki Oligozoospermia bardzo ciężka1-5 mln / ml Oligozoospermia ciężka 5-10 mln / ml Oligozoospermia lekka10-20 mln / ml Oligospermia gravis1-10 mln / ml Kryptozoospermiaponiżej 1 mln / ml Azoospermia brak plemników Polizoospermiapowyżej 250 mln / ml Całkowita liczba plemników w ejakulacie > 40 milionów Ruchomość (60 min po ejakulacji) klasy A*> 25% klasy A i B**> 50% Asthenozoospermia < 50% plemników wykazuje ruch postępowy lub < 25% ruch liniowy Morfologia Normospermia> 30 % o prawidłowej budowie Teratozoosperma< 30 % prawidłowych Żywotność > 75 % żywych Leukocyty (WBCs) < 1,0 miliona / ml Przeciwciała przeciwplemnikowe IBT - Immunobead test < 20% ulegających związaniu w przebiegu testu Aglutynacja < 10% plemników opłaszczonych przeciwciałami Cynk (całkowity) > 2,4 mikromola Fruktoza (całkowita) > 13 mikromoli A-glucosidase > 20 mU Karinityna 0.8-2.9 mmole Citric acid > 52 mmoli Acid phosphatase (kwaśna fosfataza) > 200 U Uwaga: prawidłowa postać ejakulatu to normospermia * Plemniki klasy A - plemniki o ruchu postępowym szybkim (liniowo-postępowy szybki) ** Plemniki klasy B - plemniki o ruchu postępowym wolnym W ocenie zaburzeń ejakulatu stosuje się następujące nazwy i kryteria: Nazwa Opis normo(zoo)spermiaprawidłowe nasienie oligo(zoo)spermiaobniżona liczba plemników w ejakulacie astheno(zoo)spermianieprawidłowa ruchliwość plemników terato(zoo)spermianieprawidłowa budowa plemników nekro(zoo)spermianieprawidłowe nasienie - plemniki uszkodzone, obumarłe, bez ruchu azoospermiabrak plemników w ejakulacie aspermiabrak ejakulatu Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys1818 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 szarlotko ja mam takie normy ze szpitala podane: progesteron faza folikularna: 0.2-1.5 faza owulacyjna: 0.8-3.0 faza lutealna: 1.7-27.0 czyli masz prawidlowe:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiolkcia 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 progesteron: faza folikularna- 0,20-1,50 ng/ml faza owulacyjna 0,80-3,00 faza luteinowa 1,70-27,00 wiec jeśli miałas te same jednostki to kapeczkę masz go za dużo Słonko- ale to chyba nie jest az takie rażące przekroczenie :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 No właśnie ale dlaczego za dużo:(:(obstawiałam z lekarzem że bedzie za mało..........!!!!!!!!!! u mnie normy laboratoryjne zupelnie inne...nie wiem jak to się odczytuje w takim razie..... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys1818 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 kurcze ja zawsze slyszalam ze mozna miec za niski progesteron ale zeby za wysoki to juz nie wiem.... szarlotko to musisz poczekac az gin na to spojrzy bo ja jestem w tym temacie zielona:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Otóż to.....:)Nie będę się dołować przed weekendem majowym....:):)serio byłam pewna że mam za niski....a tu owulka prawidłowo, hormony prawidłowe...to co kurna jest nie tak????????czytałam przed chwilką że progesteron w ciąży rośnie....ale gdyby nawet to nie wiem czy akurat 21 dc juz by był wyższy.... Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiolkcia 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 no to jest szansa na rybcie:) a jakie masz jednostki podane i normy na wynikach?? Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
