Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

la_lunia

Czy psy myślą?

Polecane posty

no tak ,ale wydaje mi sie ze jednak wiekszos psow to madre stworzenia,a tresowanie to zupełnie inna sprawa.Psy ze swej natury sa madre

Gość dffdaew
:-/

Gość FYFYFJF
ale co w tym złego,że psy nie myslą? ja uwazam że kierowanie sie mechanizmami u zwierzat to napiekniejsza i najdoskonalsza rzecz!! ja jestem wręcz zakochana w swoich psach, jesli czlowiek ma problem z okresleniem tego dlaczego pies zachowuje sie inaczej niz osoba tego wymaga to problem tkwi w hierarchii stada, jesli pies stawia sie na przywódce stada to bedzie biegal tam gdzie mu niewolno i robil szkody

Gość FYFYFJF
viiki; nie ma głupich psów (bo żeby byc glupim trzeba miec rozum,wlasnie stad to powiedzenie) są tylko nieodpowiedzialni właściciele

Gość głupoty wypisujesz Fycostam
no może głupoty to za duże słowo. ale wszystkie twoje wiadomości są nieco przestarzałe - odnoszą się w dużej mierze do teorii dominacji, zaraz wypalisz że pies jest jak wilk itp, instynkty, dominacja itp tylko że pies ma z wilka teraz tyle co my z małpy, polować nie musi i tego nie robi, więc naprawdę argumentacja twoja odnośnie tego, dlaczego pies poleci gdzieś wbrew woli właściciela i narobi szkód jest.... słabe.

Gość FYFYFJF
gwarantuej wam!!! jesli zaczniesie uczyć swoje pupilki podstawowych komend to przekonacie sie jakie wsza zwierzaki sa rozrywkowe, wesołe i posłuszne, polepsza sie wasze "relacje" z psem, stanie sie bardziej posłuszny, psy tego potrzebuja bardziej niz wam sie wydaje, uspokajają się

Gość FYFYFJF
glupoty wypisujesz- nie zgodze sie z tobą z całym szacunkiem ale nie znam to z autopsji ale wlasnie dzieki teorii zaintaresowalam sie tym tematem poczytaj choc troszke

no oczywiście, że trzeba miec wiez ze swoim psem, pracowac z nim itp, ale to nie znaczy, że na naszą wyraźną prośbę nie może się przespać w naszym łóżku :)

nie musisz mnie edukować studentko psychologii (nie behawiorystyki psów, więc sorry, ale żadnym autorytetem tu nie jesteś). Właśnie poczytałam i to coś więcej jak widać niż książki sprzed 20 lat rekomendowane na twojej uczelni.

Gość Co za brednie ktoś wypisuje...
Ktoś z nickiem F.... Oczywiście, że psy myślą. Jeżeli już piszesz pracę to weź pod uwagę nie tylko opinie tych naukowców, którzy uważają, że psy nie myślą, ale i tych drugich. Tych, którzy słusznie uważają, że psy mają rozum jak najbardziej mają i myślą. Pies to żywa istota, która MYŚLI. Uczy się, zapamiętuje, wie co jest dla niego dobre, a co złe. Nie mógłby tego wszystkiego robić, gdyby nie myślał.

Gość FYFYFJF
pies nie wie co to prośba ale wie co to "legowisko" jesli pozwalas zpsu spac w swoim łózku to dajesz mu powód to traktowania cie na równi, jestes neutralny a nawet bezbarwny hierarchia jest bardzo wazna, jesli jej nie ma pies jest lękliwy, gdy "wie" kto jest opiekunem stada stres spada

napisałam, na WYRAŹNĄ prośbę śpi w naszym łóżu, nie przebywa tam non stop... czytanie ze zrozumieniem... wyściub nosek poza amichien bonding, to pogadamy, na razie nie ma o czym.

boże, nie wie co to prśba, ale wie co to znaczy jak go nauczysz komendy "wejdz" lub zachęcisz do wejścia do łóżka... \pies nie wie co to prosba, no rozwalilas mnie :D

Napisz coś od siebie, a nie ciągle przepisujesz zdania z książek. Tak każdy potrafi.

Gość FYFYFJF
co z abredni_ tylko, że ci drudzy nie maja żadnych podstaw do swoich teorii, bo jesli ty udowadniasz ze twoj pies mysli bo widzi twoja kurtke i wie ze idzie na spacer(wnioskuje) to ja ci powiem, że nie mysli tylko kojarzy kurtke ze spacerem(czyli czyms przyjemnym) czego ci drudzy nie powiedza na podstawie powierzchownych obserwacji(nie znajac przyczyny zachowania) to ci pierwsi wyjasniaw przedbiegach co do joty i w gruncie rzeczy ja biorac teorie tych pierwszych i przekladajac ja na relacje z psem stwierdzam ze maja racje bo to ulatwia kontakt ze zwierzeciem wiec wybacz ale racji ci nie przyznam

Gość FYFYFJF
pies rozpoznaje komendy na zasadzie skojarzen ale nie wiem co to prosba lub rozkaz, takie to trudne? nie rozumiem dlaczego prowadzicie dyskusje nie ze mna bo tu nie o mnie chodzi tylko z prawdą! to zostalo udowodnione i sie sprawdza! dyskutujecie nie znajac tematu, nie rozumiem tego, ja nie znam sie na matematyce wiec nie dyskutuje w tematach algebry bo sa teorie ktorych nie przeskocze to nie jest mówj wymysł to sa fakty dlaczego tak bronicie swoich nieracji?

Udowodnij mi, że Ci pierwsi mają. Proszę.

Ale Ty na razie udowadniasz, że nie tylko na matematyce się nie znasz. Nie rozumiesz? Ta prawda jest Twoja, a nie naukowców. Nie pokazałaś nic na poparcie swoich argumentów.

Gość FYFYFJF
utrudniacie tylko zycie sobie i zwierzeciu naprawde poczytajcie zamiast udowadniac mi ze nie jest tak jak jest ja juz czytalam dlatego pisze, wcale nie jest alfa i omega bo ja tych badan nie prowadzilam ja tylko sie ich uczylam musze juz spadac narazie dzieciaczki daje wam pole do popisu terazmozecie robi sobie pojazd po kims kto nie moze odpisac

Gość pokahontazz
jasne ze mysla i to lepiej i czesciej niz czlowiek :) bo człowiek to paskudne zwierze jest ...

Ktoś, kto napisał o bawiących się chomikach-muszę cię zmartwić, twój chomik nie bawi się, on tylko spala nadmiar energii w kołowrotku..... Teoria dominacji jest stara i nic nie warta-zakłada że pies jest wilkiem i tworzy zhierarchizowane stado co nie może mieć miejsca gdyż pies nie jest wilkiem a gatunek wilka od którego pochodzi czyli lupus canis już dawno wyginął. Wielu ludzi, bazując na założeniach Biblii twierdzi że jest najmądrzejszą istotą świata, stworzoną do rządzenia światem roślin i zwierząt, nie bierze tylko jednej rzeczy pod uwagę, że Biblia to w dużej mierze to tylko bajka.... Uczenie komend i porozumiewanie sie na płaszczyźnie człowiek-zwierzę niewiele ma wspólnego z tym czy pies myśli....Szkolenie opiera się raczej na funkcji: słowo-nagroda lub reprymenda. Jakby człowiek za każdy prawidłowo wykonany "siad" dostawał diamenty to też by chętnie siadał.....(co zresztą i robi) Kombinowanie, wyciąganie wniosków, samodzielna nauka, szcególne umiejętności jak np. czytanie położenia gwiazd względem swojej pozycji to jest raczej myślenie...

Gość Hohohouuuuuuuu
dobrym psychologiem to ty nie bedziesz :(

Gość FYFYFJF
google nie boli w necie np. jest mase info na temat mechanizmów zachowan zwierzat przeciez nie bede wklejac tutaj linków?! :o ja nie bede nic udowadniac naukowcy juz to udowodnili i ciagle udowadniaja bo badania ciagle sa prowadzone a teorie ulepszane wybacz ale szkoda mi czasu musze leciec

Gość 26l 191cm 93kg
Niestety drogie panie one nie mysla i nieczarojcie sie .ich zachowania sa wyksztalcone na drodze ewolucji.

Gość Psy myślą abstrakcyjnie
czyli nie oszukujmy się. Myślą.

Gość rgrggggf
abstrakcyjne myslenie wytworzylo sie na drodze ewolucji u czlowieka matole!!! psy nie mysla!!!!

Gość Myślą
pewnie ze tak. Trzeba nie myslec zeby uwazac inaczej.