Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

la_lunia

Czy psy myślą?

Polecane posty

Gość do oczyszczalni pacanku

Gość a kupy psie widać

Gość FYFYFJF
ZWIERZĘTA NIE MYŚLA, BO NIE MAJA ROZUMU. NIE ZYJEMY W SREDNIOWIECZU BY TEGO NIE WIEDZIEĆ, WYSTARCZY POSZUKAĆ W MĄDRYCH PODRĘCZNIKACH O MECHANIZMACH ZACHOWAŃ.

Pauuulla24 Masz w domku takiego madrego psa i jescze masz wątpliwosci? :) Tego już chyba nie mozna nazwac tylko kojarzeniem... Bo mi kojarzenie kojarzy :) sie z tym, że pies biegnie do miski jak słyszy, ze wsypujesz karmę (dźwięk karmy - bedzie żarcie), ale jak wie kogo obudzic i komu podac telefon to jakies myslenie tam jest, wiadomo, ze takie bardziej proste

Gość FYFYFJF
wszystko co zyje to myśli- "Najinteligentniejszym gatunkiem wśród zwierząt jest kruk, który może osiągnąć poziom umysłowy 1,5 rocznego człowieka" litości!! naukowiec od siedmiu boleści!

Myślą, śnią, reagują na różne bodźce, kojarzą (przez to się uczą nowych zachowań) - np. właściciel wychodzi w kurtce, to szybko nie wróci. Nie wiem jak, ale mój pies to nawet rozróżnia, kiedy dzwoni telefon, a kiedy "leci" muzyka z telefonu (choć to np. ten sam utwór).

Obawiam sie, że tacy pozbawieni uczuć i podporządkowanie podrecznikowym mechanizmom ludzie jak FYFFJF nawet dziecka nie potrafia wychowac na myslące... Bo madry pies to na prawde ciężka praca...i umiejetności, godziny spedzone ze zwierzakiem, mówienie do niego jak do dziecka...

Gość FYFYFJF
"MYŚLENIE (inaczej poznanie lub rozumowanie) - złożony ciągły proces zachodzący w mózgu, polegający na skojarzeniach i WNIOSKOWANIU, operujący elementami LUDZKIEJ pamięci jak symbole/pojęcia/frazy lub obrazy i dźwięki."

FYFYFJF to tylko cytat, czyjes zdanie. Podziel sie z nami własnymi oserwacjami, nie jestesmy w szkole. MASZ PSA?

Przeciętny pies dorównuje inteligencją 3-letniemu dziecku. Najinteligentniejsze psy za jakie uznano w trakcie najnowszych badań owczarki szkockie osiągają poziom umysłowy 8-letniego dziecka a więc całkiem nieźle. Współczesne badania dowodzą, że psy nie tylko myślą ale także i przeżywają stany emocjonalne tak jak i człowiek-czują żal, tęsknotę, złość, miłość...itd. Badania nad psychiką psią to w sumie dosyć młoda nauka. Kiedyś pies był i to wystarczało, obecnie staje się dla naukowców równie ważnym "elementem" badań jak np. delfiny. Badania te umożliwiają osiągnięcia nauki ostatnich lat. U człowieka przeżywającego stany emocjonalne pobudzają się pewne obszary mózgu, u psa jak się okazało podobnie! Pamiętajmy, że psy potrafią np. planować, robią tak np. psy zaganiające stada, one pracują samodzielnie przy niewielkiej pomocy człowieka. Co i jak mają robić muszą wiedzieć same. Wśród ptaków nie tylko kruki wyróżniają się inteligencją ale także papugi. O rozwoju inteligencji świadczy także zdolność do zabawy dorosłych osobników. Zarówno kruki jak i papugi potrafią się bawić a czynność ta nie służy niczemu innemu jak tylko rozrywce.

Gość mój chomik też się bawi
znaczy że inteligentny jest?