justys1818 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 tu chodzi o to ze po 14 dniach od owulki jak poziom progesteronu nie spada to jest ciaza to tak sama jak z temperatura. czytalam ze 18 dni wysokiego progesteronu to juz na bank ciaza, a temka tez bo wlasnie progesteron powoduje wzrost temperatury w ostatniej fazie cyklu:) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 Wiolkcia to są moje normy faza folikularna 0,11-0,56 pik owulacyjny 0,14-6,22 faza kutealna 0,13-20,0 menopauza Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wiolkcia 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 no to według Twojej rozpiski jest wysoki bo masz tam do 20 a pisałas ze ty masz 27. hmmm jestes wielka zagadką szarlotko- ale napewno ginek coś wymysli i co najwazniejsze wszystko własciwie odczyta :) Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
szarlotka80 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 No ja mam kurde nadzieje:):)że odczyta......ehhh zobaczymy....za to brzuch mnie boli, jajca że tak powiem napier.....a za chwilę spadamy z M i młodszą na roli.....słyszałyście że jutro pogoda do d............??????????? Kurde majówka się zaczęła...:( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 FSH.........3 dzień......3-20 mIU/ml FSHpik LH / dzień podania HCG......więcej niż 15mIU/ml LH........3 dzień......mniej niż 7 mIU/ml LH pik LH / dzień podania HCG.....więcej niż 20 mIU/ml Estradiol E 2pik LH / dzień podania HCG.....więcej niż 100 pg/ml Estradiol E2......7 dni po owulacji.....więcej niż 60 pg/ml Prolaktyna......3 dzień......mniej niż 24 ng/ml Progesteron P4.......3 dzień......mniej niż 1.5 ng/ml Progesteron P4.......7 dni po owu.....więcej niż 15 ng/ml TSH... 3 dzień.....0.4-4 uIU/ml T3..... 3 dzień.....1.4-4.4 pg/ml T4.......3 dzień......0.8-2 ng/dl Testosteron całkowity......3 dzień......6-86 ng/dl Testosteron wolny.........3 dzień......0.7-3.6 pg/ml DHEAS........3 dzień......35-430 ug/dl Androstendion........3 dzień.....0.7-3.1 ng/ml SHBG........3 dzień......18-114 nmol/l Insulina.......po 8-16 godzinach na czczo.....mniej niż 30 mIU/ml Glukoza....... po 8-16 godzinach na czczo......70-110 mg/dl Napisalam zeby bylo bardziej czytelne i o progesteronie znalazlam jeszcze to: Ciałko żółte jajnika wytwarza progesteron w drugiej fazie cyklu płciowego w ilościach wzrastających od około 5 do 55 mg na dobę w 2022 dniu cyklu i zmniejszających się do 27 dnia cyklu. Wydzielanie progesteronu przez ciałko żółte odbywa się pulsacyjnie. Hormon ten umożliwia implantację zapłodnionego jaja w błonie śluzowej macicy i utrzymanie ciąży. Jeśli do ciąży nie dojdzie, wydzielanie progesteronu zmniejsza się i dochodzi do menstruacji. W przypadku zajścia w ciążę progesteron jest wydzielany na początku przez ciałko żółte, a po 14-18 tygodniu ciąży zaczyna być wytwarzany także przez łożysko i jego produkcja jest na tyle duża, że ciałko żółte nie jest niezbędne do dalszego utrzymania ciąży. I jeszcze fajna stronka tylko jest w jezyku angielskim u mnie google przetlumaczylo na polski:) http://www.progesteronetherapy.com/progesterone-levels.html Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Kamilla23 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 SZARLOTKO TO SA NORMY Z TEJ STRONY CO PODALAM LINK Progesteronu w surowicy Kobieta (przed owulacją) mniej niż 1 ng / ml Kobiet (w połowie stopnia) 5 do 20 ng / ml Mężczyzna mniej niż 1 ng / ml Po menopauzie mniej niż 1 ng / ml Ciąża. . 1-cia trymestrze 11.2-90.0 ng / mL 2-ga trymestrze 25.6-89.4 ng / mL 3-cia trymestrze 48.4-425 ng / mL Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
berbelek1 0 Napisano Kwiecień 30, 2010 mam wyniki i jest żle jak powiedział mój gin :( bet apowyżej 5 tysięcy i skontaktowałam się z lekarzem i powiedział że przy takiej becie powinien widziec pęcherzyk ale go nie widzi i jutro o 8 mam usg bo mam dwa wyjścia albo poronienie albo ciąża pozamaciczna :( Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach