Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam z ciekawości...

czy wg Was powinno być referendum w kwestii legalizacji aborcji w Polsce?

Polecane posty

Myrevin doceniam Twoje poczucie humoru, ale wypowiedz się proszę czy wg Ciebie powinno być takie referendum... } Nie wiem. Nie jestem zainteresowany aborcją, mam nadzieję że mnie ten problem nie będzie nigdy dotyczył. A więc na referendum też bym się nie wybrał.

Gość nie ma czegos takiego
Co to za rzady jak 2 zuli z pod sklepu ma wiecej do powiedzenia jak doktor nauk ;) Tak dziala demokracja. "demokracja to rządy większości a większość to idioci"

Gość syndrom poaborcyjny
Anna Speckhard w 1985 na Uniwersytecie Minnesota badała kobiety 5-10 lat po aborcji. (za "Służba życiu") * 100% - doświadczało smutku, poczucia utraty; * 92% - przeżywało poczucie winy; * 85% - było zaskoczonych intensywnością smutnych przeżyć postaborcyjnych; * 81% - odczuwało obniżone poczucie własnej wartości; * 81% - miało świadomość doznania krzywdy; * 81% - wciąż myśli o abortowanym dziecku; * 73% - cierpiało na depresję; * 73% - czuje się nieswojo w obecności niemowląt i małych dzieci; * 73% - odczuwa niemożność rozmawiania o przeżytej aborcji; * 69% - przeżywa niechęć do współżycia seksualnego; * 65% - miało tendencje samobójcze; * 61% - zaczęło nadużywać alkoholu; * 31% - podejmowało próby samobójcze; * 23% - przeżywało skrajnie ciężkie poczucie winy.

Gość syndrom poaborcyjny
Odrzucenie namawiających Niemal wszyscy mężczyźni którzy namawiali partnerki do aborcji zostają odtrącani lub doświadczają głębokiej, długotrwałej i niesłabnącej niechęci. ("Służba życiu") Aborcja działa też na ojców Wśród ojców namawiających do aborcji 27% przyznaje się potem do problemów rodzinnych wymagających pomocy psychiatry. 8% wpada w alkoholizm. ("Służba życiu") Małżeństwa rozpadają się Jedna czwarta małżeństw które dokonały aborcji rozpada się, wszystkie przeżywają zakłócenie relacji. Głębokie przeżycia pojawiają się często dopiero w kilka, kilkanaście lat po zabiegu. ("Służba życiu") Opóźnienie w czasie Wiele osób, małżeństw dopiero po długim czasie zaczyna dostrzegać problemy psychiczne spowodowane aborcją. Są to np. zaburzenia pełnienia ról, poważne konflikty, zdrady małżeńskie, obniżone poczucie własnej wartości. ("Służba życiu") Rodzeństwo też cierpi W badaniach Edwarda Sheridana a także dr Joanne Angelo ujawniono poważne problemy emocjonalne rodzeństwa które wiedziało o aborcji. Wiele dzieci przypisywało sobie winę, odczuwało strach przed matką. ("Służba życiu") Badania w Polsce Elżbieta Kaczmar przeprowadziła w 1997 badania 30 kobiet pozostających w różnych relacjach z partnerami. U prawie 80% stwierdziła problemy psychiczne utrzymujące się nieraz 20 lat. Kobiety okazywały niechęć do męża, rodziców, dzieci, nadopiekuńczość, wpadały w lekomanię (30%) alkohol (16%), obumieranie życia emocjonalnego, niechęć do życia seksualnego, izolację wewnętrzną, niechęć do siebie samej, złośliwość (46%), cynizm (27%). ("Służba życiu") Personel też ma problemy Wg szerokich badań personelu medycznego określono że wykonywanie i asystowanie przy aborcji powoduje ogromne obciążenia psychiczne. Wśród konsekwencji wymienia się przygnębienie, zdenerwowanie, używki, agresję, cynizm w stosunku do pacjentów, brak szacunku dla swojej pracy i siebie, frustracja związana z miejscem pracy z jednoczesnym przymusem pracy, kryzys identyfikacji jako lekarza. Ostatecznie wiąże się to z utratą pracy, pozycji, patologiami i powikłaniami. Konsekwencje te są niezależne od osobowości czy religii.(dr Dorota Kornas-Biela KUL) Co widział obserwator - relacja osoby asystującej przy aborcjach Jak pomóc? Po dokonaniu aborcji nie jest się w stanie żyć normalnie. Osobom takim wydaje się niewątpliwe odnalzienie w świecie. I właśnie one, pomimo zła jakiego się dopuściły potrzebują ogromnej, wrażliwej i umiejętnej pomocy. Dzięki wrażliwym ludziom uczciwie ale z miłością podchodzącym do nich często zmieniają się w gorliwych orędowników życia. Materiał "Zespół utraty ciąży" został opracowany przez Witolda Simona. Osoba chcąc pomóc znajdzie tam podstawowe wskazów i adresy trenerów i punktów konsultacyjnych

Gość syndrom poaborcyjny
Matka Teresa z Kalkuty "Tym, co najbardziej niszczy pokój we współczesnym świecie jest aborcja - ponieważ jeśli matka może zabić własne dziecko, co może powstrzymać ciebie i mnie od zabijania się nawzajem?"

Gość spotkanie po latachh
Sto procent odczuwa poczucie smutku i starty? Co za bzdury...Obracam się w kręgu kobiet które sa i po aborcji i jeszcze żadna nie powiedziała ze ma jakieś poczucie smutku i straty-jedyne uczucie to ulga. Syndrom postaborcyjny dotyczy tylko tych które zostały przymuszone do aborcji lub zrobiły to w pośpiechu i bez zastanowienia-nie ulega wątpliwości ze aborcja jest decyzja nieodwołalną i niezwykle trudna. Reszta z tych statystyk wybacz ale jest z siedzenia wzięta. Ciekawa jestem z której stronki zaciągnęłaś te informację...Zresztą z jakiej by nie było-na pewno nie jest to strona obiektywna. Co do tematu-powinno być ale się boja. 61% Polaków jest za złagodzeniem ustawy antyaborcyjnej 56% Jest zdania, że kobiety powinny mieć możliwość przerywania ciąży ze względów społecznych A cytaty katolików to sobie daruj.

Gość a co miala powiedziec
ze jej jest smutno i jest nieszczęśliwa kto zyje w grzechu ten doświadcza nieszczęścia bo jak grzeszyłem to też miałem depresje i myśli samobójcze

Gość a co miala powiedziec
I ciągle mam, kocham obfite wytryski na twarz...Trudno z tego zrezygnować choć wiem ze to grzech.

"syndrom poaborcyjny" to agenda Polskiego Stowarzyszenie Obrońców Życia Człowieka :P wiec wiadomo ze powkleja tylko to co jest przeciw aborcji :P

Gość a sa jakies zalety aborcji

"Co to za rzady jak 2 zuli z pod sklepu ma wiecej do powiedzenia jak doktor nauk Tak dziala demokracja. "demokracja to rządy większości a większość to idioci" " A Ty??? Chodzisz na wybory? Czy "szkoda Ci czasu", jak 60% polakow? Tak naprawde sami jestesmy sobie winni, ze mamy taki a nie inny sklad parlamentu. Nie glosujac pozwalasz na to, ze decyduja za Ciebie. Wiec jak? Pozwalasz tym "idiotom"zabierac glos we wlasnym imieniu??? Powtarzajac za klasykiem "demokracja to zly system, ale lepszego nikt do tej pory nie wymyslil" :O Kwiatku, zapoznaj sie ze znaczeniem slowa agenda. A po drugie, z tgeo co widze prywolywane tu badania byly raczej przeprowadzana poza granicami anszego kraju. Ja sama znalam osobe- niewierzaca, niepraktykujaca-ktora w 18 lat po zabiegu plakala za swoim synem, ktorego usunela, bo to wtyd po 40-stce rodzic. :(

W ostatnich wyborach udało się namówić więcej społeczeństwa do udziału, i co? Wybrali złodziei. Tak to warto iść na wybory. :o Niech już chodzi mniej, rozsądniej wybierają. :P

Ja to widze inaczej- poszlo nas wiecej, i do sejmu weszlo mniej kaczek, mniej lewakow (ktorych nie cierpie), a lpr i samoobrona ponizej progu :P Ja to odebralam jako sukces :)

żabka - agenda w sensie dokument programowy.co do tego przypadku 40-letniej kobiety - ona chciala pewnie urodzic to i żałowała. a co z tymi co nie chcą urodzic? powinny miec mozliwosc usuniecia i tyle.

No z takim znaczeniem tego slowa sie nie spotkalam. Jako dokument agenda to raczej funkcjonuje w charakterze nazwy wlasnej. Ale mniejsza o to. Ja uwazam, ze jak ktos nie chce dzieci powinien sie zabezpieczac. I tylko mi nie piszcie, ze antykoncepcja jest nieskuteczna, bo na temacie o aborcji w dziale "ciaza,porod, ..." jest mase lasek, i jakos zadna z nich sie nie zabezpieczala, tyllko wpadly bo po prostu "tak wyszlo". Czy to "zapomnialam kilku tabsow", czy to "myslalam ze mam dni nieplodne", czy to "szal cial z nieznajomym" :O to jest u nas problem i patologia. Brak edukacji, a 2- szacunku do siebie 🖐️

Myrevin pokaz mi kandydata ktory jest uczciwy? ktory nie kradnie? } Jan Olszewski?

Gość to oczywiste i jasne
Ze szanowny Ojciec Tadeusz z Torunia.

Gość mała żabka się wymądrza
wielka obrończyni życia! Ty i Tobie podobni bronicie życia poczętego jak lwy tylko ciekawe, ze jak to dziecko już opuści łono matki to nikt sie nim specjalnie nie przejmuje (domy dziecka pękają w szwach, setki tysięcy dzieci w Polsce chodzi do szkoły głodnych).ksiądz 1 drze gębę że aborcja to morderstwo, ale jak urodze i nie będę miałą za co tego dziecka utrzymać to ksiądz mi pomoże? gówno! powie mi "radz sobie sama"! jeśli któraś nie chce dziecko, powinna mieć możliwość usunięcia do 12 tygodnia jak w normalnych krajach.

małą zielona żabka a skad wnioskujesz z e jestem niedouczona ?? hm MOHER z ciebie ???? bo ludzie sie wypowidaja zę jebani ksieża niby tacy katolicy a cholera wue co robia żeby kosciół płacil poday=tki a nie żyli kosztem innych ' żeby każda kobieta mogła decydowac o swoim ciele w sposób odpowiedni a nie po cichu

antykoncepcja istnieje fakt ale nie sadzisz że moze zawodzic ? gumka peknie? kremy nie zadziałąja ? hm??? wiec czumu jakis kleryk ma o tym decydowc czy kobiete=a ma urodzic czy nie ? to chyba przesada jest ze ktos decyduje o czyjejs duupie

Gość mała żabka się wymądrza
myszka nie ma co się z nią produkować bo udaje taką elokwentną a widzi tylko jedną stronę medalu

Gość alez ty decydujesz o dupie
i mozesz tej dupy nie dawać :o

ja decyduje o swojej dupie :D i nikt nie bedzie decydował czy mam rodzic czy nie

żabka - antykoncepcja oczywiscie koniecznie (a najlepiej szklanka wody zamiast ;)). no ale jak bedzie wpadka to serio uwazasz ze kobieta ma byc pozbawiona prawa do usuniecia jak nie chce dziecka?

Gość wtyuii
cywilizowany kraj to wedłóg nie których taki co pozwala na aborcję , aborcja jest strasznym złem niezależnie od wyznania , kraju , szerokości geograficznej ,ludzie uprawiaja seks jak świat światem , w XXI wieku puste głowy nie pomyslą o antykoncepcji , najłatwiej usunąć , moim zdaniem tylko wtedy gdy zachodzi zagrożenie życia dla matki która ma już dzieci i mogłaby je osierocić , w pozostałych przypadkach nie , no może jeszcze zagrożenie ślepotą chociaż nie do końca

Gość alez ty decydujesz o dupie
Przeciez ma prawo je zostawic w szpitalu bez zadnych konsekwencji :P

zostawic w szpitalu ale nosi 9 msc i to niby tak brak konsekwencji ? urodzic to myslsiz taki hop siupwiec daruj sobie

"Przeciez ma prawo je zostawic w szpitalu bez zadnych konsekwencji " i co dalej? bedzie najprawdopodobniej niechcianym dzieckiem wywalonym do domu dziecka. a jako dorosły nie bardzo bedzie sobie radzic w zyciu. proponuje zebywszyscy ktorzy sa za aborcją brali sobie niechciane dzieci do domu :P