Gość FYFYFJF
lalunia! ja nie jestem ograniczonym człowiekiem by po tym, że pies uczy sie mechanizmów wnioskować że ma rozum, bo go nie ma! wybacz ale nie zycze sobie bys mnie oceniała, nie znasz mnie chcesz wierzyć w bajki twoja sprawa, ale google nie boli uwazasz, że twoje teorie są mocniejsze od udowodnionych? potraficie tylko ocenić skoro pies wie że wychodze i szybko nie wróce to myśli, może zainteresujcie sie tym jak to sie dzieje, że pies łączy twoje wyjście z kurtką!! zwierzęta nie myslą!!! najbliższe w nam w rozwoju naszego umysłu są szympansy co widac w poniektórych przypadkach tutaj. sięgnijcie wreszcie po książki zamiast pielęgnować swoją niewiedze i jeszcze jedno! nie jestem molem książkowym a swoje dziecko wychowam jak człowiek myslący, dziecko powinno wiedziec, że zwierze czuje ale posiadanie rozumy wyróznia nas spośród zwierząt

Dobra, człowieku nie denerwuj się tak. Mamy Cię nie oceniać? Ktoś ma takie zdanie na temat psów - psy myślą. A Ty rzucasz się z siekierą jakby nie wiadomo ci się stało. Skąd ta nienawiść?

"posiadanie rozumy wyróznia nas spośród zwierząt" Czy aby na pewno ? ;)

kioto-dokladnie!!! moje dwa psy współpracuja i to jak! Kiedy wypusze je do ogrodka ,próbuja zwiac przez taka mała bramke do ogrodu -łatwo ja otworzyc wiec nakładłam tam kamieni zeby nie dały rady wyjsc,ale gdzie tam .Kiedys widziałam jak kombinuja-najpierw bokserka wali łapa-a ma siły niemało -az bramka poluzuje sie a obok niej czeka spokojnie moj spaniel.Bokser ma pysk płaski wiec w szpare nie wcisnie,ale kiedy bokserka poluzuje juz ta furtke ma tyle ze spaniel wcisnie nos ,to wtedy on wlasnie wchodzi do akcji -próbuje nosem otworzyc i wystarczy ze nie duzo odchyli a wtedy boksia ładuje łeb i ciezarem ciała otwiera .Skubance

Gość Darrieus
Pies jest umyslowo na poziomie 2-3 latka i potrafi sie "nauczyc" do 100 słów.

Gość FYFYFJF
mam dwa psy i kota, pisze prace mgr o tresowaniu psów policyjnych ponieważ studiuje psych. to co cytowałam nie było czyims zdaniem tylko teorią przyjęta przez naukowców ktorzy nie raz poświęcaja całe swoje życie na badanie takiego "zjawiska" jakim jest myślenie nie mam na celu oświecania żadnej tu osoby ale uważam że gdyby ludzi ebyli świadomi tego jakimi mechanizmami kieruja sie zwierzeta zyłoby nam sie wszystkim lepiej, wlasnie dlatego jest tyle przemocy w stosunku do zwierząt bo ludzie myśla, że pies , kot czy świnia się domysli...że robi coś żle wlasnie dlatego że psy kojarzą a nie wnioskują tresura na bazie nagród jest tak skuteczna naprade zachęcam was do zapoznania sie z tematem wtedy zobaczycie ile możliwosci drzemie w waszych pupilach pies jest psem wiec traktujcie go jak psa a nie człowieka

no o FYFYFJF to powiedz mi skad niby dwa powiedzmy głupie psy tak jak moje kombinuja ?bo naprawde to kombinowanie ?przeciez ja ich tego nie nauczyłam ,wiec skad wiedza jak to zrobic zeby pobiegac tam gdzie np im nie wolno?

"psy kojarzą a nie wnioskują" To prawda. Jakąkolwiek dyskusję na temat myślenia zwierzą należałoby rozpocząć od definicji "myślenia". Ale spróbuj przekonać któregokolwiek właściciela psa, że jego pupil jest bezmyślnym stworzeniem :)

Gość FYFYFJF
lalunia; "Bo madry pies to na prawde ciężka praca...i umiejetności, godziny spedzone ze zwierzakiem, mówienie do niego jak do dziecka.." nieprawda, do psa nie powinno mowic sie dużo poniewaz nasza wokalizacja jest bardzo zmienna w czasie mówienia, psu mieszaja sie dżwięki i w rezultacie ma problemy z skojarzeniem naszych intencji gdy wydajemy komendy,mowienie do psa bez wiekszego sensu jest niewskazane, to tak jak wypowiadaniem imienie jesli robimy to bez zastanowienia ot tak i nie jest z nim zwiazane jakies dzialanie, to pies z czasem reaguje na imie coraz słabiej mozecie sobie pisac co wam sie podoba ale fakty sa jakie są warto sie tym zainteresowac, tak uważam zwlaszcza ze posiadacie pupile bardzo prosze nie łapcie mnie za literówki

..a mnie uczyli,że tylko człowiek jest istota myślącą... zgłupieć można! naklonowali darwinów i nie nadążam przed dwudziestką!!!